Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza + montaż G-K

jadek

Recommended Posts

Witam.

Doradźcie coś dobrzy ludzie.

Jestem na etapie wykańczania poddasza. Chcę położyć boazerię. To pewne.

Mam położoną wełnę między krokwiami na skosach od murłaty do samego szczytu.

Planuję 30 cm ocieplenia 15 już jest. Na stropie będzie między i nad jętkami więc stelaż chcę przykręcić jak najwyżej najlepiej do samych jętek. Natomiast na skosach muszę opuścić stelaż 15cm od krokwi. moje pytanie z czego najlepiej zrobić stelaż pod boazerię?? Drewniany czy metalowy?? W związku z dużą odległością na skosach od krokwi czy potrzebny jest stelaż krzyżowy??

Z góry dzięki za wszelkie informacje.

Pozdro

kg

Myslę,ze można zastosowac stelaż drewniany.Wkręty systemowe itp. jednak przy tak dużej odległości od krokwi trzeba go połączyć krzyżowo a na pewno wzmocnic.Poza tym,jakiekolwiek łaty musialyby byc super suche (tragednia gdy pracuje boazeria a pod nią stelaż z drewna,wiele osob mialo tego typu problemy ponieważ powstawały szczeliny,konstrukcja jak i okładzina wypaczały sie no i waga stelaża).Swietnie sprawdziłby się stelaż metalowy/krzyżowy.Lekki,prosty trwały (zadnej higroskopijności/wchlanienie wody).Problem taki,ze nalezy zastosować odpowiednie wkręty no i ekipy cieśli ,ktore znam przeważnie prace z boazerią zaczynają od stelaży drewnianych.

Proszę aby wypowiedziały się rownież inne osoby w tym temacie.Pozdrawiam

• Odpowiedzi 308
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Idzie wiosna a za nią podąża temat cen na prace ile wezmą wykonawcy, wszystko zależy czy mają nadmiar prac czy ich brak, w miesiącach zimowych ceny spadają bo robi się przestój prac na zewnątrz robi się nadmiar wykonawców, z wiosną odejdą na murarkę, elewacje, ciesielstwo, dekarstwo, ogrodzenia, cena podskoczy jak zwykle.

Decyzja należy do wyboru wykonawcy w rękach Inwestora.

Dlatego uwazam,ze do wykonczeń warto zatrudniać ekipy wykonczeniowe... .Fachowcy od prac zewnętrznych,na zimę zajmują sie wykańczaniem...a wiosną,jak kolega pisze wracaja do " swoich" zajęć.Potem wychodzą efekty ich prac....czasem lepsze,czasem gorsze.

Nie neguję...ale fajnie,jesli kazdy zajmuje się swoją działką.Widzialem fachmanow od płotow ktorzy (niestety dla inwestora) zajeli sie rowniez tematem GK.Widzalem też wykończeniowców przy pracach...ciężkich....efekty,wlasnie bywają różne.

No ale coż...wiosna idzie.... będzie dobrze :)

Witam,ja wykonuję zabudowy poddaszy w "widełkach" 35-49zł/1m.kw. Zależnie od standardu wykończenia i tak;

niższa cena obejmuje : -montaż wełny (grubość zależnie od projektu)

-montaż profili (+ew.wzmocnienia) i WIESZAKI a nie miękkie łączniki typu ES (chyba,że RIGIPS)

-paroizolacja-klejona na łączeniach taśmą dwustronną lub zakładka 30-40 cm-zależnie od projektu (uważam za lepsze uszczelnienie taśmą)

-montaż płyty GK

-jedno/lub dwukrotne szpachlowanie (wraz z zatopieniem siatki,poprzecznie fizeliny,montaż narożników w przypadku okien)

cena wyższa obejmuje: -poz.1,2,3,4j.w.

-dwu/ lub trzykrotne szpachlowanie ,wtopienie narożników,taśmy,fizeliny)

-gruntowanie

-akrylowanie połączeń (połać-ściana)

-malowanie na biało (+ew.kolor)

Ceny są orientacyjne,w zależności od stopnia skomplikowania poddasza.

Wiadoma sprawa,prostrze-jesli jest tradycyjny,dwuspadowy dach

W projektach trudniejszych (wielopoziomowe sufity,okna typu "wole oko",lukarny,loggie) cena do indywidualnego

uzgodnienia...bez "naciągania" i rujnowania inwestora :)

Takie ceny proponuję na pomorzu,ale z uwagi na mobilnosc,również Mazury,Łódzkie...

Tak naprawdę,ważniejsze jest to co wewnątrz,a nie to co widać na wierzchu (mam na mysli porządnie wykonane docieplenie)

Bo bez tego,każde poddasze zamiast przyjemną przestrzenią,okaże się lodówką zimą i piekarnikiem latem.

Oczywiście,efekt wizualny rownież....ale...pamiętajmy...

No i montaż płyt z maksymalnie dużych elementów,a nie z kawałków/odpadów-to się później zemści.

Ponieważ połać dachowa jest narażona na tyle różnych naprężeń i sił (konstrukcja więźby jak i budynku działających na siebie) że jest to istny poligon.

Dlatego tak wazne jest prawidłowe wykonanie zabudowy.

Mnie np.nie chciałoby się jeżdzić co miesiąc na budowę odległą o 300-400 km,tylko dlatego,że wynikły usterki ponieważ nie postarałem się za pierszym razem.

Dlatego prac robionych byle jak należy unikac-wykonuje sie 1 raz,a konkretnie (jak to sie zwykło mawiac-JAK DLA SIEBIE).

Owszem,dokładność kosztem niewiele dłuższego czasu ale jesli jeszcze ktos ma wątpliwości-patrz tekst wyżej :)

Możesz dać namiary na siebie? Mam do zrobienia dach w Grodzisku Maz.

Cena 49zł na gotowo za m2 poddasza to super cena dla inwestora. To prawie jak za darmo tyle, że wykonawca wychodzi za ten zakres prac około 100zł dniówka a nie wierzę, że ktoś mając zarejestrowaną firmę będzie za takie pieniadze pracował. Nawet w Lubelskim czy na Białostocczyźnie nie obrażając oczywiście tych regionów. Ufam ze kolega praca praca-2000 dobrze wykonuje swój job ale widziałem juz poddasza za 45zł/m2 "na gotowo", że wiem że za tę cene dobre wykonanie nie jest mozliwe. Obecnie poprawiam jedno takie poddasze.

Ps. zanim ktos powie ze 100zł/dnień to przeciez około 2,2 tys miesięcznie a ludzie zarabiają po 1200zł to zdradzę że firma, ( 2 osobowa) żeby zapłacic wszystkie podatki, czynsze i inne opłaty związane z jej egzystencją musi zarobic min. 10 tys zł.

Pozdrawiam

Edytowane przez ZygmuntRolicz

Możesz dać namiary na siebie? Mam do zrobienia dach w Grodzisku Maz.

Witam,oczywiście...niech tylko dojdę jak napisać na prv,bo nie chcę "reklamować się" numerami tel.na forum...to brzydko pachnie :no:

P.S. mowa o poddaszu,czy tak? bo "dach" to....dach..a ja nie zajmuję się ciesielką,dekarzem też nie jestem :)

Edytowane przez praca_praca2000

Cena 49zł na gotowo za m2 poddasza to super cena dla inwestora. To prawie jak za darmo tyle, że wykonawca wychodzi za ten zakres prac około 100zł dniówka a nie wierzę, że ktoś mając zarejestrowaną firmę będzie za takie pieniadze pracował. Nawet w Lubelskim czy na Białostocczyźnie nie obrażając oczywiście tych regionów. Ufam ze kolega praca praca-2000 dobrze wykonuje swój job ale widziałem juz poddasza za 45zł/m2 "na gotowo", że wiem że za tę cene dobre wykonanie nie jest mozliwe. Obecnie poprawiam jedno takie poddasze.

Ps. zanim ktos powie ze 100zł/dnień to przeciez około 2,2 tys miesięcznie a ludzie zarabiają po 1200zł to zdradzę że firma, ( 2 osobowa) żeby zapłacic wszystkie podatki, czynsze i inne opłaty związane z jej egzystencją musi zarobic min. 10 tys zł.

Pozdrawiam

Zgadzam,się dlatego tak ważne jest aby budowa była przygotowana logistycznie.Mnie np.szlag trafia,kiedy przejmuję (a nie lubię) po kimś robotę...a inwestor oprocz zastrzezen co do wykonania,żalił się że "ekipa" co drugi dzień dzwoniła bo zabrakło wkrętów itp!!!

Oczywiscie,koszty utrzymania firmy...zgadzam się z kolegą.Co do prac za w/w stawkę ,podpowiem ze jesli ekipa jest "kumata" to poddasze można wykonać dobrze i w miarę krótkim czasie.Nie mam na celu zbijania cen w branży,podalem przedział orientacyjny...jak wspomnialem-poddasza nieskomplikowane.Kto się tym zajmuje,wie ze szybko,tanio i poprawnie, nie da się wykonac zlecenia kiedy w grę wchodzą np.wielopoziomowe sufity (przelamania polaci itp).Wtedy inewstor sam jest sobie winny,jeśli połasi się na "tanią ekipę".

Poddasze nie jest prostym tematem,ale z kolei jesli się już potrafi,nie jest to tak skomplikowane.Ważne ,aby nie brac byle kogo,kto "gdzieś coś widzial albo słyszał o GK".

U mnie bywało,ze pracownicy (doświadczeni w wykonczeniówce) bulewrsowali się ponieważ u mnie prace miały byc wykonane "jak w książce".Bo ten,to robił w innej firmie tak,a tamten jeszcze inaczej (faktycznie,na początku biegałem z książką,grubą jak telefoniczna :) i wymagalem poprawności) .A ja powtarzam-ma być katalogowo....bo oczami świecić przed inwestorem nie mam zamiaru,a co gorsza gdy ON-amator w budowlance,zacznie wytykać błędy MNIE-facetowi,który uważa sie za fachowca :)

Pozdrawiam

Jak już kiedys pisałem wypisywnie bzdur powinno być karane.Jeżeli robi Pan poddasza na gotowo za 35-49 w tym standarcie co Pan opisuje to z chęcią zlecę Panu kilka w Warszawie.Rozumiem że ktoś może chcieć sie zareklamować ale czytając posty na tym forum dochodzę do wniosku że wyceny podaja desperaci bez zleceń,lub potencjalni inwestorzy podają swoje pobożne życzenia

No coz...jesli do mnie bylo adresowane pytanie,to-TAK.Ta cena to sama robocizna.W zasadzie materiał podobnie,czyli drugie tyle..choc jesli bierze sie wieksze ilosci,to w ogolnym rozrachunku wychodzi taniej (rabaty w hurtowniach ).

Pozdrawiam

49zł materiał ( na gotowo) to juz nawet nie pytam skąd i jaki.

Nie będę filozofował na temat "kumatej ekipy" ale wiem co to jest praca na poddaszach i nie mogę wprost uwierzyć, ze ktoś za taka stawkę "wychodzi na swoje". 45zł/m2 kosztuje zrobienie prostego sufitu bez spoinowania nie mówiąc o szpachlowaniu.

Ceny mam takie jakie są w regionie a każdego klienta traktuje indywidualnie. Podstawa do wyceny jest typ zabudowy oraz jej ilość. Na stronie rigipsa w zakładce klub licencjonowanego wykonawcy w woj. wielkopolskim znajdziesz również moją firmę. Żeby uzyskać taki wpis trzeba mieć odpowiednie kwalifikacje i przejść parę szkoleń i ostatecznie zaliczyć wizytację na budowie przez szkoleniowca Rigips, który "odbiera" i zatwierdza wykonane prace wg ich standardów. Piszę o tym dlatego bo wiem co to jest sucha zabudowa, ile pracy kosztuje poprawne jej wykonanie. Kolega praca_praca musi mieć na prawdę "kumata ekipę" skoro na tych stawkach potrafi zarobić.

20zł/m² Termoizolacja

45zł/m² konstrukcja na wieszakach do poddaszy ("grzybki"), folia, płyta.

5zł/m² spoinowanie

45zł/m² ścianka kolankowa

15zł/mb obsadzanie narozników aluminiowych

4zł/m² gruntowanie pod szpachlowanie (ławkowcem z naturalnego włosia)

17zł/m² szpachlowanie całopowierzchniowe ze szlifowaniem

6zł/m² gruntowanie gładzi "na biało"

8zł/m² malowanie jednym kolorem

10z/łm² malowanie drugim kolorem ( bez holki czyli tego paska przy suficie)

Akrylowanie zwykle 4zł/mb ale zazwyczaj robię to w cenie.

Szukam wykonawcy poddasze K-G jakieś 200 m2, dach dwuspadowy z 2 giblami/lukarnami.

Ocieplenie - krokwie mają 20cm + 10 cm dodatkowo, na gotowo żeby było 30 cm wełny. Sufit pod malowanie przeze mnie jaką farbą - jeszcze nie wiem jaką, żona wymyśla.

Miejscowość Łęki koło Oświęcimia, mój tel. 604-251-526.

Ile za robotę+materiał? Orientacyjnie oczywiście, bo wiadomo że bez obmiaru można jedynie przybliżenie.

Koledzy-fachowcy.Prostą połać bez fajerwerków za ok.cztery dychy z jednokrotnym szpachlowaniem da sie zrobic.To nie jest tak,jak co niektórzy przedstawiają..I da się zarobić,jeśli w 1 miesiac 2 osoby są w stanie wykonac 400m.kw. suchej zabudowy z jednokrotnym szpachlowaniem.Przy duzych,prostych powierzchniach jest to mozliwe.Oczywiscie,potrzeba zgranych ekip instalatorskich (elekrtycy,hydraulicy...etc) bo bez nich...mozna zapomniec o takich ilościach.

Aha :) Jesli wycina się cudze wypowiedzi,wyrywa z kontekstu-to faktycznie,dziwnie to wygląda.Napisalem wprost,ze zalezy to od stopnia skomplikowania poddasza.

