Gość 27.04.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Witam Barwniaków... U mnie też idzie ostro do przodu. W sobotę kończyliśmy tynki (kornik + malowanie). Pogoda w tygodniu dopisywała więc robota szła. Wynik poniżej. http://images34.fotosik.pl/232/71ac1a82438d3e3am.jpg http://images33.fotosik.pl/232/56b5cda06478d62am.jpg W środku też idzie do przodu - płytki w salonie i kuchni prawie skończone (fugować będziemy po zakończeniu brudnych prac). W zeszłym tygodniu zabudowali też kominek - wyszedł całkiem fajnie (małe jest piękne - jak mawiał poeta:)). Próbki foto ze środka http://images34.fotosik.pl/232/d5b9f51079eb9ab3m.jpg http://images25.fotosik.pl/202/4f6d5b7b74bdfb69m.jpg Tylko w portfelu coraz mniej - ta wykończeniówka wysysa z człowieka ostatnie złotówki Pzdr Thomass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slygado 27.04.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Thomass a "kącik RTV" planujecie na tej ścianie dzielącej salon, a hol czy z drugiej :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika2222223 27.04.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Witam wszystkich serdeznie !Nie jestem pewna czy na dobre forum trafiłam ale widze tu wiele doświadczonych barwników, którzy mi może coś doradzą.Właśnie zamierzamy zamówić projekt link. http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=503. Jedyna planowana zmiana to przesunięcie kuchni w miejsce obecnego gabinetu, a na jej poprzednim miejscu powstanie jadalnia. Co o tym myślicie, no i ogólnie jak wam się podoba ta wersja barwnego. Proszę o opinie. Pozdrawiam cieplutko. RYBKA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 27.04.2008 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Nie otwiera się rybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slygado 27.04.2008 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Nie otwiera się rybko Chwila pomyślunku potrzebna jest, aby domyślić się, że adres internetowy nigdy nie jest zakończony kropką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika2222223 27.04.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Przepraszam was, a więc link do projektu to: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=503POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tejot3 Tomek i Patka 28.04.2008 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Witam wszystkich serdeznie ! Właśnie zamierzamy zamówić projekt link. http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=503. Jedyna planowana zmiana to przesunięcie kuchni w miejsce obecnego gabinetu, a na jej poprzednim miejscu powstanie jadalnia. Pozdrawiam cieplutko. RYBKA. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - czy kuchnia ma być teraz w pomieszczeniu na wysokości salonu po drugiej stronie schodów? Bo jesli tak, to miałabyś dosyć daleko z tej kuchni do jadalni nie uważasz? Poza tym problemem może być też sprawa kominów - w kuchni musisz mieć dwa wyjścia kominowe, a nie będzie tak łatwo komina przestawić sobie w inne miejsce... A nawet gdyby się udało to chyba średnio będzie to wyglądać z zew. bo dość blisko stałby komin z łazienki.. To wszystko mówię pod warunkiem, ze Cię dobrze zrozumiałem tzn. że gabinet ma stać się kuchnią.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 28.04.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Tomku, ale to nie chodzi o naszą wersję projektu tylko o Barwnego III http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_503_3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika2222223 28.04.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Masz racje monia to chodzi o barwnego wersja III. Tak właśnie wygląda rzut parteru, a kuchnia ma być otwarta na jadalnie i salon i ma być w miejscu pokoju nr 3, pod 4 będzie jadalnia kominek w salonie zostanie tak jak jest.To jest nowa troszkę powiększona wersja "waszej" wersji barwnego.Pozdrawiam RYBKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tejot3 Tomek i Patka 28.04.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Masz racje monia to chodzi o barwnego wersja III. Tak właśnie wygląda rzut parteru, a kuchnia ma być otwarta na jadalnie i salon i ma być w miejscu pokoju nr 3, pod 4 będzie jadalnia kominek w salonie zostanie tak jak jest. To jest nowa troszkę powiększona wersja "waszej" wersji barwnego. Pozdrawiam RYBKA W taki razie biję się w piersi i wybaczenia upraszam Moim zdaniem ta zamiana jest ze wszech miar logiczna. Połączenie w jedno pomieszczenie aż się prosi (to taki powrót do pierwotnych rozwiązan barwnego), a ja osobiście to bym jeszcze zrezygnował ze spiżarki (b.mała) i poszerzył całość o kawałek wiatrołapu. Dalej jednak nie wiem czy nie będzie problemu z kominami, trzebaby tu zasięgnąć porady architekta, bo w tej sytuacji komin stoi w jadalni więc trzeba będzie dociągnąć okap przez całe pomieszczenie. Wylot wentylacji kuchennej też powinien w miarę mozliwości znajdować się bliżej samej kuchni jesli to możliwe... No chyba że inwestujesz w rekuperację, do której w końcu i ja z bólem kieszeni się przekonałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika2222223 28.04.2008 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Witajcie!Cieszę się że ktoś zainteresowł się wybranym przez nas projektem. Jeszcze do końca nie jesteśmy pewni ale prawdopodobnie postawimy na wentylacje mechaniczną. A tej spiżarki nie będzie bo zrobimy ją w miejscu wc pod schodami, wystarczy nam jedna łazienka na dole.Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 28.04.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Likwidacja pokoju i zamiana go na kuchnię jest super pomysłem. Strefa dzienna zyska na przestrzeni. Co do wentylacji mechanicznej to jeśli jeszcze raz bym budowała dom to zastanowilabym się czy nie podnieść o 10 cm parteru, żeby potem można było lepiej zamaskować kanały nawiewne.I zaplanujcie sobie wczesniej kominy bo szkoda wyrzucać pieniądze na zbędne rzeczy. Tak samo okna. U mnie część to fixy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tejot3 Tomek i Patka 29.04.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Pytanko: Jak układa sie folię przy wylewkach? Czy: 1.beton, 2. podwójna folia, 3. warstwy styropianu, 5. wylewki czy może: 1. beton, 2. warstwy styropianu, 3. Podwójna folia, 5. Wylewki ?? A może jeszcze inaczej? Pytam bo spotkałem się ze sprzecznymi opiniami tzw. znawców. niektórzy twierdzą, że wylewki nie powinny iść bezpośrednio na styropian. Ja byłem dotąd przekonany, że to pierwsze rozwiązanie jest prawidłowe, ale wolę się upewnić zanim zacznę przycinac folię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek.ch 29.04.2008 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 pierwsza wersja jest jak najbardziej prawidlowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek.ch 29.04.2008 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 zawsze pierw idzie na chudziaka folia a potem styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravo77 29.04.2008 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 "Folia to element izolacji przeciwwilgociowej podłogi, zarówno pod styropianem, jak i nad styropianem spełnia ona swoją rolę" (za muratordom.pl). Przerzuciłem różne fora i w praktyce jednak najczęściej stosuje się:1. Chudziak 2. Folia (podwójnie) 3. Styropian (2 warstwy na zakładkę lub frezowany) 4. Folia do ogrzewania podłogowego 5. Wylewka Ja natomiast mam wątpliwości o grubość poszczególnych warstw. Przewidziałem finalną podłogę o grubości 17cm, czy poniższa konfikuracja jest poprawna?Parter:- styropian 4cm (bo taką mam średnią wysokość rur wyłożonych na chudziaku)- styropian 6cm- wylewka 5cm- panele lub gres 2cmW sumie 17cm.Poddasze:- styropian akustyczny 4cm- wylewka 5cm- panele 2cmW sumie 11cm Jak Wy planujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mike87 29.04.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Dzisiaj dostałem 2 rozne wyceny dachu z tej samej firmy, co o nich sadzicie ? Trzeci skan to jest orynnowanie wspolne dla obu wycen. http://www.imagic.pl/public/thumb_4812ea5be8f42167245285.jpg http://www.imagic.pl/public/thumb_4812ea5c3116e028353634.jpg http://www.imagic.pl/public/thumb_4812ea5c647d7953143071.jpg Ponawiam ;] I mam rowniez pytanko, ile placiliscie za wiezbe + deskowanie + ile za robocizne dachu czyli zlozenie wszystkiego, polozenie dachowki itp. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tejot3 Tomek i Patka 30.04.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 "Folia to element izolacji przeciwwilgociowej podłogi, zarówno pod styropianem, jak i nad styropianem spełnia ona swoją rolę" (za muratordom.pl). Przerzuciłem różne fora i w praktyce jednak najczęściej stosuje się: 1. Chudziak 2. Folia (podwójnie) 3. Styropian (2 warstwy na zakładkę lub frezowany) 4. Folia do ogrzewania podłogowego 5. Wylewka Ja natomiast mam wątpliwości o grubość poszczególnych warstw. Przewidziałem finalną podłogę o grubości 17cm, czy poniższa konfikuracja jest poprawna? Parter: - styropian 4cm (bo taką mam średnią wysokość rur wyłożonych na chudziaku) - styropian 6cm - wylewka 5cm - panele lub gres 2cm W sumie 17cm. Poddasze: - styropian akustyczny 4cm - wylewka 5cm - panele 2cm W sumie 11cm Jak Wy planujecie? Dzięki za pomoc. Czyli wylewki lejemy bezpośrednio na styropian. Chociaż zauważyłem, że u nas w projekcie wszędzie jest folia pod styropian, a w garażu odwrotnie. Ciekawe. Ja jeszcze dodatkowo cały parter i łazienkę na górzę smaruję 2x dysperbitem (dodatkowa hydroizolacja). Jest z tym trochę roboty, ale łatwiej po tym zachować czystość (samo sprzątanie tego pyłu z chudziaka to już jest niezła zabawa...) Co do grubości warstw to mi też na parterze wyjdzie około 17cm ( a może nawet 17,5). Planowałem warstwy podobnie jak ty, z tym że w naszym projekcie nie wiedzieć czemu na parterze parkiet/panele przewidziano grubości 1cm, a już na piętrze 1,5 cm. I teraz to tak naprawdę nie wiem na ile należy przewidywać grubość ostatniej warstwy podłogi. Co do warst styropianu na dole to chyba dałeś ok., choć mnie cały czas korci, zeby dać 2x po 6 cm, albo przynajmniej 5 i 6. Wtedy dałbym 4,5-5cm wylewki i zostałoby 1,5-2cm na parkiet. Na górze planuję 5cm styropianu, 4,5 wylewki i 1,5 na panele (jak w projekcie). A co robicie z garażem? W projekcie mamy o 5 cm grubszy beton, 5cm styr., 6 wylewka i 3,5 na lastrico/gres itp. Ja mam beton wylany na równo tak jak w reszcie domu, czyli muszę dać albo więcej styropianu, albo wylewki. Macie podobnie? Rozumiem, że 3,5 cm na płytki w garażu to wynika, z tego, że są to jakieś specjalne grubsze i twardsze płytki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 30.04.2008 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 U mnie :na parterze - folia, 5cm styropian, na nim jest cała instalacja CO i woda i druga warstwa 5cm styropianu, folia, 5cm wylewka, parkiet 2cm = 17cm Garaż (tez mam na równo i muszę wylewką zrobić spad)- folia, styropian 5 cm, polistyren ekstrudowany 2cm, wylewka 6-8cm (spadek ku środkowi garażu gdzie jest kratka), płytki 2cm = 17cm.Na piętrze: 4cm styropian, wylewka 5cm, wykładzina 1,5 cm= 10,5cm W łazience też dam dysperbit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 30.04.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Dajecie dylatacje na posadce co 250 cm.? jak jest w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts