Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka odległość zasobnika od kotła gazowego

mka

Recommended Posts

Mam taki dylemat: Rozważam kocioł gazowy z zasobnikiem. Kotłownia jest w jednej części domu, a odbiorniki (umywalki, wanna, prysznic itp) w innej. W niedużej odległości od tych odbiorników jest natomiast miejsce na zasobnik. I tu pojawia się mój dylemat: czy można i czy jest sens (z technicznego punktu widzenia i biorąc pod uwagę straty ciepła) umieścic zasobnik w znacznej odległości od kotła, ale w bliskiej od łazienek. Fakt, że jak zasobnik będzie daleko od kotła, to będą straty. Ale jak zasobnik będzie daleko od łazienek to tez straty będą, a dotego dojdzie dyskomfort długiego czekania na pojawienie się ciepłej wody w kranie. No i pytanie co częściej się będzie wychładzać (tracić): woda w rurkach kocioł-zasobnik czy woda w rurkach zasobnik-odbiorniki.

Pewnie nie ja jeden mam taki dylemat. Jakie są wasze przemyślenia?

z reguły zasobniki przystosowane do pieców gazowych 1 biegowych mają przyłoncze tagzwane cyrkulacyjne.Zasobnik znajduje się pod piecem ale dodaje się pompkę cyrkulacyjną i puszcza się dodatkową rórkę cyrkulacyjną którą łonczy się w łazience z rórką od ciepłej wody i pompka ściąga wodę do łaziemki przez rórkę od ciepłej wody z zbiornika i spowrotem rórką cyrkulacyjną do zbiornika dzieki temu w łazience pomimo znacznego oddalenia od zasobnika mamy natychmiastowo ciepłą wodę.

Moim skromnym zdaniem instalatora, zasilanie zasobnika musisz dać minimum fi22 albo nawet fi28 (zależy od mocy wężownicy w zasobniku i parametrów zasilania zasobnika) do tego tem.= 80/60 ewentualnie 70/60 można też niższe ale sie nie stosuje natomiast rurkę cyrkulacyjną dasz fi15 i CWU to max 50stC logiczne jest że mniejsza różnica temp i mniejsza średnica = mniejsze straty niż wyższa różnica temp i większa średnica.

ps zaproś do domu instalatora i na miejscy omów sprawę

Pozdrawiam

Piotr

• 5 years później...
Witam, odgrzewam stary wątek bo ktoś podsunął mi podobny pomysł. Mój piec bedzie oddalony od najdalszego poboru wody (kuchnia) o około 12m, a łazienki koło 4m i 9m ( w planie mam cyrkulacje). Obawiam sie jednak kosztów cyrkulacji (rozumiem ze za wygode sie płaci) i zastanawiam sie nad rozwiązaniem aby zasobnik wody (300l) odsunąć od pieca o jakies 4m (miejsce jest) i wtedy praktycznie bedzie przez sciane do prysznica i pare metrów do góry do drugiej łazienki. Przy takim rozwiązaniu zrezygnowałbym juz z cyrkulacji, ale czy z powodu strat ciepła miedzy kotłem a zasobnikiem takie rozwiązanie nie okaze sie droższe w uzytkowaniu od cyrkulacji?

zasobnik wody (300l) odsunąć od pieca o jakies 4m (miejsce jest) i wtedy praktycznie bedzie przez sciane do prysznica i pare metrów do góry do drugiej łazienki. Przy takim rozwiązaniu zrezygnowałbym juz z cyrkulacji, ale czy z powodu strat ciepła miedzy kotłem a zasobnikiem takie rozwiązanie nie okaze sie droższe w uzytkowaniu od cyrkulacji?

Teoria moja jest taka - w celu porównania strat, musiałbyś wziąć pod uwagę temperaturę wody grzewczej (np 85C) i użytkowej (np 45C), czas krążenia wody w rurach grzewczych , czas cyrkulacji wody użytkowej, temperaturę otoczenia, grubość i jakość izolacji cieplnej, zużycie wody, długość i przekrój rur, i znać odpowiednie wzory.

Żeby od tego nie osiwieć, odsuń sobie zbiornik tak daleko jak ci pasuje i dobrze zaizoluj rury od pieca do wężownicy w zbiorniku. I zbiornik też.