Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No po prostu trafiłeś w samo sedno. Mam straszne kompleksy na punkcie moich finansów. :cry:

Marzy mi się rezydencja z basenem i to taka, żeby wszyscy mi zazdrościli, i własnie dlatego wybrałem Barwnego. Wygląda on tak okazale że Pałac w Wilanowie się przy tym chowa.

Ale że było mi mało to stwierdziłem ze nie tylko zbuduję sobie taką willę ale jeszcze za nią ostro przepłacę i będę o tym opowiadał na forum, żeby wyjść na największego szpanera i lansera. 8)

Tak własnie leczę swoje kompleksy, które powstały po "naoglądaniu się dynastii".

Zauważyłes to bardzo trafnie i dlatego tak mnie to boli.

A tak na powaznie Tomikiczi to po prostu zwracam uwage na fakt, w jaki sposób komentujesz wypowiedzi innych. Ja na każdym kroku podkreslam, że mówię w swoim imieniu i nie mam monopolu na jedynie słuszne teorie.

Ty zaś nie wiedzieć czemu w normalnej spokojnej dyskusji zacząłeś używac przytyków i złośliwości, które jak uważam były nie na miejscu.

Najperw piszesz o "wywalaniu" pieniędzy, potem jak kilka osób ma inne zdanie to wrzucasz uwagę:

No jak widze większość naoglądała się " Dynastii" i mają kompleks Carringtonów

Takie teksty niczemu nie służą i jak ktos to trafnie ujął powodują tylko że robi się nieprzyjemnie.

Szanujmy zdanie innych to nie będzie problemu.

To tyle co mam do powiedzenia w tej sprawie i na tym kończe tę dyskusję :roll: .

PS. Swoją drogą bardzo ciekawie rozwiązałeś schody w swoim projekcie. Tym razem szczerze zazdroszczę że sam na to nie wpadłem :wink: .

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, mam pytanie do osób zmniejszających okna na 78*140, zadowoleni jesteście ze swojego wyboru? Też zamierzam takie wstawić, nie ukrywam ,głównie ze względów finansowych :roll:

podbijam pytanie :D

Ja mam i takie i takie, ale te 140 mam w pokojach gdzie oprócz tego są podwójne 160tki.

Różnica coby tu nie mówić jest dosyć duża. Okna 140 są wyraźnie mniejsze.

Myslę że gdybym miał robić tylko te 140tki to zainwestowałbym w wersję uchylnoobrotową lub chociaż wysokoobrotową. Są one o tyle mniejsze, że troszkę trzeba się schylić, żeby podejść do otwartego okna.

Nie wiem czy dopłata za takie okna nie okaże się też droga, dlatego chyba lepiej dobrze się zastanowić...

U mnie okną są 78*140 i jak dla wyglądają dobrze. Trzeba wziąść pod uwagę, oprócz sprawy doswietlenia, również to, że czym wieksze okno tym latem bardziej gorąco na poddaszu. No chyba, ze strzelimy sobie roletki :D

Co do kosztów budowy to cała ta dyskusja jest trochę bez sensu. Bez obrazy tomikiczi, ale chyba dajesz co niektórym do zrozumienia, że są zwykłymi jeleniami bo płacą takie a nie inne pieniądze bo przecież można zrobic samemu. Wiesz, w tym samym czasie można zarobić pieniądze a pracę zlecic fachowcom a nie samemu eksperymentować. Jeden robi na budowie a drugi w tym czasie zarabia na budowę. Jak dla mnie proste.

Z nawiewnikiem te okna? Jeżeli nie masz wentylacji mechanicznej a grawitacyjna to dobrze byłoby kupić okna z nawiewnikami.

Co do okien 140x78. Przy nachyleniu dachu 35st. okna 140 są mniej wygodne. 160 mam zamontowane tak, ze moge spokojnie wejść pod otwarte okno obrotowe. Dolna krawędż okna nie jest wtedy jeszcze na tak wysokim poziomie. A w przypadku 140 to albo nie wejdziesz pod otwarte okno, albo dolną krawędz będziesz miał na wysokości brody. Przy 140 to jedynie okna uchylno-obrotowe, albo wysokoosiowe - ale o tym już ktoś pisał.

Różnica w cenie na oknie 160 i 140 jest naprawdę niewielka, żeby rezygnować z komfortu użytkowania.

Doświetlenie przy 160 jest naprawde ekstra. Co do upałów - zgodzę się - ale od czego są markizy rolety itp. Były gorace dni - (u mnie ocieplenie nie jest jeszcze do końca zrobione), a na poddaszu nie było tak źle. Jak zostanie zrobione ocieplenie zewnętrze i pełne ocieplenie poddasza i jak dojdą jakieś markizy to zapewne na poddaszu będzie porównywalna temperatura jak na parterze.

Przy nachyleniu dachu 35st. okna 140 są mniej wygodne. 160 mam zamontowane tak, ze moge spokojnie wejść pod otwarte okno obrotowe. Dolna krawędż okna nie jest wtedy jeszcze na tak wysokim poziomie. A w przypadku 140 to albo nie wejdziesz pod otwarte okno, albo dolną krawędz będziesz miał na wysokości brody.

Własnie to miałem na myśli - u mnie jest 40st. nachylenie dachu a i tak odczuwam maly dyskomfort przy 140tkach. Przy 160tkach jest dobrze.

Inna sprawa że ja jestem raczej wysoki (190cm wzrostu)...

Monia ma rację: jeśli chodzi o słońce, to jak chcesz mieć dużo światła, zainwestuj w rolety.