minioiminio 15.06.2006 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Czy ktoś ma zewnętrzne żaluzje w oknach dachowych?Jakie są problemy i jakie korzyści?Co z używaniem ich zimą, ewentualnie jesienią, gdy spadają liście?Czy latem osłonią pomieszczenie przed nadmiernym nagrzewaniem, może wystarczą wewnętrzne?A może ktoś zabawił się w żaluzje zewnętrzne ze sterowaniem elektronicznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minioiminio 15.06.2006 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Czy nikt nie montował żaluzji w oknach dachowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 16.06.2006 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 żaluzje zewnętrzne są przydatne przede wsztystkim w lecie ograniczają nadmiar promieniowanie słonecznego a tym samym w pomieszczeniu jest chłodniej, w zimie sa rzczej zwiniete cały czas w przypadku kiedy masz wiele okien połaciowych (ja mam 12 szt) to jeżeli masz odpowiednia ilośc gotówki -zakladaj w innym przypadku - mała ilość okien (wewnetrzne powinny wystarczyć)są jeszcze inne metody zabezpieczenia pomieszczeń przed nadmiernym nagrzewaniem np.folie zewnętrzne klejone na szkło okna u mnie się to sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 16.06.2006 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Użytkuję żaluzję zewnętrzną Veluxa z napędem elektrycznym. Okno połaciowe jest b. wysoko, nad klatką schodową i inny sposób zasłaniania raczej nie wchodził w rachubę. Mam takie samo zdanie jak Kaczorek, że przydaje się przede wszystkim latem, jako ochrona przed słońcem i w tej roli świetnie się sprawdza. Nawet jeśli jest jedno okno w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemcio13 16.06.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Witam! Jaki jest koszt takich żaluzji, tak samo folia. Czy tą folie można samemu przykleić i jaki jest jej koszt , jakaś nazwa folii bym mógł ją znaleźć. Wybaczcie że się podpinam ale , jestem zainteresowany dziękuje z góry za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 17.06.2006 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 za 3 okna 78/140 i 5 okien 78/160 płaciłem 1200 pln ale było to 3 lata temu (cena z klejeniem) folia zewnetrzna jakiejś renomowanej amerykańskiej firmy żaluzja zewnetrzna jest droga tańsze są markizy co do cen to najlepiej zapytac przedstawicieli veluxa albo fakro zalezy jakie się ma okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minioiminio 19.06.2006 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Właśnie zastanawiamy się nad markizami. Z żaluzjami istnieje obawa pojawienia się problemu z prowadnicami (w okolicy mam wysokie brzozy). Może ktoś jeszcze podzieli się swoimi doświadczeniami.Markizy strasznie problematycznie się zakłada. Z wstępnego rozeznania wynika że najlepiej założyć je na początku lata i zdjąć pod koniec. My zamierzamy kupić okna Fakro (przemawia do mas dolna klamka, bo okna będą dość wysoko), ale system żaluzji i markiz działa zapewnie podobnie w obu rodzajach okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minioiminio 19.06.2006 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Do kaczorkaA jak z gwarancją na okna, w przypadku naklejania folii?Jak długo użytkujesz już folie? Czy są jakieś ujemne strony tego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minioiminio 19.06.2006 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Tomasz M. napisał: Użytkuję żaluzję zewnętrzną Veluxa z napędem elektrycznym. Okno połaciowe jest b. wysoko, nad klatką schodową i inny sposób zasłaniania raczej nie wchodził w rachubę. Mam takie samo zdanie jak Kaczorek, że przydaje się przede wszystkim latem, jako ochrona przed słońcem i w tej roli świetnie się sprawdza. Nawet jeśli jest jedno okno w pomieszczeniu. Jak długo już użytkujesz żaluzję? Czy miałeś jakieś problemy z zanieczyszczaniem się prowadnic? Jak zimą, gdy spadnie śnieg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 19.06.2006 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Do kaczorka A jak z gwarancją na okna, w przypadku naklejania folii? Jak długo użytkujesz już folie? Czy są jakieś ujemne strony tego rozwiązania? przedstawiciel veluxa stwierdził że załozenie folii *wazne* ZEWNETRZNEJ nie ma negatywnego wpływu na okno a tym samym nie tracilismy gwarancji. folie uzytkuję już 5 lat i jest w bardzo dobrym stanie trochę jest porysowana ale rys tych normalnie nie widać własciwosci izolacyjne nie zmieniły sie, pod oknem bez folii jest zdecydowanie cieplej Folie trochę przyciemniają nie wiem jak to wypada % -towo ale patrząc na okna bez folii widac niewielką róznice - PODSUMOWUJĄC z doswiadczenia folia się sprawdziła i jestem z niej zadowolony jeżeli nie będe zakładał markiz w obecnie budowanym domu to napewno załoze folie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 19.06.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Jak długo już użytkujesz żaluzję? Czy miałeś jakieś problemy z zanieczyszczaniem się prowadnic? Jak zimą, gdy spadnie śnieg? Żaluzja działa od roku z kawałkiem. Na razie bez problemów. Zimą właściwie jej nie używałem, tyko po pierwszych opadach śniegu spróbowałem z ciekawości czy działa i było OK. Po dużych opadach wolałem nie próbować, poza tym i tak przez jakiś czas zalegający śnieg i lód działał jak żaluzja Po zimie sprawdzałem mechanizm i wszystko działa. Nie właziłem jeszcze po zimie na tę część dachu, żeby obejrzeć z bliska (jak wspominałem, dostęp z dołu jest piekielnie trudny). Nie mam wielu wysokich drzew w okolicy, więc nie spodziewam się problemów z zanieczyszczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 20.06.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Właśnie zastanawiamy się nad markizami. Z żaluzjami istnieje obawa pojawienia się problemu z prowadnicami (w okolicy mam wysokie brzozy). Może ktoś jeszcze podzieli się swoimi doświadczeniami. Markizy strasznie problematycznie się zakłada. Z wstępnego rozeznania wynika że najlepiej założyć je na początku lata i zdjąć pod koniec. My zamierzamy kupić okna Fakro (przemawia do mas dolna klamka, bo okna będą dość wysoko), ale system żaluzji i markiz działa zapewnie podobnie w obu rodzajach okien. Ostatnio zamontowałem markizy (rolety materiałowe ) na prawie wszystkich oknach połaciowych (Fakro). Jak mawia mój Teść, zadanie dla średnio zdolnej małpy. Montuje się je na stałe do ramy i raczej nie demontuje na zimę. Wystarczy zwinąć materiał, który chowa się całkowicie pod blachą osłonową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minioiminio 20.06.2006 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Dzięki wszystkim za swoje opinie i spostrzeżenia. I jeszcze jedno pytanko do TOMIK_B: Pisząc o zakładaniu mieliśmy na myśli zwijanie i rozwijanie. Wydaje nam się na pozór, że dość problematyczne jest zaczepianie zaczepu od markizy na dole okna od strony zewnętrznej. A inaczej chyba nie ma jak? Czy może nie jest to aż tak trudne jak wygląda? A może masz jakiś sposób na tę przypadłość. Nasze okna nie są zbyt nisko usytuowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 21.06.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Dzięki wszystkim za swoje opinie i spostrzeżenia. I jeszcze jedno pytanko do TOMIK_B: Pisząc o zakładaniu mieliśmy na myśli zwijanie i rozwijanie. Wydaje nam się na pozór, że dość problematyczne jest zaczepianie zaczepu od markizy na dole okna od strony zewnętrznej. A inaczej chyba nie ma jak? Czy może nie jest to aż tak trudne jak wygląda? A może masz jakiś sposób na tę przypadłość. Nasze okna nie są zbyt nisko usytuowane. Nie jest to wielki problem. Do każdej rolety jest drążek przy pomocy, którego rozwija się ją i zaczepia do haczyków na skrzydle. Co znaczy niezbyt nisko usytuowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minioiminio 21.06.2006 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Do Tomika_B To znaczy że ja miałabym problemy z otworzeniem okna, gdyby były to okna Velux (bo klamka jest wysoko). Ale dzięki za tę informację. Nie wiedzieliśmy, że można je zakładać przy pomocy drążka. Spróbujemy pobawić się drążkiem w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts