Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

miejsce na hydrofor

Ella

Recommended Posts

Bardzo proszę o objaśnienie mojej laickiej głowie kwestii, której nie zrozumiałam w ostatnim Muratorze.

Otóż w artykule o hydroforach była mowa o zapotrzebowaniu na sporą kubaturę pomieszczenia, w którym hydrofor ma się znajdować. Z tym, że użyto określenia "tradycyjne hydrofory". W ostatnim zdaniu natomiast przeczytałam, że "nowoczesny hydrofor" może się zmieścić nawet w szafce pod zlewem.

Czy to oznacza, że "nowoczesny hydrofor" nie potrzebuje tak dużej kubatury pomieszczenia gospodarczego?

Jest to dla mnie bardzo istotne, gdyż moja kotłownia nie spełnia wymogów opisanych w artykule - musiałabym ją w razie czego powiększyć, co byłoby bardzo kłopotliwe.

Pozdrawiam i liczę na odzew!!! :smile:

Ella z powodu awarii systemów nasze wypowiedzi zniknęły dlatego piszę jeszcze raz.

U nas hydrofor (nie wiem nowoczesny, czy tradycyjny), z powodu głośności w działaniu, będzie usytuowany w pomieszczeniu gospodarczym przy garażu. Nie wyobrażam sobie takiego ustrojstwa, w żadnym wydaniu, umieszczonego w szafce kuchennej!

Jolu, dzięki za odzew :smile: .

Nawet nie przyszło mi do głowy, żeby umieszczać hydrofor w szafce kuchennej :wink: (to był tylko cytat z Muratora).

Rzecz w tym, że moja kotłownia (jedyne miejsce, w którym hydrofor może się znaleźć) będzie miała 3 m2, kubaturę ok.8 m3 - czyli dokładnie tyle, ile wg norm potrzeba na piec z otwartą komorą spalania.

Ale powstaje pytanie, czy jest to wystarczająca ilość miejsca na hydrofor - informacje w w/w artykule były dla mnie niejednoznaczne.

Jeśli ktoś potrafi mi to wyjaśnić, to będę wdzięczna! :razz:

Pozdrawiam serdecznie!!!

Ella wiem, że to nie Twój wymysł z tym hydroforem w szafce. Również widziałam w Muratorze to zdjęcie i nie mogłam wyjść z podziwu nad pomysłowością.

U mnie w domu prawie cały parter jest przestrzenią otwartą, łazienki mają po 4 m2 więc też odpadają. Nie posiadamy w domu żadnych pomieszczeń gospodarczych. Jedynie w garażu jest wydzielone takie pomieszczenie. Z umiejscowieniem hydroforu też mamy problem. Mieliśmy kilka takich roboczych pomysłów, łącznie z wybudowaniem z kręgów betonowych bunkra koło domu. Uznaliśmy jednak, że taki "bunkier" wybetonujemy ale w pom.gosp. w garażu.

Może też nie jest to najlepszy pomysł, ale lepszy od szafki kuchennej.

No właśnie, u mnie musiałby być zainstalowany w łazience czyli w centralnym punkcie domu, tak więc i jego praca byłaby słyszalna w każdym zakątku domu jednakowo. Dlatego moje rozważania dot. upchnięcia hydroforu, początkowo niezrozumiałe dla męża, wreszcie doczekały się jego uwagi. Jeśli chodzi o szczegóły np. ocieplenie, wentylacja czy wyciszenie to już pozostawiam fachowcowi czyli mężowi.

Jak to się będzie sprawowało, czas pokażehttp://www.ifb.pl/~qba/ikonki/smile.gif!

Pozdrowionka

Chyba nie w każdym przypadku jest to prosta sprawa.

Na mojej działce jest pomarańczowa woda. Ujęcie wody jest ok. 20-25 m od domu. Czy ta pompa pociągnie wodę na taką odległość i jak rozwiązać, w tym przpadku, sprawę filtrów?

No właśnie, może wiecie jakie filtry powinnam zastosować aby pozbyć się koloru wody?

z tego co wiem to ta pompa nie ma jakiś specjalnych wymagań. podłącza się ją do gniazdka i tyle. Najlepiej udaj się do jakiegoś dużego sklepu z pompami(w Warszawie znam taki jeden) i spytaj fachowca. Poszukiwałem swego czasu takiej pompy i z tego co pamiętam to pompa ta jest bardzo wydajna i cicha. Włącza się samoczynnie w momencie poboru wody. z pewnością można ją stosować do tradycyjnych studni kopanych. Nie pamiętam jaką miała wysokość zasysania wody stąd też nie wiem czy nadaje się do głębinówek.

• 6 years później...

U mnie sprawdziło się taki rozwiązanie:

Precz z zestawami. Pompa jest w studni, hydrofor stojący w małej kotłowni.

Zalety: bezszelestna praca, zanurzona pompa wtłacza wodę a nie zasysa, wiec nie ma żadnego problemu z zapowietrzaniem, zalewaniem rur gdy słabe ssanie itp. Odpowiedniej długości i szczelny przewód elektryczny na zamówienia przy pompie montują przed sprzedażą.

• 3 years później...
U mnie sprawdziło się taki rozwiązanie:

Precz z zestawami. Pompa jest w studni, hydrofor stojący w małej kotłowni.

Zalety: bezszelestna praca, zanurzona pompa wtłacza wodę a nie zasysa, wiec nie ma żadnego problemu z zapowietrzaniem, zalewaniem rur gdy słabe ssanie itp. Odpowiedniej długości i szczelny przewód elektryczny na zamówienia przy pompie montują przed sprzedażą.

Czy w takim wypadku miejsce ustawienia hydrofora nie musi odpowiadac warukom technicznym (kubatura, wodoszcezlna instalacja itp)?

mam zamiar w ten sam sposob rozwiazac temat glosnosci. Pompa w studni juz jest i na budowie sluzy b.dobrze.

• 1 month później...