Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Moje papiery są już w starostwie, wiec czekam tylko na pozwolenie na budowe. Ok. 15 kwietnia zaczynam budowe mojego Barwnego po Wielkanocy; juz się nie mogę doczekać tego.

Zamierzam wprowadzić pare zmian. Powiecie co o nich myślicie, nie ukrywam, że Wasze wskazówki są bardzo pomocne. I tak:

- planuje wylać fundament monolityczny - systemem gospodarczym, myślę, że wyniesie on mnie taniej niż murowany z bloczków, dachówke planuje cementową, więc chyba wytrzyma,

- z garażu chcę zrobić 2 pokoje,

- chciałbym połączyć pom. gosp. z łazienką (przy garażu) i zrobić z tego w całości pom. gospod.,

- natomiast z pom. gosp. przy tarasie chciałbym zrobić łazienkę. Wiem, że może być problem z drzwiami do tego pomieszczenia ale widziałem tu na forum zdjęcie, gdzie drzwi idealnie zmieścił się pod schodami drewnianymi. No bo musi być łazienka na dole, a może w innym miejscu? Może gdzieś w likwidowanym garażu?

Co o tym wszystkim myślicie? I z góry dziękuje za wskazówki!

Witam!

Moje papiery są już w starostwie, wiec czekam tylko na pozwolenie na budowe. Ok. 15 kwietnia zaczynam budowe mojego Barwnego po Wielkanocy; juz się nie mogę doczekać tego.

Zamierzam wprowadzić pare zmian. Powiecie co o nich myślicie, nie ukrywam, że Wasze wskazówki są bardzo pomocne. I tak:

- planuje wylać fundament monolityczny - systemem gospodarczym, myślę, że wyniesie on mnie taniej niż murowany z bloczków, dachówke planuje cementową, więc chyba wytrzyma,

- z garażu chcę zrobić 2 pokoje,

- chciałbym połączyć pom. gosp. z łazienką (przy garażu) i zrobić z tego w całości pom. gospod.,

- natomiast z pom. gosp. przy tarasie chciałbym zrobić łazienkę. Wiem, że może być problem z drzwiami do tego pomieszczenia ale widziałem tu na forum zdjęcie, gdzie drzwi idealnie zmieścił się pod schodami drewnianymi. No bo musi być łazienka na dole, a może w innym miejscu? Może gdzieś w likwidowanym garażu?

Co o tym wszystkim myślicie? I z góry dziękuje za wskazówki!

My również zaczynamy budowę wiosną, u nas podobne zmiany tzn. z garażu będą zrobione dwa pokoje, wc i lazienka polączona razem także spora wyjdzie, a tam gdzie byl pokój plus schowek pod schodami będą zrobione pomieszczenia gospodarcze typu garderoba, spiżarka, miejce na inne rzeczy i w tym również na sklad opalu. Wyjście będzie też na zewnątrz. Moim zdaniem zrobienie z lazienki pomieszczenia w którym miala by być kotlownia na paliwo stale to nie bardzo gdyż zawsze to jakiś kurz czasami dym z pieca i wejście bezpośrednio z holu. No chyba że będzie jakieś inne ogrzewanie.

dobry pomysł moniar105

Też myśle aby upchnąć, gdzieś tą łazienke z wc w miejscu garażu ale czy wtedy te 2 pokoje nie bedą małe i czy zmieszczą sie dwie pary drzwi w holu, czy trzeba bedzie dać jedne drzwi w holu a dwoje drzwi w przedsionku (no bo potrzebne bedą 3 drzwi tj. do 2 pokoi i łazienki - w miejscu garażu), wydaje mi się że łazienka+wc bardziej by pasowała przy pom. gosp., a pozostałe 2 pokoje za nią ale wtedy drzwi do tych pokoi wyjdą w przedsionku.

Ja również będe ogrzewał węglem, wiec zrobie oddzielne wejście z zewnątrz do pom. gosp. (przy garażu). A pom. gosp. przy tarasie to albo łazienka, a jak nie wyjdzie to calkiem zlikwiduje to pomieszczenie i będzie więcej miejsca na hol i schody!

To w sumie po modyfikacjach będziecie mieli 7 pokoi i 2 łazienki. Zastanawiam się, czy to już trochę nie kłóci się z założeniami autora projektu - niewielkiego wygodnego domu dla standardowej rodziny. Przy takich modyfikacjach pojawiają się wówczas różnego rodzaju nieprzewidziane problemy, komunikacyjne (czy zmieszczą się drzwi, czy będzie wygodnie) i funkcjonalne.

Zastanówcie się czy gra jest warta świeczki. Czy nie lepszym wyjściem byłby wybór innego projektu - o większym metrażu. Wydaje się, że taki projekt jest bardziej przemyślany funkcjonalnie.

Chyba, że to pomysł modyfikacji wyrósł już w trakcie budowy - wtedy faktycznie zmiana projektu jest nieopłacalna i czasochłonna. I to jestem w stanie zrozumieć.

To w sumie po modyfikacjach będziecie mieli 7 pokoi i 2 łazienki. Zastanawiam się, czy to już trochę nie kłóci się z założeniami autora projektu - niewielkiego wygodnego domu dla standardowej rodziny. Przy takich modyfikacjach pojawiają się wówczas różnego rodzaju nieprzewidziane problemy, komunikacyjne (czy zmieszczą się drzwi, czy będzie wygodnie) i funkcjonalne.

Zastanówcie się czy gra jest warta świeczki. Czy nie lepszym wyjściem byłby wybór innego projektu - o większym metrażu. Wydaje się, że taki projekt jest bardziej przemyślany funkcjonalnie.

Chyba, że to pomysł modyfikacji wyrósł już w trakcie budowy - wtedy faktycznie zmiana projektu jest nieopłacalna i czasochłonna. I to jestem w stanie zrozumieć.

Nie wiem skąd ci się wzieło 7 pokoi ? Na dole u nas będą 2 nie liczę salonu a góra bez zmian 3.

Różnica tylko w jednym pokoju na dole! I co do łazienek to każdy ma dwie,nie widzę więc problemu. W komunikacji też nie. A to wszystko było uzgadniane z architektem i ona nam częściowa podpowiedziała taki układ pomieszczeń,więc chyba się zna na tym co robi.

Każdy zmienia dla siebie tak żeby było mu wygodniej i wie co chce mieć, na czym mu zależy. Dla nas są ważne 2 pokoje na dole więc je mamy. Brak pomieszczeń gosp. też nigdy brak.

Na tym forum widać jak każdy zmienia projekt dla własnych potrzeb, żeby jemu się dobrze mieszkało.

Ale wskazówki zawsze mile widziane.

Nie wiem czemu, ale zrozumiałem, że zamiast garażu robicie 2 pokoje, wówczas łącznie z salonem było by 7 pokoi, a wszystko dość niewielkie. Mój błąd.

Jeden duży pokój zamiast garażu i dodatkowo jakieś nieduże pomieszczenie gospodarcze to dobry pomysł. Fakt, że pomieszczeń gospodarczych nigdy nie za wiele.

witam wszystkich :)

budujemy od sierpnia 2008 pod krakowem. planujemy się przeprowadzić do końca tego roku. póki co, z projektu jesteśmy bardzo zadowoleni :)

http://images44.fotosik.pl/82/36df5b9730b0d189med.jpg

http://images50.fotosik.pl/82/b7fc54e06ddbfe65med.jpg

http://images38.fotosik.pl/78/97fcd31f5f91742dmed.jpg

A co to za piwniczka się tam pojawiła :?:

Gratuluję postępów

podpiwniczyliśmy salon, jest tam jedno duże pomieszczenie, które przeznaczamy na salę bilardową. a domek jeszcze będzie nieco podsypany, więc proporcje będą wydaje mi się zachowane.

Witam wiosennie.

Znależliśmy ekipę i czekamy na wycenę.Chętnie porównam z innymi wycenami.Może ktos już wie jak to będzie wyglądało w tym roku.

moja ekipa ma zacząć po wielkanocy

wstępnie mi powiedziano za stan surowy zamknięty tj. fundamenty, ściany oraz cały dach z pokryciem ok. 28.000 juz do zaplaty za samą robocizne;

robota ma trwać ok. 2 miesięcy i ma pracować ok. 5 ludzi;

ja ma dostarczyć tylko materiał a cała robota już mnie nie obchodzi

wydaje mi się ta cena całkiem przystępna

Witam wiosennie.

Znależliśmy ekipę i czekamy na wycenę.Chętnie porównam z innymi wycenami.Może ktos już wie jak to będzie wyglądało w tym roku.

wstępnie mi powiedziano za stan surowy zamknięty tj. fundamenty, ściany oraz cały dach z pokryciem ok. 28.000 juz do zaplaty za samą robocizne;

Ale taniocha, ja zapłaciłem w X.2007 38tyś. z osadzeniem rynien i okien dachowych.

Witam wiosennie.

Ale taniocha, ja zapłaciłem w X.2007 38tyś. z osadzeniem rynien i okien dachowych.

Jeśli to sprawdzona ekipa, to nie ma sie co zastanawiać, taniocha!

My za zdjęcie humusu, ławy, ściany fundamentowe, zasypanie fundamentów, wstępną posadzkę, ściany parteru, strop, ścianę kolankową, kominy, konstrukcję dachu, opapowanie, ściany poddasza ganek i tarasy zapłaciliśmy prawie 40 tys. Umowę zawieraliśmy rok temu. Faktem jest, że z wykonania jesteśmy bardzo zadowoleni, nie ma się do czego przyczepić.

Powodzenia!