Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

WITAM WSZYSTKICH ! :p

Juz od dłuzszego czasu sledze barwne forum,naprawde wiele ciekawych rzeczy mozna sie dowiedzieć.oczywiscie kibicuje Wam z calego serca:) i rowniez zakochana jestem w tym projekcie.pozwolenie na budowe dostalismy kilka dni temu,teraz szukamy banku -dobrej wrózki i planujemy budowe na wiosnę :p (o ile odmrozi się nasza matka ziemia).

widzielismy juz na żywo barwniaka w Dobrej -szczecinskiej,z gory jeszcze raz dziekujemy .zalezy mi na kontakcie ze Zbyszkami tzn.gdzie dokladnie sie wybudowaliscie?no i jak na razie nie potrafimy podjac decyzji czy gaz czy ekogroszek :cry: najwiekszy nasz dylemat!

pozdrawiam

Witam,

Na poczatku dziekuje za odp. na temat ogrzewania gaz czy ekogroszek.

Jednak mimo wszystko wybor padl na piec na ekogroszek (retortowy). Widzialem takie piece w dwoch domkach Barwnych i sie spokojnie zmieszcza do kotlowni (z prysznicem na dole). Zakladajac, ze magazynuje ekogroszek workowany na zewnatrz. U nas jest gaz GZ50 (nie wychodzi to tanio).

Chcialbym sie spytac czy ma ktos z Was przykladowy kosztorys Barwnego, potrzebuje zrobic do banku i ciezko podzielic na proporcje przyszle wydatki.

Prosze o kosztorys Barwnego na emaila: tmk5252 @ gmail.com Dzieki za pomoc.

TMK52

pyzunia,

bedziemy sie budowali niedaleko was - w Rurzycy pod Goleniowem, jednak my wybralismy wariant z garazem dwustanowiskowym. Zaczynamy w przyszlym roku, a w tym zabieramy sie za robote papierkowa :D

pare postow wyzej jest moje zapytanie odnosnie ewentualnej zmiany ukladu pomieszczen na dole - jakos nikt sie nie skusil o komentarz. Moze jednak ktos sie odwazy? :D :oops:

Witam,

Na poczatku dziekuje za odp. na temat ogrzewania gaz czy ekogroszek.

Jednak mimo wszystko wybor padl na piec na ekogroszek (retortowy). Widzialem takie piece w dwoch domkach Barwnych i sie spokojnie zmieszcza do kotlowni (z prysznicem na dole). Zakladajac, ze magazynuje ekogroszek workowany na zewnatrz. U nas jest gaz GZ50 (nie wychodzi to tanio).

Chcialbym sie spytac czy ma ktos z Was przykladowy kosztorys Barwnego, potrzebuje zrobic do banku i ciezko podzielic na proporcje przyszle wydatki.

Prosze o kosztorys Barwnego na emaila: tmk5252 @ gmail.com Dzieki za pomoc.

TMK52

Jeżeli masz gaz GZ50 to wg mnie wybór jest tylko jeden - gaz. Koszt kotła w zasadzie podobny, może nawet kocioł gazowy tańszy. W kotłowni czysto, nie brudzisz sobie rąk, nie musisz nic przechowywać a koszty eksploatacji prawdopodobnie bedą podobne.

Kilku znajomych ma piece na ekogroszek/pelletsy i mówią, że gdyby mieli gaz sieciowy to od razu by zrezygnowali.

Podobno w tych kotłach na ekogroszek strasznie syfi sie komora spalania, jeden kumpel co dwa tygodnie godzinę poświęca na wyczyszczenie tego ustrojstwa, bo inaczej bardzo spada sprawność. Środków typu Sadpal lepiej nie stosować bo jeśli ekogroszek jest trochę wilgotny to podobno szlag trafia zasobnik i retortę (rdza).

A przy gazie wygoda i czystość, zwłaszcza latem nie musisz się martwić by była ciepła woda w bojlerze. Wszelkie wyjazdy też bezstresowe. Koszty eksploatacji gazu to myslę że nie przekrocza 3000 na rok wraz z ciepłą wodą i gotowaniem. To jest ok 3,5 tony ekogroszku - a razem z CWU może wcale nie być za dużo.

Ja w bardzo zimnym regionie (Kaszuby) myślę, że zamknę się w kwocie 2200zł za gaz za cały rok, przy czym w weekendy i największe mrozy rozpalam kominek z PW. W tej kwocie samo CWU i gotowanie to ok. 1000zł.

Pozdrawiam,

WITAM

madejka3 [/b]

super ,ze budujecie tak blisko nas!jesli uda nam sie postawic domek do lata w stanie surowym,to serdecznie zapraszamy.

odnosnie waszego projektu,to ciezko mi sie wypowiedziec,ja osobiscie powiększylabym pomieszczenie gospodarcze kosztem lazienki,lazienke polaczyla z kibelkiem na dole.osobiscie stawiam na wieksze pomieszczenie gospodarcze,zawsze znajdzie sie pelno gratow(kosiarek,rowerow,zaczarowanych kufrów)dlatego my zrezygnowalismy z pokoju na dole i robimy z niego wieksze pom.gospodarcze.tak naprawde wszystko zalezy od potrzeb,jesli dla Was wazniejsza jest duza lazienka to pomysl jest ok :wink:

mam pytanie do barwniakow,czy ktos z was ma piec na eko groszek albo zwyklego smieciucha i jest z tego zadowolony?ja wiem ze gaz jest swietna sprawa,jak najbardziej wygodna ,ale zdecydowanie wiecej sie placi :cry: ale cos za cos.

mam jeszcze jedno pytanko,czy ktos z Was ma slupy zewnetrzne z drewna,nasz architekt nam odradza,ja bardzo bym chciala bele drewniane :roll: ale sama nie wiem co o tym myslec.pozdrawiam serdecznie

p.s zahir1000

bardzo fajny etniczy klimacik w Twoim barwniaczku :wink:

Zgadzam sie w 100% to pomieszczenie jest przeznaczone tylko na gaz!

Ja pale od 2 miesięcy ekogroszkiem i co dwa tygodnie zamawiam poł tony, którą wysypuje w garazu. Nie wiem jak z tego wybrnąc za rok- chyba postawię dodatkowe pomieszczenie na zewnatrz,w którym bede składował groszek.

Pozdrowienia z prawie wykonczonego barwnego. Jeszcze drewniany taras i ganek. Potem relaks i wiejskie życie. :D

http://images40.fotosik.pl/133/51a47dbfbb1449aam.jpg

http://images40.fotosik.pl/133/72fb2ebb9ee91276m.jpg

http://images38.fotosik.pl/133/5375d1ce83791861m.jpg

bardzo ładniutki domek gratulacje

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

zdecydowanie za cicho, czy ktoś zaczyna budowę w tym roku, my czekamy na pozwolenie i startujemy maj/czerwiec

odbicie lustrzane z udziwnieniami wykusz na ścianie bocznej, tak jak tutaj:

http://img86.imageshack.us/i/wykuszgd6.jpg/

i lukarna dachowa nad wejściem, tak jak tutaj

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-bluszczu/m41f4ed1db50ca,1

czytając Twoje posty, widzę że droga do Barwnego u Was przebiegała podobnymi drogami jak u nas:

Libra

Opałek

u nas był jeszcze Z23 ze strony z500.pl po drodze,

Jednak barwny, zwyciężył od strony praktycznej, no i myślę że finansowej a żeby nie było tak monotonnie to dołożyliśmy wykusz i lukarnę.

Szukaliśmy długo projektu, główne założenia:

garaż w bryle,

pokój na dole żeby można było wyporządzać etapowo

i zwarta bryła, z nieskomplikowanym dachem.

są inne projekty jednak szerokość domu zaczyna się od 13m wzwyż, albo układ pomieszczeń jest mało praktyczny.

Więc wygrał Barwny :D

• 2 weeks później...