Seluch 18.06.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Chodzi mi bardzej o to ze kominek z plaszczem wodnym powinien byc uzupelnieniem ogrzewania a nie głównym źródłem energii. Ciezka decyzja przed nami ale prawie w 100% bedzie to kominek z PW + piec na paliwo stale. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/55824-ogrzewanie-bez-gazu/page/2/#findComment-1229783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 18.06.2006 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Chodzi mi bardzej o to ze kominek z plaszczem wodnym powinien byc uzupelnieniem ogrzewania a nie głównym źródłem energii. A dlaczego?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/55824-ogrzewanie-bez-gazu/page/2/#findComment-1229797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 18.06.2006 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 hm, ja tam gazu nie lubie choć go mam w drodze... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/55824-ogrzewanie-bez-gazu/page/2/#findComment-1229904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 19.06.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Jeż, ale co z tego że zejdziesz z tempaeratury jak zwiększasz prędkość tłoczonego powietrza?? I tak rośnie wtedy ruch powietrza... Senser Uparcie nie przyjmujesz do wiadomości, że każde ogrzewanie powietrza w mieszkaniu, a zwłaszcza przez grzejniki wodne wywołuje ruch powietrza i rozprowadzanie kurzu. Masz prawo, wszak żyjemy w wolnym kraju. Jednak ja uważam, że: Po pierwsze - nie wiem, czy ten ruch wywołany ogrzewaniem nadmuchowym będzie wyższy i co najważniejsze dotkliwszy niż ruch wywołany grzejnikami wodnymi, bo nigdy jeszcze nie natrafiłem na dane o prędkościach ruchu powietrza przy ogrzewaniu wodnym i o efektywności rozprowadzania kurzu przez ogrzewanie wodne. Można jednak oszacować prędkość tego ruchu po skuteczności mieszania się powietrza przy ogrzewaniu wodnym. Jest niezła, więc prędkość niemała i kurz na pewno porywa. Wystarczy obejrzeć ścianę z grzejnikiem wodnym częściowo obudowanym jakąś osłoną. Po drugie - boisz się ruchu powietrza, aby Ci kurzu z podłogi i sprzętów nie porywało? Ja też. I dlatego zamiast czekać aż ten kurz opadnie i zbierać go odkurzaczem z podłogi i sprzętów, najchętniej zastosowałbym jakiś filtr. Przy ogrzewaniu wodnym tym filtrem mogą być tylko firanki. Przy ogrzewaniu nadmuchowym może być filtr centralny pod warunkiem, że wentylator będzie miał odpowiedni zapas sprężu na pokonanie oporów filtra, a niska temperatura nawiewanego powietrza pozwoli na zastosowanie dobrej włókniny filtracyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/55824-ogrzewanie-bez-gazu/page/2/#findComment-1230353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 19.06.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Skoro bez gazu, to może pompa ciepła? Skoro domek niewielki (105m2), to i pompka nie będzie jakoś skandalicznie droga. Zużycie prądu 3 do 5 razy mniejsze niż w przypadku ogrzewania "czysto" elektrycznego. Jeżeli do tego dodamy podłogówkę i jej zdolności akumulacyjne, to można też wykorzystywać "tańszy" poza-szczytowy prąd. Rachunki niskie, że o niższe trudno. No i ogromny komfort - zero obsługi kotła (znaczy się pompy). Czysto, cicho. Przy okazji również ekologicznie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/55824-ogrzewanie-bez-gazu/page/2/#findComment-1230367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar-40 19.06.2006 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Skoro bez gazu, to może pompa ciepła? Skoro domek niewielki (105m2), to i pompka nie będzie jakoś skandalicznie droga. Podczas budowy będziemy posiłkować się kredytem. Co to znaczy, że pompa ciepła nie będzie skandalicznie droga. Jest jeszcze coś takiego jak koszt kredytu i nie do końca wiemy, czy inwestycja w pompę wraz z jej instalacją (nie znamy tych kosztów) okaże się opłacalna w okresie bardzo długiego okresu spłaty kredytu. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/55824-ogrzewanie-bez-gazu/page/2/#findComment-1231390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 20.06.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Na PC można uzyskać preferencyjny kredyt w BOŚ. W końcu jest to poniekąd odnawialne źródło energii. A przynajmniej tak jest klasyfikowane (a to wystarczy =). A co znaczy nie skandalicznie droga?Zależy jaka pompa, jaki układ i ileś tam jeszcze zmiennych. Proponuję wysłać zapytanie ofertowe (niezobowiązujące) do kilku firm oferujących PC na naszym rynku (jak chociażby http://www.climakomfort.pl/) i będzie wiadomo. Ja się decyduję na PC, bo po przeliczeniach wyszedł mi okres zwrotu około 8-10 lat (liczony względem alternatywy jaką byłby kocioł gazowy kondensacyjny). Wygoda podobno ogromna (jak przy ogrzewaniu elektrycznym), a koszty (orietnacyjnie) 3-5 razy mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/55824-ogrzewanie-bez-gazu/page/2/#findComment-1231669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 20.06.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Jeż, ale co z tego że zejdziesz z tempaeratury jak zwiększasz prędkość tłoczonego powietrza?? I tak rośnie wtedy ruch powietrza... Senser Uparcie nie przyjmujesz do wiadomości, że każde ogrzewanie powietrza w mieszkaniu, a zwłaszcza przez grzejniki wodne wywołuje ruch powietrza i rozprowadzanie kurzu. Masz prawo, wszak żyjemy w wolnym kraju. Jednak ja uważam, że: Po pierwsze - nie wiem, czy ten ruch wywołany ogrzewaniem nadmuchowym będzie wyższy i co najważniejsze dotkliwszy niż ruch wywołany grzejnikami wodnymi, bo nigdy jeszcze nie natrafiłem na dane o prędkościach ruchu powietrza przy ogrzewaniu wodnym i o efektywności rozprowadzania kurzu przez ogrzewanie wodne. Można jednak oszacować prędkość tego ruchu po skuteczności mieszania się powietrza przy ogrzewaniu wodnym. Jest niezła, więc prędkość niemała i kurz na pewno porywa. Wystarczy obejrzeć ścianę z grzejnikiem wodnym częściowo obudowanym jakąś osłoną. Po drugie - boisz się ruchu powietrza, aby Ci kurzu z podłogi i sprzętów nie porywało? Ja też. I dlatego zamiast czekać aż ten kurz opadnie i zbierać go odkurzaczem z podłogi i sprzętów, najchętniej zastosowałbym jakiś filtr. Przy ogrzewaniu wodnym tym filtrem mogą być tylko firanki. Przy ogrzewaniu nadmuchowym może być filtr centralny pod warunkiem, że wentylator będzie miał odpowiedni zapas sprężu na pokonanie oporów filtra, a niska temperatura nawiewanego powietrza pozwoli na zastosowanie dobrej włókniny filtracyjnej. doskonały artykuł, co rzadko się zdarza , był parę lat temu w Muratorze, było tam porównanie ogrzewania tradycyjnego i nadmuchowego, porównanie wyszło na niekorzyść nadmuchu, ale nikt, na siłę, nie będzie Cię przekonywał, jak masz możliwość, to sprawdź u kogoś kto je ma, jeżeli odpowiada Ci jednostajny szum wwiewanego powietrza, to stosuj, modne to jest w Hameryce bo i budownictwo mają takie jakie mają, z patyków, bez żadnej akumulacyjności przegród, jak było by takie dobre, to dawno by je stosowali Niemcy i Francuzi którzy mają lekkie przegięcie w temacie ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/55824-ogrzewanie-bez-gazu/page/2/#findComment-1231740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 20.06.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 1950Nie jestem entuzjastą ogrzewania nadmuchowego, w tym kominkowego. Głównie ze względu na hałas (szum) właśnie. Gdyby Senser zwrócił uwagę na hałas to nie reagowałbym, bo to jest rzeczywisty problem przy istalacji ogrzewania nadmuchowego, który też można, ale trudno rozwiązać. Jednak zareagowałem na kontrowersyjną opinię o brudzeniu ścian przez nawiew ciepłego powietrza przy ogrzewaniu kominkowym.Kontrowersyjność tej opinii, a jest niestety bardzo rozpowszechniona, polega na tym, że brudzenie to może występować, ale nie musi. Wszystko zależy od tego czy i jak filtrowane jest nawiewane powietrze. Gdy nie jest filtrowane, jak przy grawitacyjnej DGP z kominka, to oczywiście rozprowadzanie kurzu jest większe niż przy ogrzewaniu wodnym. A jeśli w sali operacyjnej szpitala potrzebne jest powietrze sterylne, to jedyną metodą jest nawiewanie go przez filtr absolutny. Jednak kogo obchodzi jak uzyskać sterylność powietrza w szpitalu? I kogo obchodzi, że kurz zawierający naskórek ludzi, roztocza i ich odchody, bakterie, pleśnie i różne grzyby swobodnie sobie krąży wraz z powietrzem w naszych mieszkaniach ogrzewanych grzejnikami wodnymi? I tym lepiej krąży im nasze mieszkania są szczelniejsze a wentylacja oszczędniejsza. Dla większości istotniejsze są pozory czystości niż argument, że powietrze zawiera kurz i że można go filtrować instalując ogrzewanie nadmuchowe. Większości wystarczy, że ktoś gdzieś kiedyś napisał jakiś niekorzystny artykuł, że ktoś gdzieś kiedyś coś powiedział, że ktoś gdzieś u jakichś znajomych widział smugi kurzu przy kratkach wylotowych itp. itd. I to wystarczy, aby być przeciwnym ogrzewaniu nadmuchowemu i twierdzić że stare sprawdzone ogrzewanie wodne jest najlepsze. A nieistotne jest czy u tych znajomych był filtr, jaki filtr, czy był systematycznie czyszczony itp. Takie szczegóły już prawie nikogo nie interesują. Większość tylko pyta - jesteś za czy przeciw? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/55824-ogrzewanie-bez-gazu/page/2/#findComment-1232037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 20.06.2006 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 I kogo obchodzi, że kurz zawierający naskórek ludzi, roztocza i ich odchody, bakterie, pleśnie i różne grzyby swobodnie sobie krąży wraz z powietrzem w naszych mieszkaniach ogrzewanych grzejnikami wodnymi? I tym lepiej krąży im nasze mieszkania są szczelniejsze a wentylacja oszczędniejsza. Z tym się trudno zgodzić. Im dom szczelniejszy i im oszczędniejsza wentylacja tym zapotrzebowanie na ciepło mniejsze. A im mniejsze zapotrzebowanie na ciepło tym moc grzejników i temperatura ich zasilania jest niższa. Kurz więc krąży gorzej bo czynnik go wzbudzający jest słaby. Rozkład temperatury w pomieszczeniu w takim szczelnym ciepłym domu też jest korzystniejszy. Często nieszczęśliwie odnosi się swoje doświadczenia z bloków do nowej instalacji w domu. W bloku zabudowane grzejniki zasilane były wodą o temp nawet 90 stopni. W nowych domach kociołki kondensacyjne pracują na temp zasilania 55 stopni. Ja miałem w bloku grzejnik 3 kW w pokoju 14 m2. Teraz w salonie-kuchnio jadalni 60 m2 mam grzejniki o łącznej mocy 2,75 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/55824-ogrzewanie-bez-gazu/page/2/#findComment-1232263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 20.06.2006 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Jeż, cytujesz mój post ale piszesz kompletnie nie na temat... Pisałem o dużych prędkościach powietrza pochodzącego z NADMUCHU a nie z grzejników. Po za tym...z grzejników mamy jeszcze promieniowanie cieplne...tego nie ma w żadnym DGP, DCP ani nawet w ABS-ie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/55824-ogrzewanie-bez-gazu/page/2/#findComment-1232328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 20.06.2006 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 modne to jest w Hameryce bo i budownictwo mają takie jakie mają, a potem czytam w amerykańskiej książce o domu i alergii taki cytat "...jeżeli przypadkiem masz tradycyjne ogrzewanie grzejnikowe to jesteś szczęsciarzem...." moge podac autora;) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/55824-ogrzewanie-bez-gazu/page/2/#findComment-1232377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 20.06.2006 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 JezierNie chwytaj za słówka. Wiesz doskonale, że chodziło mi o to, że w starych domach wiatr hulał między drzwiami i oknami, infiltracja była super i kurz organiczny wywiewało lepiej niż z dzisiejszego domu szczelnego. Oczywiście szczelnością domu zmniejszamy zapotrzebowanie na moc ogrzewczą, a więc także zmniejszamy cyrkulację cieplną powietrza, ale zdaje się głównie uzyskujemy to dzięki znacznie lepszej termoizolacji a nie szczelności. Czy jednak ilość kurzu organicznego we wnętrzach dzisiejszych mieszkań zmniejszyła się z tych powodów w porównaniu do mieszkań w blokach? Myślę że nie. Bo głównym źródłem kurzu jest człowiek. A jeśli nawet, to jednak tego kurzu przy ogrzewaniu wodnym nie filtruje nic, no może firanki w oknach. A w ogrzewaniu nadmuchowym może filtrować centralny filtr. Jednak pod warunkiem, że w ogóle jest i jest dobry, oraz że jest systematycznie czyszczony. SenserTy piszesz o ruchu powietrza przy ogrzewaniu nadmuchowym - zgoda. Wolno Ci. A ja w odpowiedzi zwracałem Ci uwagę, że przy ogrzewaniu wodnym ruch powietrza i rozprowadzanie kurzu też występują. Czy nie wolno mi? Jeśli tak, to przepraszam.Czy orientujesz się jaki procent ciepła grzejniki wodne emitują przez promieniowanie cieplne a jaki oddają dzięki konwekcji powietrza? I myślę tu o tych grzejnikach o temperaturze 55stC, o których słusznie wspomniał Jezier. Jeśli to wiesz, to napisz i wspomnij o źródle informacji. Będę wdzięczny. Xena z XsaryPodaj autora, bardzo proszę. I może też coś więcej co ów autor napisał o ogrzewaniu nadmuchowym i alergii. Ale mam nadzieję, że będą w tych tekstach szczegóły o klasach stosowanych filtrów i takie tam inne błahostki. Będę zobowiązany. Pozdrawiam WasJeż Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/55824-ogrzewanie-bez-gazu/page/2/#findComment-1232421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 20.06.2006 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Xena z Xsary Podaj autora, bardzo proszę. I może też coś więcej co ów autor napisał o ogrzewaniu nadmuchowym i alergii. Ale mam nadzieję, że będą w tych tekstach szczegóły o klasach stosowanych filtrów i takie tam inne błahostki. Będę zobowiązany. Allen J.Dozor, Kate Kelly "Astma i alergia" nie przepisze tego teraz, a skaner z gorąca padł w każdym razie owszem piszą o filtrach a nawet wymieniają filtry elektrostatyczne jako MUST, obsmarowują nawilżacze powietrza (ze jakoby szkodza zamiast pomagac) ale generalnie nie polecają nadmuchowego ogrzewania dla alergików.Temat akurat bardzo mnie interesuje stąd takie książki. Dla mojego małego domku w sumie wystarczyłaby dobra wentylacja mechaniczna z nagrzewnicą żeby go ogrzać, ale jednak nie zdecyduję się ze względu właśnie na astmę. aha jeszcze dodam - koniecznie każą często czyścić filtry i ogólnie dawać ich maksymalnie dużo (kasa....) poza tym nie zgodze się, że ciepło od grzejników rozchodzi sie konwekcyjnie - w przypadku grzejników np. typu żeliwo gro ciepła oddawane jest przez radiację .Dopiero "nowoczesne' grzejniki panelowe mozna zaklasyfikowac do tych, które oddaja to ciepło głównie przez konwekcje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/55824-ogrzewanie-bez-gazu/page/2/#findComment-1232430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 20.06.2006 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 (...)ale generalnie nie polecają nadmuchowego ogrzewania dla alergików (...) koniecznie każą często czyścić filtry i ogólnie dawać ich maksymalnie dużo (kasa....) A jakie ogrzewanie polecają alergikom? Wodne przy pomocy grzejników konwekcyjnych i żadnych filtrów? poza tym nie zgodze się, że ciepło od grzejników rozchodzi sie konwekcyjnie - w przypadku grzejników np. typu żeliwo gro ciepła oddawane jest przez radiację .Dopiero "nowoczesne' grzejniki panelowe mozna zaklasyfikowac do tych, które oddaja to ciepło głównie przez konwekcje. A kto dziś stosuje jeszcze grzejniki żeliwne? Dziekuję Xena z Xsary. Potwierdziłaś tylko moją hipotezę, że dzisiejsze ogrzewanie wodne rozprowadza kurz lepiej niż kiedyś. I nie filtruje go nic poza firankami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/55824-ogrzewanie-bez-gazu/page/2/#findComment-1232470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 20.06.2006 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 A jakie ogrzewanie polecają alergikom? Wodne przy pomocy grzejników konwekcyjnych i żadnych filtrów? poza tym nie zgodze się, że ciepło od grzejników rozchodzi sie konwekcyjnie - w przypadku grzejników np. typu żeliwo gro ciepła oddawane jest przez radiację .Dopiero "nowoczesne' grzejniki panelowe mozna zaklasyfikowac do tych, które oddaja to ciepło głównie przez konwekcje. A kto dziś stosuje jeszcze grzejniki żeliwne? Dziekuję Xena z Xsary. Potwierdziłaś tylko moją hipotezę, że dzisiejsze ogrzewanie wodne rozprowadza kurz lepiej niż kiedyś. I nie filtruje go nic poza firankami. Ależ ja wcale nie uważam, że grzejniki panelowe są cacy!! Ale oprócz żeliwnych są też inne grzejniki Ale wiesz Jeżu, nie wiem czy mimo tego aż tak "ruszają" powietrze jak ogrzewanie nadmuchowe. Cytuję Ci co napisali - że ogrzewanie nadmuchowe dla astmatyków i alergików jest niewskazane, ale jeśli ktoś już to ma to powinien stosować szereg filtrów i CZYŚCIĆ przewody (chemicznie... też) A MOŻE należy się przeprosić z żeliwniakami i tonami wody w instalacji;) ;P Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/55824-ogrzewanie-bez-gazu/page/2/#findComment-1232485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betsii 20.06.2006 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Witam wszystkich bardzo zainteresował mnie podjęty tu temat, na dzień dzisiejszy jest to właśnie nasz największy problem ogrzewanie, jesteśmy jeż zdecydowani na kominek z płaszczem ale uważamy że potrzebne jest jeszcze drugie źródło ogrzewania, prądu się boimy(kasa) a gaz tzw z rurki jest jakieś 200 m od nas. jakie są wasze wybory jeśli nie gaz to co..? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/55824-ogrzewanie-bez-gazu/page/2/#findComment-1232520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betsii 20.06.2006 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 dodam że dom będzie miał 150 m użytkowej w tym uzytkowe poddasze z trzema sypialniami i łazienką. Dół głównie będziemy grzać chyba podłogówką z płaszcza, wodę też ale co z poddaszem no i latem chyba w kominku sie nie pali? Przepraszam z góry za tak podstawowe pytania czuje sie jakbym w zerówce uczyła sie alfabetu Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/55824-ogrzewanie-bez-gazu/page/2/#findComment-1232526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 20.06.2006 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Ależ ja wcale nie uważam, że grzejniki panelowe są cacy!! Ale oprócz żeliwnych są też inne grzejniki Ale wiesz Jeżu, nie wiem czy mimo tego aż tak "ruszają" powietrze jak ogrzewanie nadmuchowe. Odpowiem już krótko, aby nasza polemika zbytnio nie zdominowała tego wątku. Tak, grzejniki wodne „ruszają” powietrze chyba mniej niż ogrzewanie nadmuchowe, ale nie dają możliwości centralnego filtrowania. W sumie – uważam, że grzejniki wodne nie są chyba lepsze, jeśli chodzi o kurz, od ogrzewania nadmuchowego. Pozdrawiam Jeż Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/55824-ogrzewanie-bez-gazu/page/2/#findComment-1232813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 20.06.2006 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Panowie dmuchacie w gwizdek .Temat był o alternatywnym ogrzewaniu a wyszło o dominacji kurzu . Temat ten również ja rozważałem pare lat temu i po przemyśleniach zdecydowałem ,że nigdy gas nigdy kominek z płaszczem wodnym ,nigdy prąd ,olej i itp..Wybór padł na kocioł na paliwa stałe z możliwością palenia również drewna ,brykietów peletów i itp rozwiązań w miarę rozwoju problemów ekologicznych i finansowych .Zbudowałem bufor na 3000l wody do którego podłączyłem wyżej wymieniony kocioł do bufora podłączyłem kuchnie kaflową z podkową i jako wspomaganie system solarny.Kominek tradycyjny kaflowy z grawitacyjną cyrkulacja powietrza . Zasadą mojego rozumowania był system idioto odporny i działający w każdych warunkach a po zatym ma działać przez długie lata. Nadmienie również ,że z tego bufora mam przepływową c.w.u.,która nigdy nie będzie zalegionellozowana {dziwny wyraz mi wyszedł} ponieważ woda nagrzewać się będzie przepływając przez wężownicę i nie będzie zastojowa.Kurz zostawcie bo on jest i będzie zawsze .Mniejszy jeżeli parametry systemu będą działać na niższych temperaturach i odwrotnie ,gdy parametry zawyżymy.Pozostaje jeszcze aspekt czystości ,ale to inny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/55824-ogrzewanie-bez-gazu/page/2/#findComment-1232900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts