Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam basen - mam problem...

Jagna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nefer, dzięki! Przeczytałam i mam pewne uwagi. Niektórymi się podzielę:

3. Masz prawo do przedstawiania innym swoich próśb — dopóki uznajesz, że druga osoba ma prawo odmówić.

Co będzie jak odmówią?!!! :wink:

2) Asertywność a inne typy zachowań

Rozpoczynaj zdania od takich wyrażeń:

„Cieszyłbym się, gdyby...”

Ok, poćwiczę: "Cieszyłabym się gdybyście wreszcie do k...nędzy przestali przyłazić tu i syfić do mojego basenu!" Dobrze mi idzie? :D

„Czy mogłabyś...”

4) ASERTYWNOŚĆ FIZYCZNA

Asertywność fizyczna – to umiejętność przekazywania swym wyglądem zewnętrznym i zachowaniem, że potrafisz walczyć w obronie swoich praw i że to ty kontrolujesz sytuację.

Jak się zachowywać asertywnie fizycznie?

- chodź równym i pewnym krokiem

- nieznacznie machaj ramionami podczas chodzenia

macham znacznie jak ich widzę....

- chodź z podniesioną głową ok

- rejestruj wszystko lub prawie wszystko, co się wokół ciebie dzieje

nie mogę cały czas rejestrować, bo mnie trafia po pięciu minutach...

- krótko, ale uważnie przyglądaj się mijanym osobom

ooo, tak! niech wiedzą gówniarze, że mamuśka jest niezadowolona!

- sprawiaj wrażenie czujnego

- gdy rozmawiasz z drugą osobą patrz jej prosto w oczy

nie mogę bo oni mają gęby pod wodą

- mów z przekonaniem

nic nie mówię. zgrzytam zębami.

- dobrze się ubieraj

we własnym ogródku? w upał? Nefer, litości!!!

- uśmiechaj się

- bądź uprzejmy

jeszcze jestem, ale nie wiem jak długo

- mów w równym tempie

- mocno ściskaj dłoń, gdy kogoś witasz lub żegnasz ....

To może na tyle.

A tak na poważnie, to kiedyś nawet mieliśmy w pracy kurs asertywności. Jak widać, powinno się odświeżać takie wiadomości. Naprawdę żyłoby się nam łatwiej, gdybyśmy tak potrafili postępować. Dzięki Nefer. Masz rację. Chyba za bardzo się przejmuję nimi i ich rodzicami.... :-?

Jagna taki ważny temat poruszyłaś, a ja świnia popłakałam się ze śmiechu, Facio zresztą też.

A propo: Czy mogę przyjechać w sobotę na basen od 9.00 do 10.30. Ale za darmo. :D :D :D

Dlaczego akurat sobota?! W sobotę to ja mam wolne i mogę zechcieć szanowne cielsko pomoczyć. Proponuję godziny pływania we wtorki w godz. 8:00 - 8:15

Po pierwsze jestem wtedy w pracy, brama zamknięta, jak przelezą przez płot to policję naślę. Albo lepiej psami poszczuję, bo policji jeszcze też się spodoba i będzie się chciała kąpać. Tylko ja mam psy łagodne...http://manu.dogomania.pl/emot/gruebel.gif

Po drugie na piętnaście minut im się może nie opłaci, a ja sumienie będę miała czyste - w końcu zapraszałam, nie?

Rezi - proszę Cię bardzo - odsprzedam. Nawet pływakom pierwszy tydzień dojazdów zasponsoruję. Pod jednym warunkiem: że kupisz razem z wodą! http://manu.dogomania.pl/emot/zeby.gif Bo co ja z tymi litrami na raz zrobię?

Na zimę mamy już pomysł - przed przymrozkami wsadzamy duży hak. Hak zamarza a wtedy dźwigiem wyciągamy lód i zwijamy basen. Na wiosnę wkładamy lód z powrotem i czekamy aż rozmarznie. Bajecznie proste i nie trzeba wody wypompowywać! http://manu.dogomania.pl/emot/Szczerbaty.gif

Co do opłat za wstęp i grafik czyszczenia - jesteście genialni!!!

Myślę, że jeszcze dopiszę cotygodniowe koszenie działki w ramach rekompensaty za straty moralne!

Na zimę mamy już pomysł - przed przymrozkami wsadzamy duży hak. Hak zamarza a wtedy dźwigiem wyciągamy lód i zwijamy basen. Na wiosnę wkładamy lód z powrotem i czekamy aż rozmarznie. Bajecznie proste i nie trzeba wody wypompowywać!

to jest swietny pomysl Jagna :D

Na uzyskanym wsadzie basenowym powinniscie zorganizowac dzieciaczkom lodowisko .

W ten sposob mlodziez w kazdym sezonie bedzie zagospodarowana ,

nie bedzie rozrabiac, a Wy bedziecie miec satysfakcje i duzo radosci :D

Ja bym tez chetnie pojezdzila - z tym ze moge tylko w soboty od 9.00 do 12.00 :p :wink:

Jagna,

bardzo dobrze cię rozumiem, trudno jest być asertywnym w sąsiedztwie

po prostu powiedz "dziś się nie kąpiemy bo przyjeżdża rodzina" i nie przejmuj się tym że rodzina nie przyjeżdża - sąsiedzi powinni zrozumieć. Swoją drogą - trochę źle wychowani jeśli nie widzą że ci przeszkadzają. Nie rozumiem jak można udawać że nie ma problemu. Chyba że są przekonani że wszystko jest OK. Trzeba ich wyprowadzić z błędu i tyle.

Albo dać reklamówkę z praktikera o basenie za 199 PLN ...

Na uzyskanym wsadzie basenowym powinniscie zorganizowac dzieciaczkom lodowisko .

Ja bym tez chetnie pojezdzila - z tym ze moge tylko w soboty od 9.00 do 12.00 :p :wink:

No....ja nie jestem pewna z tymi łyżwami....Wszystko mi porysujecie i potem jak to będzie latem wyglądało - basen z taką wodą porysowaną... http://manu.dogomania.pl/emot/maruda.gif

super :D :D :D

rozumiem sytuację. Z jednej strony chcę, aby koledzy przychodzili do syna

/pograja w piłkę na łące, mam ich na oku itp/ z drugiej strony szlag mnie trafia, jak zdepczą jakąś roslinkę :roll:

trzeba wyznaczyć dyzury:

- poniedziałek - pingiel u wojtka

- wtorek - noga u jarka

- środa - lody u bliźniaczek

- czwartek basen u Julka

- piatek - ojciec tadka zabiera gromadę na wycieczkę

- sobota - roboty ogrodowo-domowe.

w niedzielę - do koscioła :D

No....ja nie jestem pewna z tymi łyżwami....Wszystko mi porysujecie i potem jak to będzie latem wyglądało - basen z taką wodą porysowaną... http://manu.dogomania.pl/emot/maruda.gif

Możesz też zaoszcządzić miejsce na działce - proponuję wsad basenowy przenieść na jakąś drogę gminną (najlepiej nie kolidująca z Twoą dorgą do pracy".

W końcu nie ma przepisu na temat przechowywani wkładów basenowych w formie lodu.

NIech się gmina pomartwi co z tym lodem zrobić, a dzieci jakiś czas pojeżdżą - z dala od Twojej działki.

A co do godzin pływania dla gawiedzi.

Proponuję je ustalić na 3.00 - 4.00 rano. Tylko niezwykle zdesperowany młodzian będzie w stanie podnieść się z łóżka o tej porze...

- środa - lody u bliźniaczek

w niedzielę - do koscioła :D

Majka, on jeszcze nie ma nawet trzynastu lat! :o

No, ale skoro tak, to w niedzielę mus do kościoła, żeby się mogli wyspowiadać ze środy.... :lol:

...proponuję wsad basenowy przenieść na jakąś drogę gminną ...

Nefer, kobito, na jakim Ty świecie żyjesz? Przecież zaraz mi mój wsad ukradną!!! 8) :wink:

Swoją drogą nie wiem czy Redakcja nie powinna przyznać Zochnie jakiejś nagrody za nowe pojęcie "wsad basenowy" :lol: