Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 4 months później...
Witam, czy ktoś buduje dom według tego projektu?, lub zastanawiał się ale coś go zniechęciło?. Proszę o wszelkie informacje a także opinie.

Z góry dziękuję i czekam :)

Można też na maila [email protected]

http://www.domna5.pl/index.php?opcja=details&id=16&nazwa_projektu=JASKÓŁKA

Witam,

Od maja tego roku zaczęliśmy przygodę z tym projektem. Od września ruszyły roboty ziemne i budowlane. W związku z trudnym podłożem aktualnie jesteśmy na etapie zbrojenia ław.

Co do projektu. Podobał nam się od samego początku. Przeglądneliśmy tysiace innych, ale ten bardzo pasuje do naszych potrzeb. Mamy wersię lustrzaną. Wprowadziliśmy pewne zamiany, pokój nad garażem został powiększony kosztem tarasu. Stwierdziliśmy, że nie potrzebny jest nam tak duży taras i to od strony północnej. Zastanawiamy się nad zmianą konstrukcji stropu z terivy na gotowe płyty gęstożebrowe z betonu sprężonego.

Dom ma idealny dla nas układ pomieszczeń. Kuchnia ze spiżarką, kuchnia połączona z salonem, osobny pokój gabinet na parterze, itp.

Pozdrawiam

Paweł

• 2 weeks później...

WITAM

ZDECYDOWALIŚMY SIĘ NA PROJEKT DOMU JEDNORODZINNEGO JASKÓŁKA ARCHITEKTA PAWŁA PIĄTKI. DOMEK SPODOBAŁ NAM SIĘ ZE WZGLĘDU NA UKŁAD POMIESZCZEŃ: ZALEŻAŁO NAM NA SPIŻARNI PRZY KUCHNI, ŁAZIENCE NA PARTERZE ORAZ DODATKOWYM POKOIKU. POZA TYM CHCIELIŚMY MIEĆ PRZEJŚCIE Z DOMU DO KOTŁOWNI I GARAŻU. NO I ZNALEŹLIŚMY PROJEKT, KTÓRY NAM W PEŁNI ODPOWIADA. DOKONALIŚMY NIEWIELKICH ZMIAN. OBECNIE ZAKOŃCZYLIŚMY BUDOWĘ FUNDAMENTÓW, A OD WIOSNY BUDUJEMY DALEJ.

JEŻELI BUDUJESZ TEN SAM DOMEK, ODEZWIJCIE SIĘ PROSZĘ, WYMIENIMY DOŚWIADCZENIA.

POZDRAWIAM

ASIA

• 2 months później...
  • 3 months później...
  • 3 weeks później...

Witam wszystkich. Przymierzamy się do budowy domu. Wybraliśmy projekt autorstwa Pawła Piątka z Domfortuhttp://www.domfort.pl/?p=szczegoly&id=180

Może ktoś buduje taki domek. Proszę również o wasze opinie.

Zamierzamy go częściowo podpiwniczyć i na piętrze zamiast 4 pokoi zrobić 3.

Pozdrawiam

• 1 month później...
  • 2 months później...
  • 1 year później...
  • 1 year później...

Witam.

Wraz z mężem planujemy zacząć budowę domu. Jak do tej pory jesteśmy na etapie wyboru projektu. Na chwilę obecną zainteresował nas projekt http://www.domfort.eu/projekt,jaskolka_i,180.htm. Odpowiada nam on praktycznie pod każdym względem. Oczywiście parę zmian trzeaby było wprowadzić. A mianowicie:

-likwidacja drzwi tarasowych w kuchni, wstawienie okna,

-likwidacja tylnego tarasu, a powiększenie przez to pokoju,

-połączenie na piętrze dwóch mniejszych pokoi,

-podniesienie ścianki kolankowej (jeszcze nie wiemy o ile)

To by było na tyle ze zmian.

Chciałabym się dowiedzieć czy kosztorys wybudowania takiego dmku będzie zbliżony do podanego? Jakie jeszcze zmiany byłyby potrzebne, dobre?

szukaliśmy razem z mężem projektu prostego, funkcjonalnego i co najważniejsze by miał duże sypialnie - chodzi o górne. Jednocześnie musieliśmy się liczyć z kosztorysem by nie zaszaleć, a później się martwić czy damy radę. Oczywiście bez kredytu się nie obejdzie i zastanawiam się czy kwota 200tys. zł czy też 250tys. zł wystarczy i na ile wystarczy? Nie mówię, że chę by mi to starczyło na wybudowanie i wykończenie z umeblowaniem całego domu, bo to niemożliwe. Ale zastanawiam się na ile taka kwota starczy? Budować będziemy systemem gospodarczym, materiały budowlane kupować również sami będziemy.

I jeszcze jedno pytanie czy opłaca się kupować materiały budowlane na allegro?

A może ktoś ma jakiś ciekawy projekt do pokazania? Chodzi nam o trzy sypialnie, jeden pokój gościnny, kuchnia, w której można postawić wyspę, dach dwuspadowy bez udziwnień...

co do kosztów to uważam ze akurat na ten dom nie wystarczy Wam pieniędzy. Ten projekt jest bardzo ładny sama kiedys chciałam kupic go ponieważ szukałam domu z 6 pokojami. Jednak po głębszym zastanowieniu uznaliśmy ze nie jest to projekt prosty i ma wiele elementów które będą kosztowne. Dach wcale nie jest taki prosty w konstrukcji, trzeba sie liczyc z kosztami zabezpieczenia 2 dużych balkonów przed wilgocią i wodą, dużo lanych elementów z betonu.....

My w tej chwili kończymy stan surowy, w tym tygodniu montaż okien i drzwi zewnętrznych i doświadczenie jakie zdobyłam przez ten czas to twierdzenie ze najwięcej oszczędzisz na wyborze projektu. u mnie to sie sprawdza w każdym momencie budowy porównując koszty budowy u okolicznych sąsiadów, mały prosty dom to mniejsze koszty budowy. Pozdrawiam

Mi się wydawało, że to właśnie jest tani projekt. No ale ja się nie znam kompletnie jak narazie. Dlatego też zaczynam od pytania się:) Wiem, że najlepiej się zaoszczędzi jak radzisz właśnie na wyborze projektu. Mam w zanadrzu jeszcze dwa projekty :

http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/2981-zosia.html wersja z powiększonym salonem

http://pprojekt.pl/projekt89-sielanka__118_9_m.html

Ale wydaje mi się, że tu dużo w fundamenty pójdzie kasy. I tak myślałam, że jaskółka z tych trzech projektów będzie najtańsza. Acha oba projekty z garażem by były.

Zapomniałam dodać, że np. dach położy mój tata (pracuje w firmie, która kładzie dachy - także koszt robocizny odpada). Koszt robocizny za wszystkie instalacje również by nam odpadł, ponieważ mój szwagier się tym zajmuje.