Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów...

Kilka nowości z /ciaaaach/ Niedługo będę składał wniosek o kredyt więc zobaczymy jak zweryfikuje go bank.

Pozdrawiam :lol:

Thomass

ej chyba przesadziłeś... 400 tys. netto??

pytanie czy uwzględniłeś oszty działki i przyłączy oraz adaptacj .... jeśli nie to może się okazać że zbliżymy się do 0,5 mln... :roll: :o

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Kilka dodatkowych wyjaśnień odnośnie kosztorysu. NIE JEST TO KOSZTORYS WYKONAWCZY!!! Tylko zrobiony w oparciu o pewne publikowane w KNRach tabele określające koszt wykonania (wraz z narzutami !!!) poszczególnych elementów budynku, od fundametownia, izolowania, murowania.... itd., aż do robót wykończeniowych.

Bardzo ważne są koszty i narzuty czyli zysk (15%), narzuty na materiały (12%) i określony koszt (roboczogodziny - 7,80 zł/rbg). Oczywiącie zmieniając te parametry koszty będą niższe - szczególnie jeśli będzie się samemu kupowało i dostarczało materiały, wykonywało część rzeczy sposobem gospodarczym (np. bez fry, rachunku itp.) itd.

Ja też nie chcę postawić barwnego za te pieniądze - jedynym prawie wiarygodnym kosztorysem będzie taki, który będzie załącznikiem do umowy z wykowawcą...

Dodatkowo w związku z podwyższeniem o 50 cm i wiatą znacznie zwiększyła się powierzchnia użytkowa i powierzchnia dachu.

Kosztorys ten jest mi potrzebny do określonego celu i takie warunki spełnia.

Odnośnie pytania o koszty działki i przyłączy to kosztorys ich nie zawiera - są to tylko koszty związane z domem.

Pozdrawiam

Thomass

Kozik napisał...

czyli metr kwadratowy domku wychodzi 3348 PLN.... to jakieś chore wyliczenie

Przecież wyraźnie piszę jaką metodą jest on robiony i dla jakich warunków - dodatkowo ww. cena za metr jest policzona przez Kozika dla powierzchni użytkowej wziętej z pierwotnego projektu Muratora (powierzchnia powyżej 190 cm bez uwzględnienia garażu, pom.gosp. etc i skosów). Zaś kalkulacja przedstawiona powyżej przeze mnie jest zrobiona dla podwyższonego o 50 cm poddasza co zwiększa powierzchnię użytkową i pozostałą (pon. 190 m.kw), no a także powierzchnię garażu, pom. gosp., werandy też trzeba za coś zbudować - i kalkulacja to uwzględnia. Więc biorąc pod uwagę łączną powierzchnię netto!!! domu po adaptacji (ok. 185 m.kw - pierwotnie netto to 166 m.kw. z projektu muratora) cena z m.kw. wynosi około 2100-2300 PLN za m.kw.

Pozdrawiam

Thomass

A czy ktoś z posiadających projekt rozmawiał już z potencjalnymi wykonawcami? Pochwalcie się :D Może macie już wyceny stanu surowego otwartego?

Witam wszystkich....

posiadam projekt już od miesiaca....wniosek o pozwolenie juz prawie złożony....z budową ruszamy wczesną wiosną (narazie stan surowy otwarty)...mamy już firmy wykonawcze osobno do postawienia murów - koszt 14tys brutto za postawienie wszystkich murów wraz z kominami, wykonanie dachu - wykonanie więźby dachowej 2tys robocizna, położenie dachówki ceramicznej wraz z folią i orrynowaniem 25zł/m2 + za włożenie okna dachowego 100zł / szt. - Budować bedziemy w KONINIe...myślę,że ceny przystepne....

POZDRAWIAM

My też już mamy pierwszą wycenę od potencjalnego wykonawcy :( Porównująć ją z waszą to przeżyliśmy niezłe zaskoczenie :o

A mianowicie : za murarkę - dokładnie te same pozycje co u was 24 tyś :evil: Niźle nie? Jedynie dach się zgadza, wychodzi tak samo jak wam. Także reasumując szukamy dalej :D I mamy nadzieję że znajdziemy murarzy w lepszej cenie. Pozdrawiamy

dzisiaj zamowilismy projekt i niecierpliwie czekamy na przesylke.jesli chodzi o zmiany to napewno zlikwidujemy scianke przy schodach i powiekszymy wc na dole,zastanawiamy sie jeszcze na przeniesieniu kominka na przeciwlegla sciane,takze myslimy o zlikwidowaniu spizarni w kuchni i zlikwidowaniu tej scianki ktora odgradza spizarnie od salonu i w miejsce tej scianki zrobic jakis ladny barek.jeszcze jedna sprawa co sadzicie o drewnianym stropie?czy jest tanszy od zalewanego lub np.terrivy?

Hej witajcie w klubie :D Cieszę się ze nas tu przybywa , bo coś ostatnio cisza tu taka była :( My też zlikwidowaliśmy ściankę spiżarni powiększając w ten sposób hol bo wydaje mi się on zbyt kusy, powiększyliśmy wc i pomieszczenie gospodarcze przesuwając o 40 cm ściankę do garażu. Planujemy piec na opał stały więc i większe pgosp sie przyda a w wc wstawimy też prysznic.W tej chwili pojekt sie adaptuje :D Co do stropu to drewniany pewnie wyjdzie taniej, ale przy użytkowym poddaszu nie wiem czy to taki dobry pomysł, wszystko będzie słychać na dole i drewno pracujea strop powinien być solidny :D

A z czego chcecie budować, tzn. z jakiego materiału?

Pozdrawiamy

heh ja dzisiaj powienienem odebrć projekt z ZUT..... z niecierpliwością czekam na telefon ekipa w blokach.... MRÓZ dzisiaj był.... nie wiem czy zdąże przed zimą z "0"

:roll:

Hej :D Zdążysz, zdażysz, trzymamy kciuki :D Będziesz pierwszy który rozpocznie budowę. Czekamy na szczególowe sprawozdania :D A z jakiego materiału planujesz mury? Strop Teriva I? Pozdrawiamy

Raffyxxx napisał

W projekcie jest błąd...

na rzutach nadproży w miejscu gdzie jest brama garażowa stoi słup --- usunięty przez mojego architekta….

Takie same słupki są co 150 cm (np. dwa są tam gdzie są drzwi z salonu prowadzące do ogrodu). Jednak nie są to słupy sięgające ziemi tylko słupki do kotwienia murłaty, sa one na całej ścianie frontowej i "ogrodowej" co 150 cm - ale są one umieszczone w ściance kolankowej lub na nadprożu (są one połączone z wylewanym na ścianie zewnętrznej wieńcem). Słupki te w połączeniu z murłatą i krokwiami są odpowiedzialne za stabilizację i wzmocnienie konstrukcji dachu. Zobaczycie ich opis jest też na przekroju P2 (ściana poddasza po prawej stronie).

Pozdrawiam

Thomass

Pozdrawiam

Raffyxxx napisał

W projekcie jest błąd...

na rzutach nadproży w miejscu gdzie jest brama garażowa stoi słup --- usunięty przez mojego architekta….

Takie same słupki są co 150 cm (np. dwa są tam gdzie są drzwi z salonu prowadzące do ogrodu). Jednak nie są to słupy sięgające ziemi tylko słupki do kotwienia murłaty, sa one na całej ścianie frontowej i "ogrodowej" co 150 cm - ale są one umieszczone w ściance kolankowej lub na nadprożu (są one połączone z wylewanym na ścianie zewnętrznej wieńcem). Słupki te w połączeniu z murłatą i krokwiami są odpowiedzialne za stabilizację i wzmocnienie konstrukcji dachu. Zobaczycie ich opis jest też na przekroju P2 (ściana poddasza po prawej stronie).

Pozdrawiam

Thomass

Pozdrawiam

Projekt mamy u architekta , ale zrobiliśmy sobie ksero, sprawdziłam i oczywiście masz rację :D słupki zelbetowe 24x24 do kotwienia murłaty :D nie bardzo sobie wyobrażam je likwidować :o :roll: To w końcu do czego przymocować nasz cudowny daszek? :D A czy ktoś z was ma w planach jakoś dodatkowo wzmocnić mocowanie dachu?

:D

Witam,

Zakupiłem właśnie projekt "Barwny".

Mam działkę 1260 mkw, ale jeszcze nic na niej nie zrobiłem

Czy możecie podzielić się informacjami, czy ktoś z Was wybrał ten projekt, czy coś zmieniać, na co uważać.

I najważniejsze - ile muszę liczyć, że wydam do etapu do zamieszkania - nie wliczjąc oczywiście ogrodzenia i ogrodu - sam dom ze wszystkim w średnim standardzie