Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Od pewnego czasu śledzę forum, chociaż udzielam się pierwszy raz :-). Wiem, że dużo już było na ten temat, ale w sumie się już w tym wszystkim pogubiłem, dlatego też proszę Was o info, czy loko777 podnosił ściankę kolankową (a jeśli tak to o ile)? Ostatnie fotki domu loko777 są naprawdę super!! Z góry dzięki

Pzdr

Ja ze swoim tynkarzem liczyłam się na oko. Płaciłam za 600 m ale nie tynkowany był tylko sufit i jedna ściana w garazu. Ściana kolankowa podniesiona jest o 2 pustaki więc doszło trochę metrów.

A wczoraj zamontowano nam POŚ :D

POŚ ?! :roll:

Przydomowa Oczyszczalnia Ścieków :wink:

Przy naszym zużyciu wody i braku kanalizacji przez najbliższe 5 lat to dla nas zbawienie a właściwie dla naszego portfela :lol:

Ja ze swoim tynkarzem liczyłam się na oko. Płaciłam za 600 m ale nie tynkowany był tylko sufit i jedna ściana w garazu. Ściana kolankowa podniesiona jest o 2 pustaki więc doszło trochę metrów.

A wczoraj zamontowano nam POŚ :D

POŚ ?! :roll:

Przy naszym zużyciu wody i braku kanalizacji przez najbliższe 5 lat to dla nas zbawienie a właściwie dla naszego portfela :lol:

Eeee, to gratuluję i szczerze zazdroszczę :lol:

A biorąc pod uwage jak wielką wannę sobie wypatrzylismy to zazdroszczę podwójnie :wink:

Monia ile was POŚ kosztowała? też myślę o zamontowaniu

6300 pln + w cenie dostaliśmy w cenie koparkę na 4 godzinki do rozgarniecia humusu.

My POŚ kupiliśmy za 3400 zł, koparka 300 zł, kamień drobny 900 złł wykorzystany również do drenażu wokół budynku.Na samą oczyszczalnie wyszłoby ok 400 zł. Robocizna mąż + teść trzy dni z instrukcją w ręku. Fachowcy za sam montaz zażyczyli sobie 5200 zł. Takie czasy dyplom do szuflady i na budowę!!!!!!!!!!!

Witam wszystkich milosnikow barwnego, zamierzamy z mezem zakupic ten projekt. Jestesmy prawie zdecydowani. Jednak zmienilibysmy troszke dol - zalaczam zmiany.

Co o nich myslicie? Pozdrawiamy

http://img156.imageshack.us/img156/9871/projektjn3.jpg

Na obrazku wszystko wygląda bardzo fajnie, ale niestety w praktyce większość tych zmian nie wyjdzie.. :(

Likwidując łazienkę wycieliście kawałek ściany nosnej (poza tym chyba szkoda miejsca na taką wnękę), przenosząc schody przeprojektowaliście baardzo mocno strop.

Łazienka w miejscu spiżarki moim zdnaiem nie ma racji bytu. Po pierwsze wiąże się to z przeprojektowaniem całej hydrauliki i kanalizacji, a to wcale nie jest takie łatwe. Miejsca na umywalkę, kibelek i prysznic to tam nie ma na pewno, chyba żeby sporo zmniejszyć i tak już małą kuchnię. Do tego dochodzi kwestia dodatkowego komina, który jak to komin kosztuje...

Proponuję albo zmienić projekt albo udać sie do architekta, który pomoże wam ocenić co opłaca się zmieniać, a czego lepiej nie ruszać.

Zmian w projekcie niestety nie da się przeprowadzać tak dowolnie, jakbyśmy sobie tego chcieli. Bez problemu to można jedynie przesuwać ścianki działowe. Żeby ruszyć nośną trzeba się już zastanowić bo nie zawsze się da. Przesuwanie pomieszczeń kluczowych dla domu, takich jak kuchnia, łazienka czy pom. gosp. wymaga już z reguły nakładu środków, bo jest całkowitą rewolucją w koncepcji architektonicznej danego projektu.

Oczywiście jest jeden wyjątek od tych zasad - nieograniczona ilośc gotówki :) Jak się dobrze zapłaci, to da się dziś zrobić każdą zmianę :wink:

Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz :) Szkoda ze moj plan sie nie sprawdzi hihii.

Najbardziej zalezy nam na usunieciu sciany oddzielajacej schody od salonu aby optycznie powiekszyc salon. Schody wg projektu zaczynaja sie z lewej strony przy tej scianie. Tu http://images32.fotosik.pl/281/dfdcb556d8be9660.jpg znalazlam ze zaczynaja sie z prawej, jak to by wygladalo gdyby zrobic je od prawej, zlikwidowac sciane i je calkwicie odslonic?

Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz :) Szkoda ze moj plan sie nie sprawdzi hihii.

Najbardziej zalezy nam na usunieciu sciany oddzielajacej schody od salonu aby optycznie powiekszyc salon. Schody wg projektu zaczynaja sie z lewej strony przy tej scianie. Tu http://images32.fotosik.pl/281/dfdcb556d8be9660.jpg znalazlam ze zaczynaja sie z prawej, jak to by wygladalo gdyby zrobic je od prawej, zlikwidowac sciane i je calkwicie odslonic?

Moim zdaniem likwidacja tej ścianki nie stanowi żadnego problemu. Mam wrażenie że już więcej osób o tym myślało. Odsłonięte schody od prawej będa ok. jeśli będą drewniane i ażurowe. Zresztą od lewej też będą wyglądały dobrze.

Może nawet udałoby sie je zrobić tak jak wrysowaliście w swoim rzucie, tylko trzeba by policzyć gdzie się zaczną i czy dadza się tam wpasować.

Warto w tym celu iść do architekta i do którejś z firm od schodów, zanim się złoży projekt do pozwolenia na budowę. Na pewno doradzą coś mądrego.

Wszystkie te zmiany są możliwe do wprowadzenia.Ściana między salonem schodami to ścianka działowa i nie ma żadnego problemu by ją usunąć Sam jej nie miałem przez jakiś czas, ale w końcu doszliśmy do wniosku by ją dostawić. Tam gdzie zrobiłaś wnękę do wejścia do pokoju można zrobić podciąg. Z łazienką też nie ma problemu.

Pozdrawiam,

Sly