Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Barwniaków...

U mnie też idzie ostro do przodu. W sobotę kończyliśmy tynki (kornik + malowanie). Pogoda w tygodniu dopisywała więc robota szła.

Wynik poniżej. :lol:

http://images34.fotosik.pl/232/71ac1a82438d3e3am.jpg

http://images33.fotosik.pl/232/56b5cda06478d62am.jpg

W środku też idzie do przodu - płytki w salonie i kuchni prawie skończone (fugować będziemy po zakończeniu brudnych prac).

W zeszłym tygodniu zabudowali też kominek - wyszedł całkiem fajnie (małe jest piękne - jak mawiał poeta:)).

Próbki foto ze środka

http://images34.fotosik.pl/232/d5b9f51079eb9ab3m.jpg

http://images25.fotosik.pl/202/4f6d5b7b74bdfb69m.jpg

Tylko w portfelu coraz mniej - ta wykończeniówka wysysa z człowieka ostatnie złotówki :x :x :x

Pzdr :p :p :p

Thomass

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich serdeznie !

Nie jestem pewna czy na dobre forum trafiłam ale widze tu wiele doświadczonych barwników, którzy mi może coś doradzą.

Właśnie zamierzamy zamówić projekt link. http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=503. Jedyna planowana zmiana to przesunięcie kuchni w miejsce obecnego gabinetu, a na jej poprzednim miejscu powstanie jadalnia. Co o tym myślicie, no i ogólnie jak wam się podoba ta wersja barwnego. Proszę o opinie.

Pozdrawiam cieplutko. RYBKA.

Witam wszystkich serdeznie !

Właśnie zamierzamy zamówić projekt link. http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=503. Jedyna planowana zmiana to przesunięcie kuchni w miejsce obecnego gabinetu, a na jej poprzednim miejscu powstanie jadalnia.

Pozdrawiam cieplutko. RYBKA.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - czy kuchnia ma być teraz w pomieszczeniu na wysokości salonu po drugiej stronie schodów?

Bo jesli tak, to miałabyś dosyć daleko z tej kuchni do jadalni nie uważasz?

Poza tym problemem może być też sprawa kominów - w kuchni musisz mieć dwa wyjścia kominowe, a nie będzie tak łatwo komina przestawić sobie w inne miejsce... A nawet gdyby się udało to chyba średnio będzie to wyglądać z zew. bo dość blisko stałby komin z łazienki..

To wszystko mówię pod warunkiem, ze Cię dobrze zrozumiałem tzn. że gabinet ma stać się kuchnią..

Masz racje monia to chodzi o barwnego wersja III. Tak właśnie wygląda rzut parteru, a kuchnia ma być otwarta na jadalnie i salon i ma być w miejscu pokoju nr 3, pod 4 będzie jadalnia kominek w salonie zostanie tak jak jest.

To jest nowa troszkę powiększona wersja "waszej" wersji barwnego.

Pozdrawiam RYBKA

Masz racje monia to chodzi o barwnego wersja III. Tak właśnie wygląda rzut parteru, a kuchnia ma być otwarta na jadalnie i salon i ma być w miejscu pokoju nr 3, pod 4 będzie jadalnia kominek w salonie zostanie tak jak jest.

To jest nowa troszkę powiększona wersja "waszej" wersji barwnego.

Pozdrawiam RYBKA

W taki razie biję się w piersi i wybaczenia upraszam :p

Moim zdaniem ta zamiana jest ze wszech miar logiczna. Połączenie w jedno pomieszczenie aż się prosi (to taki powrót do pierwotnych rozwiązan barwnego), a ja osobiście to bym jeszcze zrezygnował ze spiżarki (b.mała) i poszerzył całość o kawałek wiatrołapu.

Dalej jednak nie wiem czy nie będzie problemu z kominami, trzebaby tu zasięgnąć porady architekta, bo w tej sytuacji komin stoi w jadalni więc trzeba będzie dociągnąć okap przez całe pomieszczenie.

Wylot wentylacji kuchennej też powinien w miarę mozliwości znajdować się bliżej samej kuchni jesli to możliwe...

No chyba że inwestujesz w rekuperację, do której w końcu i ja z bólem kieszeni się przekonałem...

Witajcie!

Cieszę się że ktoś zainteresowł się wybranym przez nas projektem. Jeszcze do końca nie jesteśmy pewni ale prawdopodobnie postawimy na wentylacje mechaniczną. A tej spiżarki nie będzie bo zrobimy ją w miejscu wc pod schodami, wystarczy nam jedna łazienka na dole.

Pozdrawiam serdecznie.

Likwidacja pokoju i zamiana go na kuchnię jest super pomysłem. Strefa dzienna zyska na przestrzeni.

Co do wentylacji mechanicznej to jeśli jeszcze raz bym budowała dom to zastanowilabym się czy nie podnieść o 10 cm parteru, żeby potem można było lepiej zamaskować kanały nawiewne.

I zaplanujcie sobie wczesniej kominy bo szkoda wyrzucać pieniądze na zbędne rzeczy. Tak samo okna. U mnie część to fixy.

Pytanko:

Jak układa sie folię przy wylewkach?

Czy: 1.beton, 2. podwójna folia, 3. warstwy styropianu, 5. wylewki

czy może: 1. beton, 2. warstwy styropianu, 3. Podwójna folia, 5. Wylewki ??

A może jeszcze inaczej?

Pytam bo spotkałem się ze sprzecznymi opiniami tzw. znawców.

niektórzy twierdzą, że wylewki nie powinny iść bezpośrednio na styropian.

Ja byłem dotąd przekonany, że to pierwsze rozwiązanie jest prawidłowe, ale wolę się upewnić zanim zacznę przycinac folię:)

"Folia to element izolacji przeciwwilgociowej podłogi, zarówno pod styropianem, jak i nad styropianem spełnia ona swoją rolę" (za muratordom.pl).

Przerzuciłem różne fora i w praktyce jednak najczęściej stosuje się:

1. Chudziak 2. Folia (podwójnie) 3. Styropian (2 warstwy na zakładkę lub frezowany) 4. Folia do ogrzewania podłogowego 5. Wylewka

Ja natomiast mam wątpliwości o grubość poszczególnych warstw. Przewidziałem finalną podłogę o grubości 17cm, czy poniższa konfikuracja jest poprawna?

Parter:

- styropian 4cm (bo taką mam średnią wysokość rur wyłożonych na chudziaku)

- styropian 6cm

- wylewka 5cm

- panele lub gres 2cm

W sumie 17cm.

Poddasze:

- styropian akustyczny 4cm

- wylewka 5cm

- panele 2cm

W sumie 11cm

Jak Wy planujecie?

Dzisiaj dostałem 2 rozne wyceny dachu z tej samej firmy, co o nich sadzicie ? Trzeci skan to jest orynnowanie wspolne dla obu wycen.

http://www.imagic.pl/public/thumb_4812ea5be8f42167245285.jpg

http://www.imagic.pl/public/thumb_4812ea5c3116e028353634.jpg

http://www.imagic.pl/public/thumb_4812ea5c647d7953143071.jpg

Ponawiam ;]

I mam rowniez pytanko, ile placiliscie za wiezbe + deskowanie + ile za robocizne dachu czyli zlozenie wszystkiego, polozenie dachowki itp.

Pozdro :)

"Folia to element izolacji przeciwwilgociowej podłogi, zarówno pod styropianem, jak i nad styropianem spełnia ona swoją rolę" (za muratordom.pl).

Przerzuciłem różne fora i w praktyce jednak najczęściej stosuje się:

1. Chudziak 2. Folia (podwójnie) 3. Styropian (2 warstwy na zakładkę lub frezowany) 4. Folia do ogrzewania podłogowego 5. Wylewka

Ja natomiast mam wątpliwości o grubość poszczególnych warstw. Przewidziałem finalną podłogę o grubości 17cm, czy poniższa konfikuracja jest poprawna?

Parter:

- styropian 4cm (bo taką mam średnią wysokość rur wyłożonych na chudziaku)

- styropian 6cm

- wylewka 5cm

- panele lub gres 2cm

W sumie 17cm.

Poddasze:

- styropian akustyczny 4cm

- wylewka 5cm

- panele 2cm

W sumie 11cm

Jak Wy planujecie?

Dzięki za pomoc. Czyli wylewki lejemy bezpośrednio na styropian.

Chociaż zauważyłem, że u nas w projekcie wszędzie jest folia pod styropian, a w garażu odwrotnie. Ciekawe.

Ja jeszcze dodatkowo cały parter i łazienkę na górzę smaruję 2x dysperbitem (dodatkowa hydroizolacja).

Jest z tym trochę roboty, ale łatwiej po tym zachować czystość (samo sprzątanie tego pyłu z chudziaka to już jest niezła zabawa...)

Co do grubości warstw to mi też na parterze wyjdzie około 17cm ( a może nawet 17,5).

Planowałem warstwy podobnie jak ty, z tym że w naszym projekcie nie wiedzieć czemu na parterze parkiet/panele przewidziano grubości 1cm, a już na piętrze 1,5 cm.

I teraz to tak naprawdę nie wiem na ile należy przewidywać grubość ostatniej warstwy podłogi.

Co do warst styropianu na dole to chyba dałeś ok., choć mnie cały czas korci, zeby dać 2x po 6 cm, albo przynajmniej 5 i 6. Wtedy dałbym 4,5-5cm wylewki i zostałoby 1,5-2cm na parkiet.

Na górze planuję 5cm styropianu, 4,5 wylewki i 1,5 na panele (jak w projekcie).

A co robicie z garażem?

W projekcie mamy o 5 cm grubszy beton, 5cm styr., 6 wylewka i 3,5 na lastrico/gres itp.

Ja mam beton wylany na równo tak jak w reszcie domu, czyli muszę dać albo więcej styropianu, albo wylewki. Macie podobnie?

Rozumiem, że 3,5 cm na płytki w garażu to wynika, z tego, że są to jakieś specjalne grubsze i twardsze płytki?

U mnie :

na parterze - folia, 5cm styropian, na nim jest cała instalacja CO i woda i druga warstwa 5cm styropianu, folia, 5cm wylewka, parkiet 2cm = 17cm

Garaż (tez mam na równo i muszę wylewką zrobić spad)- folia, styropian 5 cm, polistyren ekstrudowany 2cm, wylewka 6-8cm (spadek ku środkowi garażu gdzie jest kratka), płytki 2cm = 17cm

.

Na piętrze: 4cm styropian, wylewka 5cm, wykładzina 1,5 cm= 10,5cm

W łazience też dam dysperbit