Iwona593 05.01.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Też zrezygnujemy ze schowanka w kuchni i z tego komina.Komin ma być w ściance dzielącej salon i kuchnię.Z jednej strony podłączymy do niego kominek a z drugiej wyciąg nad gazówką.Ale może jeszcze się coś zmieni.Oczywiście w ramach zmian które nie wymagają pracy naszego pana"architekta".Przed końcem roku oddaliśmy dokumenty i czekamy na pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravo77 06.01.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Iwona593, a jak wam architekt rozwiązał oparcie podciągu między salonem, a kuchnia w przypadku Waszego komina? Zauważyłem, że sporo osób rezygnuje ze spiżarki w kuchni... ciekawi mnie dlaczego to robicie? Wg mnie spiżarka, choćby najmniejsza, to bardzo praktyczne rozwiązanie. Mocno zabudowana półkami aż pod sam sufit doskonale nadaje się na przechowywanie zapasów cukru, mąki, olejów, wody i napojów, słoików, kuchennych detergentów, rzadziej używanych sprzętów kuchennych. Wygodniej jest sięgnąć coś z otwartej półki, niż nurkować po szafkach. Barwny to niezwykle udany projekt, ale z pewnością brakuje schowka na codzienne narzędzia, takiego chociażby 3m2. Gdzie trzymać mopy, szufelki, odkurzacz, wiadra, środki czystości. Im więcej tego typu schowków w domu, gdzie każda rzecz ma swoje miejsce, tym mniejszy problem z utrzymaniem porządku. Dlatego też niektórzy sprytnie zrezygnowali z pomieszczenia gospodarczego z wejściem od ogrodu, na rzecz schowka wewnątrz domu. Narzędzia ogrodnicze można trzymać chociażby w niewielkiej drewnianej szopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lahore 06.01.2009 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 W weekend, przy dziennym świetle zrobię zdjęcia domu i wkleję.My w naszym Barwnym w projekcie wnętrz zmieniliśmy:-zamieniliśmy pomieszczenie gospodarcze koło tarasu na garderobę z wejściem pod schodami,-powiększyliśmy łazienkę na dole kosztem części kotłowni - zmieścił się prysznic,- na półpiętrze, pod skosem dachu (przy podeście schodów) zrobiliśmy schowek- spiżarkę zostawiliśmy - super się srawdza,- kuchnia - wydłużyliśmy jeszcze ścianę oddzielającą od salonu, kuchnie mamy zabudowaną w literę U, zmieścił się stół - tak jak w projekcie - nam pasuje- w łazience na górze usuneliśmy jedno oknoGdybyśmy teraz wybierali projekt - wybralibyśmy dom z dwuspadowym dachem - skosy są jednak niezbyt wygodne, a i śnieg leży na oknach połaciowych. W środku uważam że Barwny jest bardzo dobrze rozwiązany - nie za duży i nie za mały.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniar105 06.01.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Witam. My jesteśmy nowi na tym forum, również właściciele projektu barwny tyle że z podwójnym garażem. W tej chwili jesteśmy w trakcie wprowadzania zmian w projekcie, zastanawiamy się nad zmianą garażu na jeden samochód a drugą polówkę przerobić na pokój, gdyż zależy nam aby na parterze były dwa pokoje. Co o tym sądzicie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogaliki2 06.01.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Witaj moniar105! My przerobiliśmy nasz dwustanowiskowy garaż na jednostanowiskowy, powiększyliśmy pomieszczenie gospodrcze - kotłownię, wydzielilismy kąt na pralnię, a resztę powierzchni garażu zagospodarujemy na przechowywanie narzędzi i zapraw itp. Myślę, że Wasz pomysł jest bardzo fajny skoro chcecie uzyskać dodatkowy pokój na dole Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slygado 06.01.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Mam tylko pytanie: czy jak przerobicie garaż na jednostanowiskowy to którędy zamierzacie z niego przechodzić do domu :?: Przez ten nowo powstały pokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona593 06.01.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Tak wiele znaków zapytania i to w fazie tzw.papierologi.Strach pomysleć co będzie póżniej.Teraz np.problem gazu- piec gazowy to chyba nie najlepszy pomysł.Ale może odkręcą te kurki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniar105 07.01.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Mam tylko pytanie: czy jak przerobicie garaż na jednostanowiskowy to którędy zamierzacie z niego przechodzić do domu :?: Przez ten nowo powstały pokój Witaj Slygado. Będzie wyodrębniony hol między łazienką a niby jak w projekcie garażem. Jedno wejście do pokoju a drugie do garażu, gdzie z tamtąd przejście do kotłowni tak jak w projekcie. Wejście z przedsionka będzie zamurowane do garażu, bo w tym miejscu planujemy pokój. Mam nadzieję że zrozumiale napisałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogaliki2 07.01.2009 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 o takim rozwiązaniu właśnie myślałam. tylko czy urządza Was wielkość tego pokoju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slygado 07.01.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Teraz np.problem gazu- piec gazowy to chyba nie najlepszy pomysł.Ale może odkręcą te kurki???Dobre pytanie, ale chyba odpowiedź pozostanie nieznana jeszcze przez jakiś czas o takim rozwiązaniu właśnie myślałam. tylko czy urządza Was wielkość tego pokoju?Własnie trochę małe może być to pomieszczenie - może na jakiś schowek+spiżarnia czy coś w tym stylu, ale pokój :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniar105 07.01.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 To znaczy jeszcze nie wiem jaki wyjdzie metraż tego pokoju po dokładnych wyliczeniach, jeśli będzie to ok.10m2 to chyba nie najgorzej,mini sypialnia ) A ewentualnie w późniejszym etapie gdy będzie poddasze zrobione, można zmienić jego przeznaczenie na coś innego. W chwili obecnej planujemy tylko parter wykończyć i potrzebne są dwa pokoje,dla nas i dla dziecka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slygado 07.01.2009 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 A jeszcze zapytam: do jakiego momentu zamierzacie wykończyć poddasze :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniar105 07.01.2009 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Ja niezbyt dokładnie się znam na tym co powinno być zrobione i do jakiego momentu,tak aby to miało ręce i nogi, oprócz tego że dach ocieplić i wylany strop, na tym mogę skończyć prace na poddaszu. Tak to sobie ja przedstawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona593 07.01.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Ravo77 ------------oparcie podciągu ? a co to takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robson0406 07.01.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 lukas3339,bardzo fajnie sie urządziliście,jak mieszkasz 5 km przed ostrowem jadąc od grabowa to ogladałem twój dom razem z żoną,kładli ci wtedy styropian na posadzki,widze że prace szybko się posunęły,oby tak dalej,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniar105 08.01.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Witam! Jak sądzicie czy cena 4000 zł za adaptację projektu, ze wszystkimi zmianami,przyłączami,mapkami i etc. to dużo, da się przełknąć Zmiany to takie jak w wiekszości u wszystkich barwniaków : 1. Podniesienie ściany kolankowej 2. Pomieszczenie gosp.pod schodami zmienione na garderobę 3. I jednak likwidacja garażu dwustanowiskowego na pokój, a druga połówka pomieszczenie gospodarcze. 4. Na górze wydzielona garderoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona593 08.01.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 moniar105---------to jest bardzo dużo!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona593 08.01.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 moniar105 ta cena dla mnie nie do przełknięcia!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogaliki2 08.01.2009 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 zgadzam się, to wygórowana cena!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 08.01.2009 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Witam! Jak sądzicie czy cena 4000 zł za adaptację projektu, ze wszystkimi zmianami,przyłączami,mapkami i etc. to dużo, da się przełknąć Zmiany to takie jak w wiekszości u wszystkich barwniaków : 1. Podniesienie ściany kolankowej 2. Pomieszczenie gosp.pod schodami zmienione na garderobę 3. I jednak likwidacja garażu dwustanowiskowego na pokój, a druga połówka pomieszczenie gospodarcze. 4. Na górze wydzielona garderoba. Zmiany wprowadzone w projekcie to żadne zmiany, powiedziałabym kosmetyczne. Prawdopodobnie nie zmieniają konstrukcji i architekt nic poza narysowaniem paru kresek nie zrobi. Trochę pracy zajmuje projekt zagospodarowania działki. Jeżali chodzi o mapy i przyłącza to co konkretnie będzie? Same mapy to koszt rzędu okołu 600 pln. Projekt pojedynczego przyłącza plus uzgodnienie mniej więcej ta sama kwota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts