Raffyxxx 12.10.2006 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Witam wszystkich forumowiczów... Kilka nowości z /ciaaaach/ Niedługo będę składał wniosek o kredyt więc zobaczymy jak zweryfikuje go bank. Pozdrawiam Thomass ej chyba przesadziłeś... 400 tys. netto?? pytanie czy uwzględniłeś oszty działki i przyłączy oraz adaptacj .... jeśli nie to może się okazać że zbliżymy się do 0,5 mln... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.10.2006 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 WitamKilka dodatkowych wyjaśnień odnośnie kosztorysu. NIE JEST TO KOSZTORYS WYKONAWCZY!!! Tylko zrobiony w oparciu o pewne publikowane w KNRach tabele określające koszt wykonania (wraz z narzutami !!!) poszczególnych elementów budynku, od fundametownia, izolowania, murowania.... itd., aż do robót wykończeniowych.Bardzo ważne są koszty i narzuty czyli zysk (15%), narzuty na materiały (12%) i określony koszt (roboczogodziny - 7,80 zł/rbg). Oczywiącie zmieniając te parametry koszty będą niższe - szczególnie jeśli będzie się samemu kupowało i dostarczało materiały, wykonywało część rzeczy sposobem gospodarczym (np. bez fry, rachunku itp.) itd.Ja też nie chcę postawić barwnego za te pieniądze - jedynym prawie wiarygodnym kosztorysem będzie taki, który będzie załącznikiem do umowy z wykowawcą... Dodatkowo w związku z podwyższeniem o 50 cm i wiatą znacznie zwiększyła się powierzchnia użytkowa i powierzchnia dachu.Kosztorys ten jest mi potrzebny do określonego celu i takie warunki spełnia.Odnośnie pytania o koszty działki i przyłączy to kosztorys ich nie zawiera - są to tylko koszty związane z domem. Pozdrawiam Thomass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik 13.10.2006 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 czyli metr kwadratowy domku wychodzi 3348 PLN.... to jakieś chore wyliczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.10.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Kozik napisał... czyli metr kwadratowy domku wychodzi 3348 PLN.... to jakieś chore wyliczenie Przecież wyraźnie piszę jaką metodą jest on robiony i dla jakich warunków - dodatkowo ww. cena za metr jest policzona przez Kozika dla powierzchni użytkowej wziętej z pierwotnego projektu Muratora (powierzchnia powyżej 190 cm bez uwzględnienia garażu, pom.gosp. etc i skosów). Zaś kalkulacja przedstawiona powyżej przeze mnie jest zrobiona dla podwyższonego o 50 cm poddasza co zwiększa powierzchnię użytkową i pozostałą (pon. 190 m.kw), no a także powierzchnię garażu, pom. gosp., werandy też trzeba za coś zbudować - i kalkulacja to uwzględnia. Więc biorąc pod uwagę łączną powierzchnię netto!!! domu po adaptacji (ok. 185 m.kw - pierwotnie netto to 166 m.kw. z projektu muratora) cena z m.kw. wynosi około 2100-2300 PLN za m.kw. Pozdrawiam Thomass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misia i Krzysiek 14.10.2006 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2006 A czy ktoś z posiadających projekt rozmawiał już z potencjalnymi wykonawcami? Pochwalcie się Może macie już wyceny stanu surowego otwartego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loko777 15.10.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 A czy ktoś z posiadających projekt rozmawiał już z potencjalnymi wykonawcami? Pochwalcie się Może macie już wyceny stanu surowego otwartego? Witam wszystkich.... posiadam projekt już od miesiaca....wniosek o pozwolenie juz prawie złożony....z budową ruszamy wczesną wiosną (narazie stan surowy otwarty)...mamy już firmy wykonawcze osobno do postawienia murów - koszt 14tys brutto za postawienie wszystkich murów wraz z kominami, wykonanie dachu - wykonanie więźby dachowej 2tys robocizna, położenie dachówki ceramicznej wraz z folią i orrynowaniem 25zł/m2 + za włożenie okna dachowego 100zł / szt. - Budować bedziemy w KONINIe...myślę,że ceny przystepne.... POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loko777 15.10.2006 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Zapomniałem dodać,że w cenę 14 tys za mury dochodzi oczywiście wykopanie i zalanie fundamentów..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misia i Krzysiek 16.10.2006 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 My też już mamy pierwszą wycenę od potencjalnego wykonawcy Porównująć ją z waszą to przeżyliśmy niezłe zaskoczenie A mianowicie : za murarkę - dokładnie te same pozycje co u was 24 tyś Niźle nie? Jedynie dach się zgadza, wychodzi tak samo jak wam. Także reasumując szukamy dalej I mamy nadzieję że znajdziemy murarzy w lepszej cenie. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek.ch 17.10.2006 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 dzisiaj zamowilismy projekt i niecierpliwie czekamy na przesylke.jesli chodzi o zmiany to napewno zlikwidujemy scianke przy schodach i powiekszymy wc na dole,zastanawiamy sie jeszcze na przeniesieniu kominka na przeciwlegla sciane,takze myslimy o zlikwidowaniu spizarni w kuchni i zlikwidowaniu tej scianki ktora odgradza spizarnie od salonu i w miejsce tej scianki zrobic jakis ladny barek.jeszcze jedna sprawa co sadzicie o drewnianym stropie?czy jest tanszy od zalewanego lub np.terrivy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misia i Krzysiek 17.10.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Hej witajcie w klubie Cieszę się ze nas tu przybywa , bo coś ostatnio cisza tu taka była My też zlikwidowaliśmy ściankę spiżarni powiększając w ten sposób hol bo wydaje mi się on zbyt kusy, powiększyliśmy wc i pomieszczenie gospodarcze przesuwając o 40 cm ściankę do garażu. Planujemy piec na opał stały więc i większe pgosp sie przyda a w wc wstawimy też prysznic.W tej chwili pojekt sie adaptuje Co do stropu to drewniany pewnie wyjdzie taniej, ale przy użytkowym poddaszu nie wiem czy to taki dobry pomysł, wszystko będzie słychać na dole i drewno pracujea strop powinien być solidny A z czego chcecie budować, tzn. z jakiego materiału? Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffyxxx 18.10.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 heh ja dzisiaj powienienem odebrć projekt z ZUT..... z niecierpliwością czekam na telefon ekipa w blokach.... MRÓZ dzisiaj był.... nie wiem czy zdąże przed zimą z "0" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misia i Krzysiek 18.10.2006 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 heh ja dzisiaj powienienem odebrć projekt z ZUT..... z niecierpliwością czekam na telefon ekipa w blokach.... MRÓZ dzisiaj był.... nie wiem czy zdąże przed zimą z "0" Hej Zdążysz, zdażysz, trzymamy kciuki Będziesz pierwszy który rozpocznie budowę. Czekamy na szczególowe sprawozdania A z jakiego materiału planujesz mury? Strop Teriva I? Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffyxxx 23.10.2006 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 W projekcie jest błąd... na rzutach nadproży w miejscu gdzie jest brama garażowa stoi słup --- usunięty przez mojego architekta…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.10.2006 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Raffyxxx napisał W projekcie jest błąd... na rzutach nadproży w miejscu gdzie jest brama garażowa stoi słup --- usunięty przez mojego architekta…. Takie same słupki są co 150 cm (np. dwa są tam gdzie są drzwi z salonu prowadzące do ogrodu). Jednak nie są to słupy sięgające ziemi tylko słupki do kotwienia murłaty, sa one na całej ścianie frontowej i "ogrodowej" co 150 cm - ale są one umieszczone w ściance kolankowej lub na nadprożu (są one połączone z wylewanym na ścianie zewnętrznej wieńcem). Słupki te w połączeniu z murłatą i krokwiami są odpowiedzialne za stabilizację i wzmocnienie konstrukcji dachu. Zobaczycie ich opis jest też na przekroju P2 (ściana poddasza po prawej stronie). Pozdrawiam Thomass Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misia i Krzysiek 23.10.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Raffyxxx napisał W projekcie jest błąd... na rzutach nadproży w miejscu gdzie jest brama garażowa stoi słup --- usunięty przez mojego architekta…. Takie same słupki są co 150 cm (np. dwa są tam gdzie są drzwi z salonu prowadzące do ogrodu). Jednak nie są to słupy sięgające ziemi tylko słupki do kotwienia murłaty, sa one na całej ścianie frontowej i "ogrodowej" co 150 cm - ale są one umieszczone w ściance kolankowej lub na nadprożu (są one połączone z wylewanym na ścianie zewnętrznej wieńcem). Słupki te w połączeniu z murłatą i krokwiami są odpowiedzialne za stabilizację i wzmocnienie konstrukcji dachu. Zobaczycie ich opis jest też na przekroju P2 (ściana poddasza po prawej stronie). Pozdrawiam Thomass Pozdrawiam Projekt mamy u architekta , ale zrobiliśmy sobie ksero, sprawdziłam i oczywiście masz rację słupki zelbetowe 24x24 do kotwienia murłaty nie bardzo sobie wyobrażam je likwidować To w końcu do czego przymocować nasz cudowny daszek? A czy ktoś z was ma w planach jakoś dodatkowo wzmocnić mocowanie dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Bartkowski 25.10.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Witam, Zakupiłem właśnie projekt "Barwny". Mam działkę 1260 mkw, ale jeszcze nic na niej nie zrobiłem Czy możecie podzielić się informacjami, czy ktoś z Was wybrał ten projekt, czy coś zmieniać, na co uważać. I najważniejsze - ile muszę liczyć, że wydam do etapu do zamieszkania - nie wliczjąc oczywiście ogrodzenia i ogrodu - sam dom ze wszystkim w średnim standardzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 25.10.2006 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Witaj Radku!!! Zapraszam tutaj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=70287&highlight=barwny Pozdrawiam kasia w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalb7 29.10.2006 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Witam, Też jestem zdecydowany na Barwnego Robił ktoś może jakiś kosztorys do niego ? Pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik 31.10.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 cosik nam usnęło barwne towarzystwo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffyxxx 02.11.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 cosik nam usnęło barwne towarzystwo:) usnęli to raczej ludkowie w urzędach.... za 3 tygodnie kazali dzwonić w sprawie pozwolenia..... chyba "0" w tym roku nie wypali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts