Pieciu 16.04.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Witam Ja mam pytanie o siatkę i klej na styropian ???Mój inspektor twierdzi żeby zrobić tak:1 ściana z bloczków betonowych2 izolacja przeciwwodna bitumiczna (2 x)3 styropian (FS 20) BEZ SIATKI I KLEJU4 folia kubełkowa Natomiast wykonawca uważa żeby zrobić na styropian siatkę i klej ????I kogo słuchać ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.04.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 a ta izolacja p.wodna 2x to z czego?no i jaki poziom wód gruntowych?jaki grunt? bo tak po samym opisie to raczej wykonawca ma rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 16.04.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Ja zrobiłem tak:1.bloczki betonowe2.zasmarowanie tylko ubytków zaprawy - by było jak najmniej nierówności3.2 x Emulbit Eko Podkładowy4.2 x EmulbitEko Nawierzchniowy5.2 x Emulbit Eko Styrklej (właściwa izolacja przeciwwodna)6.styropian7.siatka z klejem8.Po jednej warstwie j.w. (czyli razem jeszcze 3 warstwy) Wszystkie naroża a wszczególności łączenie ściany z ławą podwójnie. Wykonawca tylko kręci głową, że tyle jeszcze nie smarował i mówi, że przesadzam.Wiem, że trochę przesadzam ale chcę mieć śwaiadomość, że zrobiłem wszystko by się zabezpieczyć przed wodą. Warunki mam takie: niby nie złe: teraz na wiosnę po wywierceniu otworu na głębokości 80 cm poniżej spodu ławy fundamentowej pokazało się lustro wody gruntowej. Czyli mam jeszcze zapas ok 120-130 cm do posadzki piwnicy. Grunt to glina - kiedyś na moich terenach była cegielnia.W zeszłym roku na jesień zszedłem do 180 cm pod ławę i nie znalazłem wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.04.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 aż boję sie zapytać co z dachem zrobiłeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieciu 16.04.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 a ta izolacja p.wodna 2x to z czego? Dysperbit no i jaki poziom wód gruntowych? sucho Aha i jeszcze jedno dysberbit a potem papa termozgrzewalna i styropian bez saitki i kleju a na koniec folia kybełkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.04.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 dysperbit - to co najwyżej izolacja przeciwwilgociowa jeżeli jest sucho, żadne wody (gruntowe czy opadowe) nie będą robiły zastoisk wokół budynku to po co aż takie izolacje? bez piwnicywysmarować ściany jakimś szuwaksem (może być osławiony dysperbit)a)dać styro FS 20 + dla świętego spokoju grubsza folia budowlana (niekoniecznie jeżeli jest pewność, że nie będzie wody)b) dać hydromax (bodajże to tak się nazywa) lub coś w podobie i tyle bez folii kubełkowej (osobiście nie widzę żadnych zalet tego ustrojstwa) z piwnicąna ściany jakąś lepszą izolację bitumiczną (są płynne, jest taka fajna, ale nazwy teraz nie pamiętam; wychodziło 4PLN/m2) i warstwy j.w. a jak się boisz, że jak popada to się zbierze okresowo woda (przy podpiwniczonym budynku) to papa termo 1x tylko dokładnie ułożona, z klinami na łączeniu ściana, ława Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieciu 17.04.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 W takim razie co polecacie jako dobrą biorąc pod uwagę stosunek ceny/jakości jako izolacje bitumiczna na ściany piwnic z bloczków betonowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 17.04.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Co tanie to drogie - zwłaszcza w budowlance, a szczególnie przy izolacjach. Nie słuchaj bzdur, że da się zaizolować ścianę z bloczków betonowych bez tynkowania. Masz internet, znajdź producentów izolacji, zadzwoń i spytaj - nie do jednego, ale do kilkunastu. Wszyscy Ci powiedzą, że rapówka konieczna. Na rapówkę, ja dałem podkład IZOLBET A, a potem IZOLBET Dp. Kazałem nie oszczędzać i dawać maksymalnie grubo. Izolacje podczas nakładania były podgrzewane, aby lepiej penetrowały beton. Moim zdaniem izolacje dyspersyjne czyli emulsje wodne są do niczego - nie wsiąkają a beton, nie penetrują go wystarczająco głęboko. Tylko masy rozpuszczalnikowe są dobre. Badania geologiczne - odwierty do 6 metrów nie wykazały wody gruntowej - mam to na piśmie. Popatrz n a fotkę: http://www.murbeton.h.win.pl/murator/DSC01448c.jpg Kliknij Woda w gruncie zawsze była, jest i będzie. Pod tą wodą jest 5 cm iłu i a potem geo-włóknina i żwir drenażu opaskowego. Wystarczy nakłuć patykiem otwór i woda wpływa do drenów. Niech nikt nie opowiada bajek, że folia kubełkowa jest niepotrzebna. Ona ma za zadanie między innymi stworzyć szczelinę którą woda spłynie do drenów Pomimo że ta woda stała tam kilka dni, izolacja o której pisałem wyżej nie pozwoliła na zawilgocenie ściany - widać to od środka budynku. A ja na to przykleję jeszcze papę modyfikowana 6 mm grubą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.04.2007 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 toś se przykład znalazł (fotka) co do Nie słuchaj bzdur Niech nikt nie opowiada bajek to te rady w oderwaniu od realnych warunków to o kant pragęby potłuc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts