Nefer 18.06.2006 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Lodówka I - ? Lodówka II - ? + 3 razy komputer + 3 razy tv + kino domowe z DVD, wzmacniczem i kilka tego typu duperszmitów Nieźle - trochę tego wychodzi Już Ci uzupełniam Lodówka (podczas pracy agregatu) – około 0,3kW (teraz producenci podają zużycie dobowe) Komputer z monitorem: - 0,3kW Telewizor 29-32” – 120W Kino domowe – 100W Ale np. taka lampka halogenowa do oświetlenia podwórka to 0,5 kW (0,3kW mała), żyrandol z 5 żarówkami 60W to 0,3 kW. MOże pora zweryfikowac ilość halogeników :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 18.06.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Lodówka I - ? Lodówka II - ? + 3 razy komputer + 3 razy tv + kino domowe z DVD, wzmacniczem i kilka tego typu duperszmitów Nieźle - trochę tego wychodzi Już Ci uzupełniam Lodówka (podczas pracy agregatu) – około 0,3kW (teraz producenci podają zużycie dobowe) Komputer z monitorem: - 0,3kW Telewizor 29-32” – 120W Kino domowe – 100W Ale np. taka lampka halogenowa do oświetlenia podwórka to 0,5 kW (0,3kW mała), żyrandol z 5 żarówkami 60W to 0,3 kW. MOże pora zweryfikowac ilość halogeników :) Tu chodzi o takie duże lampy, sprzedawane najszęściej z czujkami ruchu. Takie malutke w domu to do 60W. Nie zapomnij założyć sobie podlicznika dla drugiej rodziny. Używany kupisz za kwotę poniżej 100 zł, a spokój przy rozliczaniu rachunków BEZCENNY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.06.2006 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Lodówka I - ? Lodówka II - ? + 3 razy komputer + 3 razy tv + kino domowe z DVD, wzmacniczem i kilka tego typu duperszmitów Nieźle - trochę tego wychodzi Już Ci uzupełniam Lodówka (podczas pracy agregatu) – około 0,3kW (teraz producenci podają zużycie dobowe) Komputer z monitorem: - 0,3kW Telewizor 29-32” – 120W Kino domowe – 100W Ale np. taka lampka halogenowa do oświetlenia podwórka to 0,5 kW (0,3kW mała), żyrandol z 5 żarówkami 60W to 0,3 kW. MOże pora zweryfikowac ilość halogeników :) Tu chodzi o takie duże lampy, sprzedawane najszęściej z czujkami ruchu. Takie malutke w domu to do 60W. Nie zapomnij założyć sobie podlicznika dla drugiej rodziny. Używany kupisz za kwotę poniżej 100 zł, a spokój przy rozliczaniu rachunków BEZCENNY Obawiam się, że i tak rachunki będą dotyczyć tylko mnie :) Ale pomysł dobry - dzięki serdeczne za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 19.06.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Witam Trochę przesadzacie, nie istnieje gospodyni domowa która potrafi jednocześnie prać, prasować, odkurzać, suszyć włosy, gotować wodę na herbatę, zmywać i gotować na wszystkich palnikach kuchenki i do tego jeszcze podgrzewać coś w mikrofali. Tak samo nie istnieje facet który jednocześnie kąpie się używając elektrycznego przepływowego podgrzewacza wody i spawa No to moja żonka potrafi włączyć zmywarkę, nastawić pralkę i w tym czasie gotować obiad co łączy się z włączeniem oprócz kuchenki, czajnika i robota kuchennego i to wszystko pracuje jednocześnie. Nie są to wszystkie urządzenia wymienione powyżej ale mając trochę wyobraźni to nie trudno o taką sytuację gdy cała rodzina wraca do domu wieczorem, żona gotuje obiad (czyli w/w urządzenia) córeczka bierze kąpiel i suszy sobie włosy suszarką, syn chcąc nie chcąc musi odkurzyć swój pokój bo ma szlaban jak tego nie zrobi a mąż coś tam sobie grzebie w garażu (niekoniecznie spawa). Przecież w takim domu czy mieszkaniu mieszka cała rodzina i każdy praktycznie używa przynajmniej jednego odbiornika elektrycznego a czasami i kilku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 19.06.2006 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 No to moja żonka potrafi włączyć zmywarkę, nastawić pralkę i w tym czasie gotować obiad co łączy się z włączeniem oprócz kuchenki, czajnika i robota kuchennego i to wszystko pracuje jednocześnie. Nieprawda, pralka jak i zmywarka jak i kuchenka elektryczna pracuje w cyklach grzeje, stygnie, jak nie wierzysz popatrz sobie na licznik, on kręci się bardzo szybko tylko przez kilkanaście minut 1 godzinnego prania, tak samo żelazko, lodówka, czajnik elektryczny, te urządzenia pracują po kilka kilkanaście minut na dobę. Teoretycznie da się uruchomić ich grzałki jednocześnie, przygasną wtedy w całym domu światła a jarzeniówki zgasną, ale raczej się to nie zdarzy. Czas jaki potrzebujesz na załadowanie pralki może być dłuższy niż podgrzanie wody do zmywania. Tak więc zmywarka będzie już płukać gdy pralka będzie grzała wodę dla siebie. To moja rodzina jest nienormalna, ale właśnie w tej chwili pralka grzeje wodę (do 60 stopni jeszcze trochę pogrzeje), pracuje zmywarka i zaraz idę postawić wodę w czajniku. Żeby tylko wredna żona nie wpadła na pomysł włączenia kuchenki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 19.06.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Witam. Koniecznie w każdym domu musi być grafik zatwierdzony przez głowę rodziny co kiedy i na jaki czas załączamy i wszyscy bezwzględnie muszą się do niego stosować. Wyobraża sobie ktoś aby mogło być inaczej? Jak w bloku za komuny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 20.06.2006 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 witam Proponuje wam na otrzeźwienie sprawdzić stan waszych liczników elektrycznych i podzielić nabite KWh przez liczbę dni od założenia licznika. Policzcie sobie w ten sposób ile średnio zużywa domek KWh na dobę. No to jeszcze powiedz co z takiego wyliczenia wyjdzie i jakie wnioski można wyciągnąć? Co Twój wynik będzie miał wspólnego z mocą przyłączeniową? Kilowaty to nie to samo co kilowatogodziny, to dla niewtajemniczonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 20.06.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Witam. Pewnie jakiś nowy stopień wyzyskania (To dla wtajemniczonych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 20.06.2006 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Witam Panikujecie, normalny domek nie przekroczy zapotrzebowania szczytowego 16 KW, takie moce może zużyć tylko agregat do tynków albo spawarka albo jakaś przydomowa fabryczka. A ile kilowatów zje przepływówka 18kW? Czas kończyć ten temat stwierdzeniem: mpoplaw masz rację, a ja mam święty spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 20.06.2006 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Na dom 200m2 elektryk polecił 20kW , a nawet podejście na 30kW bo chcemy mieć na działce mały zakładzik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 22.06.2006 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 witam napisz najpierw jakie masz nabite na liczniku zużycie KWh rocznie 5350 kWh czekam na wyliczenia i wnioski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 22.06.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Witam. Ja myślę ,że jacek przepłacił i zakupił całego kilowata mocy przyłączeniowej. Zawsze ma jeszcze 40% wolnej mocy do zagospodarowania. Powinieneś mpoplaw zawodowo zacząć wyliczać ludziom zapotrzebowanie na moć to dużo forsy by im w kieszeni zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 22.06.2006 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 A nie, dziękuję. U mnie to licznik jeszcze mniej nakręcił niż u jacka więc już szukam jakieś porządne dynamo bo wydaje się ,że wystarczy jakieś 500W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 22.06.2006 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Witam A jak przestanę pedałować to co się stanie?Gasimy światło i isdziemy spać. Rano znów troszeczkę pokręcimy i do pracy więc znów nikt nie musi kręcić. Jakby nie kolegi wyliczenia to ja dalej płaciłbym jak głupi tej energetyce a tak ja się odłączam od sieci i pełna wolność. Pół kilowata na godzinę to ja sobie spoko wyprodukuję jak mi trzeba będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 22.06.2006 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Trzeba zwrócić uwagę na to, że te kilowaty to są z 3 faz. Mając zamówione 10 kW dostaniemy bezpiecznik 3x16A. Wychodzi po 3,68 kW na jedną fazę. Jeśli tak się zdarzy, że dwa jednofazowe urządzenia po np 2 kW będą podłączone do jednej fazy i jednocześnie je uruchomimy to korki nam wywali.Za zamówioną moc płaci się tylko raz (ok 120 zł za 1 kW). W taryfach dla domów i mieszkań nie ma opłat abonamentowych za przyznane kilowaty.Ja mam 3x32A, a płaciłem za 16 kW przyznanej mocy umownej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 22.06.2006 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 a mam 13 KW na duży dom 189 m/2 spokojnie starczy (z kuchnią elektryczną telewiorem w kazdym pokoju bez ogrzewania elektrycznego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 22.06.2006 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Mamy 17 kW / 3 fazy od poczatku. Do dzisiaj jechałem na prądzie budowlanym.mielismy 32A przedlicznikowo i 25A za licznikiem. A od dzisiaj - po zmianie taryfy na zwykłą G11 załozyli nam 40 A przed licznikiem i 32A za licznikiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 23.06.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 witam zaczniesz tyć Wiesz co?? Jeżeli się na czymś nie znasz to lepiej nie zabieraj głosu i nie mieszaj ludziom w głowach. Wybacz, ale po Twoich wypowiedziach moje słowa są jaknajbardziej na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubertus 23.06.2006 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 To ja mam pyt. z innej strony.... na ile powinienem zmienić mając teraz:- moc przyłączeniowa 16kW przy zabezpieczeniu w skrzynce 40A (w domu 25A, bezpiecznik typ D) ...mając trzy elektryczne ogrzewacze przepływowe 2x24kW i 1x18kW, plus część ogrzewania na prąd (maty, konwektory) w sumie 7kW, plus cała reszta AGD/RTV (płyta oczywiście elektryczna).... W chwili obecnej nie ma problemu z włączeniem jednego ogrzewacza i całej reszty. Przy próbie włączenia drugiego wylatuje ten 25A w domu. Czy ktoś może mnie oświecić na ile mam zmienić ...zakładając, że technicznie istnieje możliwość zwiększenia mocy i zabezpieczeń, aby mozna było włączyc przynajmniej 2 ogrzewacze przepływowe w tym samym czasie plus całą reszte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOLEK MAŁY 23.06.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 WitamJeśli w budynku zostanie zainstalowany ogrzewacz przepływowy o mocy powyżej 3 kW, a jednocześnie korzystamy z elektrycznej instalacji grzewczej to należy przewidzieć włączenie priorytetowe ogrzewacza przepływowego (uzyskuje on pierwszeństwo zasilania). W czasie gdy pracuje ogrzewacz przepływowy specjalny przekaźnik nadprądowy wyłączą stycznik ogrzewania. Nie ma to negatywnego wpływu na temperaturę w pomieszczeniach, gdyż wyłączenie ogrzewania na kilka lub kilkanaście minut nie stanowi najmniejszego problemu. Takie rozwiązanie pozwala uniknąć konieczności przydziału dodatkowej mocy niezbędnej do podgrzewania ciepłej wody użytkowej. .Nastawa wartości prądu (powyżej której nastąpi odłączenie odb. niepriorytetowego) wynosi od 2A do15A, przy czym prąd odb. priorytetowego może być dużo większy od 15A (ograniczony jedynie przekrojem przewodu). Spadek poboru prądu w obwodzie priorytetowym poniżej nastawionej wartości progowej spowoduje automatyczne załączenie obwodu niepriorytowego. W przypadku kiedy załączony jest już odb. priorytetowy przekaźnik uniemożliwi załączenie odb. niepriorytetowego. http://www.mojaenergia.pl/uimages/cieplawoda/cieplawodb1.jpgSchematy podłączenia na strhttp://www.fif.com.pl/product_info.php?cPath=52&products_id=91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts