Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sorki - co to znaczy, że pracujesz w branży - mam nadzieję, że to nie Ty byłeś tym wykonanwcą, po którym ocieplali! :wink: (Bez urazy - to żart oczywiście!)

nie nie jestem wykonawcą :D

handluje materiałami budowlanymi

ODEBRAŁEM DZISIAJ POZWOLENIE NA BUDOWĘ Z TEJ OKAZJI STAWIAM WIRTUALNEGO BROWARA WSZYSTKIM BARWNIAKOM

PS. usuięty mam 1 komin :D jak znajdę chwilkę to wrzucę skany ze zmian w projekcie[/b]

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niech zgadnę! Handlujesz materiałami ociepleniowymi? :lol: Albo materiałami do budowy ścian innych niż Ytong i Poroterm!

Ale teraz na poważnie - czym kierowali się znani przez Ciebie inwestorzy, że decydowali się na dodatkowe koszty i psucie elewacji? Czy wykonywali jakieś audyty energetyczne, czy tak po prostu oczekiwali niższych rachunków za ogrzewanie - no i czy rzeczywiście mieli jakiś wymierny efekt równoważący koszt ocieplenia w perspektywie np. poniżej 20 lat- czy wiesz coś rzeczywiście konkretnego?

Witam,

My dzisiaj też złożyliśmy wszystkie kwity w starostwie. Na wiosnę chcielibyśmy zacząć budowę. Ale mam pytanie co z oknami: nie udało mi się znaleźć firmy która zrobi okna jednoskrzydłowe PCV o wymiarach 180x130 i 180 x150 jak jest w projekcie (twierdzą, że za duże wymiary) i kicha trzeba będzie dzielić na dwuskrzydłowe, druga rzecz to rozbieżność w oknach połaciowych - w zestawieniu stolarki 4, na rzutach 8. Ciekawe na który wariant był szacowany koszt budowy?

witam lahore,zadna firma nie podejmie sie zrobienie takiego okna jak jest w projekcie ,maksymalny wymiar okna jednoskrzydłowego to 140 ewentualnie 150(szerokośc),przy wiekszych wymiarach okucia by nie wytrzymały za długo,tak że myśle że w projekcie jest błąd,okno o wymiarze 180x150 musi być co najmniej dwuskrzydłowe.pozdrawiam

ps.niedługo bede miał pozwolenie i ruszam na wiosne z barwnym

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=4804&postdays=0&postorder=asc&start=60

GORĄCO POLECAM TEN LINK wszystkim przymierzającym się do budowy po raz pierwszy lub któryś z rzędu.

NIECH NASZ BARWNY NA TYM SKORZYSTA :roll:

Jak znacie podobne to śmiało zamieszczajcie w NASZEJ GRUPIE :wink:

Niech zgadnę! Handlujesz materiałami ociepleniowymi? :lol: Albo materiałami do budowy ścian innych niż Ytong i Poroterm!

Ale teraz na poważnie - czym kierowali się znani przez Ciebie inwestorzy, że decydowali się na dodatkowe koszty i psucie elewacji? Czy wykonywali jakieś audyty energetyczne, czy tak po prostu oczekiwali niższych rachunków za ogrzewanie - no i czy rzeczywiście mieli jakiś wymierny efekt równoważący koszt ocieplenia w perspektywie np. poniżej 20 lat- czy wiesz coś rzeczywiście konkretnego?

el-ka mam w ofercie wszystko... nie jestem ograniczony branżowo

w wątku odanym przez zahira 100 też jest o tym mowa, nie zamierzam nikogo przekonywać, po prostu z mojego punktu widzenia jednowarstwówka odpada, koniec kropka EOT

co do audytów nie wiem czy inwestorzy robili takie, wiem że przychodzili do mnie ludzie, którzy budowali kilka po domów, na przełomie tych już ładnych kilku lat w branży, i pukali się w czoło przy materiałach reklamowych ścian jednowastwowych, z resztą wystarczy znać dobrze, albo bardzo dobrze przedstawicieli fabryk i porozmawiać z czego oni budowali, to jest świetna lekcja... (acha i nie jestem sponsorowany przez żadną fabrykę, z resztą ścianami poza tanizną inwestycyjną już prawie się w ogóle nie param)

co do Silki i Ytonga, fajny materiał nie powiem, jakoś jednak produkty Xelli nie przemawiają do mnie nie wiem dlaczego...

Hej, wracając do Ytonga. Będziemy budowali dom bardzo podobny do Waszego Barwnego, czyli Drobny C113. I właśnie analizując wszystkie "za" i "przeciw" wybraliśmy Ytong 36,6 - ale oczywiście nie tylko ściany zewnętrzne ale wszystko będzie w tym systemie. Moi znajomi mają taki dom i bardzo sobie chwalą, w zimę cieplutko a w lato przyjemny chłodek. Nie chcę tutaj reklamować firmy Xella ale budowanie w jednym systemi ma swoje zalety (nie występują różnice na łączeniach dwóch rożnych materaiałów) ale o tym można poczytać np. w muratorze. W każdym razie szacując koszty (materiały + robocizna) przy ścianie dwuwarstwowej z Porothermu 25 + 12 styropian a jednowarstwowej Ytong 36,6 firma wyliczyła nam takie same koszty, a domek będzie cieplutki, szybko postawiony i bez "syfów" na działce...

Pozdrawiam wszystkich budujących Barwnego

Aga :lol: :lol: :) :wink:

Raffyxxx napisał :

ODEBRAŁEM DZISIAJ POZWOLENIE NA BUDOWĘ [/b] Z TEJ OKAZJI STAWIAM WIRTUALNEGO BROWARA WSZYSTKIM BARWNIAKOM

PS. usuięty mam 1 komin :D jak znajdę chwilkę to wrzucę skany ze zmian w projekcie[/b]

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Raffyxxx ja po jednym browarku łapię tylko smaka :-? czy załapię się na jeszcze jednego jak napisze ze też planuje usunąć jeden komin? :roll:

czekam cierpliwie na twoje skany jakby się dało chociaż na PRIVA

ile czekałeś na projekt jak go zamówiłeś

hej :D my na projekt czekalismy 2 dni. Złożyliśmy już też papierki i czekamy na pozwolenie :D oczywiście usuneliśmy ten nieszczesny komin w kuchni , zlikwidowalismy spizarke na rzecz wiekszego holu, trochę zmieniliśmy otwór z salonu do kuchni, zlikwidowaliśmy okno w pom.gosp. z tyłu domu, cofnęliśmy ściankę dzielącą garaż z wc i pom.gosp o 40 cm w stronę garażu, bo chcemy w wc na dole wstawić też prysznic i mieć troszkę większe pom gosp.A garaż będzie mieć 5m dłg . Co prawda ta łazienka na dole będzie trochę chudziutka ale za to będzie prysznic. Będziemy mieć piec na opał stały. Jakie zamierzacie mieć kominy - tardycyjne murowane z cegły pełnej czy systemowe? Co wychodzi taniej? Okna oczywiscie dwuskrzydłowe, nie wiem jak projektant wymyślił okna jednoskrzydłowe o tej szerokości, makabra :roll:

A mam pytanie do adoptujących już projekt, co wasi architekci mówią na mocowanie naszego dachu? Ponieważ mój ma poważne zastrzeżenia i będziemy mieć dodatkowe mocowania wzmacniające na narozach oraz u szczytu dachu, oczywiscie żadnych słupów :D

pozdrawiamy

Ale fajnie jest nas coraz więcej :D :D :D

ja też planuje zmiany w projekcie między innymi usunięcie komina w uchni i podwyzszenie ścianki kolankowej o jeden bloczek mam pytanie czy zwracałeś sie do muratora o te zmiany ozwolenie na te zmiany.

no właśie !! na etapie adaptacji architektka mówiła, że nie ma zgody autora na zmiany w projekcie, powiedziałem że jest i niech poszuka... pech chciał, że przez to nie dostałem pozwolenia w terminie - na szczęscie żona zadzwoniła do muratora i powiedziała co zmieniliśmy w projekcie przysłali zgodę na wprowadzone zmiany faksem :D

na projekt czekałem 2 dni

PS. sprawdźcie czy macie w projekcie zgodę na zmiany bo wydaje mi się, że u mnie była ale jastrząb ją porwał

PS II. zahir1000 jak tylko się uporam z przeprowadzką wrzucę skany - TYSKIE dla Cie ;p[/b]

witam serdecznie

powiedzcie mi dlaczego likwidujecie ten komin w kuchni czy naprawde jest on tam zbędny?ja niedługo odbieram projekt z adaptacji i nie wiem co mam teraz robić,czy w razie czego moge go zlikwidować w trakcie budowy? czy raczej zgłosić to mojemu architektowi?i jeszcze jedna sprawa,przesunełem ścianke w wc na dole w strone pomieszczenia gospodarczego za komin celem zrobienia prysznica,czy nie bedzie za małe teraz te pomieszczenie gospodarcze na dwa piece gazowy i węglowy,nie mam projektu bo jak wspomniałem jest w adaptacji ,czy moglibyście napisac jakie będą wymiary tego gospodarczego.bardzo dziekuje i czekam na odpowiedz.pozdrawiam

Co do komina w kuchni, uważamy że jest on tam zbędny ponieważ wentylację holu oraz kuchni z powodzeniem zapewnią rury spiro, koszt wybudowania komina podraża całą sprawę no i wg nas wcale nie dodaje uroku domowi tak na froncie :D My zlikwidowaliśmy spizarkę więc tym bardziej jest on zbędny.

Co do kosztów budowy , to nam prace murarskie wyceniono na 23 tyś, natomiast dach 35 zł mkw, co daje jakieś 7,5 tyś czyli razem coś ponad 30 tyś. Liczymy się z tym ze pewnie coś po drodze jeszcze dojdzie.

A co wasi architekci na mówią o konstrukcji dachu?

Aha pomieszczenie gospodarcze aby mógł być zamontowany piec gazowy zgodnie z przeisami powinno miec 8 m3.

Pozdro :D

witam serdecznie

powiedzcie mi dlaczego likwidujecie ten komin w kuchni czy naprawde jest on tam zbędny?ja niedługo odbieram projekt z adaptacji i nie wiem co mam teraz robić,czy w razie czego moge go zlikwidować w trakcie budowy? czy raczej zgłosić to mojemu architektowi?i jeszcze jedna sprawa,przesunełem ścianke w wc na dole w strone pomieszczenia gospodarczego za komin celem zrobienia prysznica,czy nie bedzie za małe teraz te pomieszczenie gospodarcze na dwa piece gazowy i węglowy,nie mam projektu bo jak wspomniałem jest w adaptacji ,czy moglibyście napisac jakie będą wymiary tego gospodarczego.bardzo dziekuje i czekam na odpowiedz.pozdrawiam

A czy to pomieszczenie nie jest za małe na kocioł węglowy? Zaczeliśmy porównywać ceny dla gazu i węgla, wyszło prawie połowę taniej i zastanawiamy się nad peletami/ekogroszkiem, tylko wymagania dla kotłowni na paliwo stałe są chyba większe. My też powiększyliśmy łazienkę kosztem pom. gosp. teraz ma 1,78x1,97m.

Lahore jeśli chodzi o pomieszczenie gosp aby było paliwo stałe to obawiam sie że będziecie mieć trochę mało miejsca :( Chodzi o zamontowanie pieca, trzeba zeskładować troszkę opału i te przepisy o metrażu - ale tu dużo zależy od kominiarza który bedzie odbierał budynek. My też chcemy opalać stałym i też chcieliśmy mieć większą łazienkę na dole. Dlatego też przesuneliśmy ściankę z wc i pom gosp w tył zabierając 40 cm garażu. Tym sposobem pom g ma 5 mkw , a do łazienki wejdzie prysznic, wprawdzie będzie ona wąska a długa, ale zakładamy że bedzie to łazienka podręczna, a zależy nam zeby było wszystko cacy jeśli chodzi o pom gosp.Wkońcu kwestia ciepełka w zimie jest dość ważna. :D