Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dąb na tarasie ?

Recommended Posts

Czy ktoś z Was ma może taras wykonany z desek dębowych ? Interesuje mnie technologia zabezpieczenia przed wilgocią, refleksje z użytkowania itp.

Może jakieś zdjęcia ?

Pozdro

Sławek

Ja na razie nie mam żadnego tarasu (jeszcze niewybudowany), ale mówiąc szczerze nie mam przekonania do jakiegokolwiek drzewa z przeznaczeniem na dłuuuugie i w uciążliwych warunkach przebywanie. Fakt efekt optyczny zupełnie inny (nie twierdzę na korzyść jednego czy drugiego, to rzecz gustu) ale biorąc pod uwagę koszty surowca, chemii, ryzyko...po co drzewo??

...Ja na razie nie mam żadnego tarasu (jeszcze niewybudowany), ale mówiąc szczerze nie mam przekonania do jakiegokolwiek drzewa z przeznaczeniem na dłuuuugie i w uciążliwych warunkach przebywanie. Fakt efekt optyczny zupełnie inny (nie twierdzę na korzyść jednego czy drugiego, to rzecz gustu) ale biorąc pod uwagę koszty surowca, chemii, ryzyko...po co drzewo??...

Wychodzisz rano boso na taras... . :wink: W tym wypadku drewno jest bezkonkurencyjne (pytanie: dlaczego tarasy nad wodą są wykonywane z drewna?)

Natomiast odnośnie odporości drewna to:

Po pierwsze - drewno mocno żywiczne.

albo:

Po drugie - drewno z polimerami.

lub ostatecznie:

Po trzecie - drewno impegnowane pokostem na gorąco.

Witam! Drewno na tarasie jest super! Nie jest jednak trwałe, wymaga pielęgnacji.Są forumowicze, którzy budują domy z drewna, to jaka jest przeszkoda w takim razie, by nie budować drewnianego tarasu.

Dla nas argumenty za - to:

1.tanie ( kupimy krajowe na początku, jak się odkujemy finasowo to może zainwestujemy w egzotyk)

2. łatwe w aranżacji

3. latem się nie nagrzewa jak patelnia

4. miłe dla bosych stóp

5. łatwa pielęgancja - dużo przystępnych cenowo impregnatów

Ale jest to argument, że drewno wody nie boi się.

P.S.

A odpowiednio "podrasowane" czuje się jak ryba w wodzie... . :wink: :lol: :lol: :lol:

Eeeee, nie boi jak się je wymienia...odwracasz kota ogonem...robią z drzewa bo się wody nie boi...robią z drzewa bo niskie koszty.

Robią z drzewa dlatego, że niskie koszty. To że robią z drzewa, nie świadczy tylko o tym, że "wody się nie boi". Asfalt na drogach pęka, ale i tak robią z niego drogi...

OK po kolei.

Po pierwsze:

Wiesz co to czarny dąb??? :o

To dąb który latami leży w wodzie - i wychodzi mu to na zdrowie (jest twardszy, stabilniejszy).

Sporo tarasów/pomostów jest wykonanych z dębu.

To chyba dobrze... . :o

Po drugie:

Odwracanie kota ogonem:

Nie o to chodzi. :( Technicznie jest to zbyt wiele alternatywnych rozwiązań.

P.S.

Odnośnie asfaltu. Jak byłem nastolatkiem praktykowałem w Sulejówku na budowie u inżyniera Dromexu (w owym czasie budowali w Iraku). On wytłumaczył mi w prosty sposób, dlaczego asfalt w Polsce jest taki kiepski. :-?

Bardzo chciałam mieć drewniany taras, bo taki po prostu mi się podoba, mąż chciał kafle bo nie trzeba malować, łatwiej się sprząta itd. no i tak powstał kompromis :wink: Drewno bangkirai impregnowane olejem. Cenowo wyszedł tak samo jak trochę grubsza sosna.

http://images1.fotosik.pl/85/7703ead5ce45b07dm.jpg

http://images2.fotosik.pl/85/6c754b7baec5279dm.jpg

użytkowanie (o tym zapomniałem z pośpiechu) - co prawda nie tarasu, ale kładeki dla turystów na bagnach: dębowe dechy, które leżą kilkanaście lat, deptane przez tysiące ludzi każdego lata, niczym nie impregnowane, nigdy nie odśnieżane. Często nimi chodzę, czasem boso, czasem leżę w słońcu wiosną gapiąc się na jeziora albo ptaki... i tak samo chcę na swoim tarasie łazić boso lub leżeć w słońcu na dębowych deskach...