Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łazienka z oknem czy bez okna?

Łazienka z oknem czy bez okna?  

210 użytkowników zagłosowało

1. 1. Łazienka z oknem czy bez okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Napewno łazienka z oknem. W wybranym przez nas projekcie są dwie łazienki - na dole z małym okienkiem, na górze - z dużym "pokojowym" oknem. Uważam, że to konieczność (zresztą dosyć miła) ze względu na lepszą wentylację. No i jak widoki za oknem odpowiednie to jeszcze jakie doznania estetyczne podczas kąpieli. :lol: :lol:

OKNO! :wink:

naturalne swiatlo - raz (Panowie moze nie zrozumieja ale Panie robiace make up tak - nie ma jak naturane swiatlo do tych czynnosci a nie jestem przekonana do "toaletki" w sypialni a wlasnie w lazience :wink: )

Dwa - swierze powietrze (nie z wentylatorka) i zapach :wink: - ja tez jajek nie wysiaduje ale zdarza mi sie uskuteczniac dłuuuugie kapiele w wannie - :wink: , wanna, masa piany, kieliszek z winem w reku (ew. druga osoba w tej wannie :wink: ) zapch letniego wieczoru w lazience i cykanie swierszczy za oknem ...w ogrodzie

mrrrrr :wink:

Łazieniaka z oknem czy bez okna? Jakie są wasze doświadczenia związane z tym tematem? Czy łazienka bez światła dziennego jest dyskomfortem?

Okno w łazience spełnia nie tylko funkcję oświetlenia, ale również - co ważniejsze - wentylacji. U mnie w domku mam 2 małe łazienki,ale obie z oknem - dodatkowo będzie zamontowana wentylacja mechaniczna by usprawnić odprowadzanie pary podczas kąpieli.

Fajny temat, akurat się zastanawiam nad projektem z oknami i bez okien. Jako mieszkaniec bloku jestem przyzwyczajony do światła sztucznego (oszczędne świetlówki kompaktowe) i wentylacji mechanicznej sterowanej czujnikiem wilgoci w łazience i czujnikiem światła w WC. Nie ma problemu z suszeniem nawet prania w łazience. Przeczytałem wszystkie posty w tym temacie i w poprzednich podobnych tematach w przywołanych wątkach. Jakoś nikt nie pisze o polowaniu na komary po wywietrzeniu łazienki i nerwowych "posiedzeniach" w towarzystwie tych krwiopijców, koszmarnym upale w tym zwykle małym pomieszczeniu jak się je ma na innej niż północna ściana. To moje najświeższe doświadczenia z domku letniskowego.

A co się dzieje zimą. W czasie silnych mrozów byłem w gościnie w domu gdzie chłód spływający z okna sprawiał, że pobyt w łazience i wc był wyzwaniem. Drodzy Forumowicze, napiszcie proszę jak zimą chronicie komfort cieplny Waszych łazienek. To mi pomoże podjąć decyzję odnośnie projektu.

Pozdrawiam, Paweł.[/url]

• 1 month później...

Nie wiem czy na parterze czy na piętrze?

Jeśli na piętrze to nawet najtańszy velux bym dał. Powód?

Ja lubię kompać się w "ukropie" glazura i lustra są zaparowane. Na czas kompieli otwierasz okno i cała wilgoć ucieka. Potem możesz sobie zamknąć.

Wentylacja nawet mechaniczna żadko kiedy jest wydajna na tyle żeby odessać szybki gorący prysznic.

Pozdrawiam

W domku na parterze jedono włazience miało być malutke (kwadracik) ale zostało powiększone i jest prostokąt , na poddaszu dachowe.Teraz w bloku mamy łazienkę bez okna i jestem niezadowolona - wentylacja do kitu i brak światła dziennego. :wink: Z utęsknieniem czekam na kąpiel w nowym domku w wannie pod oknem dachowym z gwiazdami nad głową :oops: :wink: