Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza + montaż G-K

jadek

Recommended Posts

Temat troche ucichł, wiec podnosze.

JEstem z okolic łodzi, ocieplam dach ok 150 m2. Dostałem wycene roboty ocieplenia i wyszło mi tak

41 zł /m2 za materiał(folia, wełna 20+5, + elementy montazowe sznurki zszywki wkrety łaty taśmy) robocizna za wykonanie tego 30 zł za metr

Nastepnie wycena roboty sufitów z k-g na podwojnym stezalu z gipsowaniem

27zł/m2 za materiał(płyty k-g, profile, esy,wkrety, wieszaki, gips gładz, narozniki) i tutaj za robocizne 55 zł za metr

tak wiec razem wychodzi 153zł/m2, czy to aby nie za drogo?

• Odpowiedzi 308
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wydaje mi się bardzo drogo,właśnie jestem po rozmowie z wykonawcą ocieplenia mojego poddasza 120m2 i dostałem cenę za robociznę(materiały kupuję sam)35złm2.W skład tego wchodzi ułożenie wełny 15+10 folia,podwójny stelaż,płyty GK,szpachlowanie z przetarciem czyli wszystko gotowe pod malowanie.Drugą wycenę otrzymałem 40 złm2 czyli też dużo taniej niż u Ciebie.Dom na podkarpaciu więc ceny robocizny może trochę niższe.Materiałów jeszcze nie kupiłem ale już widzę ,że wyjdzie mi dużo taniej niż to co Tobie proponują.Proponuję zapytać jeszcze 2-3 ekipy o cenę ocieplenia.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

WItam,

planuję docieplenie poddasza nieużytkowego, po podłodze 50m2, dach dwuspadowy płaszczyzna ok. 65m2

Za samą robociznę tj. założenie wełny 15cm+stelaż+folia między krokwie oraz dołożenie po 5cm wełny w podlógę i uzupełnienie tego poprzez przykrycie płytą OSB na 1/2 powierzchni) usługodawca wycenił mi w W-wie 30zł/m2 za samą robociznę bez materiału... czy to nie za dużo ? :sick:

Co oznacza stwierdzenie folia między krokwie? Ja rozumiem że 15 cm wełny między krokwie, stelaż i na stelaż folia.A co z krokwiami pod stelażem? coś tu nie tak jest.

momento... obecnie dach to blacha, potem folia, więc teraz daliby 15cm wełny między krokwie i znowu folię! a w podłodze dołożyliby 5cm wełny i uzupełnili płytą OSB na pozostałęj brakującej części. CZy 30z/m2 to nie za dużo za taką usługę zważywszy,że wdzę tu ceny rzędu 40-50zł/m ale TOTAL czyli z ze stelażem, płytą GK a nawet spoinowaniem i malowaniem:eek:

Witam!

Ja płacę 47 pln za m2 za:

położenie 2 warstw wełny 18cm, stelaża pod G-K, płyt G-K oraz gipsowanie szczelin.

Za szpachlowanie i przygotowanie do malowania z 1 warstwą gruntu płacę 11 pln za m2

Mam nadzieję, że to nie zdzierstwo, ale jak narazie robota mi się podoba :)

Pozdrawiam

Witam!

Ja płacę 47 pln za m2 za:

położenie 2 warstw wełny 18cm, stelaża pod G-K, płyt G-K oraz gipsowanie szczelin.

Za szpachlowanie i przygotowanie do malowania z 1 warstwą gruntu płacę 11 pln za m2

Mam nadzieję, że to nie zdzierstwo, ale jak narazie robota mi się podoba :)

Pozdrawiam

Panowie myślę ze tutaj trzeba trochę rozgraniczyć. Dziwią mnie rzucane ceny za jedną z najważniejszych prac w domu bo jak wiadomo górą nam ciepełko ucieka :)

Co do rozgraniczenia cen chodzi mi tu o to czy bierzemy ekipę 5-6 osób.

Można sie pokusić o słowo profesjonaliści, którzy dają nam na to gwarancje i pokusiłbym się też o powiedzenie że jak się coś wyjdzie w niedługim czasie to wrócą i poprawią. A całość robią nam to około 2 tygodnie 150m2.

A ludzi którzy nie dają nam tych udogodnień co więcej czas pracy może się wydłużać i efekt nie koniecznie nam się podobać.

To tylko taki mój punkt widzenia.

:)

Panuje tu istny wyścig szczurów.

http://picasaweb.google.com/msbud1/PoddaszeOdz#

http://picasaweb.google.com/msbud1/Poddasze#

bez wyróżniania na obróbki i różne takie - wszystko w cenie 45 pln za m2

Jest to, jedna z nielicznych podanych tu wycen z jednoczesnym pokazaniem etapów zabudowy.

Cenę pozostawię bez komentarza. Prace zostały wykonane w sposób niedbały i niezgodny ze sztuką.

- np. końcowy etap to jakieś pozorowane - czasochłonne, kosztowne i ryzykowne na przyszłość - szukanie oszczędności - mnijeszych kawałków płyt już nie było,

- paroizolacja i szczelność nie istnieją a pomieszczenia jak widać z wentylacją mechaniczną - zastosowano jedynie folię pod okładziną g-k

- izolacyjnośc akustyczna nie istnieje,

- przy montażu ścianek zbagetelizowano ugcięcia,

- nośność i sztywność ścian i sufitów nie istnieje.

Pozostaję z nadzieją, że jestem w błędzie i doradca techniczny Lafargegips /bo chyba tej firmy użyto materiałów/ rozwieje ponad wszelką wątpliwość moje czarne chmury.

Pozdrawiam.

Edytowane przez DIY

Gdzie indziej założyłem wątek a chyba powinienem tutaj przepraszam za zdublowanie ale sprawa jest pilna.

jesteśmy na etapie ocieplenia poddasza.

firma która wykonywała elewację zewnętrzną dała mi następującą ofertę:

- montaż wełny 20 + 5 cm, folii aluminium, stelaży, płyt gk (111mkw * 45 zł) - 4995zł

- montaż wełny 20 + 5 cm, folii aluminium (strych, garaż: 99 mkw * 30 zł) - 2790 zł

- montaż płyty OSB podłoga strych (42 mkw * 15 zł) - 630 zł

- montaż włazu z drabinką systemową - 100 zł

co razem daje 8515 zł i niby rabat 4% - 340 zł

Tu mam wycenę z jednej firmy dlatego proszę o odpowiedź drogo to czy tanio bo firma robi dobrze czy może szukać dalej.

• 2 weeks później...

Witam,ja wykonuję zabudowy poddaszy w "widełkach" 35-49zł/1m.kw. Zależnie od standardu wykończenia i tak;

niższa cena obejmuje : -montaż wełny (grubość zależnie od projektu)

-montaż profili (+ew.wzmocnienia) i WIESZAKI a nie miękkie łączniki typu ES (chyba,że RIGIPS)

-paroizolacja-klejona na łączeniach taśmą dwustronną lub zakładka 30-40 cm-zależnie od projektu (uważam za lepsze uszczelnienie taśmą)

-montaż płyty GK

-jedno/lub dwukrotne szpachlowanie (wraz z zatopieniem siatki,poprzecznie fizeliny,montaż narożników w przypadku okien)

cena wyższa obejmuje: -poz.1,2,3,4j.w.

-dwu/ lub trzykrotne szpachlowanie ,wtopienie narożników,taśmy,fizeliny)

-gruntowanie

-akrylowanie połączeń (połać-ściana)

-malowanie na biało (+ew.kolor)

Ceny są orientacyjne,w zależności od stopnia skomplikowania poddasza.

Wiadoma sprawa,prostrze-jesli jest tradycyjny,dwuspadowy dach

W projektach trudniejszych (wielopoziomowe sufity,okna typu "wole oko",lukarny,loggie) cena do indywidualnego

uzgodnienia...bez "naciągania" i rujnowania inwestora :)

Takie ceny proponuję na pomorzu,ale z uwagi na mobilnosc,również Mazury,Łódzkie...

Tak naprawdę,ważniejsze jest to co wewnątrz,a nie to co widać na wierzchu (mam na mysli porządnie wykonane docieplenie)

Bo bez tego,każde poddasze zamiast przyjemną przestrzenią,okaże się lodówką zimą i piekarnikiem latem.

Oczywiście,efekt wizualny rownież....ale...pamiętajmy...

No i montaż płyt z maksymalnie dużych elementów,a nie z kawałków/odpadów-to się później zemści.

Ponieważ połać dachowa jest narażona na tyle różnych naprężeń i sił (konstrukcja więźby jak i budynku działających na siebie) że jest to istny poligon.

Dlatego tak wazne jest prawidłowe wykonanie zabudowy.

Mnie np.nie chciałoby się jeżdzić co miesiąc na budowę odległą o 300-400 km,tylko dlatego,że wynikły usterki ponieważ nie postarałem się za pierszym razem.

Dlatego prac robionych byle jak należy unikac-wykonuje sie 1 raz,a konkretnie (jak to sie zwykło mawiac-JAK DLA SIEBIE).

Owszem,dokładność kosztem niewiele dłuższego czasu ale jesli jeszcze ktos ma wątpliwości-patrz tekst wyżej :)