Czesto ceny są sporo wyższe....no ale nie bede sie rozpisywal znow za ile (?) bo zostanę posądzony o "reklamowanie się na siłę i desperackie poszukiwanie zleceń" .Po prostu zapraszam do przeczytania całej mojej wypowiedzi-a nie "wyrywkowo".

Inwestor też mając dom z kilkoma oknami typu "wole oko" i innymi ciekawostkami czesto ciśnie aby cena byla maksymalnie niska.Ale -nie dajmy sie zwariować!

Jesli ktos mi mowi:"a sąsiadowi zrobili takie samo poddasze ze 30zl z malowaniem"-to odsyłam inwestora do "tych" fachowcow.

Moze faktycznie niepotrzebnie dalem sie podpuscic z tym wystawianiem cen ,tak publicznie.

Co do zleceń,to nie narzekam-mam.Mało tego,mam świadomość ze są ekipy,które psuja rynek...bo wykonują prace byle jak za byle jakie pieniadze (przyklad:Kartuzy woj.pomorskie-ekipa glazurnikow po 10zł/m.kw. lazienki) i nie jestem w stanie z nimi konkurowac,na ich terenie :) Tym bardziej,ze są tacy inewstorzy,którzy ich biorą i chwalą :)

P.S.

A co do kolegi ms1975 i wypisywania bzdur: kolego,za te pieniążki w Warszawie to ja też Tobie chętnie zlecę.Koszty utrzymania ekipy są w tym rejonie zbyt wysokie.

Dziwi mnie taka "stronniczosc" ...ze "w Warszawie".Ja nie chwaliłem sie,że wykonuję swoje prace w Twoim rejonie i to za tyle.Napisalem,ze przy tych stawkach pracowałem na pomorzu,Mazurach czy okolice Łodzi,bo takie akurat "proste" poddasza miałem w tamtych rejonach.Bywa ,ze biorę po 70zł/1m.kw. netto za robociznę ...ponieważ poddasze jest..bardziej skomplikowane.... i też inwestor nie załamuję rąk,kiedy przedstawiam mu swoje racje i mowie ze to cena jeszcze bez szpachlowania i malowania :)

Co do cen materiałów,owszem mozna sie spierac.Mowa o "podstawach"....bo jaki sens oczekiwac 49zl za material od metra na gotowo,jesli farba lateksowa znanego producenta kosztuje od 90-170zł/2,5L Wiec takie uogólnianie jest bez sensu,ze oto kolega "praca"_praca2000" wykona wszystko i wszedzie z dowolnych materiałów za kilkadziesiąt złotych-a tak nie jest.Mało tego:ja tani nie jestem.Niemniej ,nie kasuję np.jak Pan ZygmuntRolicz 2 razy za gruntowanie (pod gładź i pod farbę) stąd byc moze takie różnice.Tak jak Pan wykonuje czesto akrylowanie w cenie,tak ja czesto inne prace.Proszę wysłać zdjecie poddasza,a zrobię wycenę...jesli bedzie skomplikowane -sami sie koledzy zdziwicie,ile to moze kosztowac.

A co do cen materiałów-panowie gdzieś ten dolny pułap musi sie zaczynac...chyba ze ktos robi tylko i wylacznie z najdroższych materiałów i dla inwestorów,ktorych na to stac.Ja tez nie jestem instytucją charytatywną i za darmo nie pracuję.Pozdrawiam nerwusów :)

Edytowane przez praca_praca2000

Witam Pana, jestem w trakcie poszukiwania kogoś sprawdzonego, kto zna się na rzeczy do zabudowy poddasza - budowa w Gdyni. Jeśli jest Pan zainteresowany to podaję swój numer 724 940 272 i proszę o kontakt. Edytowane przez alibaba13

• 2 weeks później...
20zł/m² Termoizolacja

45zł/m² konstrukcja na wieszakach do poddaszy ("grzybki"), folia, płyta.

5zł/m² spoinowanie

45zł/m² ścianka kolankowa

15zł/mb obsadzanie narozników aluminiowych

4zł/m² gruntowanie pod szpachlowanie (ławkowcem z naturalnego włosia)

17zł/m² szpachlowanie całopowierzchniowe ze szlifowaniem

6zł/m² gruntowanie gładzi "na biało"

8zł/m² malowanie jednym kolorem

10z/łm² malowanie drugim kolorem ( bez holki czyli tego paska przy suficie)

Akrylowanie zwykle 4zł/mb ale zazwyczaj robię to w cenie.

właśnie szukam fachowca do ocieplenia i te poszczególne wyliczenia to mnie, budującej po raz pierwszy i niewiele się na tym znam, nić nie mówi, ale jak ktoś poda cenę za metr kw. to wtedy wiem , czy to jest dużo czy małohttp://forum.muratordom.pl/images/icons/icon7.pnghttp://forum.muratordom.pl/images/icons/icon7.png