rs6000 14.06.2006 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Czy ktoś z Was ma może taras wykonany z desek dębowych ? Interesuje mnie technologia zabezpieczenia przed wilgocią, refleksje z użytkowania itp. Może jakieś zdjęcia ? PozdroSławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 14.06.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 A od parkieciarza chcesz słów kilka??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 14.06.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Czy ktoś z Was ma może taras wykonany z desek dębowych ? Interesuje mnie technologia zabezpieczenia przed wilgocią, refleksje z użytkowania itp. Może jakieś zdjęcia ? Pozdro Sławek Ja na razie nie mam żadnego tarasu (jeszcze niewybudowany), ale mówiąc szczerze nie mam przekonania do jakiegokolwiek drzewa z przeznaczeniem na dłuuuugie i w uciążliwych warunkach przebywanie. Fakt efekt optyczny zupełnie inny (nie twierdzę na korzyść jednego czy drugiego, to rzecz gustu) ale biorąc pod uwagę koszty surowca, chemii, ryzyko...po co drzewo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 14.06.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 ...Ja na razie nie mam żadnego tarasu (jeszcze niewybudowany), ale mówiąc szczerze nie mam przekonania do jakiegokolwiek drzewa z przeznaczeniem na dłuuuugie i w uciążliwych warunkach przebywanie. Fakt efekt optyczny zupełnie inny (nie twierdzę na korzyść jednego czy drugiego, to rzecz gustu) ale biorąc pod uwagę koszty surowca, chemii, ryzyko...po co drzewo??... Wychodzisz rano boso na taras... . W tym wypadku drewno jest bezkonkurencyjne (pytanie: dlaczego tarasy nad wodą są wykonywane z drewna?) Natomiast odnośnie odporości drewna to: Po pierwsze - drewno mocno żywiczne. albo: Po drugie - drewno z polimerami. lub ostatecznie: Po trzecie - drewno impegnowane pokostem na gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 14.06.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 (pytanie: dlaczego tarasy nad wodą są wykonywane z drewna?) Po pierwsze koszy, po drugie...koszty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 14.06.2006 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 W wypadku drewna niższe niż wykonania pomostu z kamienia... . P.S. Pokost jest tani... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwarysta 14.06.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Witam! Drewno na tarasie jest super! Nie jest jednak trwałe, wymaga pielęgnacji.Są forumowicze, którzy budują domy z drewna, to jaka jest przeszkoda w takim razie, by nie budować drewnianego tarasu.Dla nas argumenty za - to:1.tanie ( kupimy krajowe na początku, jak się odkujemy finasowo to może zainwestujemy w egzotyk)2. łatwe w aranżacji3. latem się nie nagrzewa jak patelnia4. miłe dla bosych stóp5. łatwa pielęgancja - dużo przystępnych cenowo impregnatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 14.06.2006 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 W wypadku drewna niższe niż wykonania pomostu z kamienia... . P.S. Pokost jest tani... . No więc właśnie. Sam sobie odpowiedziałeś...co nie znaczy że robi się je wyłącznie ze wzgledu na trwałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 14.06.2006 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Nie nie odpowiedziałem sobie. Z Twojej wypowiedzi wynikało : ...Po pierwsze koszy, po drugie...koszty... Koszty niskie OK. Koszty niskie tandteta. Więc jeżeli tak rozmawiamy to: może wypowiadaj sie precyzyjniej... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 14.06.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Nie nie odpowiedziałem sobie. Z Twojej wypowiedzi wynikało...to że tarasy nad wodą są zdrewna to wcale nie argument, że są trwałe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 14.06.2006 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Ale jest to argument, że drewno wody nie boi się. P.S. A odpowiednio "podrasowane" czuje się jak ryba w wodzie... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 14.06.2006 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Ale jest to argument, że drewno wody nie boi się. P.S. A odpowiednio "podrasowane" czuje się jak ryba w wodzie... . Eeeee, nie boi jak się je wymienia...odwracasz kota ogonem...robią z drzewa bo się wody nie boi...robią z drzewa bo niskie koszty. Robią z drzewa dlatego, że niskie koszty. To że robią z drzewa, nie świadczy tylko o tym, że "wody się nie boi". Asfalt na drogach pęka, ale i tak robią z niego drogi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 14.06.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 OK po kolei. Po pierwsze: Wiesz co to czarny dąb??? To dąb który latami leży w wodzie - i wychodzi mu to na zdrowie (jest twardszy, stabilniejszy). Sporo tarasów/pomostów jest wykonanych z dębu. To chyba dobrze... . Po drugie: Odwracanie kota ogonem: Nie o to chodzi. Technicznie jest to zbyt wiele alternatywnych rozwiązań. P.S. Odnośnie asfaltu. Jak byłem nastolatkiem praktykowałem w Sulejówku na budowie u inżyniera Dromexu (w owym czasie budowali w Iraku). On wytłumaczył mi w prosty sposób, dlaczego asfalt w Polsce jest taki kiepski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 14.06.2006 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 On wytłumaczył mi w prosty sposób, dlaczego asfalt w Polsce jest taki kiepski. I co, jeździ się lepiej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 14.06.2006 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 ...I co, jeździ się lepiej??... Nie. W Polsce jest kwaśna ropa a u Arabów słodka. To jest nasz problem podstawowy... . P.S. Jeździ się lepiej u Arabów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 14.06.2006 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Bardzo chciałam mieć drewniany taras, bo taki po prostu mi się podoba, mąż chciał kafle bo nie trzeba malować, łatwiej się sprząta itd. no i tak powstał kompromis Drewno bangkirai impregnowane olejem. Cenowo wyszedł tak samo jak trochę grubsza sosna. http://images1.fotosik.pl/85/7703ead5ce45b07dm.jpg http://images2.fotosik.pl/85/6c754b7baec5279dm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 15.06.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 taras - (na razie w planie) oczywiście drewniany i oczywiście dębowy. Estetyka i gusty - każdy ma swoje, albo i nie:) Prostota wykonania, koszty - te już są dyskusyjne, dąb np. nie wymaga imregnacji, ale jak ktoś lubi beton wokół siebie to jego sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 15.06.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 użytkowanie (o tym zapomniałem z pośpiechu) - co prawda nie tarasu, ale kładeki dla turystów na bagnach: dębowe dechy, które leżą kilkanaście lat, deptane przez tysiące ludzi każdego lata, niczym nie impregnowane, nigdy nie odśnieżane. Często nimi chodzę, czasem boso, czasem leżę w słońcu wiosną gapiąc się na jeziora albo ptaki... i tak samo chcę na swoim tarasie łazić boso lub leżeć w słońcu na dębowych deskach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts