sp9wus 14.06.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Ile kosztuje przekształcenie działki rolnej w budowlaną? Jeżeli oczywiście pozwala na to plan zagospodarowania terenu. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 14.06.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Są jakieś przepisy. Dz U 261 poz 2603 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 14.06.2006 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Za bardzo ogólne pytanie. Za co (i komu) chcesz płacić? I na jakim terenie (tzn. czy jest plan zagospodarowania przestrzennego) jest działka?Jeśli chodzi Ci o wyłączenie z produkcji rolnej, to za 500 m kw. nic nie płacisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sp9wus 15.06.2006 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Dzialka 26a, obok niej wszystkie działki są przekształcone na budowlane, także w planie zagospodarowania przestrzennego ta działka jest przewidziana jako budowlana. Ile będzie kosztować przekształcenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 16.06.2006 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Nie trzeba nic przekształcać ani tym bardziej płacić za przekształcenie. Można zabudować działkę zgodnie z zapisami w planie zagospodarowania. To co Cię niepokoi to na pewno "R" (rola) w ewidencji gruntów. Ale to tylko określenie rodzaju użytku (działka nie jest zabudowana). Zmieni się to wtedy, gdy w ramach kompletowania dokumentów do pozwolenia zabudowę wystąpisz o wyłączenie z produkcji rolnej określonej powierzchni - zgodnie z planem zagospodarowania działki przygotowanym przez projektanta. Jak pisałem za 500 m kw. nic nie płacisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
altra 16.07.2006 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Sorki ze wyciagam ten temat - mam podobna sytuacje: dzialka ktora sie interesuje jest rolna (12 arow), w planie zagopodarowania 8 arow od drogi widnieje jako przeznaczone do zabudowy jednorodzinnej. O ile dobrze zrozumialam nie musze sie wiec bujac z przeksztalcaniem, tylko w przy skladaniu wniosku o pozwolenie prosze o wylaczenie terenu, ktory faktycznie zabudowalam. Moje pytanie brzmi: Zalozmy ze bede chciala odrolnic te 5 arow, jak to sie ma do faktu, ze plan zaklada ze minimalna dzialka budowala na jakiej mozna sie budowac ma wynosic 8 arow? No i czy dostane pozwolenie w momencie, gdy jedynie po przeciwnej stronie drogi sa domy, a obok jak na razie szczere pola? Bede wdzieczna za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 17.07.2006 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Wyłączasz tylko z produkcji rolnej, moja działka ma 12a i jest to RV - w miejscowym pod budowę domu jednorodzinnego.Za darmo możesz wyłączyć 500m2, ale na tej powierzchni musisz ściągnąć humus.Dlatego jak będziesz miał już projekt zaadaptowany do działki, to wyłączasz z produkcji powierzchnie spod domu, tarasów, dojazdów, więcej się nie opłaca, bo musisz ściągnąć ten humus, albo zapłacić w tonach żyta, ale to wychodzi drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
altra 17.07.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 OK - dzieki za info! Jutro sie dowiem czy moja dzialka jest do kupienia - jestem druga w kolejce i modle sie, zeby pierwszy klient zrezygnowal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts