Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prosze o porade

shok2

Recommended Posts

Witam .Na poczatku chciałem sie przywitac :D Zaczynam od pytania,lecz obiecuje jak bede umiał komus pomoc to tez pomoge.A wiec do rzeczy.Jestem na etapie wykupu ziemi pod moim sklepem (murowanym podpiwiczonym).Nieruchomosc jest własnoscia gminy w uzytkowaniu wieczystym Spółdzielni Mieszkaniowej"....." Mój sklepik usytuowany jest ok 12m od drogi asfaltowej.

1.Zaproponowali mi bym wykupił teren pod moim sklepikiem + kawałek ziemi (ok 8m) idacy do drogi.Tylko na tym kawałku na głebokosci 1-2m pod ziemia ida rury centralnego ogrzewania bloku.I czy jest sens dokupic ten kawałek (poniewaz nic nie bede mógł na nim postawic-ponoc nie wolno).I czy jak go kupie to nalezec bedzie mi sie jakies odszkodowanie z tego tytułu.Jest to dla mnie bardzo wazne ,gdyz nie posiadam tyle pieniedzy by kupic sobie ten kawałek tylko po to by go miec

2.Spółdzielnia poinformowała mnie ,ze sprawy notarialne moga byc załatwiane tylko przez wyznaczonego przez nich notariusza(maja podpisana jakies porozumienie) tylko,ze ich kancelaria notarialna jest o połowe drozsza niz inna w tym samym miescie

Z góry dziekuje za pomoc

Mysle, że kupno zmienic może tylko twój stan formalo- prawny, staniesz się użytkownikiem wieczystym ( to troche inne prawo jak prawo wlasciciela) i to tylko tyle.

Co do rur- nie [powinienes liczyc na adne odszkodowanie ponieważ wiadomo ci już o " wadach" i " ograniczeniach" jakie ten teren posiada- gdybyś nabyl go nie mając tej wiedzy mógłbys dochodzic jakiś swoich praw a tak - nistety nie ma szans ale... z tego tytulu można maksymalnie obniżać cene terenu- możesz go wykoszystac jedynie jako np.ogródek dla klientow, mini parking dla rowerów i tyle.

Przypuszczam , że proponowana Ci transakcja jest transakcją wiazaną czyli nie ma lokalu bez gruntu i pewnie tak trzeba to rozpatrywać.

Nie ma zadnych podstaw aby akty notarialne były sporządzane przez jednego tylko notariusza- jest wolnośc wyboru . jeżeli jeszcze dodatkowo to Ty masz byc płatnikiem to Ty wybierasz a nie sprzedający. Spróbój może zaptroponowac Spółdzielni - umowa przedwstępna kupna-sprzedaży - że pokrywasz koszty opłat notarialnych ( notariusz+ podatek itp.) ale tylko do wysokości = temu ile kosztowaloby to u notariusza przez Ciebie proponowanego- tańszego. Różnice doplaca sprzedajacy czyli Spółdzielnia.

Witam.Dziekuje za zainteresowanie tematem :)

1.Jesli chodzi o rury centralnego to własnie sam sobie o nich przypomniałem.Budujac sklep na nie sie natknołem.I własnie najdziwniewjsze jest to,ze spółdzielnia nic o nich nie wspomina.To jest własnie zastanawiajace-dlaczego?

-próbuje to zataic

-sama o tym nie pamieta lub nie wie( co jest mało prawdopodobne)

Nic na ten temat nie wpomina(o wadach i ograniczeniach).A cene utrzymuje taka sama jak za kawałek pod moim sklepem.Czyli kupujac kupiłbym teran jako "pełnowartosciowy"?Spróbuje negocjowac cene.

2.Jesli chodzi o sprawy notarialne postaram sie uczynic jak proponujesz.Czyli w ich kancelarii ale z cena proponowana przez inna kancelarie.

A czy jak nabede w uzytkowanie wieczyste nieruchomosc nie bede musiał płacic czyszu? Tylko podatek od nieruchomosci? Jaka jest najistotniejsz róznica pomiedzy uzytkowaniem wieczystym a własnoscia?

Jeszcze raz dziekuje :)

Uytkowanie wieczyste to oddane ci nieruchomości na 99 lat. płacisz z tego tytulu czynsz roczny - corocznie waloryzowany , ktory wynosi chyba 3 % wartosci nieruchomosci.

Użytkowanie to nie wlasnośc ( na świecie chyba tylko w pPolsce wystepuje taka foermuła) ale daje ci prawo do swobodnego przenoszenia jej na inne osoby albo podmioty.

W necie z całą pewnościa znajdziesz obszerne wyjasnienia wszystkich związanych z tym zagadnień.

e budowa sie rozpoczęła ALE DOBRZE JEST POCZYNIC JESZCZE JKAKIES PRACE - TYCZENIE BUDYNKU, WYKOPY,FUNDAMENTY ETC.ETC. CO MOŻE MIEĆ WIĘKSZE ZNACZENIE DLA URZEDU SKARBOWEGO - MNIEJ DLA NADZORU BUDOWLANEGO ...

:)