Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Basen?

Recommended Posts

Witam,

szperam po forum ale nie dokopalam sie do postow o basenach krytych-calorocznych, jak je najlepiej ogrzewac, jaka instalacja najlepsza, jakie sa naklady roczne, pozwolenia...

Chcemy do domu dobudowac budynek z basenem, niecka jakies 4x8 lub 4x9m okolo 1,5-1,6 gleboka.

Czy ktos ma w planach budowe takiego obiektu lub juz ma i uzytkuje?

Z gory dziekuje za rade.

Pozdrawiam

Solary próżniowe przedłużą ci jedynie okres wyższej sprawności na okresy przejściowe jesienno-wiosenne natomiast zimą sprawność solarów próżniowych podczas braku słońca jest znikoma.Warto pomyśleć o zbiorniku buforowym który zgromadzi nadmiar energii.

Tak planuje cos takiego. :D

Chce zintegrowane ogrzewanie z trzech zrodel, kociol kondensacyjny (gaz), kominek i wlasnie kolektory, polaczone w buforze (na przyklad proponowano mi Viessmanna - Vitocell 333). Ale zastanawiam sie czy warto inwestowac w te kolektory - bo duzy koszt. :roll:

Dodam ze kominek pewnie nie bedzie bardzo eksploatowany, wiec jako zrodlo pewnie od czasu do czasu bedzie wykorzystywane.

no i u mnie nic nie jest na miejscu jaki rodzaj opalu wybiore musze go sama dostarczyc... gazociagu brak a dodatkowo i kanalizacji brak i wody brak..... :roll:

tylko te solary maja energie na miejscu, a dzis sie dowiedzialam ze chyba nie bede mogla miec przydomowej oczyszczalni bo mam podloze z gliny i gliny pylastej i nie bedzie infiltrowac woda z drenazu :cry:

a jak tak bardzo nie chce szamba.....

Jola_K ten temat byl kiedys poruszany czastkowo we wnetrzach. Musze Cie zmartwic , ale systemy kolektorow slonecznych czy pomp ciepla slabo zdaja egzamin w ogrzewaniu plywalni.Jako urzadzenia wspomagajace - owszem, ale nie jako glowne zrodlo ciepla.

Jesli energie masz droga, to mysl za wczasu o rekuperatorze. W naszych warunkach basen bez prawidlowej wentylacji maechanicznej i osuszaczy to wyrzucenie niemalych pieniedzy w bloto i ruina obiektu po 2 sezonach a straty ciepla wynikle wentylowaniem plywalni , szczegolnie zima ,moga byc bardzo dotkliwe.

"Cieplik" to niezle rozwiazanie tylko musisz dobrze go policzyc - w basenie trzeba utrzymac temperature wody minimum 25stC a w pomieszczeniu 26-28, biorac pod uwagę, ze masz do ogrzania prawie 60m3 wody to moze sie okazac , ze potrzebujesz pieca i energii na 3 takie domy jak masz.

Musisz sie liczyc tez z tym , ze basen nawet jesli nie jest uzywany potrzebuje energii - nie mozesz "wylaczyc" basenu , bo go np. przez tydzien nie uzywasz

Na koniec pamietaj, ze wybudowanie basenu krytego w polskich warunkach , chociaz drogie , nie jest jeszcze tak kosztowne jak jego utrzymanie.

Jesli potrzebujesz wiecej wiadomosci nt plywalni , sluze rada , mam za soba inwestorstwo w paru roznych pod wzgledem technologii obiektach , mysle , ze przy okazji tez pewna znajomosc i skale porownawcza w kosztach oraz mozliwosc obserwacji niektorych w czasie pracy.

PS rodzaj ogrzewania powinnas ustalac rowniez w oparciu o wybrana technologie uzdatniania wody

Witam

o rekuperatorach wiem tylko tyle ze jest to odzysk ciepla z wentylacji :oops:

A co to "cieplik".... musze poczytac..

Nasza sprawa wyglada tak: projekt domu jest u architekta w adaptacji, jako drugi etap inwestycji chcemy dobudowac basen, jednak juz teraz chcemy przygotowac instalacje pod ewentualne dolaczenie basenu w przyszlosci.

Wstepny projekt instalacji grzewczej szacuje ze laczna moc zainstalowanych urzadzen przekracza 50MW.... (kocial kondensacyjny-gaz ciekly, kominek i 3 kolektory prozniowe, wszystko zintegrowane w bufor). Ale to chyba za malo by utrzymac basen, przeciez kominek nie bedzie caly czas uzywany (dom ma 270m p.u.).

Nie mamy oprocz tej instalacji zadnego innego projektu na dodatkowe zrodlo energii... Ktos proponowal nam rozszerzenie instalacji o kolejne kolektory w przyszlosci... jednak nie bradzo bedzemy je miec gdzie ulokowac...

Jesli chodzi o metode uzdatniania wody, to nic nie moge powiedziec, poniewaz ze wzgl na brak wodociagu sami musimy sie w nia zaopatrzyc. Najprawdopodobniej bedzie to studnia glebinowa-o ile uda nam sie ja znalezc na dzialce :roll:

Dziekuje za rady, jestem nimi zainteresowana... :D

Witam. Myślę, że problem należy postawić w innej formie.

Pierwsze pytanie, jak basen zbudować z dobrą izolacją cieplną i to dotyczy zarówno niecki basenu, jaki samej "zabudowy".

Drugim poruszonym przez 2112wojtek jest prawidłowa wentylacja z odzyskiem ciepła.

Trzecim, jak to ogrzać.

Jeśli uporamy się z dwoma pierwszymi, to ogrzewanie będzie chyba łatwiejsze i mniej kosztowne.

Co do pomp ciepła. Wydają się (ze względu na specyfikę działania - ciągłość pracy i niskie koszty eksploatacji) najbardziej optymalym źródłem ciepła, pod warunkiem prawidłowego dobrania GZ. W tym przypadku "ogólne" doświadczenie sprzedawców (dystrybutorów) PC na naszym rynku może okazać się niewystarczajace. Z tego co wiem istnieją ( w europie) firmy specjalizujące się w tym zakresie.

Pozdrawiam

Jesli chodzi o metode uzdatniania wody, to nic nie moge powiedziec, poniewaz ze wzgl na brak wodociagu sami musimy sie w nia zaopatrzyc. Najprawdopodobniej bedzie to studnia glebinowa-o ile uda nam sie ja znalezc na dzialce :roll:

Hmm! Nie chodzilo mi skad pozyskasz wode, tylko w jakiej technologii bedzie ja uzdatnial basen.

W tej chwili jest kilka systemow technologii basenowej i na etapie projektowania powinnas sie wstepnie zdeklarowac jaki system wybrac.

Dotyczyc to bedzie nie tylko samej budowli i jej konstrukcji ale przygotowania przyłaczy oraz zapotrzebowania na energie.

Architekt w tym momencie musi wiedziec jaki to bedzie sposob uzdatniania wody w basenie - to sa Wasze koszty wstepne i wydatki poniesione nie tylko na budowe ale takze i przyszle utrzymanie obiektu.

Chyba ,ze robi to pierwszy raz w zyciu i bedzie na Was eksperymentowal, wtedy te wiadomosci sa mu niepotrzebne :D .

Maly basen z niecka 6x9 moze kosztowac nawet milion zlotych i wiecej :p ale moze kosztowac rowniez 100-120tys - czyli 10 razy mniej :p .

A wiec zacznij od poczatku

1.Jak bedzie uzytkowany basen - jak czesto , ile osob bedzie korzystac, jakie przewidujesz "atrakcje" dodatkowe i jakie bedzie mial zaplecze, kiedy i jak dlugie beda okresy "martwe" /jesli w ogole beda/

2.Jaka ma byc konstrukcja basenu - poczawszy od konstrukcji budowli, niecki + pkt 3.

3. Jaka technologia oczyszczania

Wiedzac to, dopiero zacznij szukac sposobow ogrzewania plywalni.

Piszac o zrodle czerpania mialam na mysli ogolne uzdatnianie a wiec sposob pozyskania wody, jej rodzaj itp ma wplyw na rodzaj jej uzdatniania...

Co do uzdatniania w temacie basen - to potrzebuje rady czy mechaniczne czy chemiczne (czy chlorem, samym chlorem czy laczone, czy bez chlorowe - UV, brom, ozon, jod , tlen aktywny...).

Stad moje zapytanie na forum bo potrzebuje rad doswiadczonych w tym temacie

Nie wiem czy nasz architekt ma doswiadczenie w budowie basenow. Jestem osoba dociekliwa wiec niezaleznie robie rozeznanie.

Budynek basenowy chcemy wyposazyc we wszystkie niezbedne orzadzania: wentylacja odzysk ciepla itp. Sama niecka bedzie bez udziwnien-prostokat, przykrywany gdy nie uzytkowany...

Jestesmy laikami w temacie i poszukujemy kogos kto nam doradzi, pomoze w doborze odpowiednich urzadzen, projekt inwestycji itp

Jak napisane powyzej: wiem ze wszystko mozna zrobic jest to tylko kwestia ceny, ja jednak nie chce robic czegos za wszelka cene...

To juz cos troche wiadomo :D

Moze tak:

Basen mozna oczyszczac skimerowo lub za pomoca rynny przelewowej / w tym miejscu zaczyna sie konstrukcja i w tym miejscu zaczyna sie wybieranie technologii uzdatniania wody oraz szacowanie kosztow inwestycji/

1.To nie prawda , ze jakosc wody i sposob pozyskania jej do celow basenowych determinuje mozliwosc wyboru techniki uzdatniania.

2.Nie stosuje sie jedynie mechanicznego uzdatniania wody w basenach kapielowych/to nizezwykle rzadka metoda, moze gdzies na odkrytych basenach publicznych i jako technika laczona, bo filtr mechaniczne nie usuna np bakteri gronkowca /.

3.Nie stosjue sie tez juz samego chloru tylko odpowiednio zbilansowana chemie podchlorynowa, samo UV tez nic nie da. Optymalne sposoby uzdatniania wody to podcholoryny(czesto polaczone z promienioweniem UV w osadniku lub zbiorniku przelewowym) lub zasolanie + aktywny tlen. WSzystko to wplywa na cene. Dlatego pytalem jak bedzie uzytkowany basen.W Twoim przypadku nie ma sensu stosowac dodatkowych i kosztownych urzadzen maechanicznych, potrzebujacych dodatkowej powierzchni.

Nie ma sensu stosowac kosztownych i wydajnych sposobow oczyszczania jesli z basenu beda korzystaly np. 4 osoby 2 razy w tygodniu.

Jesli system bedzie potrzebowal na pelen cykl przywrocenia jakosci wody 3 dni a my nie bedziemy mieli imprez kapielowych w stylu np. najazd rodziny w sobote -niedziele, to rowniez nie potrzeba nam skomplikowanych technik i konstrukcji.

4. Konstrukcja basenu to koszty , ale takze zapotrzebowanie na energie.

Basen z niecka podwieszona czy dookolna jest drozszy, ale straty ciepla sa mniejsze. Rynna przelewowa daje szybkosc uzdatniania ale jest drozsza od skimeru i woda nie traci tyle ciepla.

System Wiesbaden pozwala na odzysk ciepla w rynnie z podgrzewanej glowicy basenu np z podlogówki ale jest trudny do wykonania .

5. Wykonczenie basenu - plytka czy zywica tez ma swoje znaczenie.

Basen z rynna nie powinien byc wykladany zywica/z paru powodow chociaz sie zrobic na sile da/, z kolei plytka dobrze kumuluje cieplo itd.

6. Ksztalt niecki ma wplyw glownie na cene, ale ja pytajac o atrakcje mialem na mysli urzadzenia basenowe - maszyna plywacka, gejzer, kaskada itp

7. Czy budynek bedzie mial podbasenie , czy tylko pomieszczenie na oczyszczalnie a moze tylko kanal ?

8. Czy w budynku plywalni bedzie sauna, prysznic ? To obiekty potrzebujace energii ale jednoczesnie oddajace ja plywalni.

PS uawaga dotyczaca architekta , ktory jak piszesz nie ma doswiadczenia w basenach i zostawia Wam zapoznanie sie z technikami. To troche dziwne - to on powinien Wam uswiadomic o co w tym wszystkim chodzi.

Basen w naszych warunkach klimatycznych to skomplikowane zadanie gdzie niezwykle latwo popelnic maly blad, ktory jest fatalny w skutkach a wrecz niszczy cala inwestycje

Poprawilam swoja wypowiedz dotyczaca architekta, nie chcialabym podwazac jego kompetencji, czasami zastosowanie skrotu myslowego moze prowadzic do nieporozumien....

A jak jest z tymi wszystkimi instalacjami po basen, myslalam ze to ktos z uprawnieniami sie tym zajmuje.... (wybacz, ja jesczze bardzo malo na ten temat wiem... :oops: )

Musze zapoznac sie ze wszystkimi twoimi wypunktowanymi zagadnieniami...