monia77w1 09.01.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Ojej, pomyliłam się, u mnie jest Pepsi. Z tego co pamiętam klamka na dole, ale na 100% nie jestem pewna. Oj Monisia Monisia... Musiałaś przyznac się do błędu? W spokoju sumienia zasnąłbym dziś wiedząc, że okna już mam wybrane A tak znów mam dylemat! I nie zasnę... Przepraszam, to było niechcący . A tak na poważnie to uważam, że firmy porównywalne. Bierz te, na które masz lepszą cenę. pozdrowionka Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravo77 10.01.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Brawo Slygado! A gdyby tak każdy dodał linka do forum Barwnego w stopce - byłoby nas więcej coraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 10.01.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Jak nic trzeba zrobić dochodzenie . Juz wysyłam do nich zapytanie. Dostałam odpowiedz od Pana Biryło. Mam nadzieję, ze Pan Biryło nie pogniewa się jak wkleję część jego odpowiedzi: Sprzedaż projektu domu C132 "Barwny" została wstrzymana około miesiąc temu. Miało to związek ze zmianną polskich norm obciążenia dachów śniegiem, zmianą w związku z tym konstrukcji oraz jej udoskonaleniem (zastosowaniem rozwiązań więżby dachowej łatwiejszych w realizacji). Chwilę wcześniej projekt C132 został wytypowany do opracowania jego wersji energooszczędnej (EC132). Przy okazji opracowywyania konstrukcji dla projektu EC132 podjęliśmy decyzję o dostosowaniu do obecnie obowiązujących norm konstrukcji także projektu C132. Pierwotny "Barwny" został opracowany w pierwszym kwartale 2006 roku. Pod koniec 2006 roku w następstwie katastrofy hali w Katowicach zaostrzono normy obciążenia dachów śniegiem. Dokumentacja jaka w tym momencie została przygotowana uwzględnia aktualną normę. Jednocześnie w teraz opracowanej konstrukcji uwzględniliśmy uwagi inwestorów dotyczące dużych przekroi krokwii narożnych - ze względu na duży ciężar okazały się one utrudnieniem w trakcie realizacji więżby dachu. Zatosowaliśmy rozwiązanie zamienne, które nie będzie nastręczało trudności. Podobno na dniach ma się pojawić w sprzedaży . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravo77 10.01.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Tak czułem, że ta konstrukcja jest dość niepewna. Wykonałem dach zgodnie z projektem, czy moje obawy są uzasadnione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 10.01.2008 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 No właśnie też się zastanawiam co myśleć na ten temat. Fakt, że u mnie konstrukcja trochę zmieniona, ale też mam wątpliwosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravo77 10.01.2008 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Dekarze radzili, aby wstawić dodatkowe jętki w poprzeg. Podobno, gdy chodzili po połaci na ktorej osadzone są jętki była sporo sztywniejsza niż połać obok. Dodatkowe jętki, 3-4 sztuki leżałyby przykładowo na tych obecnych, lub pod nimi (konstrukcyjnie chyba lepiej niżej) i spinały dwie połacie ze sobą. Dodatkowo proponowali aby dać po 2 śruby mocujące jętki do krokwii. Ja mam jedną. A może filary? Ale w którym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 10.01.2008 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 We wtorek lub środę będę się widziała z kierownikiem to jeszcze raz porozmawiam z nim na ten temat. Wiem, że coś zmieniali ale co to nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slygado 10.01.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Jak nic trzeba zrobić dochodzenie . Juz wysyłam do nich zapytanie. Dostałam odpowiedz od Pana Biryło. Mam nadzieję, ze Pan Biryło nie pogniewa się jak wkleję część jego odpowiedzi: Sprzedaż projektu domu C132 "Barwny" została wstrzymana około miesiąc temu. Miało to związek ze zmianną polskich norm obciążenia dachów śniegiem, zmianą w związku z tym konstrukcji oraz jej udoskonaleniem (zastosowaniem rozwiązań więżby dachowej łatwiejszych w realizacji). Chwilę wcześniej projekt C132 został wytypowany do opracowania jego wersji energooszczędnej (EC132). Przy okazji opracowywyania konstrukcji dla projektu EC132 podjęliśmy decyzję o dostosowaniu do obecnie obowiązujących norm konstrukcji także projektu C132. Pierwotny "Barwny" został opracowany w pierwszym kwartale 2006 roku. Pod koniec 2006 roku w następstwie katastrofy hali w Katowicach zaostrzono normy obciążenia dachów śniegiem. Dokumentacja jaka w tym momencie została przygotowana uwzględnia aktualną normę. Jednocześnie w teraz opracowanej konstrukcji uwzględniliśmy uwagi inwestorów dotyczące dużych przekroi krokwii narożnych - ze względu na duży ciężar okazały się one utrudnieniem w trakcie realizacji więżby dachu. Zatosowaliśmy rozwiązanie zamienne, które nie będzie nastręczało trudności. Podobno na dniach ma się pojawić w sprzedaży .Dokładnie taką samą odpowiedź otrzymałem od Pana Przemka nie będę ukrywał, że się ucieszyłem W zamian wysłałem facetowi link do Naszego forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 10.01.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Tak czułem, że ta konstrukcja jest dość niepewna. Wykonałem dach zgodnie z projektem, czy moje obawy są uzasadnione? To zależy w której strefie jesteś; http://lukrupa.republika.pl/strefy.html Nie wiem czy to nowy podział czy też stary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravo77 10.01.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 W I strefie... chyba najłagodniejszej, zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 10.01.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Ja też I stefa. Zahir, super nazwałeś grupę mieszkających. Szkoda tylko, że Ci co szli jak burza nie odzywają się i nie wklejają zdjęć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slygado 10.01.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Ja też I stefa. Zahir, super nazwałeś grupę mieszkających. Szkoda tylko, że Ci co szli jak burza nie odzywają się i nie wklejają zdjęć .Może się wstydzą Szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 10.01.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Ja też I stefa. Zahir, super nazwałeś grupę mieszkających. Szkoda tylko, że Ci co szli jak burza nie odzywają się i nie wklejają zdjęć .Może się wstydzą Szkoda Czego? Ślicznego Barwnego? Leniuchy po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hefalumpy 10.01.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 witamy !! od dawna śledzimy forum ,,Barwnego,, - my właśnie zakończyliśmy papierologię i na przełomie kwietnia i maja rozpoczynamy budowę w Pszczynie Tak jak większość ''barwniaków'' wprowadziliśmy kilka zmian : - częściowe podpiwniczenie ( 53 m2) - przeniesienie kominka na przeciwległą ścianę - powiększenie łazienki na dole kosztem pom. gospodarczego - niewielkie powiększenie garażu W lutym będziemy kupować materiały i byle do wiosny ...POZDRAWIAMY p.s.prosimy o wpisanie na oficjalną listę budujących :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slygado 10.01.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Może jeszcze ktoś wyjdzie z cienia i przedstawi się oficjalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 10.01.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Witamy serdecznie Ale masz BIG afatara Na listę budujących wskoczycie jak zaczniecie budować, czyli pierwsze wykopki To w pełni elitarna grupa Barwniaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 10.01.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Może jeszcze ktoś wyjdzie z cienia i przedstawi się oficjalnie Ja się zaraz dopiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 10.01.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Witamy serdecznie Ale masz BIG afatara Na listę budujących wskoczycie jak zaczniecie budować, czyli pierwsze wykopki To w pełni elitarna grupa Barwniaków No właśnie, zmniejszcie się troszeczkę bo rozwalacie całą stronkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jureklo 11.01.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Dekarze radzili, aby wstawić dodatkowe jętki w poprzeg. Podobno, gdy chodzili po połaci na ktorej osadzone są jętki była sporo sztywniejsza niż połać obok. Dodatkowe jętki, 3-4 sztuki leżałyby przykładowo na tych obecnych, lub pod nimi (konstrukcyjnie chyba lepiej niżej) i spinały dwie połacie ze sobą. Dodatkowo proponowali aby dać po 2 śruby mocujące jętki do krokwii. Ja mam jedną. A może filary? Ale w którym miejscu? Witam. U mnie na przykład dekarze zrobili dodatkową ramkę pod jętkami. Ramka jest z belek o takim przekroju jak krokwie narożne (czyli po zbóju) i opiera się na ścianach działowych poddasza. Wydaje mi się, że jest to też dobre rozwiązanie. http://img166.imageshack.us/img166/8427/wibadn9.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravo77 11.01.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Jureklo, filary Ci ukradli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts