Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile macie zamówionego prądu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam miec 11kw na dom z garazem o powierzchni 150m2 i zastanawiam sie teraz czy to aby nie za malo? W projekcie pisze ze takie ma zapotrzebowanie mój budynek wiec chyba powinno byc dobrze po co wiec placic za niewykozystane kw? Zastanawiam sie jednak czy jak kiedys sie okaze ze ta ilosc bedzie nie wystarczala czy bede mógl zwiekszyc ilosc kw?

Ja mam miec 11kw na dom z garazem o powierzchni 150m2 i zastanawiam sie teraz czy to aby nie za malo? W projekcie pisze ze takie ma zapotrzebowanie mój budynek wiec chyba powinno byc dobrze po co wiec placic za niewykozystane kw? Zastanawiam sie jednak czy jak kiedys sie okaze ze ta ilosc bedzie nie wystarczala czy bede mógl zwiekszyc ilosc kw?

Witam,

Z tego co pamiętam to raz w roku można wystapić do ENION-u (u Ciebie Beskidzka Spółka) o zmianę przydziału mocy. Ale nie wiem czy to się nie zmieniło (mam nadzieję, że nie ;-)

pozdrawiam

mart

Witam,

Z tego co pamiętam to raz w roku można wystapić do ENION-u (u Ciebie Beskidzka Spółka) o zmianę przydziału mocy. Ale nie wiem czy to się nie zmieniło (mam nadzieję, że nie ;-)

pozdrawiam

mart

Można o ile są możliwości techniczne. W międzyczasie sąsiad może zakupić wolną moc :)

Na czas budowy mam 7kW, docelowo 10 Zawsze można wystapić o zmianę przydziału. Przy 3 fazach i bystrym elektryku nie powinno byc problemu.

Czasami nawet super spryt nie pomoże. Przy przydziale 10 kW masz zabezpieczenie przelicznikowe 16A. Tak też kalkulował mój znajomy i się przeliczył. Dobrze, że przy układaniu instalacji przyjęliśmy założenie 1 odbiór – 1 kabel do rozdzielni (z małymi wyjątkami) bo miała być automatyka, a kable były tanie. W tej chwili jest kombinowanie i przepinanie bo zakład nie chce zwiększyć przydziału (linia zasilająca osiągnęła maksimum bo nowi sąsiedzi „wykupili wolną moc”). Doszliśmy do tego, że praca większych odbiorników (kuchenka) automatycznie wyłącza zasilanie niektórych gniazd. Można to sobie w uproszczeniu policzyć (proszę nie czepiać się „przecinków”) . Zabezpieczenie 16A to max. około 3,5kW pobieranej mocy ciągłej na fazę. Przykładowe moce czynne urządzeń włączanych do sieci wynoszą:

Pralka – 2,2 kW

Czajnik – 2 kW

Kuchenka - 2,5 kW

Mikrofalówka – 1,4 kW

Odkurzacz – 1,5 kW

Suszarka do włosów – 1,4 kW

Zmywarka –2,2 kW

Żelazko –1,2 kW

Bojler –1,5 kW

Mała przepływówka –3,5 kW

Myjka ciśnieniowa – 1,8 kW

Więc jeśli pracuje pralka i grzeje wodę, a do tego na tej fazie mamy jeszcze troczę oświetlania np. 300W to raczej odkurzacza nie włączymy. To może druga, na której mamy zmywarkę – też bez szans. Więc może na trzeciej, na której mamy czajnik bezprzewodowy i córka suszy włosy – też nie da rady. Spryt to nic nie pomoże, a gdzie pozostałe odbiory? Dlatego zawsze doradzam taki przydział mocy aby mieć zabezpieczenie przelicznikowe 25A, to moim zdaniem niezbędne minimum (około 5,5 kW na fazę).

A ile dla domu w którym żyją 2 rodziny, jedna 4-osobowa, druga 3 -osobowa.

Wszystko jest praktycznie podwójnie. Dom ogrzewany gazem ze spora ilością podłogówki. Powierzchnia 260 m ( + 36 garaż).

Chyba raczej 25 kW....

Witam :)

Chyba raczej 25 kW....

Sama ilość osób nie wiele daje. Dobrze mieć rozeznanie, jakie i ile urządzeń elektrycznych będzie w mieszkaniu. Nie każdy chce płacić większą stawkę, tylko z powodu większych zabezpieczeń przed licznikiem i nigdy tego nie wykorzystać.

Też mi się wydaje, że nie ma sensu płacić za 25kW. Sugeruję 16kW czyli minimum z zabezpieczeniem przedlicznikowym 32A

Wykorzystam mail powyżej (dzięki Tomku23 :):))

Pralka – 2,2 kW

Pralka II- 2,2 kW

Czajnik – 2 kW

Czajnik II - 2 kW

Kuchenka - 2,5 kW

Kuchenka II- 2,5 kW

Mikrofalówka – 1,4 kW

Odkurzacz – 1,5 kW

Odkurzacz II - 1,5 kW

Suszarka do włosów – 1,4 kW

Suszarka do włosów II– 1,4 kW

Zmywarka –2,2 kW

Zmywarka II–2,2 kW

Żelazko –1,2 kW

Żelazko II–1,2 kW

Lodówka I - ?

Lodówka II - ?

+ 3 razy komputer + 3 razy tv + kino domowe z DVD, wzmacniczem i kilka tego typu duperszmitów

Nieźle - trochę tego wychodzi :cry: :cry:

Witam :)

No jak się uprzeć to i 16kW wystarczy, ale może być kiepsko momentami.

Lepiej już podjechać pod 20kW.

Tak mnie się też wydaje :) Ale tak to już jest - to dwie rodziny na raz :):)

Przy 20 kW masz takie samo zabezpieczenie przelicznikowe jak przy 16 kW więc nic to nie daje. Chyba, że podpadniesz i założą Ci zabezpieczanie reagujące na przekroczenie mocy – raczej nie spotykanie bo drogie.

Lodówka I - ?

Lodówka II - ?

+ 3 razy komputer + 3 razy tv + kino domowe z DVD, wzmacniczem i kilka tego typu duperszmitów

Nieźle - trochę tego wychodzi :cry: :cry:

Już Ci uzupełniam :)

Lodówka (podczas pracy agregatu) – około 0,3kW (teraz producenci podają zużycie dobowe)

Komputer z monitorem: - 0,3kW

Telewizor 29-32” – 120W

Kino domowe – 100W

Ale np. taka lampka halogenowa do oświetlenia podwórka to 0,5 kW (0,3kW mała), żyrandol z 5 żarówkami 60W to 0,3 kW.