Ella 11.03.2003 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 Bardzo proszę o objaśnienie mojej laickiej głowie kwestii, której nie zrozumiałam w ostatnim Muratorze. Otóż w artykule o hydroforach była mowa o zapotrzebowaniu na sporą kubaturę pomieszczenia, w którym hydrofor ma się znajdować. Z tym, że użyto określenia "tradycyjne hydrofory". W ostatnim zdaniu natomiast przeczytałam, że "nowoczesny hydrofor" może się zmieścić nawet w szafce pod zlewem. Czy to oznacza, że "nowoczesny hydrofor" nie potrzebuje tak dużej kubatury pomieszczenia gospodarczego? Jest to dla mnie bardzo istotne, gdyż moja kotłownia nie spełnia wymogów opisanych w artykule - musiałabym ją w razie czego powiększyć, co byłoby bardzo kłopotliwe. Pozdrawiam i liczę na odzew!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 15.03.2003 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Być może zadałam pytanie w sposób zbyt zawiły, więc spróbuje wprost: JAKA KUBATURA POMIESZCZENIA GOSPODARCZEGO JEST KONIECZNA, ABY UMIEŚCIĆ W NIM NOWOCZESNY HYDROFOR? Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 17.03.2003 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Ella z powodu awarii systemów nasze wypowiedzi zniknęły dlatego piszę jeszcze raz. U nas hydrofor (nie wiem nowoczesny, czy tradycyjny), z powodu głośności w działaniu, będzie usytuowany w pomieszczeniu gospodarczym przy garażu. Nie wyobrażam sobie takiego ustrojstwa, w żadnym wydaniu, umieszczonego w szafce kuchennej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 18.03.2003 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Jolu, dzięki za odzew . Nawet nie przyszło mi do głowy, żeby umieszczać hydrofor w szafce kuchennej (to był tylko cytat z Muratora). Rzecz w tym, że moja kotłownia (jedyne miejsce, w którym hydrofor może się znaleźć) będzie miała 3 m2, kubaturę ok.8 m3 - czyli dokładnie tyle, ile wg norm potrzeba na piec z otwartą komorą spalania. Ale powstaje pytanie, czy jest to wystarczająca ilość miejsca na hydrofor - informacje w w/w artykule były dla mnie niejednoznaczne. Jeśli ktoś potrafi mi to wyjaśnić, to będę wdzięczna! Pozdrawiam serdecznie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 18.03.2003 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Ella wiem, że to nie Twój wymysł z tym hydroforem w szafce. Również widziałam w Muratorze to zdjęcie i nie mogłam wyjść z podziwu nad pomysłowością.U mnie w domu prawie cały parter jest przestrzenią otwartą, łazienki mają po 4 m2 więc też odpadają. Nie posiadamy w domu żadnych pomieszczeń gospodarczych. Jedynie w garażu jest wydzielone takie pomieszczenie. Z umiejscowieniem hydroforu też mamy problem. Mieliśmy kilka takich roboczych pomysłów, łącznie z wybudowaniem z kręgów betonowych bunkra koło domu. Uznaliśmy jednak, że taki "bunkier" wybetonujemy ale w pom.gosp. w garażu. Może też nie jest to najlepszy pomysł, ale lepszy od szafki kuchennej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 18.03.2003 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Jolu, czy te kręgi betonowe mają pełnić rolę zapory akustycznej? Ciekawa idea, daj znać, jak się sprawdza! U mnie akustyka będzie kwestią wielkiej wagi , bo kotłownia znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie gabinetu. Pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 18.03.2003 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 No właśnie, u mnie musiałby być zainstalowany w łazience czyli w centralnym punkcie domu, tak więc i jego praca byłaby słyszalna w każdym zakątku domu jednakowo. Dlatego moje rozważania dot. upchnięcia hydroforu, początkowo niezrozumiałe dla męża, wreszcie doczekały się jego uwagi. Jeśli chodzi o szczegóły np. ocieplenie, wentylacja czy wyciszenie to już pozostawiam fachowcowi czyli mężowi.Jak to się będzie sprawowało, czas pokażehttp://www.ifb.pl/~qba/ikonki/smile.gif!Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 18.03.2003 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 a może tak pompa hudroforowa np. Grundfossa - bezzbiornikowa? Ustrojstwo to jest wielkości odkurzacza i jak na moje ucho dosyć cicha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 19.03.2003 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 Chyba nie w każdym przypadku jest to prosta sprawa.Na mojej działce jest pomarańczowa woda. Ujęcie wody jest ok. 20-25 m od domu. Czy ta pompa pociągnie wodę na taką odległość i jak rozwiązać, w tym przpadku, sprawę filtrów?No właśnie, może wiecie jakie filtry powinnam zastosować aby pozbyć się koloru wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 25.03.2003 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 Jolu, nie miałam jeszcze czasu obejrzeć dokładnie Muratora 4/2003, ale wydaje mi się, że jest artykuł o filtrach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 25.03.2003 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 Godul1 - ciekawa idea, tylko czy uniwersalna? Czy ta pompa może być zainstalowana wszędzie, czy też wymaga jakichś specjalnych "okliczności przyrody"?pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 25.03.2003 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 z tego co wiem to ta pompa nie ma jakiś specjalnych wymagań. podłącza się ją do gniazdka i tyle. Najlepiej udaj się do jakiegoś dużego sklepu z pompami(w Warszawie znam taki jeden) i spytaj fachowca. Poszukiwałem swego czasu takiej pompy i z tego co pamiętam to pompa ta jest bardzo wydajna i cicha. Włącza się samoczynnie w momencie poboru wody. z pewnością można ją stosować do tradycyjnych studni kopanych. Nie pamiętam jaką miała wysokość zasysania wody stąd też nie wiem czy nadaje się do głębinówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 25.03.2003 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 Godul1 -dzięki, postaram się to sprawdzić. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 27.03.2003 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 Właśnie przerabiamy dogłębnie temat filtrów. Robimy rozeznania w sklepach specjalistycznych i każdy bezradnie rozkłada ręce i kręci głową. Może..., kiedyś..., ktoś.... nam coś doradzi? Może znajdzie się prawdziwy fachowiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr28KR 10.12.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 U mnie sprawdziło się taki rozwiązanie:Precz z zestawami. Pompa jest w studni, hydrofor stojący w małej kotłowni.Zalety: bezszelestna praca, zanurzona pompa wtłacza wodę a nie zasysa, wiec nie ma żadnego problemu z zapowietrzaniem, zalewaniem rur gdy słabe ssanie itp. Odpowiedniej długości i szczelny przewód elektryczny na zamówienia przy pompie montują przed sprzedażą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 04.06.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 U mnie sprawdziło się taki rozwiązanie: Precz z zestawami. Pompa jest w studni, hydrofor stojący w małej kotłowni. Zalety: bezszelestna praca, zanurzona pompa wtłacza wodę a nie zasysa, wiec nie ma żadnego problemu z zapowietrzaniem, zalewaniem rur gdy słabe ssanie itp. Odpowiedniej długości i szczelny przewód elektryczny na zamówienia przy pompie montują przed sprzedażą. Czy w takim wypadku miejsce ustawienia hydrofora nie musi odpowiadac warukom technicznym (kubatura, wodoszcezlna instalacja itp)? mam zamiar w ten sam sposob rozwiazac temat glosnosci. Pompa w studni juz jest i na budowie sluzy b.dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 18.07.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 A ja mam hydrofor w studni,po prostu zrobilem polke z OSB nad powierzchnia wody i tak on sobie grzecznie stoi,zero halasu w domu,nie zajuje miejsca ,wiec same zalety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts