jamles 21.06.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 http://www.deitermann.pl/rysunki/1.100.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzidzia 21.06.2006 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Dzieki waszej pomocy zrobie tak: 1. sciana piwnicy 2. rapowka 3. jakies mazidło przeciwwilgociowe 4. 2x papa termozgrzewalna 5. styropian hydromax 6. folia kubelkowa 7. Na folie kubelkowa dodatkowo folie budowlana 8. Oczywiscie drenaż opaskowy Co myslicie teraz o tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 21.06.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Witam wieczorową porą. Na kubełki jeszcze folia - nie ma potrzeby - jakie ta folia spełniała by zadanie? Kubełki lepiej obsypać pospółką, albo żwirkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzio 04.07.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 Mam pytanie, mam grunt gliniasty, brak wód gruntowych. Kierownik budowy bardzo namawia mnie do zastosowania styropianu ekstrudowanego zamiast normalnego styropianu. Nadmieniam, że styropian miał być przyklejany do zaizolowanych bloczków betonowych, na to oczywiście siatka i kolejna izolacja. Co o tym myślicie --> styropian ekstrudowany jest kilka razy droższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 04.07.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 albo styr ekstrudowanyalbo styr zwykły + siatka + klejalbo hydromax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzio 04.07.2006 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 A co w praktyce okazuje się lepsze i z drugiej strony --> czy czasem styr zwykły, siatka, dodatkowe izolacje nie wyjdą w podobnej cenie jak ekstrudowany ?Jeśli izolacja to czym (ktoś z forum polecał zdecydowanie izohan, jako jedyną słuszną metodę) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dejna 04.07.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 Zamiast Papy jest preparat IZOHAN IZ-BI, ktory jest mikrozbrojona papa nakladana w postaci cieklej.http://www.izohan.pl/cgi-bin/index1.php3?p=oferta&id=1 Pod to daje sie izohan br Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 04.07.2006 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 kwotowo - praktycznie to samo (zaraz odezwą się głosy, że nie bo.... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciechb 04.07.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 Witam.Ja mam zrobione tak:piwnica z bloczków betonowych na to styropian 5cm zwykły potem siatka plus klej i na to dysperbit dwa razy. Wydaje mi się to złe gdyż gdzieniegdzie mam wilgotne ściany. Moi pseudofachowcy namówili mnie na takie rozwiązanie teraz dopiero wiem że to lipa.Mam pytanie jak to poprawić. Chciałbym na to dać papę termozgrzewalną ale jej nie przykleje. Słyszałem także że papa gryzie się ze styropianem.Może dać papę na ten styropian na jakimś lepiku. Najgorsze jak dobrze połączyć izolację pionową z poziomą gdyż właśnie tam mam tą wilgoś wewnątrz.Będę musiał odkopywać ściany piwnicy. Może po odkopaniu dąć papę na lepiku a potem zalać to betonem tylk onie wiem czy można zalać w ziemę beton na ławę fundametową.Proszę o poradę.Pozdrawiam.Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 04.07.2006 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 Nie wiem co ze ...... powstrzymam komentarz namawia ludzu aby izolację nakłądać dopiero na styropian a nie na ścianę Jak nie chcesz niszczyć z zewnątrz to izolacja wewnatrz np. Ceresit bodajże cr 166 - nie pamiętam dokładnej nazyw ale można na stronie producenta znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 04.07.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 Mam pytanie jak to poprawić. Chciałbym na to dać papę termozgrzewalną ale jej nie przykleje. Słyszałem także że papa gryzie się ze styropianem. to więcej takich bzdur nie słuchaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 04.07.2006 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 styrozol jako izolacja p-wodna http://www.styrozol.plstyrodur jako termiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holikk 04.07.2006 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 Attn. wojciechb Jak już Ci raz spaprali, to zrób to porządnie teraz przynajmniej. Bo za kilka miesięcy znów będziesz miał wilgotne ściany itd. Proponuję odkopać, oczyscić warstwę konstrukcyjną, położyć rapówkę, na to Dysperbit jako grunt, następnie coś przeznaczonego do izolacji przeciwwodnej !!! a nie przeciwwilgociowej , może to być 2x papa termozgrzewalna SBS , może być mazidło jak wyżej przedmówcy niektórzy sugerują . I to będzie sensu stricte izolacja przeciwwodna. (Uwaga na połączenie z ławą fundamentową- krytyczny punkt)Teraz możesz sobie dać styropian (najlepiej ekstrudowany), ale jeśli już masz zwykły to go przyklej , następnie siatka i klej lub tym podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 09.07.2006 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 Wiadomości z linii frontu. Wykop na 3 metry. W to trzy spore kręgi. W połączenie kręgów wstrzyknąłem pianę. Z zewnątrz wymalowałem wszystko IZOLBETem A. Dookoła na połączeniach kręgów przykleiłem palnikiem pas papy termozgrzewalnej szerokości 30 cm. Na to jeszcze raz pas szerokości 50 cm Wszystko z zakładkami i zgrzane idealnie (wszystko sam robiłem). Cierpliwie poczekałem na deszcz Tak skonfigurowałem teren aby woda się wlała pomiędzy wykop a kręgi. Gdy przekroczyła wysokość pierwszego kręgu zaczęła się sączyć do środka. Sączyła się bardzo powoli aż zalała całą studnię WNIOSKI Nie wierzę w dwie warstwy papy termozgrzewalnej jako izolacji przeciwwodnej ciężkiej typu wanna. W moim eksperymencie woda pokonała 25 cm przygrzanej papy, albo znalazła sobie w niej dziurkę. Jedna mała dziurka, albo mała fałdka powstała podczas zgrzewania niweczy całą inwestycję. W tym eksperymencie woda stała i napierała, gdyby tam był drenaż (opaskowy) pewnie by poszła w dreny i do środka nic by się nie zdążyło przesączyć. Zaczynam skłaniać się do mas uszczelniających nakładanych pacą (mniejsze prawdopodobieństwo powstawania niejednorodności). Papę bardzo trudno przykleja się na pionowe powierzchnie. Bardzo łatwo o błąd i bardzo przykra robota. Moja (nieszczelna studnia, a w zasadzie hydrofornia) dostała pompę z pływakiem i niech się woda sączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 09.07.2006 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 w jakim ośrodku leczenia chorób układu nerwowego pozwalają robić takie eksperymenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 09.07.2006 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 Co beton44 zaproponował, bo jakoś niedowidzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 09.07.2006 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 Widzę że dyskuja tutaj wrze więc ja już jako że jestem na granicy załamania nerwowego bo muszę podjąć decyzję o izolacji a czytam i czytam i coraz bardziej kłębi mi się w głowie zwaracam sie do was o parę słów pomóżcie kobicie Mam piwnice częściowo będą zasypane na pozostałej części będzie ona wystawać poza grunt i będzie obłożona kamieniem elewacyjnym w wykopie sucho dom działka jest sporym wzgórzem na dole wykopu miejscami twardo że kilofem można zasuwać mój wykonawca napisał w kosztorysie 1. przyklejenie płyt styropianowych klejem atlas stopter do ścian 2. przyklejenie klejem jednej warstwy siatki klejem atlas stopter 3.izolacje powierzchni pionowych powłokowe bitumiczne lepikiem smołowym z zagruntowaniem emulsją asfaltową z tego co czytam powinna być jeszczcze warstwa izolacyjna na ścianie mogłabym dać tu izohan wl lub dysperbit rozważałam styrodur dostałam bardzo dobrą cenę tego materiału ale cena izohan wm na 110 m2 mnie przyprawił o zawrót głowy i nie wiem już czy nie dać sobie spokoju z tym tematem BŁAGAM RADŹCIE!!!!!!!!!!!!! co mam zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.07.2006 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Wiadomości z linii frontu. Wykop na 3 metry. W to trzy spore kręgi. W połączenie kręgów wstrzyknąłem pianę. Z zewnątrz wymalowałem wszystko IZOLBETem A. Dookoła na połączeniach kręgów przykleiłem palnikiem pas papy termozgrzewalnej szerokości 30 cm. Na to jeszcze raz pas szerokości 50 cm Wszystko z zakładkami i zgrzane idealnie (wszystko sam robiłem). Cierpliwie poczekałem na deszcz Tak skonfigurowałem teren aby woda się wlała pomiędzy wykop a kręgi. Gdy przekroczyła wysokość pierwszego kręgu zaczęła się sączyć do środka. Sączyła się bardzo powoli aż zalała całą studnię WNIOSKI Nie wierzę w dwie warstwy papy termozgrzewalnej jako izolacji przeciwwodnej ciężkiej typu wanna. W moim eksperymencie woda pokonała 25 cm przygrzanej papy, albo znalazła sobie w niej dziurkę. Jedna mała dziurka, albo mała fałdka powstała podczas zgrzewania niweczy całą inwestycję. W tym eksperymencie woda stała i napierała, gdyby tam był drenaż (opaskowy) pewnie by poszła w dreny i do środka nic by się nie zdążyło przesączyć. Zaczynam skłaniać się do mas uszczelniających nakładanych pacą (mniejsze prawdopodobieństwo powstawania niejednorodności). Papę bardzo trudno przykleja się na pionowe powierzchnie. Bardzo łatwo o błąd i bardzo przykra robota. Moja (nieszczelna studnia, a w zasadzie hydrofornia) dostała pompę z pływakiem i niech się woda sączy. Ged trzeba było kupić po prostu uszczelkę na te kręgi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 10.07.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Wiadomości z linii frontu. Wykop ... Ged trzeba było kupić po prostu uszczelkę na te kręgi.... Nawet nie wiedziałem że są do tego uszczelki. Nie sądzę aby do tych kręgów były. Jakość wykonania bardzo zła, za to bardzo tanie. Przy okazji poeksperymentowałem trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 10.07.2006 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Ale Gedowi chodziło o eksperyment. I chyba się udał. Moje odczucie, że nie ma możliwości 100% szczelnego zgrzania lub przygrzania papy, się potwierdziło. A robił to sam inwestor - a nie wykonawca, któremu się spieszy. Stałem się jeszcze większym zwolennikiem mazideł. Oczywiście tu też staranność jest niezbędna, ale przynajmniej jak widać, że gdzieś jest za mało, to można dołożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts