Mis Uszatek1719499023 10.07.2006 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 P.S. Widzę, że mit o oddychaniu ścian zatacza coraz szersze kręgi. Teraz nawet piwnice muszą oddychać. I to przez izolację przeciwwodną! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.07.2006 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Ale Gedowi chodziło o eksperyment. I chyba się udał. Moje odczucie, że nie ma możliwości 100% szczelnego zgrzania lub przygrzania papy, się potwierdziło. A robił to sam inwestor - a nie wykonawca, któremu się spieszy. Stałem się jeszcze większym zwolennikiem mazideł. Oczywiście tu też staranność jest niezbędna, ale przynajmniej jak widać, że gdzieś jest za mało, to można dołożyć. To,że wykonywał inwestor jeszcze o niczym nie świadczy bo nie wszyscy wykonawcy wszystko chrzanią a częśc ma spore doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 10.07.2006 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 To,że wykonywał inwestor jeszcze o niczym nie świadczy bo nie wszyscy wykonawcy wszystko chrzanią a częśc ma spore doświadczenie. Owszem. Ale zdeterminowany inwestor ma zawsze jedną przewagę nad doświadczonym wykonawcą: jeśli się uprze i wie co chce osiągnąć, może poświęcić nieskończoną ilość czasu na osiągnięcie celu. Doświadczenia nabierze po drodze. Wykonawca natomiast ma limit czasowy, którego nie przekroczy, bo mu się przestanie opłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 18.08.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 styrozol jako izolacja p-wodna http://www.styrozol.pl styrodur jako termiczna Witam, w innym wątku byłeś łaskaw posłać mego wykonawcę do diabła- tego nie zrobię - ale nadal szukam dobrego rozwiązania na izolację piwnic. Rozmawiałam tel. z producentem styrozolu - dają niezłą cenę. Więc myślę, by zamiast papy termozgrzewalnej dać właśnie styrozol, tak jak sugerujesz powyżej. Czy kolejność taka jest do przyjęcia, czy czegoś brakuje: - ściana beton - styrozol - styrozol miejscami do klejenia - styrodur - folia kubełkowa ps: styrozol też jest z Poznania - mam nadzieję, że brak związku... Zresztą ja też jestem z Poznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 31.08.2006 04:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 ja robie tak - izolacja śednio-cięzka(choc nie mówie że to perfect rozwiązanie)wszystko na IZOHANIE- od wewnątrz:BRGR- od zewnątrz-DD, WM, WL- styro (no i własnie - teraz podobno tak można - podpowiedzcie mi) FS20- 10cm lub ekstrudowany (ale jest duoz drozyszy - czy jest sens przeplacac przy folii kubełkowej?)- folia kubełkowa-drenaż opaskowy P.jesli folią kubełkową podciągniemy aż do podłogi parteru to jak się potem robi cokół- jesli nie systemem bardzodrogichlistew ? Pytanie głupie ale naprawde nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 03.10.2006 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 a moze mi powiecie czy jest sens dawac na izolacje termiczna zwykly styropian dosc miekki? ewentualnie jak go zabezpieczyc zeby wszystko bylo ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 03.10.2006 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 raczej nie bo przy zasypywaniu i ubijaniu napewno coś mu się przydarzy, chyba że jak z jajkiem a zabezpieczenie - sitka + klej + izolacja p.wilg./p wod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 03.10.2006 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Witam Mamy tak: wody gruntowe nisko - 3m wiosną, twarda glina wokół - hydroizolacja ma ochronić fundamenty przed czasowym naporem wód opadowych, odprowadzanych drenażem do rowu. Po konsultacji z kierownikiem budowy będzie tak: na ławach papa termozgrzewalna 2x z wywinięciem, na od zewnątrz na styku ze ścianami zrobiony wałek z zaprawy czy jakoś tak , po to by się papa nie łamała i dała spokojnie połączyć z warstwą z izolacji poziomej, - od wewnątrz Izohan WL - gruntowanie w rozcieńczeniu 1:1 + 1 warstwa WL bez rozcieńczenia, od zewnątrz: - grunt - WL 1:1 - warstwa WL bez rozcieńczenia, - 2xpapa termozgrzewalna na zakładkę i mijankę (chodzi o układanie kolejnych warstw - w pionie) - na to warstwa WL - by styropian nie stykał się z papą, - Hydromax klejony na placki WL Potem mam 2 warianty opaski drenażowej na wysokości ław - odprowadzenie do rowu melioracyjnego: 1. bez folii kubełkowej - na Hydromax geowłóknina przyklejona na placki - otulać będzie wszystkie warstwy drenażu+ rura ułożone w środku - wywinięta na zewnątrz pod ścianę, 2. folia kubełkowa na Hydromax - opaska drenażowa z warstw naokoło - tylko rura w geowłókninie, reszta warstw luzem do wykopu. Powiem tak - wolę lekko przesadzić, ale nie mieć za parę lat problemu -jak znajomi działka obok - 3 lata po wybudowaniu domu - grzyb w garażu - zaoszczędzili na izolacji fundamentów i mimo drenażu (zrobiony bez sensu bo nigdzie nie ma odprowadzenia ) efekt jest jaki jest - odkopywali fundamenty i poprawiali - czyli wydali łacznie więcej niż my robiąc wszystko od razu. Pozdrawiam Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 03.10.