Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Też zrezygnujemy ze schowanka w kuchni i z tego komina.Komin ma być w ściance dzielącej salon i kuchnię.Z jednej strony podłączymy do niego kominek a z drugiej wyciąg nad gazówką.Ale może jeszcze się coś zmieni.Oczywiście w ramach zmian które nie wymagają pracy naszego pana"architekta".Przed końcem roku oddaliśmy dokumenty i czekamy na pozwolenie na budowę.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Iwona593, a jak wam architekt rozwiązał oparcie podciągu między salonem, a kuchnia w przypadku Waszego komina?

Zauważyłem, że sporo osób rezygnuje ze spiżarki w kuchni... ciekawi mnie dlaczego to robicie? Wg mnie spiżarka, choćby najmniejsza, to bardzo praktyczne rozwiązanie. Mocno zabudowana półkami aż pod sam sufit doskonale nadaje się na przechowywanie zapasów cukru, mąki, olejów, wody i napojów, słoików, kuchennych detergentów, rzadziej używanych sprzętów kuchennych. Wygodniej jest sięgnąć coś z otwartej półki, niż nurkować po szafkach.

Barwny to niezwykle udany projekt, ale z pewnością brakuje schowka na codzienne narzędzia, takiego chociażby 3m2. Gdzie trzymać mopy, szufelki, odkurzacz, wiadra, środki czystości. Im więcej tego typu schowków w domu, gdzie każda rzecz ma swoje miejsce, tym mniejszy problem z utrzymaniem porządku. Dlatego też niektórzy sprytnie zrezygnowali z pomieszczenia gospodarczego z wejściem od ogrodu, na rzecz schowka wewnątrz domu. Narzędzia ogrodnicze można trzymać chociażby w niewielkiej drewnianej szopce.

W weekend, przy dziennym świetle zrobię zdjęcia domu i wkleję.

My w naszym Barwnym w projekcie wnętrz zmieniliśmy:

-zamieniliśmy pomieszczenie gospodarcze koło tarasu na garderobę z wejściem pod schodami,

-powiększyliśmy łazienkę na dole kosztem części kotłowni - zmieścił się prysznic,

- na półpiętrze, pod skosem dachu (przy podeście schodów) zrobiliśmy schowek

- spiżarkę zostawiliśmy - super się srawdza,

- kuchnia - wydłużyliśmy jeszcze ścianę oddzielającą od salonu, kuchnie mamy zabudowaną w literę U, zmieścił się stół - tak jak w projekcie - nam pasuje

- w łazience na górze usuneliśmy jedno okno

Gdybyśmy teraz wybierali projekt - wybralibyśmy dom z dwuspadowym dachem - skosy są jednak niezbyt wygodne, a i śnieg leży na oknach połaciowych. W środku uważam że Barwny jest bardzo dobrze rozwiązany - nie za duży i nie za mały.

Pozdrawiam

Witam. My jesteśmy nowi na tym forum, również właściciele projektu barwny tyle że z podwójnym garażem. W tej chwili jesteśmy w trakcie wprowadzania zmian w projekcie, zastanawiamy się nad zmianą garażu na jeden samochód a drugą polówkę przerobić na pokój, gdyż zależy nam aby na parterze były dwa pokoje. Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam

Witaj moniar105!

My przerobiliśmy nasz dwustanowiskowy garaż na jednostanowiskowy, powiększyliśmy pomieszczenie gospodrcze - kotłownię, wydzielilismy kąt na pralnię, a resztę powierzchni garażu zagospodarujemy na przechowywanie narzędzi i zapraw itp.

Myślę, że Wasz pomysł jest bardzo fajny skoro chcecie uzyskać dodatkowy pokój na dole :D

Pozdrawiam!

Mam tylko pytanie: czy jak przerobicie garaż na jednostanowiskowy to którędy zamierzacie z niego przechodzić do domu :?: Przez ten nowo powstały pokój :-?

Witaj Slygado.

Będzie wyodrębniony hol między łazienką a niby jak w projekcie garażem. Jedno wejście do pokoju a drugie do garażu, gdzie z tamtąd przejście do kotłowni tak jak w projekcie. Wejście z przedsionka będzie zamurowane do garażu, bo w tym miejscu planujemy pokój. Mam nadzieję że zrozumiale napisałam.

Teraz np.problem gazu- piec gazowy to chyba nie najlepszy pomysł.Ale może odkręcą te kurki???
Dobre pytanie, ale chyba odpowiedź pozostanie nieznana jeszcze przez jakiś czas :roll:

o takim rozwiązaniu właśnie myślałam. tylko czy urządza Was wielkość tego pokoju?
Własnie trochę małe może być to pomieszczenie - może na jakiś schowek+spiżarnia czy coś w tym stylu, ale pokój :?: :roll:

To znaczy jeszcze nie wiem jaki wyjdzie metraż tego pokoju po dokładnych wyliczeniach, jeśli będzie to ok.10m2 to chyba nie najgorzej,mini sypialnia :-))

A ewentualnie w późniejszym etapie gdy będzie poddasze zrobione, można zmienić jego przeznaczenie na coś innego. W chwili obecnej planujemy tylko parter wykończyć i potrzebne są dwa pokoje,dla nas i dla dziecka.

Witam!

Jak sądzicie czy cena 4000 zł za adaptację projektu, ze wszystkimi zmianami,przyłączami,mapkami i etc. to dużo, da się przełknąć :D

Zmiany to takie jak w wiekszości u wszystkich barwniaków :

1. Podniesienie ściany kolankowej

2. Pomieszczenie gosp.pod schodami zmienione na garderobę

3. I jednak likwidacja garażu dwustanowiskowego na pokój, a druga połówka pomieszczenie gospodarcze.

4. Na górze wydzielona garderoba.

Witam!

Jak sądzicie czy cena 4000 zł za adaptację projektu, ze wszystkimi zmianami,przyłączami,mapkami i etc. to dużo, da się przełknąć :D

Zmiany to takie jak w wiekszości u wszystkich barwniaków :

1. Podniesienie ściany kolankowej

2. Pomieszczenie gosp.pod schodami zmienione na garderobę

3. I jednak likwidacja garażu dwustanowiskowego na pokój, a druga połówka pomieszczenie gospodarcze.

4. Na górze wydzielona garderoba.

Zmiany wprowadzone w projekcie to żadne zmiany, powiedziałabym kosmetyczne. Prawdopodobnie nie zmieniają konstrukcji i architekt nic poza narysowaniem paru kresek nie zrobi.

Trochę pracy zajmuje projekt zagospodarowania działki.

Jeżali chodzi o mapy i przyłącza to co konkretnie będzie?

Same mapy to koszt rzędu okołu 600 pln.

Projekt pojedynczego przyłącza plus uzgodnienie mniej więcej ta sama kwota.