Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto według Was jest BOGATY ?

GREG.M

Recommended Posts

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

andre,

duży pieniądz rodzi ZACHCIANKI a nie potrzeby

a to ogromna różnica

No nie wiem, człowiek bogaty musi swoje bogactwo pokazać inaczej chyba czuje się źle.

Ale wracając do tytułu wątku.

Przypadkiem koło sklepu słyszałem takie słowa starszej kobiety do jej znajomej (obie nie wyglądały na zamożne):

- Patrz pani, kupiłam chleb, mleko, papierosy i pieniędzy nie ma... drożyzna..

Bogata kobieta skoro stać ją na puszczanie pieniędzy z dymem.

Te paierosy kosztowały dwa albo trzy razy więcej niż chleb i mleko!!!

Ciekawe, że w środowiskach gdzie najczęściej brakuje od 1 do 1 na papierosy i alkohol zawsze są pieniądze.

Od 20 lat nie palę, przez ten czas nie puściłem z dymem ok. 40 tysięcy złotych.

Czy ktoś przy zdrowych zmysłach podpalił by stertę banknotów wartości 40 tysięcy złotych? albo chociaż banknot 200-u złotowy (chyba tyle mniej więcej przeciętny palacz wydaje miesięcznie na papierosy)?

:evil: :evil: :evil: ... tiiia ... wychodzi na to, że nie jestem przy zdrowych zmysłach ... miast wrzucać miesięcznie do "świnki" około ... policzmy: papierosy i cygara ?pln + piwo, winko, szkocka i inna wóda ?pln ... hmmm ... palę około 40 lat, ... popijam sobie grubo ponad 30 lat ... taaaaa ... trochę by się nazbierało (wcześniej jednak paliłem mniej i taniej piłem) ...

... można jeszcze: ... oszczędzać na jedzeniu, ubraniu, energii, wakacjach, książkach (jedną już mam), ... itd, itp, :lol:

... tylko PO CO ... każdy, (przy zdrowych i niezdrowych zmysłach) niech wydaje SWOJE pieniądze na co ma ochotę (nawet gdyby miał kaprys podpalać 100-tu dolarówkami cygara po 50 za sztukę i gasić je w winku za 2000usd flaszka) :wink:

pozdrawiam niezmiernie serdecznie "doły społeczne" :wink:

http://www.chefpaul.net/smiles/smoke1.gif

ps - jestem już w wieku, iż preferuję "Escalade" nad "Corvette" (no i trochę tańszy jest :wink: )

... tylko PO CO ... każdy, (przy zdrowych i niezdrowych zmysłach) niech wydaje SWOJE pieniądze na co ma ochotę (nawet gdyby miał kaprys podpalać 100-tu dolarówkami cygara po 50 za sztukę i gasić je w winku za 2000usd flaszka) :wink:

Zgadza się, tylko niech później nie dulczy, że na życie mu brakuje..., a niestety na okrągło słyszę takie gadki i widzę gości z petem w ustach i butelką piwa w garści... niech nie marudzą, że nie mają za co żyć to się przestanę czepiać.

Zgadza się, tylko niech później nie dulczy, że na życie mu brakuje..., a niestety na okrągło słyszę takie gadki i widzę gości z petem w ustach i butelką piwa w garści... niech nie marudzą, że nie mają za co żyć to się przestanę czepiać.

no ja to słyszę lepsze..."nie mamy kasy, firma bankrutuje" a po tygodniu nowa fura dla żonki pod chatą...ale w końcu to mnie mój kłopot - tylko po co tak narzekają? 8)

Bogaty czlowiek ( rozumiem ze o kase chodzi bo tak wynika z postu autora) to ten, ktorego jak zapytasz ile ma kasy w portfelu , potrafi ci odpowiedziec z dokladnascia do tysiaca ,w zwykly dzien, kiedy nie ma do zalatwienia specjalnych zakupow :)

to o mnie ... ja potrafie zawsze powiedziec ile mam w portfelu z dokladnoscia do tysiaca :lol: :lol: :lol: :wink:

Ja tez, ja tez! 0 lub 1 :D

Bogaty czlowiek ( rozumiem ze o kase chodzi bo tak wynika z postu autora) to ten, ktorego jak zapytasz ile ma kasy w portfelu , potrafi ci odpowiedziec z dokladnascia do tysiaca ,w zwykly dzien, kiedy nie ma do zalatwienia specjalnych zakupow :)

to o mnie ... ja potrafie zawsze powiedziec ile mam w portfelu z dokladnoscia do tysiaca :lol: :lol: :lol: :wink:

Ja tez, ja tez! 0 lub 1 :D

dokładnie :lol: :lol: :lol:

No niech trochę pomyślę... :lol: :wink:

Ten któremu wystarczy tyle ile potrzebuje.

Ten który nie potrzebuje więcej niż ma.

Ten który dając dostaje.

Ten co ma tylko przyjaciół.

Ten co codziennie znajduje cos za co powinien dziękować.

Ten co wszędzie ma ojczyznę.

Ten który w osamotnieniu nie jest samotny.

Ten co wszędzie widzi piękno.

Ten który jest cierpliwy.

Ten który jest odważny.

Ten ktoremu zawiść jest obca.

Ten co w sobie znajduje spokój a w innych zrozumienie.

No i jeszcze taki jeden którego nie znacie wiec nie napisze o nim... 8) :wink:

Kto według Was jest BOGATY ?

ten który usmiecha się do siebie

uśmiecha się z rzeczy niepozornych

cieszy się z rzeczy błachych

ten który obdarza innych uśmiechem

ten który jest obdarzany uśmiechem przez innych

jest miły dla innych ludzi

inni ludzie są mili dla niego

potrafi słuchac innych ludzi

i ludzie z nim chcą rozmawiać

ten który potrafi robic rzeczy bez znaczenia

i ten który dosstrzega rzeczy bez znaczenia

ten dla którego czas płynie wolno

i ten który na wszystko może znaleźć czas

czy to definicja szczęścia czy bogactwa ?

a moze to jedno i to samo

bogaty jest ten, ktory nie wiem juz co z pieniedzmi ma robic, nie umie ich umiejetnie rozdysponowac, pieniadze nim rzadza, przejmuja nad nim wladze, co nie pozwala mu trzezwo patrzec na pewne sprawy

wbrew pozorom im kto bogatszy tym bardziej liczy kazda zlotowke, oczywiscie ta nie wydana na siebie - ale na przyklad na swoich pracownikow

jesli chodzi o jakies kwoty to nie wiem, ponoc bogatym mozna zostac niezaleznie od przychodow (oczywsicie nie moga byc one za niskie) ale zaleznie od tego ile kto wydaje a ile porafi odlozyc

z mojego otoczenia znam ludzi ktorzy zarabiaja niewiele ale potrafia oszczedzac, inni zas maja niezle zarobki ale nie maja oszczednosci

to ja dodam jeszcze swoje 3 grosze.

Bogactwo, to absolutnie nie wysokosc miesiecznych zarobkow, tylko majatek. Za bogata mozna uznac osobe, ktore od dzis przestaje pracowac i jest w stanie utrzymac swoj poziom zycia przez nastepne 20-30 lat bez pracy, albo wrecz do konca swoich dni. Koniec kropka.

Podobno byly czasy , kiedy bogaci rozdawali swoj majatek biedakom .

podobno Kopernik była kobietą ...

nie od podobno odkrył Amerykę....

Ten co odkryl Ameryke to malo ze plynal nie wiedzac gdzie,odkryl nie wiedzoial co,to jeszcze wszystko zrobil za kase zony.

To mi sie podobalo!!! :lol: