Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sprzedać mieszkanie, którego nie można sprzedać?

theRav

Recommended Posts

Problem w zasadzie jak w temacie.

Jak wiadomo, mieszkania spółdzielcze i komunalne w dużej części są sprzedawane z upustami (sięgającymi 90%) ich dotychczasowym lokatorom. Jest tylko jeden warunek, tak nabytego mieszkania nie wolno sprzedać przed upływem ustalonego czasu od daty nabycia lokalu np. 10 lat.

Czy ktoś z was orientuje się w jaki sposób można obejść ten kłopotliwy zakaz?

.......sprzedawane z upustami (sięgającymi 90%) ich dotychczasowym lokatorom. Jest tylko jeden warunek, tak nabytego mieszkania nie wolno sprzedać przed upływem ustalonego czasu od daty nabycia lokalu np. 10 lat.

Czy ktoś z was orientuje się w jaki sposób można obejść ten kłopotliwy zakaz?

A kto powiedzial,ze nie wolno sprzedac??Mozesz sprzedac,ale w tej sytuacji bedziesz musial do tego interesu doplacic roznice,wlasnie te 90%, tym samym twoj zysk wyniesie 0.00PLN

U mnie było tak babcia w 2001 roku wykupiła od Gminy lokal z bonifikatą 80%, po czym dała go mnie swojej wnuczce w 2002 roku, w styczniu tego roku sprzedałam mieszkanie i nie mam obowiązku zwrotu bonifikaty bo udzielenie tej bonifikaty nie dotyczyło mojej osoby i w moim akcie notarialnym nie ma żadnego zapisu na ten temat. Pomadto mam interpretację z Ministerstwa Transportu czyli organu tworzącego ustawę że taki zwrot mnie nie dotyczy. Ale tak jest tylko w przypadku darowizny, zwrot obowiązuje w przypadku spadkobrania.