Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam wszystkich po długiej przerwie. Wreszcie mam w ręku pozwolenie na budowę, chumus ściągnięty i właśnie czekam na geodetę, który ma wytyczyć budynek. Już się nie mogę doczekać, aż ruszy budowa. To miłe uczucie, że wreszcie coś się dzieje.

Ja od dwóch dni kłade elektryke sam. Narazie zrobiłem góre i wyszło mi 130 m przewodu 2,5 mm i około 100 m przewodu 1,5 mm. Punkty robie sobie sam gdzie mi jest wygodnie. To jest banalnie proste rozprowadzić kable, natomiast podłączyć przyjdzie koleś z papierami. A poniżej pare aktualnych fotek;

http://images24.fotosik.pl/166/64bcb33be550d8bcm.jpg http://images29.fotosik.pl/165/56251e0e40845c7am.jpg

http://images29.fotosik.pl/165/46b29cc442c9a565m.jpg http://images29.fotosik.pl/165/3c7025aa8636703cm.jpg

A więc korzystam z wiedzy własnej nabytej w szkołach, jak w kablach są kabelki kolorowe to wiadomo, że trzeba je łączyć kolorami i to wszystko. Troche jest pracy, bo ja mam ściany z rigipsu i w profilach musze je przeciągać, ale efekt jest super. Natomiast co do ocieplenia to jak już wcześniej pisałem i umieszczałem fotki to mam jentki obniżone. Między jętki będe dawał po 20 cm wełny mineralnej a przed tym kładł folie. Z góry zabije deskami żeby mieć podłoge na strychu i to wszystko.

Witamy wszystkich po przerwie (niestety dość długiej).

Stan na dziś (po 9 miesiącach budowy :D ):

wszystko przygotowane pod kładzenie płytek i podłóg, piecyk grzeje i suszy ostro cały domek (polecamy piece na eko-groszek :) )

zalewamy tarasy i przy tej okazji chcemy podpytać jakie macie pomysły na wykonanie podjazdu?

Możemy wrzucić jakieś zdjęcia tylko napiszcie jakie...

Pozdrawiamy,

Aga i Maciek

Mnie teraz interesuje kwestia płytki klinkierowej.

nie mogę dobrać płytki klinkierowej na kominy i na ściany w podcieniach. Za 1,5 miesiąca będą kłaść dachówkę i mają tez położyć płytki klinkierowe na kominie. Dachówka brązowa Roben'a, a pozostałe kolory tak jak w barnym w wersji podstawowej. Może już ktoś wybrał klinkier? Proszę o podpowiedzi.

Sly

Witamy wszystkich po przerwie (niestety dość długiej).

Stan na dziś (po 9 miesiącach budowy :D ):

wszystko przygotowane pod kładzenie płytek i podłóg, piecyk grzeje i suszy ostro cały domek (polecamy piece na eko-groszek :) )

zalewamy tarasy i przy tej okazji chcemy podpytać jakie macie pomysły na wykonanie podjazdu?

Możemy wrzucić jakieś zdjęcia tylko napiszcie jakie...

Pozdrawiamy,

Aga i Maciek

jaki wybraliście piec? Mnie niedługo czeka podjęcie decyzji ale jakos nie mogę się zebrać.

Zdjęcia mile widziane. Mnie w szczególności interesuje kuchnia, salon i górna łazienka.

A więc piec polecił nam instalator CO i wod-kan.

Piec mamy z firmy Galmet 25 KW.

Narazie jesteśmy zadowoleni, chociaż jeszcze nie wszedł w normalny cykl - grzejemy na maxa (150 kg groszku na tydzień :( )

Fajne sterowanie: temeratura w pomieszczeniu, pogodówka, programowanie tygodniowe i dzienne.

Ruszta można dokupić i grzać tradycyjnie (po wyjęciu ogranicznika płomieni)

Koszt: 6 000

A co do zdjęć.... konkretne ujęcia czy ogół? Mamy kilka modyfikacji np. mniejsze przejście pomiędzy kuchnią a salonem oraz półotwarte schody...