Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łazienka z oknem czy bez okna?

Łazienka z oknem czy bez okna?  

210 użytkowników zagłosowało

1. 1. Łazienka z oknem czy bez okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Łazieniaka z oknem czy bez okna? Jakie są wasze doświadczenia związane z tym tematem? Czy łazienka bez światła dziennego jest dyskomfortem?

Dla mnienie, ale mam klopot jak przyjezdza do mnie bratanek (4 lata) Jest bardzo samodzielny, ale niestety jak lazienka bez okna, to i tak trzeba z nim isc, zeby mu swiatlo zapalic. Mysle, ze jak bede miec wlasne dzieci, to problem bedzie ten sam. Tak wiec daje go pod rozwage.

sondaż na ten temat już był - poszukajcie - tam jest z pewnością więcej. Ja osobiście z oknem - teraz jeszcze w bloku tez mam okno: pranie - wysycha a nie kisi się, wentylacja, kwiatki i... swiatło a w we własnym domku -i w dolnej i górnej - będzie okno!

Z tymi kwiatkami to masz oczywiscie racje. Z reszta sie nie zgodze.

1. Jak sie ma wlasny dom, to zadko jest koniecznosc suszenia prania w lazience.

2. U mnie wentylacja jest mechaniczna i sprzezona z wlacznikiem swiatla. Oznacza to, ze za kazdymrazem jak ktos skorzysta z lazienki to zostanie ona po tym dobrze wywietrzona.

Tak wiec tylko argument z kwiatkami jeszcze do mnie przemawia.

Mam jedną łazienkę bez możliwości wstawienia okna (środek domu), więc by zapewnić naturalne doświetlenie wstawiłem kilka pustaków szklanych w sufit. Światło wpada przez okno dachowe na schodach i świeci prosto na owe pustaki. Podłoga na górze też ciekawie z tymi elementami będzie wyglądać. :wink:

U nas jedna łazienka (gościnna na parterze) z przyczyn technicznych niestety jest bez okna, druga (rodzinna na piętrze) jest z 2 oknami połaciowymi. Z doświadczenia polecam każdemu niezdecydowanemu choćby małe okienko w toalecie/łazience. Po pierwsze i przede wszystkim łatwiej i szybciej można przewietrzyć pomieszczenie (wyciągi/wiatraki itp. to nie to samo), po drugie w dzień nie trzeba zapalać światła a po trzecie ta możliwość romantycznych kąpieli pod rozgwieżdżonym niebem (trzeba tylko odpowiednio umieścić wannę) :wink:

W obydwu łazienkach mamy okna . Jest widno , można je szybko przewietrzyć ( mimo wentylatorów ) , ręczniki schną szybciej ( latem ) , żywe kwiaty nadają fajny klimat pomieszczeniom , można słuchać śpiewu ptaków i oglądać rozgwieżdżone niebo wylegując się w wannie :D

Minusów nie widzę :)

... jak w temcie - koniecznie z oknem i to takim, ktore można szeroko otworzyć! Po długich latach w bloku z łazienka bezokienną i przeprowadzce do domu z łazienką w okno wyposażoną - naprawde fantastycznie! W moim odczuciu bowiem nawet wazniejsze od naturalnego światla (czego zreszta tez nie uważam za mało istotne) jest mozliwość porządnego przewietrzenia łazienki. No i te rosliny -w lazience np. fantastycznie sprawdzają sie slicznie kwitnące fiołki afrykańskie :).

Pozdrawiam,

Karolina

Zdecydowanie jestem za oknem, choćby niewielkim. U nas w domu będą 2 łazienki: jedna do celów "publicznych", druga - "prywatna" przy naszej sypialni. Nie zniosłabym gdyby wszystkie zapachy pchały mi się z buciorami do romantycznej sypialni i psuły nastrój :D

Amor