Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Basen?

Recommended Posts

:oops: oczywiscie, ze kW, 50 kW.... :oops:

To i tak raczej dużo jak na stosunkowo mały basen (chyba, żenie będziesz miała urządzeń do odzyskiwania ciepła z wentylacji). Zajrzyj też http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=65763&highlight=basen.

Jeśli chodzi o kolektory słoneczne przy basenie to moim zdaniem dobry pomysł znacznie bardziej uzasadniony ekonomicznie niż zestawy stosowane tylkoi do CWU.

I jeszcze jedno: zdecydowanie polecam korzystanie z usług architekta (kierownika budowy, firmy wykonawczej ..) który "siedzi" w temacie i umie "pożenić" budowę niecki, armaturę ściśle basenową, system grzewczy i - jeden z najważniejszych w basenie zamkniętym - system wentylacji z odzyskiem ciepła.

pzdr

rafgam

I jeszcze jedno: zdecydowanie polecam korzystanie z usług architekta (kierownika budowy, firmy wykonawczej ..) który "siedzi" w temacie i umie "pożenić" budowę niecki, armaturę ściśle basenową, system grzewczy i - jeden z najważniejszych w basenie zamkniętym - system wentylacji z odzyskiem ciepła.

pzdr

rafgam

Bardzo cenna uwaga, wielu niezorientowanym /nie tylko wykonawcom robiacym to po raz pierwszy ale nawet architektom , kierownikom budowy - przechodzilem to/ wydaje sie , ze basen to zwykla budowla tylko z "dziura" na wode. Tymczasem np zwykle niedokladnosci na geometrii w standardowej niecce, przekraczajace 3-5 mm powoduje gwaltowny wzrost w kosztach wykonczenia - reprofilacji, pomijam stosowanie gipsu, zwiazkow lub plyt do wykonczenia wnetrza , brak piaskowania koryta,stosowanie zwyklych srub do mocowania umywalek, zkladanie tradycyjnej paroizolacji, wadliwe przelamanie posadzki niecki ,intuicyjne usytuowanie osuszaczy itd.

Tu koszty moga byc zdecydowanie wieksze niz tylko nietrafiona technologia czy kiepskie ogrzewanie .

Wiec od poczatku, projekt domu mam w adaptacji, drugim etapem inwestycji bedzie budwa basenu. Ja jednak juz teraz chcialabym zaprojektowac instalacje grzewcza domu pod podlaczenie budynku basenowego w przyszlosci. Te 50kW to jest moc urzadzen do ogrzewania domu (270m kw pu), nie basenu. Piszac o mocy pisalam o zastosowaniu bufora w domu, nie dla basenu, chociaz mam nadzieje (i do tego daze) ze mozna to razem polaczyc.

Jedna z firm proponowala podlaczenie kolejnych kolektorow tylko dla basenu, ja jednak mysle ze to wiekszy koszt i moze nie tak efektywny niz jakies inne rozwiazanie.

• 8 years później...
  • 1 year później...
no i u mnie nic nie jest na miejscu jaki rodzaj opalu wybiore musze go sama dostarczyc... gazociagu brak a dodatkowo i kanalizacji brak i wody brak..... :roll:

tylko te solary maja energie na miejscu, a dzis sie dowiedzialam ze chyba nie bede mogla miec przydomowej oczyszczalni bo mam podloze z gliny i gliny pylastej i nie bedzie infiltrowac woda z drenazu :cry:

a jak tak bardzo nie chce szamba.....

są przecież różne typy oczyszczalni ścieków - drenażowe są najtańsze, ale na trudnym terenie są też napowietrzane