Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pionowa ciężka

Recommended Posts

Witam

Ja mam pytanie o siatkę i klej na styropian ???

Mój inspektor twierdzi żeby zrobić tak:

1 ściana z bloczków betonowych

2 izolacja przeciwwodna bitumiczna (2 x)

3 styropian (FS 20) BEZ SIATKI I KLEJU

4 folia kubełkowa

Natomiast wykonawca uważa żeby zrobić na styropian siatkę i klej ????

I kogo słuchać ???

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja zrobiłem tak:

1.bloczki betonowe

2.zasmarowanie tylko ubytków zaprawy - by było jak najmniej nierówności

3.2 x Emulbit Eko Podkładowy

4.2 x EmulbitEko Nawierzchniowy

5.2 x Emulbit Eko Styrklej (właściwa izolacja przeciwwodna)

6.styropian

7.siatka z klejem

8.Po jednej warstwie j.w. (czyli razem jeszcze 3 warstwy)

Wszystkie naroża a wszczególności łączenie ściany z ławą podwójnie.

Wykonawca tylko kręci głową, że tyle jeszcze nie smarował i mówi, że przesadzam.

Wiem, że trochę przesadzam ale chcę mieć śwaiadomość, że zrobiłem wszystko by się zabezpieczyć przed wodą.

Warunki mam takie: niby nie złe:

teraz na wiosnę po wywierceniu otworu na głębokości 80 cm poniżej spodu ławy fundamentowej pokazało się lustro wody gruntowej. Czyli mam jeszcze zapas ok 120-130 cm do posadzki piwnicy. Grunt to glina - kiedyś na moich terenach była cegielnia.

W zeszłym roku na jesień zszedłem do 180 cm pod ławę i nie znalazłem wody.

dysperbit - to co najwyżej izolacja przeciwwilgociowa

jeżeli jest sucho, żadne wody (gruntowe czy opadowe) nie będą robiły zastoisk wokół budynku to po co aż takie izolacje?

bez piwnicy

wysmarować ściany jakimś szuwaksem (może być osławiony dysperbit)

a)dać styro FS 20 + dla świętego spokoju grubsza folia budowlana (niekoniecznie jeżeli jest pewność, że nie będzie wody)

b) dać hydromax (bodajże to tak się nazywa) lub coś w podobie i tyle

bez folii kubełkowej (osobiście nie widzę żadnych zalet tego ustrojstwa)

z piwnicą

na ściany jakąś lepszą izolację bitumiczną (są płynne, jest taka fajna, ale nazwy teraz nie pamiętam; wychodziło 4PLN/m2) i warstwy j.w.

a jak się boisz, że jak popada to się zbierze okresowo woda (przy podpiwniczonym budynku) to papa termo 1x tylko dokładnie ułożona, z klinami na łączeniu ściana, ława

Co tanie to drogie - zwłaszcza w budowlance, a szczególnie przy izolacjach. Nie słuchaj bzdur, że da się zaizolować ścianę z bloczków betonowych bez tynkowania. Masz internet, znajdź producentów izolacji, zadzwoń i spytaj - nie do jednego, ale do kilkunastu. Wszyscy Ci powiedzą, że rapówka konieczna. Na rapówkę, ja dałem podkład IZOLBET A, a potem IZOLBET Dp. Kazałem nie oszczędzać i dawać maksymalnie grubo. Izolacje podczas nakładania były podgrzewane, aby lepiej penetrowały beton. Moim zdaniem izolacje dyspersyjne czyli emulsje wodne są do niczego - nie wsiąkają a beton, nie penetrują go wystarczająco głęboko. Tylko masy rozpuszczalnikowe są dobre.

Badania geologiczne - odwierty do 6 metrów nie wykazały wody gruntowej - mam to na piśmie. Popatrz n a fotkę:

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/DSC01448c.jpg Kliknij

Woda w gruncie zawsze była, jest i będzie. Pod tą wodą jest 5 cm iłu i a potem geo-włóknina i żwir drenażu opaskowego. Wystarczy nakłuć patykiem otwór i woda wpływa do drenów. Niech nikt nie opowiada bajek, że folia kubełkowa jest niepotrzebna. Ona ma za zadanie między innymi stworzyć szczelinę którą woda spłynie do drenów

Pomimo że ta woda stała tam kilka dni, izolacja o której pisałem wyżej nie pozwoliła na zawilgocenie ściany - widać to od środka budynku. A ja na to przykleję jeszcze papę modyfikowana 6 mm grubą ...