sly123 18.04.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Zmienić kierownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tejot3 Tomek i Patka 18.04.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Zmienić kierownika. Dokładnie:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 18.04.2008 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 racja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renatarzez 19.04.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Witam , proszę mnie dopisać do listy barwniaków! Po roku oczekiwania stało się! Mamy pozwolenie na budowę ! Za 2 tygodnie ruszamy !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszki 19.04.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Dzień dobry. Od wtorku mają zacząć kłaść gaz. Wczoraj byli geodeci i wytyczali którędy mają to ciągnąć. Więźba była opisywana i omawiana tyle razy, że wszystko już chyba zostało powiedziane. Moi górale nie mieli specjalnych zastrzeżeń , a postawili już dziesiątki domów. Jak już pisałem dodali tylko podwójne jętki i zmienili belki narożne z 20 x 20 na 18 x 22 - oczywiście wyższym bokiem pionowo. Według projektantki belki te powinny mieć przekrój 400 cm2 lub więcej. No i trzeba pamiętać, że wciągnięcie takich 10,5 metrowych belek bez dźwigu to robota dla co najmniej 6 ludzi i przy wciąganiu ręcznym jest duża szansa obruszenia filarów, jeśli będą murowane. Dlatego rezygnując z dźwigu daliśmy filary wylewane. Po za tym więźba jest dobra, a ci co twierdzą inaczej to cieniasy nie znające się na swojej robocie lub naciągacze na przeróbki. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6dc95cd3f34621f8.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/091c9c44e6508cf9.html Pozdrowienia Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 19.04.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 U mnie był tylko jeden góral i takie same zmiany jak u zbyszków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 19.04.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Witam , proszę mnie dopisać do listy barwniaków! Po roku oczekiwania stało się! Mamy pozwolenie na budowę ! Za 2 tygodnie ruszamy !! Gratuluję Przypomnij się za dwa tygodnie to od razu trafisz na listę już budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hefalumpy 19.04.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Zbyszki-dzięki za porady... trzeba przyznać-Wasz dom prezentuje się pięknie...Cudowne kolorki.My też takie planujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loko777 20.04.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Dzień dobry. Od wtorku mają zacząć kłaść gaz. Wczoraj byli geodeci i wytyczali którędy mają to ciągnąć. Więźba była opisywana i omawiana tyle razy, że wszystko już chyba zostało powiedziane. Moi górale nie mieli specjalnych zastrzeżeń , a postawili już dziesiątki domów. Jak już pisałem dodali tylko podwójne jętki i zmienili belki narożne z 20 x 20 na 18 x 22 - oczywiście wyższym bokiem pionowo. Według projektantki belki te powinny mieć przekrój 400 cm2 lub więcej. No i trzeba pamiętać, że wciągnięcie takich 10,5 metrowych belek bez dźwigu to robota dla co najmniej 6 ludzi i przy wciąganiu ręcznym jest duża szansa obruszenia filarów, jeśli będą murowane. Dlatego rezygnując z dźwigu daliśmy filary wylewane. Po za tym więźba jest dobra, a ci co twierdzą inaczej to cieniasy nie znające się na swojej robocie lub naciągacze na przeróbki. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6dc95cd3f34621f8.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/091c9c44e6508cf9.html Pozdrowienia Pozdrowienia A jak urządzacie łazienkę u góry? Gdzie umieszczacie kibelek, wanne? Mozna prosić o zdjęcia na emaila/ Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slygado 20.04.2008 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Dzień dobry. Od wtorku mają zacząć kłaść gaz. Wczoraj byli geodeci i wytyczali którędy mają to ciągnąć. Więźba była opisywana i omawiana tyle razy, że wszystko już chyba zostało powiedziane. Moi górale nie mieli specjalnych zastrzeżeń , a postawili już dziesiątki domów. Jak już pisałem dodali tylko podwójne jętki i zmienili belki narożne z 20 x 20 na 18 x 22 - oczywiście wyższym bokiem pionowo. Według projektantki belki te powinny mieć przekrój 400 cm2 lub więcej. No i trzeba pamiętać, że wciągnięcie takich 10,5 metrowych belek bez dźwigu to robota dla co najmniej 6 ludzi i przy wciąganiu ręcznym jest duża szansa obruszenia filarów, jeśli będą murowane. Dlatego rezygnując z dźwigu daliśmy filary wylewane. Po za tym więźba jest dobra, a ci co twierdzą inaczej to cieniasy nie znające się na swojej robocie lub naciągacze na przeróbki. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6dc95cd3f34621f8.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/091c9c44e6508cf9.html Pozdrowienia Pozdrowienia A jak urządzacie łazienkę u góry? Gdzie umieszczacie kibelek, wanne? Mozna prosić o zdjęcia na emaila/ DziekujeByły trochę wcześniej. Zbyszki - zaglebiście - GRATULUJĘ :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yelcyn 22.04.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Hejka, Mam pytanie: jakie wyceny otrzymaliście od fachowców na schody ażurowe? Zdaję sobie sprawę, że mogą mieć najdroższe drewno egzotyczne i złote tralki, ale podajcie proszę chociaż rząd wielkości. Osobiście dostałem: Oferta na wykonanie schodów i balustradSchody wiszęce. Policzek przyścienny wpuszczany, strona wewnętrzna na sztycach, stal nierdzewna.Balustrada na schodach oraz dodatkowa na poziomie piętra składająca się ze słupów i pochwytu drewnianego. Wypełnienia z czterech prętów nierdzewnych fi 10. Wersja 1 – „ jesion“Cena netto z montażem: 14.500 zł Wersja 2 - „ drewno egzotyczne acajou“Cena netto z montażem: 15.500 złTermin realizacji: 8 tygodni od daty podpisania umowy[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly123 23.04.2008 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 bałem się właśnie takiej ceny za schody i zrobiłem zabiegowe betonowe. Ale pewnie też trzeba będzie zapłacić ok. 10000 za stopnie i barierki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszki 23.04.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Witam! Cena schodów porażająca. My zamówiliśmy schody ażurowe. Będą zrobione z drzewa bukowego, bejcowanego na ciemny brąz. Będzie w nich trochę metalu jeżeli chodzi o barierki. Całkowity koszt z montażem i balustradami, do tego facet zrobił nam już piękne, bukowe parapety, to 8.500.Powiem tylko,że można zrobić u nas schody taniej niż nasze. Twoja cena to kosmos, a my przecież nie mamy czasu na latanie, bo budujemy domki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 23.04.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 U mnie za takie same jak zbyszkom policzyli tyle samo jak zbyszkom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalb7 24.04.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Witam,Mam do Was pytanko, planuje zainstalować piec na eko-grszek ale wyczytałem, że kotłownia w takim przypadku powinna mieć 8 m2. Czy ktoś z Was powiększał kotłownie do takich rozmiarów ? PozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gucha82 24.04.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Witam! Cena schodów porażająca. My zamówiliśmy schody ażurowe. Będą zrobione z drzewa bukowego, bejcowanego na ciemny brąz. Będzie w nich trochę metalu jeżeli chodzi o barierki. Całkowity koszt z montażem i balustradami, do tego facet zrobił nam już piękne, bukowe parapety, to 8.500.Powiem tylko,że można zrobić u nas schody taniej niż nasze. Twoja cena to kosmos, a my przecież nie mamy czasu na latanie, bo budujemy domki! My mamy betonowe, okładamy bukiem, cena 6500, ale trzeba było się troszkę natrudzić żeby znaleźć tanio i dobrze, realizacja w czerwcu. Z innej beczki, kończymy łazienkę na dole, podłogi i kuchnia na maj. Może w czerwcu przeprowadzka Co do kotłowni to my jej nie zmienialiśmy, musimy na pewno usprawnić wentylację. Pozdrawiamy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly123 24.04.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Kiedys wałkowałem ten temat z wielkością kotłowni. Nie ma chyba w przepisach dokładnej powierzchni jaka ma mieć kotłownia, są natomiast minimalne wymagane odległości od kotła. cytat skądś tam:"Zgodnie z obowiązującymi przepisami nie można umieszczać kotłów na paliwo stałe w pomieszczeniach przeznaczonych na pobyt ludzi (ani stały, ani czasowy). Potrzebne jest wydzielone pomieszczenie techniczne o wysokości nie mniejszej niż 2,2 m (dopuszcza się wysokość 1,9 m w istniejących budynkach), w którym możliwe jest spełnienie następujących warunków:-wykonanie wystającego 5 cm ponad poziom podłogi fundamentu, na którym stanie kocioł;-wykonanie kratki ściekowej w podłodze;-wykonanie w całym pomieszczeniu podłogi z materiałów niepalnych, a jeśli to niemożliwe, obicie jej w miejscu, gdzie stanie kocioł, blachą stalową grubości 0,7 mm - tak by sięgała 0,5 m od krawędzi kotła;-zamontowanie sztucznego oświetlenia (dobrze, jeśli w pomieszczeniu kotłowni może być również oświetlenie naturalne);-zapewnienie swobodnego dostępu do kotła umożliwiającego jego czyszczenie i konserwację, a w tym celu - zachowanie minimalnych odległości kotła od ścian: - 0,7 m od tyłu,- 1,0 m z boków,- 2,0 m od przodu kotła do przeciwległej ściany;wykonanie wentylacji grawitacyjnej składającej się z następujących elementów:- nawiewu zapewniającego stały dopływ powietrza do spalania bezpośrednio z zewnątrz budynku przez otwór o przekroju min. 200 cm kw. umieszczony na wysokości do 1 m nad podłogą,- wywiewu przez oddzielny kanał wentylacyjny o przekroju minimum 14×14 cm, z wlotem umiejscowionym pod sufitem i wylotem wyprowadzonym ponad dach. Ponadto jeśli w kotłowni ma się znajdować skład paliwa, to odległość między nim a kotłem nie powinna wynosić mniej niż 40 cm (niektórzy producenci kotłów zalecają nawet 100 cm)." Jeżeli kotłownia będzie zbyt mala to moga być problemy z odbiorem budynku. Chyba, że kierownik budowy i kominiarz zaryzykuja swimi uprawnieniami. Ale w końcu to w naszym interesie by wszysko było OK. Pozdrawiam,Sly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalb7 24.04.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Kiedys wałkowałem ten temat z wielkością kotłowni. Nie ma chyba w przepisach dokładnej powierzchni jaka ma mieć kotłownia, są natomiast minimalne wymagane odległości od kotła. cytat skądś tam: "Zgodnie z obowiązującymi przepisami nie można umieszczać kotłów na paliwo stałe w pomieszczeniach przeznaczonych na pobyt ludzi (ani stały, ani czasowy). Potrzebne jest wydzielone pomieszczenie techniczne o wysokości nie mniejszej niż 2,2 m (dopuszcza się wysokość 1,9 m w istniejących budynkach), w którym możliwe jest spełnienie następujących warunków: -wykonanie wystającego 5 cm ponad poziom podłogi fundamentu, na którym stanie kocioł; -wykonanie kratki ściekowej w podłodze; -wykonanie w całym pomieszczeniu podłogi z materiałów niepalnych, a jeśli to niemożliwe, obicie jej w miejscu, gdzie stanie kocioł, blachą stalową grubości 0,7 mm - tak by sięgała 0,5 m od krawędzi kotła; -zamontowanie sztucznego oświetlenia (dobrze, jeśli w pomieszczeniu kotłowni może być również oświetlenie naturalne); -zapewnienie swobodnego dostępu do kotła umożliwiającego jego czyszczenie i konserwację, a w tym celu - zachowanie minimalnych odległości kotła od ścian: - 0,7 m od tyłu, - 1,0 m z boków, - 2,0 m od przodu kotła do przeciwległej ściany; wykonanie wentylacji grawitacyjnej składającej się z następujących elementów: - nawiewu zapewniającego stały dopływ powietrza do spalania bezpośrednio z zewnątrz budynku przez otwór o przekroju min. 200 cm kw. umieszczony na wysokości do 1 m nad podłogą, - wywiewu przez oddzielny kanał wentylacyjny o przekroju minimum 14×14 cm, z wlotem umiejscowionym pod sufitem i wylotem wyprowadzonym ponad dach. Ponadto jeśli w kotłowni ma się znajdować skład paliwa, to odległość między nim a kotłem nie powinna wynosić mniej niż 40 cm (niektórzy producenci kotłów zalecają nawet 100 cm)." Jeżeli kotłownia będzie zbyt mala to moga być problemy z odbiorem budynku. Chyba, że kierownik budowy i kominiarz zaryzykuja swimi uprawnieniami. Ale w końcu to w naszym interesie by wszysko było OK. Pozdrawiam, Sly dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Pozdrawiam rafalb7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogaliki2 25.04.2008 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 My będziemy mieli piec na eko-groszek. Instalator powiedział, że kotłownia musi mieć własnie te co najmniej 8 m. Zatem powiększamy ją kosztem garażu. 5 maja zaczynamy budowę Barwnego wariant I. A tymczasem podglądamy jak w okolicy rośnie Barwny w wersji podstawowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mike87 26.04.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Dzisiaj dostałem 2 rozne wyceny dachu z tej samej firmy, co o nich sadzicie ? Trzeci skan to jest orynnowanie wspolne dla obu wycen. http://www.imagic.pl/public/thumb_4812ea5be8f42167245285.jpghttp://www.imagic.pl/public/thumb_4812ea5c3116e028353634.jpghttp://www.imagic.pl/public/thumb_4812ea5c647d7953143071.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts