Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja na drewno dachowe wydałem 11,500, dachówka Robben z rynnami Marley oknami Vellux-ogólnie cały potrzebny materiał na dach to 27.000. Robocizna to 14.700.

Od miesiąca ogrzewam niecieplony dom ,sciana 24cm porotherm oko groszkiem i spaliłem ok tony wegla jak mi sie wydaje to bardzo duzo.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. W naszym Barwnym mieszkamy już dwa lata. Nigdy w życiu nie zmieniłabym okien na mniejsze. Dzięki nim pokoje są doświetlone idealnie. Dołozyliśmy też okno na klatce schodowej i jest to strzał w dziesiatkę. Jeśli chodzi o koszty okien to w porównaniu z wykończeniówką nie są warte oszczędzania. Za Fakro ( rozmiary wg. projektu plus jedno nad schodami w sumie 9 sztuk) z nawiewnikami ,obrotowe i z kołnierzami w 2007 r. zapłaciłam 11 000 zł. Jedyny minus to mycie tych okien bo jest ich dużo- ale coś za coś. Poza tym duże okna dają poczucie przestrzeni no i te gwiazdy w nocy...................

Sorry, nie skończyłem.mmmmmmmam córeczke na kolanach, która miesza na myszce. Myśle ze za taki miesiąc jak teraz bedzie 300-350. Ale to w zimie. Latem jest 70 zł za dwa miesiące. Bez popiołu, czyszczenia pieca 1-2 w miesiacu i szykania tańszego drzewa.

Sąsiad jest skazany na drzewo, bo taki stan zastał gdy kupował cześciowo zrobiony. Codziennie wozi z drewutni taczkę drzewa, co jesień walczy dydzien w drewutni z siekierą, aby porąbać przywiezione drzewo. Ja marynarz nie wyobrazam sobie zostawic żonę z takimi problemami. A wyjazdy zimą na urlop? Ma ci kto palić, żeby rury nie pozamarzały?

Najgorzej jest chyba na wiosne i jesień, kiedy możnaby już przestac palić w piecach, ale solary sie nie wyrabiają i i tak musisz palić w piecu, zeby się wykompać w ciepłej wodzie. Zeszłego lata sąsiad musiał palic chyba do czerca. Nie można więckalkulowac że będziesz palil tylko zimą.

Gaz wychodzi drożej - ale tylko zimą. Latem to z górką nadrabiasz. STANOWCZO GAZ !!!!!!!!! :o

mam pytanie do osób, które już mieszkają w Barwnym; w kwestii wielkości grzejników - ich mocy,

czy założyliście takie same grzejniki - ta sama moc co była podana w projekcie, czy zdaliście się na waszego hydraulika, czy robiliście nowe obliczenia mocy grzejnika dla daneg pomieszczenia???