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 raczej nie bo przy zasypywaniu i ubijaniu napewno coś mu się przydarzy, chyba że jak z jajkiem a zabezpieczenie - sitka + klej + izolacja p.wilg./p wod a jak sie da 2x siatke to troche sie wzmocni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 03.10.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 raczej kup twardszy styro, chyba że masz nadwyżki bo cenowo to nieoplacalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 03.10.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 raczej kup twardszy styro, chyba że masz nadwyżki bo cenowo to nieoplacalne wlasnie mam darmowy styropian wiec chyba poloze druga warstwe siatki i zobacze jak to bedzie wygladac ewentualnie zastanawiame zie czy nei dac na wierzch powiedzmy 3 cm tego twardszego styro moze to jakos zabezpieczy ten bardziej miekki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 05.10.2006 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 a i jeszcze jedno pytanie jak juz na styropian poloze siatke i na to klej to potem smarowac bitumem tylko to co pod ziemia zostanie czy tez calosc? i jezeli calosc to nei bedize potem problemu z przyklejeniem jakis tam plytek czy czegos wtym rodzaju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 11.11.2006 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Wczoraj rozpocząłem klejenie papy jako izolację piwnic. 300 m2 ściany zewnęrznej do zaizolowania więc sporo. Ściana z bloczka betonowego, na nią rapówka. Rapówka mocno nasączona IZOLBETEM A, potem grubo IZOLBET Dp - teraz idzie papa na gorąco. Po wpadce z izolacją hydroforni zrobiłem maszynę do klejenia papy na pionowych powierzchniach. Klejenie jest wręcz idealne, papa nie jest przegrzana, ani nie dogrzana. Jest tak zespojona z betonem, że niczym nie da się jej oderwać. MAM POWAŻNY DYLEMAT !!! Jaką dać papę. Mam do wyboru dwia rodzaje:zwykła v60s30 i modyfikowana SBS. Obie przetestowałem przyklajając na ścianie po jednym pasie. Zwykła 6zł x 300m2 = 1 800 zł+ Jest tania.- Ma tylko 3 mm grubości.- Jest krucha. Nawet przy idealnym przyklejeniu z czasem może pękać. Teraz podczas krojenia często pęka - Powinno się chyba dać dwie warstwy z zakładem i przesunięciem. Gdybym musiał dawać dwie warstwy problem byłby rozwiązane - lepsza SBS. Modyfikowana 16 zł x 300m2 = 4 800 zł+ Jest jak guma, nigdy nie popęka. Mam kłopot aby ja ciąć zwłaszcza gdy się ją podgrzeje i ostudzi.+ Ma 5 mm grubości.- Jest droga. - Po co przepłacać skoro na tę papę idzie styropian, na styropian tynk na siatce malowany IZOLBETem A i Dp. Potem kubełki i dreny z odprowadzeniem. Dojdzie do tej papy jakaś wilgoć? ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 11.11.2006 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Ged a czy ty masz u siebie bardzo wysoko wody gruntowe?,że musisz robić az taka izolację? Ja bym dała tańszą papę, na to ida przeciez jeszcze inne izolacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 11.11.2006 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Wody gruntowej nie mam wcale, ale mam glinę, a w zasadzie jeszcze coś gorszego bo pył. Pomimo braku wody gruntowej działka jest zdrenowana. Gdy nie było drenów woda deszczowa i pośniegowa stała tygodniami. Poprzedni właściciel nic na niej nie mógł uprawiać przez tę wodę. Pomimo, że jest to szczyt wzgórza woda nie spływa. Ta gleba raz ruszona zamienia się w gąbkę. Obsypka piwnicy będzie ciągnęła wodę przez kilka lat. To będą pownice ogrzewane, użytkowe, muszą być idealnie suche. Wolę przedobrzyć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.11.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Ged izolacja ciężka ze zwykłej papy to x2 lub x3 papa i lepik...jedna warstwa nie spełni wymagań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickyd 11.11.2006 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Aczy ktoś ma doświadczenia z izolacją z bentonitu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 11.11.2006 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Wczoraj - Po co przepłacać skoro na tę papę idzie styropian, na styropian tynk na siatce malowany IZOLBETem A i Dp. Potem kubełki i dreny z odprowadzeniem. Dojdzie do tej papy jakaś wilgoć? ??? jak chcesz dac styropian na ta pape to musisz dac modyfikowana bo zwykla rozpusci styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 11.11.2006 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Decyzja zapadła - będzie modyfikowana. Papa zamówiona i zadatkowana, czeka na transport. BracholGdyby na zwykłą papę kleić styropian klejem ząbkowaną kielnią, a wcześniej cienko obrzucić papę klejem? Ja myślę gruntować IZOLBETEM A, tynk na podwójnej siatce, położony na tym styropianie. Da się ? Styropian zwykły - setka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 13.11.2006 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Aczy ktoś ma doświadczenia z izolacją z bentonitu? trochę chyba ta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts