Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich miłośników Barwnego.

Mieszkam od roku w wersji I i jezeli mogę to podzielę sie moimi osobistymi sugestiami n/t domu.

Zmieniłbym:

garaż na podwójny

schody zaczynałyby bieg od salonu tuz przy oknie balkonowym

kuchnia powiększona ( to zrobiłem)

taras większy narożny

pomieszczenie gospodarcze nie sprawdza się (kosiarkę itp. trzymam w garażu)

Pzdr

Witam!Pochwalę się moim bareniaczkiem, już stoi elektryka i hydraulika rozprowadzone,tynki zrobione i czekamy na wylewki:D. Wygląda teraz tak:[ATTACH=CONFIG]64127[/ATTACH]

U nas prawie to samo, ściany zagruntowane, tynkarze w poniedziałek. Napiszesz orientacyjnie ile wydaliście do tej pory, chce porównać.

Jej i to jest moment, w którym opadła mi szczeka (patrz dom barwniaczka132a), zwłaszcza dlatego, że nasz barwny to ten sam model barwnego. bardzo przyjemnie się patrzy na to do czego dąży i nasza hacjenda.

Chyba sobie na pulpit to zdjęcie wkleje, tak przyjemnie mi się na nie patrzy.

My na etapie tym samym co pkm2,czyli strop zalany.

more more moe foto!!!!

Jej i to jest moment, w którym opadła mi szczeka (patrz dom barwniaczka132a), zwłaszcza dlatego, że nasz barwny to ten sam model barwnego. bardzo przyjemnie się patrzy na to do czego dąży i nasza hacjenda.

Chyba sobie na pulpit to zdjęcie wkleje, tak przyjemnie mi się na nie patrzy.

My na etapie tym samym co pkm2,czyli strop zalany.

more more moe foto!!!!

Jeszcze trochę trzeba cierpliwości z dachem (my musieliśmy jej mieć baaaaardzo durzo -"fachowcy" pracowali od 9 do 15 i wtakim tempie jakby płcone mieli na dniówki) a potem to już poleci:p hydraulika niecały tydzień,ok dwóch tygodni elektyka, tynki tydzień,wylewki 1 dzień.

Trzymam kciuki za wszystkivh BARWNIACZKÓW i pozdrawiam

Wybraliśmy dachówkę Ruup Ceramika Syriusz 13 v. Brąz. Okna dachowe Roto.Dach już położony. Dziś skończyli. Cieśla wydłużył krokwie ale nie wiem o ile, jutro jak mi się uda to zmierzę. Robiliśmy nadbitkę. Zrobię zdjęcie , zobaczycie jak ładnie wyszło. Schodów jeszcze nie ma , będą na końcu bo nie robiliśmy lanych, będą drewniane.

Pochwalcie się ile was kosztowała robocizna za dach? razem z nadbitką/podbitką i rynnami i wstawieniem okien dachowych?

Czy zastosowaliście jakieś dodatkowe wzmocnienie dachu? Bo ta ścianka ryglowa to ma wzmocnić dach?

nie mamy żadnego dodatkowego wzmocnienia, tylko to co w projekcie, jak prześledzicie ten wątek to o konstrukcji dachu było tu już wiele napisane i architekt zmieniał je kilkakrotnie.

Na początku barwny nie miał w ogóle słupów na poddaszu., później pojawiła się stalowa rama, na marginesie, koszt zabójczy, teraz kiedy ja kupiłem projekt w tamtym roku wstawiono 4 słupy na poddaszu.

Cieśla mówił że ciężko znaleźć takie drzewo w jednym kawałku żeby wyciąć takie krokwie narożne. Wysokie na 26 cm i na taką długość. Mówił że projektanci przesadzają, ale się udało. Twierdził też że dach kopertowy z takimi krokwiami i jetkami nawet bez słupów będzie wystarczająco wytrzymały nawet pod dachówkę, ale dałem słupy w ścianach dla świętego spokoju...

Teraz kiedy położyłem styropian na podłodze na poddaszu (ścianka, kolankowa wysoka na 60cm) to już widzę że powierzchnia się zmniejsza i ze ścianką ryglową pokoje wydawały by się ciasne, a dojdzie jeszcze wylewka i ocieplenie dachu (chyba 25cm)

za robociznę za dach zapłaciłem około 16 000, bez podbitki.

Edytowane przez Conrad&Beata

witam czy ktoś zastosował ścianki ryglowe tak jak w projekcie drewniane pilnie proszę o odpowiedź

Witam,

Jezeli chodzi CI o scianki kolankowe z karton gipsu to ja tak mam. Dlaczego ? Bo tymczasowo spałem przy scianie kolankowej na materacu i sciana ta jest bardzo zimna.

Poza tym lepiej mozna docieplic welna, a kacik wokol domu wykorzystac na polozenie nie przewidzianych wczesniej kabli(u mnie lokalizacja Access Point'a do Internetu sie zmienila i miejsce to wykorzystałem. Poza tym resztki listew, pozostale plytki tez sie da tam poukladac. Oczywiscie nie zamierzam tam czesto wchodzic bo to srednio wygodne.

Od lutego br mieszkamy na parterze. Poddasze na etapie kładzenia paneli. My mamy powiększoną kuchnie i salon, poddasze bez zmian jak projekcie.

Pozdrawiam,

TMK