Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka końcowa i koszty???

Recommended Posts

Mam 3 pytanka: Co mam wylać na styropian 10 cm i jakiej grubości, abym miał solidną podłogę i niedrogo!!! Jaki jest koszt wykonania 100m2 o następującym układzie: folia budowlana izolacyjna, styropian FS20 10cm, wylewka (planuję 5cm)?

Słyszę od dłuższego czasu o jakichś samopoziomujących (chyba są drogie), jastrychach, piaskobeton (???) Co wylewacie u siebie i jakie składniki to "coś" posiada?

Składniki będziemy mieli identyczne, robocizna ok 11 zł/m2 - z wykończeniem pod płytki i mozaikę. W łazience też dajemy styropian, jest izolatorem a zamierzamy połozyc też matę el. grzewczą / Nie rozumiem czemu wyszła Ci róznica poziomów?

W pokojach użyjemy także siatki metalowej / w wylewce/. Pozdr.

Moim zdaniem ocieplenie w łazience ma sens przy ogrzewaniu podłogowym, ma za zadanie zatrzymać ciepło. W innym przypadku jest właściwie bezsensem, w łazience daje się zwykle płytki na podłoge, a one są zawsze "zimne" w dotyku, no i właściwie przed czym miałby izolować ten styropian, jeśli różnica temperatur jest prawie taka sama na kondygnacjach? Wylewki powinno być min. 5cm na styropianie, mniej można dać na twardych podkładach min.2cm; wylewka, szlichta i jastrych to prawie to samo, różnią się tylko stopniem zatarcia powierzchni. (Piaskobeton to jakiś dziwoląg nazewniczy). Wylewki samopoziomujące są rzeczywiście bardzo drogie, daje się ich cieniutką warstwę tam, gdzie nie da się inaczej wyrównać powierzchni (np.szlichta jest kiepsko zrobiona)

Stanowczo nie zgadzam się z poglądem, że izolacja cieplna podłogi w łazience (bez ogrzewania podłogowego) jest bezsensem. Nawet kilka razy przeczytałem te posty, bo nie mogłem uwierzyć. Izolacja ta ma dokładnie taki sam sens jak izolacja w innych pomieszczeniach - gdzie widzicie różnicę? Ma ona za zadanie ograniczyć przepływ ciepła z pomieszczenia do gruntu i zimna z gruntu do pomieszczenia - zakładam oczywiście, że mówimy o podłodze na gruncie, bo w innym przypadku po co aż 10 cm styropianu. Dlaczego więc w pokojach jest niezbędna, a w łazience bezsensowna? Jak mawia żaba: "nie kumam".

Dam przyklad. W domu moich rodziców łazienka sąsiaduje z kuchnią- w obu są kafle na podłodze. W łazience podłoga jest bez izolacji i chodzenie po niej boso jest słabo przyjemne. W kuchni natomiast podczas ostatniego remontu zastosowano 4 cm styropianu pod wylewkę i teraz temperatura podłogi niewiele różni się od temperatury w pomieszczeniu.

Ta właśnie izolacja decyduje, czy temperatura podłogi będzie bardziej zbliżona do temperatury w pomieszczeniu, czy w gruncie.

Izolacja cieplna podłogi w łazience jest więc tak samo potrzebna jak w innych pomieszczeniach i proszę nawet nie próbować mnie przekonywać, że jest inaczej.

Pozdrowionka

P.S. Osobiście dam styropian nawet w garażu, ale to już inna bajka.

Metal nie jesteś sam - ja też w garażu daję styropian, bo jak mi się zechce umyć samochód, to będę sobie słabiutko grzał, a nie chcę powodować efektu cieplarnianego, przez ogrzanie całej atmosfery i gleby :wink:

W domu jak teraz liczę (przed ociepleniem i posadzką) wychodzi mi trochę niskie pomieszczenie 260-265. Dałbym ten niebieski, aby zejść z 10 na 7, ale to będzie qrcze drogo.

On 2002-02-06 13:17, Alanta wrote:

..... (Piaskobeton to jakiś dziwoląg nazewniczy)......

Alanta uważam, że nie jest tak do końca z tym piaskobetonem. Być może nazwa taka nie figuruje w materiałach do nauki o budownictwie, ale jest doskonałym określeniem towaru w wytwórniach betonu. Spróbuj zamówić np. telefoniczne beton na wylewki bez użycia tego słowa. Gwarantuję, że przywiozą beton konstrukcyjny (żwirowy) np. B-15. Jeśli określisz, że potrzebujesz piaskobeton wiadomo, że otrzymasz beton, którego jedynym kruszywem jest piasek o frakcji do 2mm, przeznaczony specjalnie do wylewek wyrównawczych pod posadzki i nie tylko. Trzeba jeszcze określić klasę przeważnie od B-10 do B-25.

Mój majster chce sam robić /betoniarka/ wylewki. Budowlaniec piszesz, że mozna zamówić gotowy w betoniarni. Jak jest to technicznie do wykonania /kilka pokoi, korytarze , 2 poziomy/?

Pamiętam jak robiliśmy płyty to ekipa się dośc śpieszyła. Może również orientujesz się w cenach? Dzięki z góry za info. Majka

Dzięki za wszystkie odpowiedzi (skierowane raczej do podpinającego się partnera), ale czy otrzymam odpowiedzi na moje trzy pytanka? Pozdrawiam!

PS do BUDOWLANIEC - mam wylany już beton B10 na warstwie zagęszczonego piasku. Czy po położeniu izolacji i styropianu mam na to wylewać piaskobeton (jaka jest w tym przypadku jego cena - 5cm i jakiej ma być konsystencji?) POZDRAWIAM

Wylewka z gruszki to zaszczędzenie kręgosłupów i pieniędzy, no chyba, że ma się tanią siłę roboczą, która za wszelką cenę przepakuje z taczki do wiaderek i wtarga na piętro 200 porcji betonu. Takiej siły u nas coraz więcej, więc można i tak.

Sposób na wylewkę z gruszki, nie mylić z nalewką:

1) Większość renomowanych wytwórni (BT Dolny Śląsk) posiada tzw. pompogruszkę np. typ PUMI TMP 705.

2) Zamawiasz na swoją budowę takie urządzenie.

3) Za jednym transportem może być dostarczone 7 m3 piaskobetonu, ale ze względu na proces wiązania mieszanki połowa jest ilością do przerobienia w czasie regulaminowym, a to daje ok 70 m2 wylewki.

4) Pompogruszka rozkłada się przed Twoim domem w odpowiedniej odległości i przez otwór okienny, drzwi balkonowe, tarasowe lub wejściowe wprawny operator z nadajnikiem radiowym na piersiach, dużo smuklejszą końcówką niż posiada tradycyjna pompa, poda Tobie mieszankę w każdy punkt Twojego domku z rozłożeniem na pomieszczenia.

5) Cała operacja trwa do 30 minut z przyjazdem, wyładowaniem mieszanki i wyjazdem z budowy.

6) Teraz wszystko w rękach sprytnych wykonawców, którzy w przeciągu godziny z palcem w .... (na telefonie komórkowym) powinni rozpracować tę porcję piaskobetonu.

7) Warunkiem sukcesu jest wcześniejsze przygotowanie prowadnic do ściągania mieszanki łatami.

Osiem) Koszt sprzętu jest mniejszy niż gruszki tradycyjnej i dodatkowo pompy.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: budowlaniec dnia 2002-02-08 00:03 ]

Myślę o wypożyczeniu tzw. miksokreta do przygotowania piaskobetonu. Jest to urządzenie, w którym składniki są mieszane a następnie wypychane rurą na miejsce. Nie trzeba taszczyć wiader, a tempo pracy nie jest tak zabójcze jak w przypadku pompy na samochodzie.

Ma tylko jedną wadę: potrzebuje aż 63A zabezpieczenie na zasilaniu, co nie każdy ma na budowie.

Co najlepiej nadaje się na prowadnice do wylewki?

Czy znacie jakieś "sposoby" (po naszemu knify) żeby uzyskać taką powierzchnię, żeby nie wymagała poprawiania wylewką samopoziomującą?

Pittbul, dzięki za poparcie, miałam na myśli podłogę w pomieszczeniach wyższych. Na gruncie, czy nad nieogrzewaną piwnicą i tak trzeba dać izolację cieplną we wszystkich pomieszczeniach, więc jest oczywiste, że w łazience też.

Tez polecam gruchę z pompą, na budowie warto sobie ukręcić co najwyżej beton do drobiazgów typu nadproża.

• 3 months później...

niedawno wszedłem na to forum i stwierdziłem że to co wypisywane jest na temat posadzek betonowych z tymi wszystkimi radami może zjeżyć włoś na głowie

pisałem już gdzieś- posadzka wykonywana innaczej niż przy użyciu maszyn podającej beton typu miksokret z udziałem doświadczonej ekipy z mieszanie na placu budowy i sukcesywnym podawaniem zaprawy daje pewnośc dobrze wykonanej roboty

moja rada - nie radzić żle JZ

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: redakcja dnia 2002-07-23 10:25 ]

Właśnie zakończyłem u siebie ten etap prac.Ekipa po 8pln/m kw. mixokretem 120m kw, 2,3t cementu i Kamaz żwiru płukanego,10litrów plasatyfikatora( ogrzewanie podłogowe). Koszt materiałów ok. 1100pln. Poziomowane na usypywanych pod ścianami wałkami półsuchego betonu. Czysto, szybko(ok.12godz.) i RÓWNO.