Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak dużo śmieci w waszym gospodarstwie??  

6 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak dużo śmieci w waszym gospodarstwie??

• 0,00 - 0,50 m3
    • 0,51 - 0,70 m3
      0
    • 0,71 - 1,00 m3
    • 1,01 - 1,51 m3
      0
    • Wi
      0

Recommended Posts

My - na razie 2 osoby - generujemy 110 litrów na miesiąc. To niewiele, ale ja mam bzika na punkcie sortowania śmieci i wożenia ich do specjalnych pojemników. Poza tym prawie nie kupujemy "paczkowanej" żywności jak jogurty w kubeczkach, soki w kartonach, mięso na tackach itp.
My - na razie 2 osoby - generujemy 110 litrów na miesiąc. To niewiele, ale ja mam bzika na punkcie sortowania śmieci i wożenia ich do specjalnych pojemników. Poza tym prawie nie kupujemy "paczkowanej" żywności jak jogurty w kubeczkach, soki w kartonach, mięso na tackach itp.

Boże, to baaardzo mało...tyle to my czasem w 3 dni...

U nas smieciarka zabiera maksymalnie 300 litrow na miesiac (dwie osoby i liczni goscie weekendowi). Wszystkie odpady organiczne i niektore papiery wrzucamy do kompostownika. Szklo wywozimy do odpowiednich kontenerow. Papiery magazynujemy i płoną jesienia w kominku. Staram sie brac ze sklepu jak najmniej reklamowek (nie znosze ich), wiec zakupy pakuje do dyzurnego kosza. Obecnie sporo jest jeszcze smieci budowlanych bo po trochu wykanczamy dom. Mysle, ze w przyszlosci smieci bedzie jeszcze mniej.

Jednym słowem albo mało śmieci i dużo kombinowania albo dużo śmieci i większe koszty...

Co do palenia papierów w kominku...to zależy czy jest to podpalanie rozpałki czy "spalanie przemysłowe"...chodzi o to co sie zbiera w wyczystce z tych gazet...

my nie potrafimy nazbierac jednego pojemnika 120 l na miesiąc , a to dlatego ,że sortujemy śmieci - obok naszej posesji sa kontenery na sortowane odpady i tak codziennie wynosimy do pojemników nasze papiery ,polemniki plastikowe i szkło ,a resztki organiczne na kompostownik .....a pojemnik stoi samotnie i czeka na koniec miesiaca wtedy szukamy na siłę śmieci ....... :wink:
sortujemy śmieci - obok naszej posesji są kontenery na sortowane odpady i tak codziennie wynosimy do pojemników nasze papiery ,polemniki plastikowe i szkło ,a resztki organiczne na kompostownik
.....

my też sortowaliśmy, woreczek odzielny na szkło - białe, kolorowe, makulaturę..... aż zobaczyłam jak podjeżdza smieciara i wszystko z pojemników - sortowników wrzuca do jednego :evil: :evil: :evil:

podobno tak dzieje się, żeby ludzi przyzwyczaić do sortowania :o :o :o lepszej metody nauczania to i Giertych Roman nie wymysliłby

a ponoć exempla trahunt

sortujemy śmieci - obok naszej posesji są kontenery na sortowane odpady i tak codziennie wynosimy do pojemników nasze papiery ,polemniki plastikowe i szkło ,a resztki organiczne na kompostownik
.....

my też sortowaliśmy, woreczek odzielny na szkło - białe, kolorowe, makulaturę..... aż zobaczyłam jak podjeżdza smieciara i wszystko z pojemników - sortowników wrzuca do jednego :evil: :evil: :evil:

podobno tak dzieje się, żeby ludzi przyzwyczaić do sortowania :o :o :o lepszej metody nauczania to i Giertych Roman nie wymysliłby

a ponoć exempla trahunt

to jestem mocno zdziwiona :o bo do nas podjeżdża specjalna śmieciara na odpady ,ale zabiera osobno ....nigdy razem .....raz papier -raz plastik -raz szkło ......