Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Koszty są jakie są. Jedni oszczędzą na jednym inni na drugim. Nie każda oszczędność w perspektywie czasu niestety się opłaca. Dlatego my nie żałujemy na pewne materiały pieniędzy. Oszczędzić to ja mogę na farbie na ścianach bo wiem, ze przy dzieciach to i tak trzeba praktycznie co rok, półtora malować ale już nie na tynku zewnętrznym. My od początku przyjmowaliśmy koszt całkowity na ok. 350 tysięcy ale 2007 rok i fala podwyzek dała nam się we znaki i wyjdzie jakieś 30 tysiecy więcej.

Tomku, jak się czuje Patrycja? Brzuszek rośnie? No i trzymam kciuki za szybką przeprowadzkę :D :D :D

pozdrowionka Monika

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tomku, jak się czuje Patrycja? Brzuszek rośnie? No i trzymam kciuki za szybką przeprowadzkę :D :D :D

pozdrowionka Monika

Ma byc chłopak :lol: :lol: :lol:

Właściwie wszystko ok. Kończymy elewację, glazurnik dłubie środek, ale chwilowy brak gotówki (dobieranie kredytu - ja też nie zmieściłem się w 350tys. ...) troche komplikuje sprawy. Cały czas jednak max. w październku się przeprowadzamy.

Dzieki za życzenia i pozdrowienia dla całej rodzinki.

Może któregoś ładnego weekendu się do Was wybierzemy.

Barwniacy,

Możecie podpowiedzieć w jaki sposób umocowaliście folię paroizolacyjną. Jak dobrze rozumiem ocieplenie poddasza powinno wyglądać tak: warstwa wełny pomiędzy krokwie, druga warstwa wełny pomiędzy profile płyt, folia i na koniec płyty GK.

Czy folia paroizolacyjna może stykać sie z płytami?

Barwniacy,

Możecie podpowiedzieć w jaki sposób umocowaliście folię paroizolacyjną. Jak dobrze rozumiem ocieplenie poddasza powinno wyglądać tak: warstwa wełny pomiędzy krokwie, druga warstwa wełny pomiędzy profile płyt, folia i na koniec płyty GK.

Czy folia paroizolacyjna może stykać sie z płytami?

Może jak najbardziej. Wazne tylko aby jej za bardzo nie podziurawić przy mocowaniu płyt.

U mnie (ale taki chyba jest standard) przylkejali ją taśmą dwustronną do profili. Z tym że ja miałem folie aluminiową i w związku z tym była też do niej specjalna srebrna taśma.

Zgadzam się z piszącymi w kwestii kosztów. My wydaliśmy na tę chwilę 370 tys. Oczywiście nikt na nie kazał zakładać rolet, bramy garazowej z napędem pod kolor okien czy drzwi Gerdy, wszystko jest kwestią standardu wykończenia. Mamy np. dorzucone deskowanie całego dachu a to kosztuje, jednak teraz nie zamieniłbym tego na folię.

Pozdrawiamy budujących i nie poddawajcie się.

PS. Mieszka się super :) i warte to było tych kosztów :)

No jak widze większość naoglądała się " Dynastii" i mają kompleks Carringtonów.

Na zadane przez Tejot3 pytania odpowiem tak:

Moje częściowe koszty budowy to:

Średnia cena wywrotki żwiru to 280pln, tona cementu 500pln.

Koszt bloczków betonowych 2000szt. - 2000pln (robiłem sam)

Robocizna stan surowy z dachem, montażem okien dachowych, założeniem rynien, położeniem dachówki i obróbką kominów: 24 tyś.

Pustaki kupowałem w tych samych czasach co Ty, ale pogrzebałem na allegro i z transportem z Niemiec wyszły mnie po 9pln/szt. ( w tym czasie suporeks był na kolejki i kosztował około 18pln/szt.)

Dachówka kupiona przez Allegro - Koszt 240 m2 + gąsiory, dachówki wentylacyjne itp. Koszt 8700pln + w tym zastaw 700pln za palety - jak na razie kasy nie wyrwałem z powrotem. Dachówka cementowa firmy "Benders"

Okna dachowe kupione na Allegro. Koszt wraz z transportem ze Słowacji 8szt - 8000pln. Okna o wymiarach 160/78 wraz z kołnierzami - firmy "Langer"

Robocizna ocieplenia dachu, postawienia ścian z profili i obrobienie wszystkiego płytami KG - 4000pln.

Tynki maszynowe -Knauf MP 75L - cały dół wraz z robocizną - 5000pln.

Podwieszenie sufitów w salonie, kuchni, przedpokoju- robocizna - 1000pln.

Koszt robocizny elektryki - 0pln (robiłem sam)

Koszt kanalizacji - 0pln (robiłem sam)

Koszt położenia instalacji ogrzewania podłogowego - 0pln (robiłem sam)

Koszt malowania - 0pln (w tym przypadku maluje u mnie moja mama)

Piec z podajnikiem tłokowym - 6000pln

Kaloryfery - za jedno żeberko płaciłem 31pln. Natomiast daje się je w pomieszczeniach w następujących proporcjach - jedno że4berko na 1,3m2 powierzchni pomieszczenia. Narazie mam zamocowany jeden grzejnik w sypialni o powierzchni około 15m2 co daje około 10 żeberek ( należy odliczyć od powierzchni skosy).

Robocizna wylania posadzek - 2200pln

Hydraulika - rozprowadzenie wody z pieca w miedzi do rozdzielaczy, woda puszczona w rurach pex. Robocizna plus materiał - 3800pln.

Większość dodatkowych rzeczy starałem kupować prosto od producenta, pomijając pośredników, którzy niejednokrotnie jak się okazało polują tylko na czyjąś kase.

Jeżeli są jakieś pytania chętnie odpowiem. Wiem, że pare osób pisało do mnie na priv, ale jak zauważyłem, to minął jakiś miesiąc lub dłużej więc już nie odpisywałem. Przepraszam za to. Narazie.

Tomikiczi, z Twojego raportu wynika, że miałeś bardzo niskie koszty robocizny, często prawie 2 razy mniejsze niż ja. Przykładowo koszt stanu surowego z więźbą i dachem kosztował mnie nie 24k, a 40k - to jak na warunki łódzkie niedużo (a przeanalizowałem wyceny kilkunastu łódzkich ekip murarskich, ciesielskich i dekarskich). Oczywiście nie brałem pod uwagę "ekip" które swój fach wykonują od 3 miesięcy bo wyczuli koniunkturę. Faktycznie można było tu zaoszczędzić, ale ryzyko strat było niewspółmierne do oszczędności.

Pytanie do Ciebie, czy jakość ich prac Twoich wykonawców Cię zadowala. Jeśli tak to szczerze gratuluję, bo faktycznie zaoszczędziłeś sporo. Zauważ jednak, ile rzeczy zrobiłeś samodzielnie, ile poświęciłeś na to czasu (niektórzy, pewnie większość z nas po prostu nie mogą sobie na to pozwolić).

Gdybyś swój wynik powtórzył budując pod Warszawą sam w tym czasie pracując zawodowo po 10-12h dziennie... faktycznie mógłbyś pytać, jak można było "wtopić" 400k...

Mam pytanie:

Mam ocieplenie między krokwiami aż do samej kalenicy + między jętkami (podłoga stryszku). Druga warstwa standardowo na stelażu pod krokwiami i jętkami. Czy folię paroizolacyjną (alu) położyć aż do samej kalenicy i dodatkowo na sufitach (pod jętkami)? Czy tylko na krokwiach do kalenicy? Czy tylko na krokwiach i na sufitach?

Mam pytanie:

Mam ocieplenie między krokwiami aż do samej kalenicy + między jętkami (podłoga stryszku). Druga warstwa standardowo na stelażu pod krokwiami i jętkami. Czy folię paroizolacyjną (alu) położyć aż do samej kalenicy i dodatkowo na sufitach (pod jętkami)? Czy tylko na krokwiach do kalenicy? Czy tylko na krokwiach i na sufitach?

pod krokwiami i sufitem. Ma ona odizolować wilgoć z pomieszczeń od wełny tak więc jak juz będzie na suficie to na stryszku aż do kalenicy nie jest potrzebna.No chyba że będziesz miał tam pomieszczenie gospodarcze i wilgoć.

Mam pytanie:

Miałem tą samą sytuację.

Tak jak mówi Sly, folię alu dałem na krokwie i sufity pomieszczeń mieszkalnych na poddaszu (pod profile). Natomiast na stryszku jest sama wełna.

Po kilku jednak wizytach na tym strychu kupiłem trochę zwykłej, żółtej folii i zamierzam ją przyczepić do krokwii. Nie chodzi tu raczej o wilgoć, ale o fakt że z ta wełną nie da się w takim pomieszczeniu dłużej przebywać i oddychać (drobne igiełki z wełny włażą wszędzie, głównie w gardło;). Poza tym pewnie trochę wilgoci tam też się z czasem pojawi a szkoda tej wełny..

A ile m2 folii Wam poszło (alu) w opcji z krokwiami + sufit? Jak duże zakłady?

I kolejne pytanie: z czego robiliście podłogę na stryszku? OSB? Jaka grubość? Boję się te jętki zbytnio dociążać.

Jak liczyłem pierwotnie to wychodziło mi 127m2, ale po robocie okazało się że sporo mi zostało - niestety nie liczyłem ile.. Zakłady minimalne.

Płyta OSB 2,2 grubości - ciężar się tak rozkłada na całości podłogi, że chyba nie ma się czego obawiać.

Witam, mam pytanie do osób zmniejszających okna na 78*140, zadowoleni jesteście ze swojego wyboru? Też zamierzam takie wstawić, nie ukrywam ,głównie ze względów finansowych :roll:

Co do sporu o pieniądze, nie kłóćcie się Państwo, bo robi się nieprzyjemnie, a naprawdę nie ma o co. Nigdy nie można mieć jednakowych kosztów- porównywać regionów- np . Warszawy z Podkarpaciem. My zapłaciliśmy za mury 1400 zł , za dach ma wyjść ok. 6000, ale mamy też mniejsze zarobki, więc wychodzi pewnie na zero.Pozdrawiam cieplutko!