Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Slygado - jak cofniesz się pare stron to opisałem tam jak mi doradził cieśla i jak to zrobić. W skrucie jętki są obniżone na wysokość 3m od stropu i dodatkowo wzmocnione do krokwi - to wszystko :) + fotka :)

http://images26.fotosik.pl/123/42c133ec2c505e1fm.jpg http://images34.fotosik.pl/59/e67a9208d24427e0m.jpg

No słuchaj ja miałem kłopot, bo już miałem więźbe leżeć na placu jak majster podpowiedział co do strychu. Jeśli nie masz jeszcze zakupionej więźby to koszt jest taki o ile trzeba będzie dać dłuższe jętki (zależy na jakiej wysokości). Ja za dokupienie do swoich już krutszych dałem 200 PLN. Dodatkowym plusem takiego rozwiązania jest miejsze zużycie wełny do ocieplenia dachu. Pozdro.

No za wyłaz dachowy dałem 360 Pln, za montarz majstry nic nie wzięli, wymiar to jakieś 80 x 60, a schody na strych kosztują jakieś drugie tyle, a może ciut więcej.

Jednakże w ogólnej cenie domku to pikuś :):)

A możesz jeszcze napisać jaki to właz i jakie okna zastosowałeś na poddaszu: wymiary i firma :?:

Okna dałem firmy Langer 78x160. Trzy zespolone, jedno do łazienki i jedno na przedpokój - razem 8szt. co wyniosło mnie razem z transportem 8.000Pln. Natomiast wyłaz jest firmy Velux.

Witam,

tomikiczi, na jakiej wysokości dałeś okna dachowe. Przy uchyleniu może do okna podejść osoba 1,8 wzrostu?

Zastanawiam się nad tym, bo nie wiem czy nie warto byłoby kupić po jednym oknie uchylno-obrotowym.

Co powiesz o jakiści okien Langer - zadowolony jesteś?

Pozdrawiam,

Sly

zahir1000 napisał:

Dzięki wielkie. Jak na dzień dzisiejszy to odbieram te zmiany bardzo pozytywnie.

Stan surowy otwarty zamknąłem w kwocie 130 tyś.

Teraz jeszcze wsadzę okna na dole, ubezpieczam i niech sobie spokojnie schnie całe lato a może i więcej.

a co zawierają te koszty - znaczy się jaki początek i do jakiego stanu ?

Od ściągnięcia humusu ( 40 cm ) do zamknięcia dachu i obsypania pospółką fundamentów. Przy podniesionej ścianie kolankowej o 1 pustak i wieniec, zmianie konta dachu na 40 stopni, oraz powiększonej kuchni,

Rynny Marley,

Okna velux ( 4x 78x160, 2x78x140, 1x78x140 łazienkowe + okno z opcją wyłazową wszystko z 25% rabatem z ceny katalogowej-9.500 zł)

Pustaki porotherm 25cm,

Fundamenty murowane z bloczków betonowych, izolowane 3 warstwy dysperbitem od wewnątrz i zewnątrz, ocieplenia (10cm styropian+ siatka,klej), + izolacja wodochronna (folia kubełkowa)

Dachówka ceramiczna, Rupp sirius 13 brąz

Dach bez deskowania,

Krokwie KN1 24x18cm, 11.50cm długie, pozostałe krokwie 20x7cm,

Folia wysokoparaprzepuszczalna potrójna, d-delta vent, Dorken

Jeden komin systemowy Rondo plus 4,33 m. wysoki ( od stropu),ocieplony 4cm. styropianem, ( jeszcze nie otynkowany)

Schody zewnętrzne frontowe, bez schodów wewnętrznych,

Ścianki działowe góra i dół porotherm 11.5cm

Strop teriva

Nadporoża porotherm,

Na sam beton poszło -11.700 zł !!! ( ławy, posadzka, strop, podciąg, 2 nadporoża, schody zewn.frontowe, wieniec, słupki, słup,)

Stall około- 5500zł.

Piasku - dużo

pospółki - dużo

cementu - dużo

Robocizna to 37 tyś. + parę flaszek wódki

Materiały 93tyś.

doliczyłem jeszcze studnię ( 6 metrów) za 900 zł

Wszystko wyszło dokładnie 130.100zł

Bez papierologi i złączy bo to jeszcze temat nie do końca zamknięty

Za ogrodzenie tymczasowe zapłaciłem 1200zł. za barak 150zł ( tego nie liczyłem)

:roll:

A jak u reszty wyszło ?????

sly123 - dałem tak: w chwili obecnej od sropu mam 2 x poroterm + wieniec + murłata. Po przystawieniu łaty równo z krokwią dałem okno. Dla mnie dla człowieka o wysokości 176 cm jest super, po doliczeniu 10 cm na posadzke to okno otwiera się w połowie poniżej mojej głowy. Natomiast umieszczenie okna ma związek z rozstawieniem kontrłat, u mnie wyszło prawie idealnie, nie wiem jak będzie u ciebi, bo trzeba zostawić ok. 15 cm od kontrłaty na kołnierz. Okna Langer - no jak wiadomo są z drewna świerkowego. Te moje pochodza ze Słowacji i robione są ze świerków wycinanych w górach, więc jeżeli tak było rzeczywiście to mają długą żywotność, natomiast jeżeli chodzi o wykończenia to mogłyby być lepsze, ale jak majster powiedział liczy sie podstawa a nie makijaż.

zahir1000 - no jak wiesz zrobiłem również strych i wyszło mi około 40 m 2 po podłodze. Mam już zamontowany wyłaz, który go doświetli. Super rozwiązanie i z góry Ci polecam.

zahir1000 - no jak wiesz zrobiłem również strych i wyszło mi około 40 m 2 po podłodze. Mam już zamontowany wyłaz, który go doświetli. Super rozwiązanie i z góry Ci polecam.

Ja niestety już mam wyłaz- okno nad schodami. Jak starczy kasy to dołożę na strych jedno lub dwa małe najtańsze. Ja też będę miał około 40 m2, na razie kupiłem płyty osb na 36 m2 a na resztę ( na brzegi )dam deski szalunkowe odpowiednio przygotowane, może zrobię tam małą ściankę kolankową z tych desek.

Witam wszystkich budujących barwnego!

My jesteśmy jeszcze na etapie wyboru projektu i jak się okazuje nie jest to wcale takie proste jak nam się wydawało.

Od jakiegoś czasu numer jeden to barwny c 132 - zastanawiamy się nad wersją z podwójnym garażem.

Niedawno odkryliśmy forum - super sprawa, teraz pilnie studiujemy informacje na nim zawarte.

Nie kryję, że dla nas najlepszym rozwiązaniem byłoby zobaczenie realizacji na żywo. Stąd nasza prośba, czy ktoś w okolicach wrocławia byłby tak uprzejmy i pozwoliłby nam zobaczyć jak wyglada barwny na żywo.

Pozdrawiamy

Justyna i Łukasz

[email protected]