Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich.

Monia obiecałem Ci informację nt. oczyszczalni ścieków. Sorry że tak długo to trwało, ale dopiero teraz mam dostęp do netu.

A więc do rzeczy. Firma o której pisałem to Hydro - STAL Sokołów Podlaski, ul Kosowska 44 tel. (0-25) 781 55 15 kom. 602 570 050 (robię chłopakom reklamę :lol: ). Zapłaciłem 4500 zyla brutto za montaż oczyszczalni ( materiały i robocizna) i 3000 zyla brutto za wykręcenie i montaż studni głębinowej. Odwiert na 25 m. Troszkę się obsypało więc koniec rury z filtrem mam na głebokości ok. 21 m. Drugi koniec rury wchodzi do pomieszczenia z tyłu domu, bo tam będę miał hydrofor. Tak to mniej więcej wygląda.

Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

A teraz drodzy barwniacy mam prośbę: Któryś z Was wysyłał mi już poprawiony projekt więźby, ale mój pech dopadł także komputera i wcięło mi całą pocztę. Proszę o wysłanie na adres:

[email protected]

Sorki, ponawiam prośbę z nadzieją, że na nowej stronie ktoś szybciej się zlituje ;)

BTW: marzy mi się, aby jakaś dobra dusza przeniosła nasze forum na osobny portal, taki gdzie można by zastosowac podział na posty tematyczne typu: dach, ściany, koszty, off-topic, etc. Przeglądanie 34 stron z setkami wpisów staje się (przynajmniej dla mnie) coraz trudniejsze. Nieraz wiem, że gdzies to już było, ale...

Dlatego nie gniewajcie się, jak powtórzę pytanie, na które już padła nieraz odpowiedź: czy ktoś z Was zastosował Koramic angobę antracyt? Ile sztuk podstawowej Wam poszło? Mój wybór (a raczej mojej żony)padł na ten rodzaj. Pozdrawiam

P.S. Dzięki Jureklo za odpowiedź w sprawie klienkierówki :)

Nie rozumiem także tego rozwiązania u góry związanego z rezygnacją z miejsca na prysznic na rzecz schowka :-?

Przecież prysznic jest oszczędniejszy od wanny :roll:

Drogi Zahirze,

Projektant wyszedł z założenia, że wskakujesz do wanny i słuchawką robisz sobie prysznic! ;)

Całe szczęście, że nazwa nowego projektu nie ma w sobie nazwy: ekologiczny. Wiele lat tem mój wykładowca tak nam wytłumaczył: "Szanowni Państwo, wystrzegajcie się rzeczy ekologicznych. Szczególnie dotyczy to przemysłu budowlanego, maszynowego i samochodowego. Słowo ekologiczny oznacza szybko rozpadający się. Można zastosowac bardziej swojską nazwę: badziewie!" :lol:

BTW: marzy mi się, aby jakaś dobra dusza przeniosła nasze forum na osobny portal, taki gdzie można by zastosowac podział na posty tematyczne typu: dach, ściany, koszty, off-topic, etc. Przeglądanie 34 stron z setkami wpisów staje się (przynajmniej dla mnie) coraz trudniejsze. Nieraz wiem, że gdzies to już było, ale...

Rozpisz jak to widzisz, jakie podziały na kategorię i pod kategorię etc...

Co masz na myśli przeniósł/a :?:

Chcesz przekopiować posty stąd na forum barwnego :?:

Nie wiem czy to zgodne z prawem :!:

Chyba każdy musiałby zacząć od nowa pisanie tam... :roll:

W każdym bądź razie jestem za :) Ba nawet wrzuciałem już bazę phpBB na server w U.K. :D Jeśli ktoś jest chętny popracować nad tym i napisać jak to widzi, a oprcz tego tego jeśli są chętni, aby się zająć tworzeniem takiego forum - ba nawet portal już działa :wink: - to można by popchnąć to do przodu :) :D

Pomysł na przeniesienie forum w istocie zacny :)

Funkcja wyszukiwania postów na forum muratora działa makabrycznie, ja muszę natrudzić się niemiłosiernie, żeby coś znależć.

Jeśli chodzi o prawne konsekwencje, to wg mojej wiedzy wystarczy klauzula na nowym forum drobnym druczkiem pod każdym przeniesionym postem - źródło murator.pl. Nowe posty byłby by oczywiście już bez tego podpisu. Niech ktoś potwierdzi to co napisałem.

Mnóstwo pomysłów przychodzi mi do głowy... osobne konta użytkowników, każdy user mógłby mieć własną galerię zdjęć na serwerze forum, mapa polski z zaznaczonymi Barwnymi w budowie... i oczywiśćie podział wątku na kategorie jak już ktoś wspomniał, czyli mniej więcej:

- Witamy - chcemy budować Barwnego

- O projekcie "Barwny" - zalety, wady, ciekawe pomysły na adaptacje

- Budowa - problemy, rady

- Instalacje

- Koszty budowy - porównajmy koszty materiałów, robocizny

- Nasze wnętrza - zdjęcia naszych wnętrz

- Pomysły na wykończenie wnętrz Barwnego

Myślę, że nie ma sensu dawać więcej niż 6-7 kategorii, bo się forum zbyt "rozlezie" i nie będzie intensywnie żyło. Kategorie pozwolą mi przeglądać posty z etapu jaki mnie obocnie interesuje. W tej chwili wątko o fundamentach mieszają się z ociepleniem dachu i postami nowych userów. W efekcie żaden wątek nie jest do końca w pełni rozwijany.

Jeśli chodzi o layout forum - dobrze gdyby był prosty, spokojny (może rezygnacja z białego koloru tła na ciemniejszy, który nie waliłby jak na muratorze po oczach).

Ze swojej strony oferuję pomoc w ramach webdesignu i kodowania.[/url]

zahir1000

A możesz dać zdjęcie przodu domu z położonym dachem ? Chciałbym zobaczyć jak to wygląda po powiększeniu kuchni :p

i napisz ile architekt wziął za zmiany ?

http://images27.fotosik.pl/135/15f0386b227814bfm.jpg

http://images33.fotosik.pl/97/3bb672f28e59f193m.jpg

za adaptacje projektu z wszystkimi zmianami dałem 1500zł