tejot3 Tomek i Patka 22.01.2008 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Tomku, jesteś rozgrzeszony, ale nie obędzie się bez kilku pytań. 1. Rozumiem, że alarm jest razem z instalacją. Kto Ci instaluje: firma ochroniarska (jaka) czy niezależny instalator? 2. Czy materiały do hydrauliki obejmują geberity, z jakim Vatem je kupujesz. Ile masz podłogówki? Mi instalator wyliczył z geberitami, 80 m2 podłogówki i 22% Vatem około 5800 pln. 3. Strasznie tanio wyszedł Ci hybraulik. Ile masz punktów? Wliczałeś kotłownię? 4. Jak tam sprawa gazu? Co do ogrodzenia to jak mi jakieś 2 lata temu kolega powiedział, że planuje wydać 20 tysięcy to pomyślałam, że chyba będzie ze złota. I tak sobie myślałam do lata tego roku. Myślę, że ogrodzenie to jedna z najczęściej niedoszacowanych rzeczy pzrez inwestorów. wiem, strasznie dużo mam pytań. Wybacz Wybaczam Ci wszystko:) 1. Alarm wziąłem w SOLIDZIE. Trochę zbadałem temat i chyba tak naprawdę w monitoringu oni są najlepsi. Co do samego alarmu, to nawet nie wiem czy to dobra centrala. Po prostu przedstawiciel zrobił na mnie dobre profesjonalne wrażenie. I cenowo do zaakceptowania. 2. Materiały są z Vatem 22% (bedę odliczał).Co to są geberity? Podłogówki w robociznie nie ma - jest tylko w materiałach, ale nie wiem ile dokładnie metrów wyjdzie (w grę wchodzi kuchnia - 16m2, dwie łazienki, wiatrołap i zew. pom. gosp. - mam tam hydrofor więc musi byc na plusie) 3. Punktów mam 20. W cenie jest kotłownia, ale pieca jeszcze nie mam. 4. Z gazem przyznam śpimy. Nie moge sie zdecydować. Myslę teraz o Shellu, ale przyznam że jestem w kropce, bo ofery choć cenowo podobne, to trudno porównywalne w innych kwestiach.. Widzę że net to tearaz Twoje drugie życie - "ponad 100 wpisów" no, no Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 22.01.2008 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Dzięki za obszerną odpowiedz. Geberity to stelaze pod zabudowę do łazienki. Co do mojego drugiego życia to tak to jest jak się pracuje w domu na własny rachunek. Zero kontroli. Przez cały dzień lata się po internecie a potem do 2-3 w nocy pracuje. A o 7 pobudka. Oj ciężko się wstaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tejot3 Tomek i Patka 22.01.2008 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Rozumiem i podziwiam. Zawsze się zastanawiałem, czy miałbym w sobie tyle samozapału, żeby się zmobilizować do takiej pracy.. Z każdym rokiem bardziej w to wątpię Co do geberitów, to zupełnie przypadkowo pracuje w budynku gdzie siedzibę ma Geberit. Oglądałem ich cenniki. Wiesz że mają piekny kibelek za bagatelka 15 tys.? Co do samych stelaży, to rzeczywiście zamierzam je robić, bo chcę mieć podwieszane wc ze spłuczką w "ścianie".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 22.01.2008 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Kibelek za 15 tys. Ciekawe jak się człowiek czuje jak na nim siedzi. Pewnie jak król na tronie Ja się chyba zadowolę trochę tańszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tejot3 Tomek i Patka 22.01.2008 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Ja tam myślę że są tacy dla których łazienka jest podstawowym pomieszczeniem, a na sedesie spędzają więcej czasu niż przed TV. Oni mogą zainwestować w coś takiego A tak na serio, to to był kibel, bidet, dzieło sztuki architektury wnętrz i modny mebel w jednym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loko777 23.01.2008 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 WITAM, Czy mógłby nam ktoś pomóc? A mianowicie interesują nas ilości jakie Wam wyszły w wyliczeniu do zamówienia nastepujących materiałow:1. Wełna mineralna - ilość , cena za jaką kupiliście, rozmiar jaki zastosowaliście, Mi wyszło 144m2 Z góry dziękuję.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomikiczi 24.01.2008 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Według moich, umieszczonych wcześniej obliczeń, wyszło ok. 120m2 wełny o przekroju 200mm. Są podzielone na 150 i 50mm. Dzisiaj właśnie mi przywieźli z Warszawy. Za 120m2 razem z transportem dałem 2700PLN. Dane techniczne: Gęstość- 10.8kg/m3 Współczynnik przewodzenia ciepła - 0,040 W/mK Reakcja na ogień - A1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 24.01.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Według moich, umieszczonych wcześniej obliczeń, wyszło ok. 120m2 wełny o przekroju 200mm. Są podzielone na 150 i 50mm. Dzisiaj właśnie mi przywieźli z Warszawy. Za 120m2 razem z transportem dałem 2700PLN. Dane techniczne: Gęstość- 10.8kg/m3 Współczynnik przewodzenia ciepła - 0,040 W/mK Reakcja na ogień - A1. A możesz napisać od kogo brałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomikiczi 24.01.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=301054876 Płatne przy odbiorze, bez zaliczki. Cena jest brutto, otrzymałem fakture VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 24.01.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loko777 24.01.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Według moich, umieszczonych wcześniej obliczeń, wyszło ok. 120m2 wełny o przekroju 200mm. Są podzielone na 150 i 50mm. Dzisiaj właśnie mi przywieźli z Warszawy. Za 120m2 razem z transportem dałem 2700PLN. Dane techniczne: Gęstość- 10.8kg/m3 Współczynnik przewodzenia ciepła - 0,040 W/mK Reakcja na ogień - A1. Dzieki...u mnie wyszło wg moich obliczeń ok. 140m2..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomikiczi 24.01.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 no to zależy jak kto robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrado 26.01.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 Dostałem wycenę od hydraulika ale jak się człowiek nie zna to trudno to porównać dlatego mam prośbę do tych co się oreientują o pomoc i ocene - komentarz do mojej wyceny.............................................1. Wykonanie instalacji wodno-kanalizacyjnej Parter : łazienka: wc, umywalka, prysznic,kuchnia: zlewozmywak, zmywarka, kotłownia: umywalka, Piętro:łazienka: wc, umywalka, umywalka, wanna, pralka, 2. Wykonanie instalacji obiegowej c.w. do w/w punktów.3. Wyprowadzenie wody zimnej i ciepłej obiegówki do pieca.4. Wykonanie instalacji wody zimnej do dwóch ujęć ogródkowych na osobnym zasilaniu. 5. Wyprowadzenie odpowietrzenia kanalizacyjnego (1 pion).6. Wyprowadzenie kanalizacji do skroplin z pieca.6. Sprawdzenie szczelności instalacji.7. Izolacja rur wodnych otuliną piankowąMateriał1. Woda: rury zgrzewane „Hydroplast”, 2. Kanalizacja: rury plastikowe „Wawin”,3. Izolacja piankowa. Koszt materiałów – przybliżony koszt ok. 2000 zł (kwota nie obejmuje: stelaży do wc i bidetu).Koszt wykonania w/w prac : 2400 zł (nie obejmuje białego montażu). INSTALACJA: KOMINEK Z PŁASZCZEM WODNYMWyprowadzenie wody zimnej (dopust) do kominka – 50 zł.Wykonanie instalacji spustowej do kominka – 50 zł.Wyprowadzenie pionów do kominka – 200 zł plus materiał około 700 zł (rura miedziana Ø 22 - 25 m).KOSZTORYS INSTALACJI CENTRALNEGO OGRZEWANIA Zakres prac centralnego ogrzewania 1. Wykonanie instalacji centralnego ogrzewania: Piętro: 5 grzejników.2. Wykonanie ogrzewania podłogowego: - parter (bez garażu),- łazienka-piętro.3. Sprawdzenie szczelności instalacji.4. Izolacja rur otuliną piankową.5. Podłączenie grzejników. Materiał: Rury AL. 16/2 Pexep WawinSkrzynki, rozdzielaczeOtulina piankowa Koszt materiałów (tj. rury, rozdzielacze, skrzynki, otulina, folia – nie obejmuje materiałów do kotłowni i kominka, grzejników oraz zaworów grzejnikowych) – ok. 6500 zł. Koszt wykonania w/w pracy : 2300 zł plus 300 zł podłączenie grzejników (nie obejmuje wykonania kotłowni i podłączenia kominka) ...........................................................z góry dziękuję i z niecierpliwościa czekam na jakis komentarzbo sparwa dość pilna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 26.01.2008 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 Ja mam tak: 4800 brutto robota 17000 brutto materiały ---------------------------- razem 21800 zł brutto woda, kanal. ciepło. grzejniki x10szt, podłogówka - wiatrołap,wc, łazienka, geberit x3szt, odpowietrzenie x1szt, wszystko podłączone oprócz białego montażu. Kupa kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 26.01.2008 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 Jak kładziecie tą instalacje bo ja zamierzam położyć na folie kanalizację i 5cm styropianu, na styropianie pójdzie woda i ciepło, a potem drugą warstwe 5cm styropianu i tam gdzie będzie instalacja szła do wypełnienia 2cm styropianu coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 27.01.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 A nie masz rozprowadzonej kanalizacji pod chudziakiem? U mnie na dole będzie podłogówka więc cała instalacja będzie na styropianie. Czy w cenie materiałów masz również piec i zasobnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yelcyn 27.01.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Witam, mam dwa pytania: Czy któreś z Was zmieniło komin z układu 2x2 na 1x4? Wydaje mi się, że takie rozwiązanie (o ile w ogóle możliwe) doda troszkę miejsca do naszej "ogromnej" łazienki na parterze. Ile ludzi tyle opini, ale że wielce sobie cenię opinie Barwniaków to powiedzcie czy warto inwestować w kominek z płaszczem wodnym? Jakie plusy, jakie minusy? Pozdrawiam P.S. Trzymajcie kciuki za pogodę: wczoraj przyjechała więźba, w poniedziałek wchodzą cieśle i mają skończyć w tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slygado 27.01.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 witam po przerwie Witam, mam dwa pytania: Czy któreś z Was zmieniło komin z układu 2x2 na 1x4? Wydaje mi się, że takie rozwiązanie (o ile w ogóle możliwe) doda troszkę miejsca do naszej "ogromnej" łazienki na parterze. zbyszki: http://forum.muratordom.pl/post2208100.htm#2208100 też o tym myślę - tylko jak to wyjdzie na pięterku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 27.01.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Slygado, jakie wrażenia po obejrzeniu Barwnego na żywo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slygado 27.01.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Slygado, jakie wrażenia po obejrzeniu Barwnego na żywo?opiszę, opiszę, ale nie teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts