nurni 15.06.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 No właśnie, jaka powinna być grubość warstwy kory żeby chwasty się nie przebiły, ziemia trzymała wilgoć i żeby nie popaść w przesadę i nie przeinwestować oczywiście ??? Naturalnie za rady dodatkowe z góry dziękuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 15.06.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 minimum 5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 16.06.2006 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 chwasty sa uparte i niestety i tak wyrosną, choć oczywiście mniej niż gdyby kory nie było.... ja mam tak, że sypałam ok 1-1,5cm kory, ale co roku dosypuję świeżej na górę, z dołu robi się coś w rodzaju nawozu a na górze jest świeża i ładna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 16.06.2006 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 5-8 cm. Po pół roku , na miejscu wcześniejszego, przekopanego "chwastowiska" wyrosły 3-4 nieśmiałe trawki na metr powierzchni!!! A struktura ziemi i warunki dla roślin ( utrzymanie wilgotności) znacznie się poprawiły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 27.06.2006 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Kochani,ja sobie ostatnio kupiłem rozdrabniarkę do gałęzi i o ile mogę to mam z tych ścinkw swoją ściółkę. Ona oodobnie rozkłada się jak ta korowa, ale bardziej się rzuca w oczy. dlatego tą ze ścinek przykrywamy tą korową i jes dwa razy grubiej. I tu już chwasty mają bardziej utrudnione zadanie. ogólna grubość ścółki to 5-8cm podobnie jak u hanki55. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 27.06.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Zygmor, jaka rozdrabniarka i dlaczego tak droga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 27.06.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Gdzieś na forum czytałem, że w pierwszym roku po posadzeniu warstwa kory powinna być mniejsza. Chyba pisał to forumowy ekspert ogrodniczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 27.06.2006 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Kochani, ja sobie ostatnio kupiłem rozdrabniarkę do gałęzi i o ile mogę to mam z tych ścinkw swoją ściółkę. Ona oodobnie rozkłada się jak ta korowa, ale bardziej się rzuca w oczy. dlatego tą ze ścinek przykrywamy tą korową i jes dwa razy grubiej. I tu już chwasty mają bardziej utrudnione zadanie. ogólna grubość ścółki to 5-8cm podobnie jak u hanki55. Słońce Najdroższe Nie każdy jest tak doświadczonym ogrodnikiem jak Ty. Więc dodaj, proszę, że mielone ścinki pobierają z gleby azot i wyjaławiają podłoże, więc koniecznie trzeba zwiększyć nawożenie azotowe lub wcześniej choć 2-4 miesiące kompostować wióry np. z mocznikiem! Ja też mielę wszystkie gałęzie z liśćmi ( Agastek'iem 2500 kupionym za 250 zł na allegro), tylko wcześniej wrzucam to na kompostnik i podsypuję mocznikiem, by zaczęło sie rozkładać i "wpiło" azotanki A rozdrabnicz do gałęzi - to WSPANIAŁA RZECZ!!!! Wcześniej miałam Alko, ale on był...jak Syrenka przy Toyocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts