mynia_pynia 15.06.2006 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Nie mogłam znaleźć odpowiedzi. Właśnie wypełniam wniosek o określenie warunków przyłączenia do sieci. Ile macie prądy w swoich domach ??? O co chodzi z 1- fazą i 3- fazami??? Macie "Siłę"??? Dodam że u mnie będzie dużo rzeczy żrących prąd: kuchenka, podgrzewacz wody, zmywarka, pralka i cała reszta drobnego sprzętu. Mieszkając teraz w bloku -2 osoby (kawalerka) mamy bardzo duże rachunki za prąd, patrząc na znajomych i pewnie to się w domu nie zmieni I czy, im więcej kW się zamawia tym więcej się płaci??? I jeszcze jedno, ile kW do Placu Budowy??? Odrazu mówię że udam się jeszcze do elektryka (kolegi) ale jest 8h i na pewno śpi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 15.06.2006 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 U mnie docelowo 16KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 15.06.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Ja mam 2 wiaderka dziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 15.06.2006 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Witam Ja mam 2 wiaderka dziennie Metalowe . Powiem tak, lepiej pod górę jechać samochodem z 3 litrowym silnikiem, gdzie zawsze można dodać gazu i przyśpeszyć, jak "pędzić" maluchem na maxa i byc zawalidrogą. To samo tyczy się instalacji. Lepiej mieć coś w zapasie (choć koszta są większe), niż latać i załączać co chwilę zabezpieczenia, bo wywaliło. Ja zamówiłem 23kW docelowo, a elektryki też u mnie nie będzie mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.06.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 popytaj w Zakl. energetycz. Ile w twojej okolicy ludziska maja,,,dopasuj swoje potrzeby do warunków panujacych w twojej miejscowosci.A po drugie Pan w w/w powie Ci wszystko. ja mam pozwolenie na 14kw i to mi w zupełności wystarczy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 15.06.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 13kw na domek 130 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korba 15.06.2006 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 16 Kw, 3 fazowy - 150m dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mysz_a 15.06.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 16 Kw, 3 fazowy - 150m dom. A ja mam 9 Kw na czas budowy. W moim zakładzie energetycznym, energia na czas budowy płacona jest ryczałtowo - niez zaś za faktyczne jej zużycie. Dlatego zamówiłam ile mogłam najmniej, ale żeby maszyny mogły pracowac. Po przeprowadzce i zameldowaniu, zwiększę moc - nie ma z tym problemu. Wtedy zwiększę do 16 Kw. Spróbuj wyliczyc sobie na kalkulatorze na stronce ŁZE: http://www.lze.lodz.pl/main.asp?idm=10&ids=61 Powinno pomóc w decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcioizi 15.06.2006 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 14 KW dom 100 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 15.06.2006 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Minimalne przy jakim dają zabezpieczenie przedlicznikowe 25A (moim zdaniem to niezbędne minimum) czyli 13kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lemon 15.06.2006 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 ja mam 12 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawciol 15.06.2006 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Tutaj tez to jest opisane http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=66564&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 15.06.2006 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 przeglądam swoje rachunki i widzę: zab:25A, moc: 4,0Kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 15.06.2006 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 przeglądam swoje rachunki i widzę: zab:25A, moc: 4,0Kw Przy zasilaniu 1-fazowym Przy zasilaniu 3-fazowym minimum to 13kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 15.06.2006 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 ufff, już myślałam że coś u mnie nie teges z tym prądem jest dziękuję za sprostowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 15.06.2006 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Dzięki za odzew.Mój dom ma mieć 140 m2. Mysle że 13kW będzie oki, ale jeszcze się popytam w energetyce.A jeśli chodzi o budowlany to we wniosku jest osobna rubryka więc można wpisać chyba różne wartości. A co do zmiany z mniejszego na większy to czy przypadkiem oni nie dobierają kabla do mocy??? Bo jeśli tak to zwiększenie będzie oznaczało wymiane kabla "przyłącza domowego" i dodatkowe koszty - i tak napewno jest tylko kwestja przedziałów od... - do... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 15.06.2006 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Witam Mój dom ma mieć 140 m2. Mysle że 13kW będzie oki, ale jeszcze się popytam w energetyce. A w pierwszym poście czytamy: Dodam że u mnie będzie dużo rzeczy żrących prąd: kuchenka, podgrzewacz wody, zmywarka, pralka i cała reszta drobnego sprzętu. To jakiej mocy on będzie? 10kW? A może 18kW? A co do zmiany z mniejszego na większy to czy przypadkiem oni nie dobierają kabla do mocy??? Bo jeśli tak to zwiększenie będzie oznaczało wymiane kabla "przyłącza domowego" i dodatkowe koszty - i tak napewno jest tylko kwestja przedziałów od... - do... Jak dasz 10mm2 lub 16mm2, to śpij spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 15.06.2006 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Dzięki za odzew. Mój dom ma mieć 140 m2. Mysle że 13kW będzie oki, ale jeszcze się popytam w energetyce. A jeśli chodzi o budowlany to we wniosku jest osobna rubryka więc można wpisać chyba różne wartości. A co do zmiany z mniejszego na większy to czy przypadkiem oni nie dobierają kabla do mocy??? Bo jeśli tak to zwiększenie będzie oznaczało wymiane kabla "przyłącza domowego" i dodatkowe koszty - i tak napewno jest tylko kwestja przedziałów od... - do... Problemu po Twojej stronie raczej nie będzie tj. położysz 16mm2 (np. YKY 5x16) to i przy 25kW nie będzie problemu (cieńszego na WLZ nie polecam). Problem może pojawić się po stronie dostawcy np. brak wolnej mocy na transformatorze lub maksymalnie obciążona linia zasilająca osiedle (ulicę). Druga sprawa to, że przy zabezpieczeniu 25A możesz pobrać dużo więcej, stosuje się je do przydziału 16kW. Przy standardowym zabezpieczeniu nikt tego nie sprawdzi. Co do mocy na czas budowy to wszystko zależy jakie urządzenia będziesz podłączał np. jednofazowa amatorska spawarka o prądzie spawania 140A (np. taka z Castoramy) pobiera z sieci prąd o natężeniu do 24A. Spawarka 160A dwufazowa (podłączania do zasilania trójfazowego) pobierze do 16A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taje 16.06.2006 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Kupiłam dom na rynku wtórnym - musiałam podpisać na nowo umowę z ZE. Warunki techniczne miały być takie jak poprzednio. Otwieram umowę - widzę 5 KW przy zabezp 10A, ilość faz 3! Chyba coś jest nie w porządku?? Czy powinnam coś z tym zrobić? W domu jest podłogówka (działa) a docelowo ma byc również sauna. [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 16.06.2006 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 ja mam 12 kw na budowe i 30kw docelowo - ogrzewanie elektryczne piecami akumulacyjnymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts