mart_krakow 16.06.2006 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Ja mam 18 kW, zabezpieczenie przedlicznikowe: 32A.Z tym, że będę ogrzewał domek o powierzchni 165 m2 wyłącznie prądem. pozdrawiammart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 16.06.2006 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 no to masz malo na ogrzewanie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
postgres 16.06.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Mam 17 Kw, 3 fazowy - 120m dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mart_krakow 16.06.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 no to masz malo na ogrzewanie.... Może masz rację, nie znam się na tym - mam przewidziany w projekcie piec c.o. 12 kW. pozdrawiam mart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 16.06.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Ja mam miec 11kw na dom z garazem o powierzchni 150m2 i zastanawiam sie teraz czy to aby nie za malo? W projekcie pisze ze takie ma zapotrzebowanie mój budynek wiec chyba powinno byc dobrze po co wiec placic za niewykozystane kw? Zastanawiam sie jednak czy jak kiedys sie okaze ze ta ilosc bedzie nie wystarczala czy bede mógl zwiekszyc ilosc kw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mart_krakow 16.06.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Ja mam miec 11kw na dom z garazem o powierzchni 150m2 i zastanawiam sie teraz czy to aby nie za malo? W projekcie pisze ze takie ma zapotrzebowanie mój budynek wiec chyba powinno byc dobrze po co wiec placic za niewykozystane kw? Zastanawiam sie jednak czy jak kiedys sie okaze ze ta ilosc bedzie nie wystarczala czy bede mógl zwiekszyc ilosc kw? Witam, Z tego co pamiętam to raz w roku można wystapić do ENION-u (u Ciebie Beskidzka Spółka) o zmianę przydziału mocy. Ale nie wiem czy to się nie zmieniło (mam nadzieję, że nie pozdrawiam mart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 16.06.2006 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Ja mam miec 11kw na dom z garazem o powierzchni 150m2 i zastanawiam sie teraz czy to aby nie za malo? W projekcie pisze ze takie ma zapotrzebowanie mój budynek wiec chyba powinno byc dobrze po co wiec placic za niewykozystane kw? Zastanawiam sie jednak czy jak kiedys sie okaze ze ta ilosc bedzie nie wystarczala czy bede mógl zwiekszyc ilosc kw? Witam, Z tego co pamiętam to raz w roku można wystapić do ENION-u (u Ciebie Beskidzka Spółka) o zmianę przydziału mocy. Ale nie wiem czy to się nie zmieniło (mam nadzieję, że nie pozdrawiam mart Można o ile są możliwości techniczne. W międzyczasie sąsiad może zakupić wolną moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matti 17.06.2006 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 My mamy moc zainstalowana 25 kw w tym 8 kw sila przy mocy szczytowej 20 kw zabezpieczenie przedlicznikowe 32 A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 17.06.2006 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 Na czas budowy mam 7kW, docelowo 10 Zawsze można wystapić o zmianę przydziału. Przy 3 fazach i bystrym elektryku nie powinno byc problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 18.06.2006 05:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Byłam, zamówiłam.3 fazowy, 13kW (wziełam minimum żeby było 25A - zawsze można zwiększyć)Na czas budowy chyba wziełam 10 lub (10.5) kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 18.06.2006 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 no to masz malo na ogrzewanie.... Niekoniecznie. Na dom 150 m2 wystarczy kocioł elektryczny o mocy max. 12 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 18.06.2006 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Na czas budowy mam 7kW, docelowo 10 Zawsze można wystapić o zmianę przydziału. Przy 3 fazach i bystrym elektryku nie powinno byc problemu. Czasami nawet super spryt nie pomoże. Przy przydziale 10 kW masz zabezpieczenie przelicznikowe 16A. Tak też kalkulował mój znajomy i się przeliczył. Dobrze, że przy układaniu instalacji przyjęliśmy założenie 1 odbiór – 1 kabel do rozdzielni (z małymi wyjątkami) bo miała być automatyka, a kable były tanie. W tej chwili jest kombinowanie i przepinanie bo zakład nie chce zwiększyć przydziału (linia zasilająca osiągnęła maksimum bo nowi sąsiedzi „wykupili wolną moc”). Doszliśmy do tego, że praca większych odbiorników (kuchenka) automatycznie wyłącza zasilanie niektórych gniazd. Można to sobie w uproszczeniu policzyć (proszę nie czepiać się „przecinków”) . Zabezpieczenie 16A to max. około 3,5kW pobieranej mocy ciągłej na fazę. Przykładowe moce czynne urządzeń włączanych do sieci wynoszą: Pralka – 2,2 kW Czajnik – 2 kW Kuchenka - 2,5 kW Mikrofalówka – 1,4 kW Odkurzacz – 1,5 kW Suszarka do włosów – 1,4 kW Zmywarka –2,2 kW Żelazko –1,2 kW Bojler –1,5 kW Mała przepływówka –3,5 kW Myjka ciśnieniowa – 1,8 kW Więc jeśli pracuje pralka i grzeje wodę, a do tego na tej fazie mamy jeszcze troczę oświetlania np. 300W to raczej odkurzacza nie włączymy. To może druga, na której mamy zmywarkę – też bez szans. Więc może na trzeciej, na której mamy czajnik bezprzewodowy i córka suszy włosy – też nie da rady. Spryt to nic nie pomoże, a gdzie pozostałe odbiory? Dlatego zawsze doradzam taki przydział mocy aby mieć zabezpieczenie przelicznikowe 25A, to moim zdaniem niezbędne minimum (około 5,5 kW na fazę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.06.2006 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 A ile dla domu w którym żyją 2 rodziny, jedna 4-osobowa, druga 3 -osobowa.Wszystko jest praktycznie podwójnie. Dom ogrzewany gazem ze spora ilością podłogówki. Powierzchnia 260 m ( + 36 garaż).Chyba raczej 25 kW.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 18.06.2006 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Witam Chyba raczej 25 kW.... Sama ilość osób nie wiele daje. Dobrze mieć rozeznanie, jakie i ile urządzeń elektrycznych będzie w mieszkaniu. Nie każdy chce płacić większą stawkę, tylko z powodu większych zabezpieczeń przed licznikiem i nigdy tego nie wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 18.06.2006 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Witam Chyba raczej 25 kW.... Sama ilość osób nie wiele daje. Dobrze mieć rozeznanie, jakie i ile urządzeń elektrycznych będzie w mieszkaniu. Nie każdy chce płacić większą stawkę, tylko z powodu większych zabezpieczeń przed licznikiem i nigdy tego nie wykorzystać. Też mi się wydaje, że nie ma sensu płacić za 25kW. Sugeruję 16kW czyli minimum z zabezpieczeniem przedlicznikowym 32A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.06.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Wykorzystam mail powyżej (dzięki Tomku23 :)) Pralka – 2,2 kW Pralka II- 2,2 kW Czajnik – 2 kW Czajnik II - 2 kW Kuchenka - 2,5 kW Kuchenka II- 2,5 kW Mikrofalówka – 1,4 kW Odkurzacz – 1,5 kW Odkurzacz II - 1,5 kW Suszarka do włosów – 1,4 kW Suszarka do włosów II– 1,4 kW Zmywarka –2,2 kW Zmywarka II–2,2 kW Żelazko –1,2 kW Żelazko II–1,2 kW Lodówka I - ? Lodówka II - ? + 3 razy komputer + 3 razy tv + kino domowe z DVD, wzmacniczem i kilka tego typu duperszmitów Nieźle - trochę tego wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 18.06.2006 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Witam No jak się uprzeć to i 16kW wystarczy, ale może być kiepsko momentami. Lepiej już podjechać pod 20kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.06.2006 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Witam No jak się uprzeć to i 16kW wystarczy, ale może być kiepsko momentami. Lepiej już podjechać pod 20kW. Tak mnie się też wydaje Ale tak to już jest - to dwie rodziny na raz :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 18.06.2006 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Witam No jak się uprzeć to i 16kW wystarczy, ale może być kiepsko momentami. Lepiej już podjechać pod 20kW. Tak mnie się też wydaje Ale tak to już jest - to dwie rodziny na raz :) Przy 20 kW masz takie samo zabezpieczenie przelicznikowe jak przy 16 kW więc nic to nie daje. Chyba, że podpadniesz i założą Ci zabezpieczanie reagujące na przekroczenie mocy – raczej nie spotykanie bo drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 18.06.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Lodówka I - ? Lodówka II - ? + 3 razy komputer + 3 razy tv + kino domowe z DVD, wzmacniczem i kilka tego typu duperszmitów Nieźle - trochę tego wychodzi Już Ci uzupełniam Lodówka (podczas pracy agregatu) – około 0,3kW (teraz producenci podają zużycie dobowe) Komputer z monitorem: - 0,3kW Telewizor 29-32” – 120W Kino domowe – 100W Ale np. taka lampka halogenowa do oświetlenia podwórka to 0,5 kW (0,3kW mała), żyrandol z 5 żarówkami 60W to 0,3 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts