Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich :)

Jestem tu nowa, chodź czytam Was już od pewnego czasu..

..czytam, oglądam, podziwiam :o

Na początku forum ktoś wspomniał o Delikatnym, ale wygląda na to, że nikt się nie zdecydował??..

Więc wznowię temat :)

Czy ktoś buduje delikatnego..??

Przymierzamy się z mężem do kupna tego projektu..dlaczego delikatny..??..chcemy mieć dach dwuspadowy i okna w bocznych ścianach, ale tak do końca jeszcze nie zdecydowaliśmy...

Pozdrawiam wszystkich..i trochę Wam zazdroszczę :roll:

Wracam do mojego problemu.Dzięki za odpwiedzi.Mój architekt twierdzi że pod schodami będzie za nisko nawet jeśli się obniży pom.gosp.i przekombinuje schody.Dobre pytanie dlaczego zależy mi na tej zmianie.Otoż dom będzie na wsi .Za domem będę uprawiać długi ogród,będę wieszać pranie. będą bawiły się dzieci, mój pies i tak dalej.Nie wyobrażam sobie żeby wszyscy chodzili przez salon .Poza tym Barwny to bardzo dobry projekt,szczególnie na naszą wąską i długą działkę.

Wracam do mojego problemu.Dzięki za odpwiedzi.Mój architekt twierdzi że pod schodami będzie za nisko nawet jeśli się obniży pom.gosp.i przekombinuje schody.Dobre pytanie dlaczego zależy mi na tej zmianie.Otoż dom będzie na wsi .Za domem będę uprawiać długi ogród,będę wieszać pranie. będą bawiły się dzieci, mój pies i tak dalej.Nie wyobrażam sobie żeby wszyscy chodzili przez salon .Poza tym Barwny to bardzo dobry projekt,szczególnie na naszą wąską i długą działkę.

W naszym Barwnym mamy drzwi pod schodami, przerobiliśmy pomieszczenie gospodarcze na garderobę. Otwór drzwiowy był normalnej wysokości, schody mamy drewniane, robione były na końcu, aby nie ograniczać wysokości drzwi do garderoby. Schody nie mogły być zabiegowe, są ze spocznikiem. Mieszkamy już pół roku, rozwiązanie się sprawdziło. Mogę wysłać zdjęcia. Pozdrawiam

Ja mam schody betonowe, ze spocznikiem. Zostały tak wyliczone podczas wylewania, aby pomieszczenie pod spocznikiem miało wysokość przynajmniej 185cm, a stojąc na spoczniku nie dotykać głową do połaci dachu. I... udało się :-)

Drzwi do tego pomieszczenia natomiast otwierają się na zewnątrz (do wewnątrz nie mogły by, bo jest skos drugiego zabiegu schodów), mają standardową wysokość pozostałych drzwi w holu. Wygląda OK.

Dodam, że schowek pod schodami to jedna z bardziej udanych modyfikacji jakie wykonaliśmy. Kolejna udana modyfikacja jak dla nas to garderoba na górze. Gdybym budował jeszcze raz, zrobiłbym mała piwnicę na pralnio-suszarnie (np pod gabinetem na dole). Jeszcze nie mieszkam, a już widzę że nie ma gdzie suszyć prania...

Rawo77,lahore bardzo Wam dziękuję.Poprosze tez o zdjęcia jesli to nie bedzie wielki kłopot.

Kochani ,Czy ktoś ma w planach kuchnię bardziej zamkniętą niż jest w projekcie .Wasze kuchnie /na zdjęciach/są wspaniałe ,ale jak to będzie w praktyce?Nie chciałabym, żeby goście z salonu oglądali moje garnki.

Lahore-chciałabym rozpoczynajac budowę mieć twoją wiedzę na temat barwnego.Dziś nie odróżniam schodów ze spocznikiem od zabiegowych.

Rawo77,lahore bardzo Wam dziękuję.Poprosze tez o zdjęcia jesli to nie bedzie wielki kłopot.

Kochani ,Czy ktoś ma w planach kuchnię bardziej zamkniętą niż jest w projekcie .Wasze kuchnie /na zdjęciach/są wspaniałe ,ale jak to będzie w praktyce?Nie chciałabym, żeby goście z salonu oglądali moje garnki.

Lahore-chciałabym rozpoczynajac budowę mieć twoją wiedzę na temat barwnego.Dziś nie odróżniam schodów ze spocznikiem od zabiegowych.

Tak wyglądają schody zabiegowe bez spocznika

http://images20.fotosik.pl/123/88c878ab3b643cf9.jpg

Albo tak

http://www.pimex.pl/pimex2/obrazki/schody/schody1%20copy_m.jpg

witamy i pozdrawiamy wszystkich nasz dom powstał w okolicach sieradza,obecnie jest juz ocieplony,mamy okna i dachówke,brakuje tylko drzwi wejściowych,zrobilismy elektryke,kanalizacje i pierwsze posadzki,postaramy sie zamieścić kilka zdjęć z budowy.wprowadziliśmy kilka zmian,podwyższyliśmy ściankę kolankową na wysokość 72cm tj,trzech bloków suporex,pokoje na poddaszu sporo się powiększyły,budynek przy tym wygląda bardzo dobrze ponieważ zostały wydłużone okapy,oczywiście zwiekszyła sie powierzchnia dachu ale warto było,ponadto zlikwidowane zostały pomieszczenia gospodarcze,na tarasie i schowanko w kuchni,w pierwszym przypadku powiekszyła sie klatka schodowa,wylalismy schody ze spocznikiem,a w drugim powiększył sie wiatrołap,naszym zdaniem schowanko w kuchni wielkości 1m kwadratowego na niewiele się zda.napiszcie co sadzicie o tych zmianach,agnieszka i robert

Powrót do góry

witamy i pozdrawiamy wszystkich nasz dom powstał w okolicach sieradza,obecnie jest juz ocieplony,mamy okna i dachówke,brakuje tylko drzwi wejściowych,zrobilismy elektryke,kanalizacje i pierwsze posadzki,postaramy sie zamieścić kilka zdjęć z budowy.wprowadziliśmy kilka zmian,podwyższyliśmy ściankę kolankową na wysokość 72cm tj,trzech bloków suporex,pokoje na poddaszu sporo się powiększyły,budynek przy tym wygląda bardzo dobrze ponieważ zostały wydłużone okapy,oczywiście zwiekszyła sie powierzchnia dachu ale warto było,ponadto zlikwidowane zostały pomieszczenia gospodarcze,na tarasie i schowanko w kuchni,w pierwszym przypadku powiekszyła sie klatka schodowa,wylalismy schody ze spocznikiem,a w drugim powiększył sie wiatrołap,naszym zdaniem schowanko w kuchni wielkości 1m kwadratowego na niewiele się zda.napiszcie co sadzicie o tych zmianach,agnieszka i robert

Powrót do góry

A jak Wam poszło z kosztami ?

Slygado,wszystko wyszło około 150tys,przy czym deski na deskowanie dachu miałem z własnego lasu,dom jest postawiony z suporexu i tutaj było sporo taniej niż przy ceramice,również dachówa jest cementowa firmy euronit,i też wyszła dużo taniej niż ceramiczna,poza tym nie oszczędzałem na materiale,no ale prawdziwe koszty dopiero sie zaczną,pozdrawiam.