Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie.

Ja z innej beczki mam pytanie. Mianowicie kanalizacji.

Otóż jak robiliście wentylację kanalizy? Czy wystawiliście kominiki wentylacyjne czy też daliście tylko zawory napowietrzające na pionach?

Z tego co gdzieś czytałem, to zawory mogłyby w sumie wystarczyć, ale jeżeli w przyszłości pojawiło by się podłączenie do zbiorczej kanalizacji, to ona juz wymaga kominków wentylacyjnych.

Pytam, bo o tej wentyalcji całkiem zapomniałem :(. Przypomniałem sobie już po ociepleniu poddasza i ułożeniu regipsów. No i teraz mam problem.

Temat już obgadywany na forum..

Zerknij kilka stron do tyłu..

Ja mam 5 kominków.

Witajcie.

Ja z innej beczki mam pytanie. Mianowicie kanalizacji.

Otóż jak robiliście wentylację kanalizy? Czy wystawiliście kominiki wentylacyjne czy też daliście tylko zawory napowietrzające na pionach?

Z tego co gdzieś czytałem, to zawory mogłyby w sumie wystarczyć, ale jeżeli w przyszłości pojawiło by się podłączenie do zbiorczej kanalizacji, to ona juz wymaga kominków wentylacyjnych.

Pytam, bo o tej wentyalcji całkiem zapomniałem :(. Przypomniałem sobie już po ociepleniu poddasza i ułożeniu regipsów. No i teraz mam problem.

Temat już obgadywany na forum..

Zerknij kilka stron do tyłu..

Ja mam 5 kominków.

Oczywiście do kanalizacji - jeden :D

Hej,

To ja poproszę Was o informację: gdzie i czy w ogóle zamontowaliście wyłaz dachowy?

Moi dachowi fachowcy twierdzą, że wyłaz jest niepotrzebny, ponieważ kominiarz będzie tylko strasznie brudził i dużo lepiej go "puścić" po drabince na zewnątrz dachu.

Pozdrawiam

P.S. Sprawa pilna, gdyż jutro mają szansę połozyć już wszystkie dachówki. Dachowe + dodatkowe nad korytarzem już pięknie siedzą. :)

Yelcyn,

a gdzie będziesz miał antenę. Bo jeśli na dachu to jak tam wejdziesz. U mnie wyłaz dany jest obok komina. Zaraz przy kominie dałam dachówke antenową i ławę kominiarską. A co do kominiarza to jak często przychodzi? Chyba raz na rok nie częściej więc bez przesady. Chyba się panom nie chce montować wyłazu wiec troche kombinują.

A jutro u mie montaż okien, bram i alarmu. Będzie się działo :lol:

Ja mam 11 wyłazów :lol:

Taki prawdziwy to mam tylko jeden (tzn. otwierany na bok), a jest nim świetlik korytarza, ale po wypróbowaniu jego i każdego z okien 78x160 zgadzam się z moimi dekarzami i stwierdzam, że okna są duuużo wygodniejsze :)

Po dachu chodzi się metodą drabinkową - odsuwa się co drugą dachówkę i odsłaniaja się kontrłaty, po których mozna biegać, jak po drabinie.

Klasycznego wyłazu więc nie robiłem, ale gdybym miał robić, to tak jak mówi Monika gdzies koło komina z planowaną anteną.

Taki prawdziwy to mam tylko jeden (tzn. otwierany na bok), a jest nim świetlik korytarza, ale po wypróbowaniu jego i każdego z okien 78x160 zgadzam się z moimi dekarzami i stwierdzam, że okna są duuużo wygodniejsze :) ...

Zamontowałeś zwykły wyłaz czy może z szyba energooszczędną?

Po dachu chodzi się metodą drabinkową - odsuwa się co drugą dachówkę i odsłaniaja się kontrłaty, po których mozna biegać, jak po drabinie.

Trochę się trzeba narobić by dotrzeć do komina taką metodą. Zwłaszcza gdy na dachu śnieg i dachówki pospinane.

Jeżeli wyłaz byłby na stryszku to rzeczywiście doświetli go trochę. Jeżeli ocieplenie będzie pomiędzy jetkami to można wtedy zastosować zwykły tani wyłaz (nie energooszczędny). Ale i tak trzeba będzie zrobić komunikację dachową od tego wyłazu do komina. U mnie gdybym zastosował wyłaz na stryszku na tylnej połaci domu to do komina komikowego byłoby z 2 m i trochę dalej do komina z kotłowni. Ale ten drugi raczej nie będzie miał częstych odwiedzin kominiarza, bo to gazowy.

Pozdrawiam,

Sly

To teraz proszę o poradę. Pierwotnie miała być cała stolarka w okleinie drewnianej ale plany się zmieniły. Stolarka będzie biała, tynk też jasny, podbitka biała. I co teraz zrobić ze słupami? Pomalować na biało?

Mało się znam, ale jak byś to ładne drewno pomalowała białą farbą to bym Ci nie wybaczył :p

Może jakoś zgrać kolorystycznie z dachem....

Ciężko będzie coś wymyślić, ale NIE MOŻNA :wink: łądnego drewna zamalować farbą :roll: 8)