Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie wody

Recommended Posts

zamierzamy ogrzewać dom elektrycznością (brak gazu na dziace), kilka niewielkich grzejników, jeszcze nie wiemy jakich, ogrzewanie podłogowe w łazienkach + kominek i oczywiście rekuperator. Poradźcie co zrobić z ogrzewaniem wody w tej sytuacji i żeby rachunki nas nie powaliły, czy ktoś ma taki sam system i jak to rozwiązał.

Kupiłem boiler 80 l pojemności, BLUKER (włoski Ariston) w promocji za 286 zł i ponieważ miał moim zdaniem słabą izolację otuliłem go tak solidnie grubą karimatą i pianka pod panele, ze trzyma ciepła moim zdaniem dwa razy lepiej. Koszt ogrzewania wody (2 dorosłych +dziecko)około 45 zł miesięcznie.Ogrzewam domek prądem.

Ja planuję zainstalowanie ogrzewania elektrycznego ( system Legalett ) na II taryfę, wspomaganego cieplym powietrzem z kominka + rekuperator + GWC. Do grzania CWU będzie slużyl zasobnik 300 l wyposażony w 2 wężownice i grzalkę elektryczną. Jedna wężownica zasilana będzie z kolektorów slonecznych, dzięki temu latam będę mial cieplą wodę za darmo. Druga wężownica podlączona będzie do kominka, tak więc w czasie palenia w kominku - ciepla woda również prawie za darmo. Awaryjnie oczywiście grzalka elektryczna, kiedy nie będę palić w kominku i gdy kolektory będą niewystarczające w pochmurne, cieple dni. Myślalem również o malym agregacie wiatrowym ( 2kw) do zasilania grzalki w zasobniku ( mieszkam na terenie gdzie nieźle wieje ) i ladowania akumulatorów do zasilania awaryjnego ( można tym, zasilać na stale np. rekuperator czy oświetlenie w domu ) ale ze względu na duży koszt wykonania na razie musze odlożyć ten pomysl na poźniej.