cyrk 15.11.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 a budujesz barwny czy jakiś inny projekt masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanraf 15.11.2006 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Witajcie! Jesteśmy z mężem na etapie wyboru projektu i powoli zakochujemy się w Barwnym. Będziemy śledzić wszystkie poruszane tu tematy. Więc piszcie, dużo piszcie... Zwłaszcza o kosztach, bo nie mamy za wiele, ale domek nie jest skomplikowany i duży więc nie powinien być bardzo drogi. Zwłaszcza, że większość będziemy robić sami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanraf 15.11.2006 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Radix, my też będziemy budować w okolicach Tarnowskich Gór. Możesz pisać na priva jak tam postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik 15.11.2006 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 a budujesz barwny czy jakiś inny projekt masz naprawdę powinieneś skorzystać zz podpowiedzi pod nickiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyrk 15.11.2006 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 ja chcm budowć w zachodniopomorskim i już zamówiłem projekt rozmawiałem z projektantem i będą małe zmiany garderoba powiekszona o po gospodarcze ścianka kolankowa odwyszona o jeden blovczek i likidacja komina w kuchni. jak macie jakieś propozycje to piszcie z chęcią podyskutujemy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.11.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Cyrk napisał: ..... i likwidacja komina w kuchni.... Nie jestem pewien - ale jeśli w kuchni będzie gaz (kuchenka) to chyba nie można zlikwidować komina - chyba że zastosuje się wentylację mechaniczną - wymuszoną? Pomieszczenia typu kuchnia, łazienka, kotłownia muszą mieć wentylację (np. kominową). Warto sprawdzić to u fachowców - potem mogą być problemy z odbiorem budynku. Pzdr Thomass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misia i Krzysiek 16.11.2006 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Cyrk napisał: ..... i likwidacja komina w kuchni.... Nie jestem pewien - ale jeśli w kuchni będzie gaz (kuchenka) to chyba nie można zlikwidować komina - chyba że zastosuje się wentylację mechaniczną - wymuszoną? Pomieszczenia typu kuchnia, łazienka, kotłownia muszą mieć wentylację (np. kominową). Warto sprawdzić to u fachowców - potem mogą być problemy z odbiorem budynku. Pzdr Thomass Hej witajcie! Wracamy po krótkiej przerwie Ale nam się Barwne towarzystwo rozrosło, super Co do likwidacji komina w kuchni, u nas też tak będzie, zamiast komina będzie rolę wentylacji zapewniała rura spiro. Zajmuje mniej miejsca a co najważniejsze jest tańsza.o! My w następnym tygodniu składamy dokumentację do starostwa i grzecznie czekamy na pozwolenie. Ekipa murarzy wyceniła prace murarskie stanu zero otwartego na 23 tyś z kominami murowanymi, cieśla 35 zł mkw za dach. To na razie tyle odnośnie kosztów. A mamy pytanie czym zamierzacie pokrywać dach? Pozdrawiamy i piszmy, piszmy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik 16.11.2006 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 czekoladowy goncik...mniam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 16.11.2006 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 czekoladowa ceramika lub grafitowy BRAAS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyrk 17.11.2006 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 też rozmawiałem z architektem i mówił że zamiast komina w kuchni wstawimy rure 160. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misia i Krzysiek 19.11.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 My też myślimy o dachówce Brassa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 22.11.2006 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 A jaką wentylacje zamierzacie użyć w swoi Barwnym ? Grawitacyjną czy mechaniczną z odzyskiem ciepła + gruntowy wymiennik ciepła ? Nie jestem przekonany czy warto wydać kasę na rekuperator. opłacało by się przy dużej ilości domowników a ja jestem sam. Nawet przy 3osobowej rodzince zwrot kosztów z tej inwestycji będzie się ciągnąć b.długo. Muszę się zdecydować przed adaptacją projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanraf 22.11.2006 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Czy ktoś rozważał możliwość budowania Barwnego z YTONGA? Podzielcie się przemyśleniami, bo nie wiem czy warto w to wchodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 22.11.2006 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Czy ktoś rozważał możliwość budowania Barwnego z YTONGA? Podzielcie się przemyśleniami, bo nie wiem czy warto w to wchodzić. Ktoś na pewno. Poszukaj w wcześniejszych wypowiedziach. Ja tez chciałem ale przekonują mnie znajomi Fachowcy ze niema to jak materiał ceramiczny. Ponoć lepsza akumulacja ciepła. Czy zamierzasz ocieplać? Chyba nie , bo szkoda by było ładować kasę w YTONGA. Lepiej Zwykły BK + ocieplenie. Zawsze to większa pewność ze tyle mostków nie będzie, chociaż i to potrafią czasem skrzanić No chyba że sie mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanraf 22.11.2006 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 No właśnie, jesli zwykły BK to na pewno ocieplenie. Ale YTONGa nie trzeba ocieplać no i po prostu zastanawiałam się czy to nie wyjdzie taniej. Poza tym jest o wiele krótszy czas budowania. Sama już nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.11.2006 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Witam A u mnie mury będą z betonu komórkowego - bloczki i styro 12 cm - właściwości cieplne podobne jak przy dwuwarstwowej ceramice, a technologia prostsza i chyba łatwej o materiał. Jeśli chodzi o wentylację to będzie grawitacyjna - może w łazience na piętrze będzie jakieś wspomaganie z powodu krótkiego ciagu kominowego - ale w tej kwestii jeszcze nie zdecydowałem. Odnośnie YTONGa to na samym początku się zastanawiałem - ale trzeba mieć super ekipę która ma w tym doświadczenie w tego typu materiale. A o taką dziś trudno - już prawie wszyscy są na wyspach... Nie wiem też jak to wygląda kosztowo w porównaniu do BK i ceramiki? Odnośnie "pompy ciepła" polecam artykuł w ostatnim nr 12/2006 MURATORZE pt. POMPA - jest tam dużo praktycznej wiedzy którą należy wziąć pod uwagę przy tego typu rozwiązaniach... Pozdrowienia Thomass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffyxxx 23.11.2006 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 No właśnie, jesli zwykły BK to na pewno ocieplenie. Ale YTONGa nie trzeba ocieplać no i po prostu zastanawiałam się czy to nie wyjdzie taniej. Poza tym jest o wiele krótszy czas budowania. Sama już nie wiem... heh z dośwwiadczenia... od 1999 roku pracuję w branży... i nie znam ani jednej JEDNEJ osoby która postawiła ścianę jednowarstwową i po pierwszym sezonie nie docieplała - jednowarstwówki to tylko chwyt marketingowy zobaczcie na normy a szczególnie na jedyną w europie osobną normę na ściany jednowarstwowe (piekny lobbystyczny raj ten nasz kraj) w bajki nie wierzę, acha i weźcie jedno pod uwagę w tym kraju jest tak, że jeżeli ktoś coś kupił to da się pociąć, połamać i zabić a nie przyzna się że się pomylił albo ktoś go zrobił w konia - to czysto ludzkie.... sam nie wim co robić czy PTH 25 P+W czy. BK biały... a może szary który mogę kupić za psie pieniądze... co do dachu albo brass albo Roben antracyt angoba (jeżeli się uda to coś fajnego z belgii w macie cudo ale na razie nie powiem co to ) PS. Pozdrowienia dla urzędników ze starostwa - juto obwieszę się dynamitem i zrobię wam Allah akbar.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 23.11.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Racja, bez wątpienia się zgadzam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 23.11.2006 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 A ja właśnie nie znam nikogo, kto by docieplał po sezonie ścianę jednowarstwową z Ytonga. Na forum nikt taki się personalnie nie przyznał (a przyznają się jednak do różnych błędów!). Niektórzy natomiast ocieplają wcześniej z asekuracji i strachu - właśnie przez takie posty, któree nie są oparte na własnych doświadczeniach tylko plotkach. Mieszkałam pięć lat w domu z Ytonga, sprzedałam i następny właściciel też nie narzeka. Nie wiem po czym miałabym poznać, że trzeba ocieplać - rachunki za ogrzewanie były porównywalne z sąsiadami, a nawet w porównaniu z metrażem lekko niższe (wszystkie domy nowe). W lecie było chłodno, a w zimie ciepło. Bardzo łatwo poszło wykończenie wnętrz i instalacje. Odpowiadało mi też, że mogłam wbijać gwoździki do ścian i wieszać obrazy bez wiercenia. Żadnych szczelin, ani pęknięć nie było. Ekipa do murowania była normalna, pierwszy raz murowali z Ytonga, ale starali się i nakładali klej na grzebień. Drugi dom też będę stawiać z Ytonga, ale może to ja miałam farta - lub inni pecha. Sorki - co to znaczy, że pracujesz w branży - mam nadzieję, że to nie Ty byłeś tym wykonanwcą, po którym ocieplali! (Bez urazy - to żart oczywiście!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 24.11.2006 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 I'm confused Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts