Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gruntowa czerpnia powietrza

Recommended Posts

-bo tak to się chyba nazywa?!

Poszukuję opisu,schematu budowy czegoś takiego.Ktoś kiedyś na forum napisał że wystarczy wykopać dół 2*2*2 nasypać kamieni doprowadzić rury i wystarczy.Może ktoś opisze to bardziej szczegółowo.

Myślę o doprowadzeniu powietrza z takiej czerpni pod kominek rurą na końcu której będzie wentylator (do spalania oraz rozprowadzenia przez DGP).Byłoby świeze ogrzane powietrze zimą a latem przy pracującym wentylatorze rozprowadzane poprzez DGP chłodne powietrze.

Co myślicie o takim projekcie?

Nie zastanawiałem się nad tym zagadnieniem ,tylko wykonałem przeszło 50 metrów rury przed zasypanie fundamentów a mam głębokie bo na skarpie i po działce około 1m a koniec zainstalowałem w studni ,oczywiście pod wieszchem.Nie używam tego bo jeszcze nie mieszkam ,ale wiązę duże nadzieję przynajmniej w lecie a w zimie nie będzie szronił rekuperator.Naprawde zapomniałem o paskudztwach.Proszę o opinię.adam

• 3 months później...
zamierzam wykonać czerpnię w ten sposób: wykopię dół o wymiarach 2x5x2(hxsxd) w pobliżu miejsca usytuowania rekuperatora. na dół nasypię warstwę 50cm żwiru. na tym podkładzie ułożę rurę o średnicy (podanej w instrukcji rekuperatora lub) mniej więcej fi 120mm w taki sposób jak kładzie się rurki do ogrzewania podłogowego- sss - (z lekkim spadkiem np. 5% w kierunku czerpni). w ten sposób wydłużam drogę przejścia powietrza i zaoszczędzam miejsce. na rury sypię 100cm żwiru i układam geowłókninę na wierzchu a wszystko zasypuję ziemią. powinno działać. na wlot czerpni można założyć filtr przeciwpyłkowy. a raz lub dwa w roku przeczyścić gorącą wodą (po to ten 5%spadek), żeby można było ją odpompować