sig 12.03.2003 01:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 -bo tak to się chyba nazywa?!Poszukuję opisu,schematu budowy czegoś takiego.Ktoś kiedyś na forum napisał że wystarczy wykopać dół 2*2*2 nasypać kamieni doprowadzić rury i wystarczy.Może ktoś opisze to bardziej szczegółowo.Myślę o doprowadzeniu powietrza z takiej czerpni pod kominek rurą na końcu której będzie wentylator (do spalania oraz rozprowadzenia przez DGP).Byłoby świeze ogrzane powietrze zimą a latem przy pracującym wentylatorze rozprowadzane poprzez DGP chłodne powietrze.Co myślicie o takim projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 12.03.2003 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Zobacz na :- Gruntowy Wymiennik Ciepla - Gruntowy Wymiennik Ciepla inaczejalbo wpisz w szukaj : GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 12.03.2003 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Wszyscy chcecie doprowadzac powietrze zamknietymi rurami. Czy znacie jakies wyniki badan nad rzowojem mokroorganizmow w na wewnetrznych powierzchniach rur ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 12.03.2003 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Nie zastanawiałem się nad tym zagadnieniem ,tylko wykonałem przeszło 50 metrów rury przed zasypanie fundamentów a mam głębokie bo na skarpie i po działce około 1m a koniec zainstalowałem w studni ,oczywiście pod wieszchem.Nie używam tego bo jeszcze nie mieszkam ,ale wiązę duże nadzieję przynajmniej w lecie a w zimie nie będzie szronił rekuperator.Naprawde zapomniałem o paskudztwach.Proszę o opinię.adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 12.03.2003 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Przepraszam pomyliłem wątki mi chodzi o powietrze dostarczane do domu a nie do kominka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość [email protected] 04.07.2003 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 zamierzam wykonać czerpnię w ten sposób: wykopię dół o wymiarach 2x5x2(hxsxd) w pobliżu miejsca usytuowania rekuperatora. na dół nasypię warstwę 50cm żwiru. na tym podkładzie ułożę rurę o średnicy (podanej w instrukcji rekuperatora lub) mniej więcej fi 120mm w taki sposób jak kładzie się rurki do ogrzewania podłogowego- sss - (z lekkim spadkiem np. 5% w kierunku czerpni). w ten sposób wydłużam drogę przejścia powietrza i zaoszczędzam miejsce. na rury sypię 100cm żwiru i układam geowłókninę na wierzchu a wszystko zasypuję ziemią. powinno działać. na wlot czerpni można założyć filtr przeciwpyłkowy. a raz lub dwa w roku przeczyścić gorącą wodą (po to ten 5%spadek), żeby można było ją odpompować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.07.2003 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 posypcie to jeszcze magicznym ziolemmoze nie bedzie takie bezsensowne..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.07.2003 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 halo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.07.2003 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 halo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts