Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A te okolice Łodzi, to gdzie dokładnie :?:

Można obejrzeć Wasz domek na żywo :?:

Zgodnie z jednym z pomysłów na zmiany mam zamiar powiększyć taras na boczną ścianę.

Wyglądałoby to jakoś tak:

http://images28.fotosik.pl/140/45b51a2bb5e2f6bdmed.jpg

No i z tego wynika, że ten mój nowy tarasik będzie pod gołym niebem.

I tak się zastanawiam, czy by nie puścić od dachu trzech belek w stronę ogrodu, a następnych trzech od ziemi w górę, aby je podeprzeć. Mniej więcej coś takiego:

http://cinemart.pl/wiata/images/dsc03115.jpg

Tu większy obrazek (tyle, że bez tych belek poprzecznych na dachu)

http://cinemart.pl/wiata/images/dsc03146.jpg

Do tego zamontowałbym składaną roletę, którą umieściłbym tak, aby była schowana gdzieś pod rynną i jak by była złożona w ogóle by jej nie było widać :!: A w razie deszczu, szybciutko można by ją rozwinąć i mieć deszcz w nosie :-D

Myślę, że koszty są bardzo małe - w sumie zakup siedmiu belek i rolety - pikuś.

Co Państwo o tym myślą :?:

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rafalb7 my może nie dokładnie w okolicy Piaseczna, bo bardziej kierunek Raszyn i Pruszków, ale jakby co zapraszamy

Jureklo my myśleliśmy o pytach w łazienkach (podobno łatwo otrzymać równe ściany, stąd i kładzenie kafelek szybsze) ale przekonano nas że za płytami mogą lęgnąć się robaki i inne cuda (fakt, że mówił nam o tym nasz wykonawca od tynków :wink: ) i zdecydowaliśmy się na tynki gipsowe - maszynowe - wyszły równe, szybko i czysto

Witam,

Wysłałem P.W.

Cześć. Mam pytanie .W projekcie naszego "BARWNEGO" nie ma nic na temat twardości styropianu jaki powinien być ułożony w posadzce na poddaszu ,zastanawiam się też dlaczego nie ma tam siatki zbrojącej. Czyżby nie była potrzebna? Jakie rozwiązania zastosowaliście ? Czy ktoś stosował taką siatkę i o jakim rozstawie oczek ?

Nie doczytałem, na stropie jest styropian o grubości 5 cm. pewnie też FS 20 tzw. podłogowy. Ja robię na poddaszu podłogę na legarach wyciszona wełną mineralną. Taka podłoga jest lekka i ciepła .

Włókna dodaje do zaprawy firma wykonująca posadzkę, koszt robocizny 1 metra kosztuje w granicach 15 do 17 zł.

pozdrawiam

Nie doczytałem, na stropie jest styropian o grubości 5 cm. pewnie też FS 20 tzw. podłogowy. Ja robię na poddaszu podłogę na legarach wyciszona wełną mineralną. Taka podłoga jest lekka i ciepła .

Włókna dodaje do zaprawy firma wykonująca posadzkę, koszt robocizny 1 metra kosztuje w granicach 15 do 17 zł.

pozdrawiam

Dzięki za odpowiedz, pozdrawiam Monika

u mnie instalacje zaczynają się dopiero robić.

I tak elektryk bierze 40 pln/punkt, 300 pln tablica + uzbrojenie. Cena końcowa zależy od ilości punktów.

Jeżeli chodzi o hydraulikę to płacę 120 pln/punkt. Za podłogówkę płacę od pętli 150 pln, planowane jest 7-8 pętli.

Kotłownia robocizna około 800 pln. Materiały bez pieca, grzejników i zasobnika ok. 6000 pln z 22% Vatem.